След новогодишния махмурлук: Ще помолят Медведев да напусне

Близките години ще са трудни, започва на затягане на коланите
8 яну 2019 22:20, Елка Василева
188
След новогодишния махмурлук: Ще помолят Медведев да напусне
Дмитрий Медведев. Снимка: архив, Reuters

Навлизането на Русия в 2019 г. бе съпроводено далеч не с празнични фойерверки, а с искания за оставка на правителството и на премиера Дмитрий Медведев. Под такива лозунги се състояха митинги и протести в много руски градове - Москва, Санкт Петербург, Симферопол, Курск, Пенза, Владимир . . .

Работа - за рубла, олелия - за сто

2019 г. донесе на хората в Русия цял куп крайно непопулярни реформи, много от които изобщо не се афишират. Безспорно всеки жител на федерацията е съвсем наясно с пенсионната реформа, вдигането на ДДС или новия данък за самонаетите лица.

Твърде оживени дебати се развиха около "боклучената" реформа; малцина граждани впрочем знаят за какво става въпрос, но всеки е готов да обясни, че за извозване и утилизация на боклука вече ще ни бъркат къде по-дълбоко в джоба.
Отгоре на това от първи януари поскъпнаха комуналните услуги, пише Антон Чаблин, "Свободная пресса".

Същевременно се вдигнаха акцизите върху цигарите и горивата, покрай тях и минималната цена на алкохола. Инфлацията и поскъпналите услуги тутакси ще "изядат" обещаната от президента и правителството добавка към пенсиите от хиляда рубли (всъщност за повечето неработещи пенсионери тя ще е най-много 550-800 рубли*).

Малцина обаче ще си спомнят, че от първи януари в Данъчния кодекс има нов член 254 - за нов данък върху допълнителния доход от нефтодобива. Очаква се това да намали цените по бензиностанциите в Русия. Но както юначното ни правителство доказа неведнъж, сметките му не заслужават доверие.

Също от 1 януари всички частни медицински заведения са длъжни да пращат данни за дейността си в Единната държавна информационна система за здравеопазването. Здравното министерство се мотивира с нуждата да засили контрола върху "частниците". За пациента обаче това означава само едно: чакай вдигане на цените - нали клиниките трябва да се охарчат за оборудване и да наемат Ай Ти персонал.

Промените засягат и трудовия пазар - по-строги станаха изискванията за набиране на работна ръка от чужбина. Като знаем, че от първи януари порасна и минималната заплата в Русия (на цели 11 280 рубли), може само да се поклоним пред министрите, загдето стимулират заетостта!

Нарастват и социалните помощи: с 46,8 рубли - за гледане на дете (до година и половина), с 88 рубли - за дете-инвалид, с 97 рубли - за жителите на Ленинград по време на блокадата с 123 рубли - за пълнолетен инвалид първа група . . . Един вид трохи от господарската маса.

Всички тези дребни реформи (и всъщност дреболии) изобщо не компенсират огромния негативен ефект от пенсионната или от вдигането на ДДС.

"Свободная пресса" помоли експерти-икономисти да оценят дейността на руското правителство начело с Дмитрий Медведев.

Резултатите от дейността на кабинета са противоречиви

Наталия Милчакова, заместник-директор на аналитичния департамент във финансова компания:

- Ако говорим за проектите, осъществени от правителството през изминали години, има и успехи. Но има и проекти с прекалено скромен резултат, за да говорим за успехи, най-вече в социалната сфера: здравеопазването и образованието.

Успешен излезе проектът във връзка с майчиния капитал**, той наистина спомогна да бъдат решени много демографски проблеми.

Селското стопанство само по себе си е крайно важен национален проект. В този отрасъл влагат средства и държавата, и частни инвеститори. Русия зае първото място в света по износ на зърно, може изцяло да покрива нуждите си от месо, мляко, млечни продукти, а вече се създават и всички условия за развитие на риболова и рибната промишленост.

Успоредно с успехите в селското стопанство обаче големите агрохолдинги монополизират редица сегменти от пазара, избутват оттам малките и средни предприятия. Това на свой ред води до стагнация в редица подотрасли от хранителната промишленост, забавя темпото на растежа в селското стопанство.

В опазването на околната среда и екологията също постигнахме много - успяхме примерно да опазим горския си фонд, рибните ресурси. Това бе отбелязано дори в доклада на Световния фонд за дивата природа - той посочва, че сред великите сили единствено в Русия биоресурсите не намаляват, а нарастват.

