След новогодишния махмурлук: Ще помолят Медведев да напусне

Близките години ще са трудни, започва на затягане на коланите
8 яну 2019 22:20, Елка Василева
188
След новогодишния махмурлук: Ще помолят Медведев да напусне
Дмитрий Медведев. Снимка: архив, Reuters

Навлизането на Русия в 2019 г. бе съпроводено далеч не с празнични фойерверки, а с искания за оставка на правителството и на премиера Дмитрий Медведев. Под такива лозунги се състояха митинги и протести в много руски градове - Москва, Санкт Петербург, Симферопол, Курск, Пенза, Владимир . . .

Работа - за рубла, олелия - за сто

2019 г. донесе на хората в Русия цял куп крайно непопулярни реформи, много от които изобщо не се афишират. Безспорно всеки жител на федерацията е съвсем наясно с пенсионната реформа, вдигането на ДДС или новия данък за самонаетите лица.

Твърде оживени дебати се развиха около "боклучената" реформа; малцина граждани впрочем знаят за какво става въпрос, но всеки е готов да обясни, че за извозване и утилизация на боклука вече ще ни бъркат къде по-дълбоко в джоба.
Отгоре на това от първи януари поскъпнаха комуналните услуги, пише Антон Чаблин, "Свободная пресса".

Същевременно се вдигнаха акцизите върху цигарите и горивата, покрай тях и минималната цена на алкохола. Инфлацията и поскъпналите услуги тутакси ще "изядат" обещаната от президента и правителството добавка към пенсиите от хиляда рубли (всъщност за повечето неработещи пенсионери тя ще е най-много 550-800 рубли*).

Малцина обаче ще си спомнят, че от първи януари в Данъчния кодекс има нов член 254 - за нов данък върху допълнителния доход от нефтодобива. Очаква се това да намали цените по бензиностанциите в Русия. Но както юначното ни правителство доказа неведнъж, сметките му не заслужават доверие.

Също от 1 януари всички частни медицински заведения са длъжни да пращат данни за дейността си в Единната държавна информационна система за здравеопазването. Здравното министерство се мотивира с нуждата да засили контрола върху "частниците". За пациента обаче това означава само едно: чакай вдигане на цените - нали клиниките трябва да се охарчат за оборудване и да наемат Ай Ти персонал.

Промените засягат и трудовия пазар - по-строги станаха изискванията за набиране на работна ръка от чужбина. Като знаем, че от първи януари порасна и минималната заплата в Русия (на цели 11 280 рубли), може само да се поклоним пред министрите, загдето стимулират заетостта!

Нарастват и социалните помощи: с 46,8 рубли - за гледане на дете (до година и половина), с 88 рубли - за дете-инвалид, с 97 рубли - за жителите на Ленинград по време на блокадата с 123 рубли - за пълнолетен инвалид първа група . . . Един вид трохи от господарската маса.

Всички тези дребни реформи (и всъщност дреболии) изобщо не компенсират огромния негативен ефект от пенсионната или от вдигането на ДДС.

"Свободная пресса" помоли експерти-икономисти да оценят дейността на руското правителство начело с Дмитрий Медведев.

Резултатите от дейността на кабинета са противоречиви

Наталия Милчакова, заместник-директор на аналитичния департамент във финансова компания:

- Ако говорим за проектите, осъществени от правителството през изминали години, има и успехи. Но има и проекти с прекалено скромен резултат, за да говорим за успехи, най-вече в социалната сфера: здравеопазването и образованието.

Успешен излезе проектът във връзка с майчиния капитал**, той наистина спомогна да бъдат решени много демографски проблеми.

Селското стопанство само по себе си е крайно важен национален проект. В този отрасъл влагат средства и държавата, и частни инвеститори. Русия зае първото място в света по износ на зърно, може изцяло да покрива нуждите си от месо, мляко, млечни продукти, а вече се създават и всички условия за развитие на риболова и рибната промишленост.

Успоредно с успехите в селското стопанство обаче големите агрохолдинги монополизират редица сегменти от пазара, избутват оттам малките и средни предприятия. Това на свой ред води до стагнация в редица подотрасли от хранителната промишленост, забавя темпото на растежа в селското стопанство.