Въпреки шумните екологични скандали от последните години обаче в Русия още не сме се научили да утилизираме твърдите битови отпадъци, вместо да ги изгаряме - да ги преработваме и използваме, например, за добив на електроенергия.

Предстоящите години ще са още по-тежки

Виталий Манжос, старши риск-мениджър в инвестиционна компания:

- Многобройните непопулярни мерки се предприемат от държавата в контекста на голям бюджетен излишък. Това според мен е твърде неприятен факт, който ще има сериозни последици. Държавата открито и демонстративно престава да бъде социална в момент, когато няма остра нужда от това. И с тези действия преобръща останалата от съветски времена социална парадигма, според която държавата съществуваше за благото на човека.  Сега човек волно или неволно съществува заради държавата. Функцията му до голяма степен е да пълни бюджета чрез преките данъци върху дохода и косвените върху потреблението.

Днешна Русия не е единствената страна, на която се налага да търси нови модели за икономически растеж. Изглежда сме поели курс към изграждане на икономика с висок дял държавно участие. И някои отрасли от икономиката на страната ще бъдат подкрепяни (чети субсидирани) с цената на големи разходи за държавата.

С тази цел се създава система за свръхнормено попълване на бюджета чрез увеличаване на бремето върху населението. Висшите ешелони на властта може би схващат, че близките години ще са трудни за икономиката на страната. Затова още отсега започват политика "на затягане на коланите".


* 1 руска рубла е равна на 0,024603 български лева по днешния курс на Централната банка в Москва (б. пр.)
** Форма на държавна подкрепа за семейства с деца в Русия (б. пр.)

 

/БТА/


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
1
 
3
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 3 месеца
Виждам, че тук цари оптимизъм и оживление от привидно западащата Русия. Ние явно сме цъфнали и завързали.
Само да вметна, че независимо от лекия политически застой, икономиката им расте, нещо с което могат да се похвалят все по-малко страни. Расте най-вече златния им резерв, който изпревари Китай и вече има 2000 тона злато. За природните им ресурси, с които не може да се мери почти никоя държава на глава от населението изобщо няма да говоря.
Цените им са по-ниски, раждаемоста им е доста по-добра
160
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
от първи януари порасна и минималната заплата в Русия (на цели 11 280 рубли),

е това е заплата - цели 282 лева :)
Сега разбирам защо путинопитеците не искат да емигрират в любимата им русия!
159
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ЕХ

ма мноо велика тая русия бе :) я да ти пресметна в левчета написаното в статията:

Нарастват и социалните помощи: с 1.17 лева - за гледане на дете (до година и половина), с 2.20 лева- за дете-инвалид, с 2.45 лева - за жителите на Ленинград по време на блокадата с 3.07 лева - за пълнолетен инвалид първа група . . .
158
7
 
4
 
! Отговори
ЕХ преди 3 месеца
ТАЗИ РУСИЯ--ВСЕ ЗАГИВА И ВСЕ ПО -ВЕЛИКА СТАВА-КАТО КОЛ В ГЪЗО Е НА РУСОФОБЧЕТАТА В БЪЛГАРИЯ------
157
3
 
7
 
! Отговори
Какво разбра преди 3 месеца
До Анонимен
Една истинска оценка на положението в кочината -Русия!
Дано заблудените поне малко прогледнат!

Матерински капитал - Форма на държавна подкрепа за семейства с деца в Русия (б. пр.)
Ха ха , как семпло се обяснява...
Матерински капитал за 2019г = 453 026 рубли за родено дете!
Смятайте ги в Евра,$ левове...
156
3
 
5
 
! Отговори
Какво разбрах: преди 3 месеца
До Анонимен
Една истинска оценка на положението в кочината -Русия!

Успешен излезе проектът във връзка с майчиния капитал*
Русия зае първото място в света по износ на зърно, може изцяло да покрива нуждите си от месо, мляко, млечни продукти
Световния фонд за дивата природа - той посочва, че сред великите сили единствено в Русия биоресурсите не намаляват, а нарастват.
голям бюджетен излишък.
155
6
 
4
 
! Отговори
Аспарух преди 3 месеца
До "умника " 139.Храната в Русия не само,че не е 2 пъти по-скъпа,ами е по-евтина от България.Бензина е наполовина,комуналните им разходи са в пъти по малко отколкото в БГ.Средената заплата и пенсия са по-големи от тука.Селското им стопанство задоволява нуждите на страната от почти всички продукти.Не секат горите си зверски като нас.
154
3
 
1
 
! Отговори
куко преди 3 месеца
До Жоро

Ти няма да го доживееш .
153
7
 
10
 
! Отговори
Жоро преди 3 месеца
До За Европа, против ЕС 137
Че откога капитализма е враг на човечеството.Ако не бяха капиталистите от САЩ и Англия да хранят и главно снабдяват руската армия през 1943-1944г с храни и милиарди в днешни пари с оръжие и техника Колхозната *** беше тотално обречена.Адолф им беше обърнал хастара.Днес се пеняват и съчиняват истории за нискочелите поддръжници-но урока явно не са си научили.Забрави благодарност,че заради Англия и САЩ оцеляха.Явно скоро Трамп ще им набие ..........у главата.
152
5
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 3 месеца
До Боби 151
РФ ръфа ли ръфа към там откъдето връщане няма.Могат много мъки да си спестят ако се самозакрият-ама откъде ъкъл.
151
3
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 3 месеца
До българин 144
Поразминал си се с 'българин'.Виж нещо като 'българско говедо' или подобно ще ти пасне много повече.Това е моят добронамерен съвет-ЧНГ.
150
4
 
9
 
! Отговори
виетнамец преди 3 месеца
китайците идват Сибир е техен
149
9
 
5
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Анонимен
"РФ произвежда реално Всичко но в бутикови количества
Демек НИЩО хахахаха!"
Произвеждат примерно 100 балистични ракети с ядрена бойна част(независимо дали са по Авангард технологията или по алтернативни) с което си гарантират че никой няма да ги нападне - мисля че това е достатъчно а разни нелегални организации като ИГИЛ вече рашките знаят как да ги бият ефективно както на своя така и на чужда територия.
148
7
 
5
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 3 месеца
До Ангела Меркел

Браво, санкциите работят. А в Германия цари небивал икономически ръст и най-ниска безработица от 20 години насам. Кой сега е по-добрия политик?

Абе работят.Вие налагате санкции, руснаците ни вдигнат цените на газта и другите горива да изравнят нещата.И енергийната ни система държат.Ето и тока постоянно скача.Не знам още колко ще издържим.
147
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Боби

РФ произвежда реално Всичко но в бутикови количества

Демек НИЩО хахахаха!
146
9
 
7
 
! Отговори
от СПб преди 3 месеца
Аз никакви митинги така и не видях, интересно кой ги е сънувал? И да ви кажа колко лошо живеят руснаците: средната учителска заплата в Москва е 1150 Евро (нето). В Санкт-петербург с 15% по малко!
145
8
 
0
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Анонимен
"Иначе не знам защо имаш толкова негативно мнение за услугите"

Нямам негативно мнение за услугите. Казвам че ако вземем 3 страни с 3 различни вида/типове икономика не можем да ги сравняваме(остави безумната идея да се сравнява БВП в $ между страните = СТЪКМИСТИКА)

Как ще сравниш Бангладеш, РФ и САЩ? Първия е почти 100% аграрна страна(и лека промишленост) и има някакъва туризъм
РФ произвежда реално Всичко но в бутикови количества
а САЩ купува почти всичко и предлага услуги основно
144
9
 
2
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До хейтър
Леле разбирачо кажи ми знаеш ли какво означава термина ЛОКАЛИЗАЦИЯ - поне в по орношение на РФ?
Колко процента от стоката е произведена в РФ. Случайно да знаеш че примерно тракторите Джон Диър имат вече 100% Руска локализация? И мисля отварят 3 завод.
Същото важи и за доста други производства включително Лада я купиха Нисан-Рено нали? Сега до колкото знам вече Руснаците изкупиха част от дяловете и Лада са 50/50% собственост и 100% локализация тоест всичко се произвежда в РФ
143
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Боби,

Някъде четох, че тая долина би била 12-та по икономика в света, ако беше отделна държава. Иначе не знам защо имаш толкова негативно мнение за услугите и за теб щом преобладават са лош показател. Да не говорим, че преобладават вероятно във всяка страна без северна корея вероятно
142
16
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 месеца
Лелеееее..Колко много млади дихателчета . "Разбират" Колко "лошо" Било в Русия! И колко "хубаво" Било у нас и в Америка! А бе яяяяяя..Сещате се нали?!-:) Вземайте си редовно нар котиците.И всичко ще е ок! А иначе пропагандата ви.Никак Не минава! -:) Аре....