В опазването на околната среда и екологията също постигнахме много - успяхме примерно да опазим горския си фонд, рибните ресурси. Това бе отбелязано дори в доклада на Световния фонд за дивата природа - той посочва, че сред великите сили единствено в Русия биоресурсите не намаляват, а нарастват.

Въпреки шумните екологични скандали от последните години обаче в Русия още не сме се научили да утилизираме твърдите битови отпадъци, вместо да ги изгаряме - да ги преработваме и използваме, например, за добив на електроенергия.

Предстоящите години ще са още по-тежки

Виталий Манжос, старши риск-мениджър в инвестиционна компания:

- Многобройните непопулярни мерки се предприемат от държавата в контекста на голям бюджетен излишък. Това според мен е твърде неприятен факт, който ще има сериозни последици. Държавата открито и демонстративно престава да бъде социална в момент, когато няма остра нужда от това. И с тези действия преобръща останалата от съветски времена социална парадигма, според която държавата съществуваше за благото на човека.  Сега човек волно или неволно съществува заради държавата. Функцията му до голяма степен е да пълни бюджета чрез преките данъци върху дохода и косвените върху потреблението.

Днешна Русия не е единствената страна, на която се налага да търси нови модели за икономически растеж. Изглежда сме поели курс към изграждане на икономика с висок дял държавно участие. И някои отрасли от икономиката на страната ще бъдат подкрепяни (чети субсидирани) с цената на големи разходи за държавата.

С тази цел се създава система за свръхнормено попълване на бюджета чрез увеличаване на бремето върху населението. Висшите ешелони на властта може би схващат, че близките години ще са трудни за икономиката на страната. Затова още отсега започват политика "на затягане на коланите".


* 1 руска рубла е равна на 0,024603 български лева по днешния курс на Централната банка в Москва (б. пр.)
** Форма на държавна подкрепа за семейства с деца в Русия (б. пр.)

 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казват, че след лидери с име Владимир в Русия идвали такива родени в Кавказ. Аз се сещам за един доста вероятен брадат кавказец...
133
3
 
11
 
! Отговори
хейтър преди 5 години
270 лева минимална заплата. Няма и наполовина на тази в България. И не ми обяснявайте колко евтино било подстригването. Вносните стоки се оценяват в долари или евро и тогава мизерията излиза наяве. Толкова за руския рай....А тези в Симферопол защо са протестирали? Нали искаха да са в Русия...
132
6
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Стига глупости бе, ***.Услугите в БВП на *** са си като на всяка друга страна.Може да има няколко процентни пункта разлика, но не се различаватв пъти."Така ли? Я умнико ми кажи колко струва едно мъжко подстригване в София(има го и за 5 лв аз ползвам салона за красота в съседния блок за 7 лева)В Сан Франциско е 60$колко е в Русия? "Голото подстригване" беше 70Евра но нали се сещате тази наистина полулегална услуга колко е мерило за истинските цени около 1500Р или 22$
131
5
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Пешко"Иначе в Калифорния са силициевата долина, както и основният изследователски център на НАСА."Пешко не ставай смешен - където е седалището на една компания не означава че там са производствените и мощности също. Също така не означава че най-големите и центрове за развой са пак там. Пример Микро меките седалището им е в Редмънт щат Вашингтон но в Индия се намират центровете(или се намираха) където най-голяма част от кода на продуктите беше написан.
130
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не им е лесно на руснаците.270 лв. минимална заплата109 лв. " пенсияДа не забравяме че там цените по хранителните магазини са поне 2 пъти по-скъпи от у нас.Няма как да не пият препарат за вана.
129
4
 
10
 
! Отговори
Психодиспансер преди 5 години
Днес излезе на нюз фийда една новина ''Русия е готова на преговори за ядрените оръжия'' и всичко си дойде на мястото. Опять обосрались !
128
14
 
9
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 5 години
Явно някой насън е гледал тези "митинги" срещу Медведев! А защо не пишете за протестите на Жълтите Жилетки? Те протестират срещу капитализма, най-големият враг на Човечеството! И в отговор репресивния апарат на Франция ги бие с палки и с ритници, насъсква кучета срещу тях, слага отрови във водата с която ги пръска, стреля ги с гумени куршуми и заглушаващи гранати, влачи ги за косите по паветата, и ги арестува.
127
0
 
16
 
! Отговори
Пешко преди 5 години
270 лв минимална заплата в Русия... Иначе така като чета и там е като тук - всичко хубаво е дело на бащицата, за всичко "непопулярно" отговорни са разни бушони отдолу
126
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Медведев трябва да стои поне докато една рубла стане половин стотинка! След това със сигурност ще го махнат!
125
0
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 5 години
До БобиПо-скоро услугите в Русия достигат към 60% и отгоре. Иначе в Калифорния са силициевата долина, както и основният изследователски център на НАСА.
124
0
 
8
 
! Отговори
сбъркано заглавие преди 5 години
"братушките" никога не изтрезняват
123
3
 
6
 
! Отговори
елка василева преди 5 години
с путин и медведев, аз също така се напихме в кремъл , че не помня какво съм писала
122
10
 
4
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
никъде не съм ги видял тия митинги, а камо ли лозунги... смях и подлост в тази медия, брато!!!
121
4
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Поручик Ржевски"Да сравняваш Калифорния, която е с БВП по-голям от този на цяла Русия"Вземете сравнете две страни които имат еднаква структура на БВП - Калифорния над 80% от БВП е от Услуги. В сеизмичната зона какви производства има а?Услугите в БВП на Русия я достигат 6% а може и по-малко да са. Енергетика, Промишленост и Транспорт заемат над 50% от БВП
120
8
 
4
 
! Отговори
wild horse преди 5 години
Големи български "спецове" коментират руската икономика. То в България всичко е супер,пенсионираме се на 55 години с космически пенсии,пътищата прекрасни,раждаемостта расте,няма просяци,няма миграция- истински рай. Цели 8 самолета ще ни пазят,титани на мисълта ни управляват,но "гадният" Путин все съсипва нещата
119
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам дали може да се вярва на клиповете,но в Тубата казват,че тоя е изчезнал за две седмици и не се явил на уговорена официална среща,нещо е станало или са го свитнали.Изглежда е демократ,а нали сега водят битка с демократите,няма да се учудя ако нещо се е случило.
118
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До АнонимеНПОРЕДНИЯ ОПОРНО ТОЧКОВ ЛОЗУНГОВ ЛОБИСТОВ"И ФАЛШИВИЯ ПУТИН КОЙТО ГО ТУРИХА 2007-*** СЛЕД КАТО ИСТИНСКИЯ УМРЯ ОТ РАК И ТОЙ ДА БЪДЕ СМЕНЕН ПАК ПОЛЗА НЯМА"Първо има нещо наречено гласов анализ - има записи преди и след 2007 щеше лесно да се разбереВторо съвременните професионални цифрови апарати снимат с такава разделителна способност че не само броя на порите по лицето на човек а често и формата на всяка пора може да се различи - това е биометричен паспортАко имаше смяна щеше да с
117
2
 
4
 
! Отговори
Рептил преди 5 години
До АнонимеН Вярно истинския Путин е умрял от рак от Чернобил сега не се знае Медведев дали е истински или менте
116
6
 
10
 
! Отговори
До Поручик Ржевски преди 5 години
Да сравняваш Калифорния, която е с БВП по-голям от този на цяла Русия (Доказано - направете си справка за числата) е признак на дебилизъм или друга диагноза. Извън Москва е бедстващо положение - падащи панелки след взривове на газопроводи, горящи деца в молове, ракети вместо храна... Защо никой не праща децата си да живеят в Русия, а всеки праща децата си в гнилия и морално деградиращ запад? Само това ще ви питам? Дори *** сте наясно, но за рубли повтаряте все едни и същи мантри...
115
4
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ДОКАТО В БКП РУСИЯ НЕ СЕ ПРОВЕДАТ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ СЪС ОБЯВЯВАНЕ НА ПРОТОКОЛИТЕ КАКТО СЕ ПРАВИ В БЪЛГАРИЯ СМИСЪЛ ОТ ПОДОБНИ СМЕНИ НЯМА!!И ФАЛШИВИЯ ПУТИН КОЙТО ГО ТУРИХА 2007-*** СЛЕД КАТО ИСТИНСКИЯ УМРЯ ОТ РАК И ТОЙ ДА БЪДЕ СМЕНЕН ПАК ПОЛЗА НЯМА!!!!ЧЕСТНИ ИЗБОРИ ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ В БКП РУСИЯ !!!!