Руската икономика расте, въпреки санкциите

Равнището на бедност обаче, остава над 13%
144
Руската икономика расте, въпреки санкциите
Снимка: pixabay

Темпът на нарастване на руската икономика се е увеличил през миналата година, а инфлацията остава ниска, съобщава Световната банка в своя Световен икономически доклад за 2019 година.

"Въпреки че икономическите санкции се затегнаха, Русия има сравнително ниска и стабилна инфлация и увеличено производство на петрол. В резултат на силната вътрешна активност руската икономика се разраства с темп от 1,6% през 2018", се казва в доклада.

Световната банка посочи, че Русия и други износители на петрол "поддържат стабилен растеж през 2018 г., подкрепен от повишаването на цените на петрола".

В Русия "растежът е бил устойчив, подкрепен от частното потребление и износа", казаха от банката, като прогнозира краткосрочно забавяне до 1.5%.

През 2020 и 2021 г. банката очаква увеличение на темповете на растеж на БВП на Русия до 1,8%.

Главният икономист на Международния валутен фонд Морис Обстфелд заяви, че положителното въздействие на покачващите се световни цени на петрола ще надхвърлят отрицателния ефект от санкциите на Вашингтон върху руската икономика.

Целта на Русия да намали бедността до 6,6% през 2024 г. може да бъде постигната, дори и при скромни прогнози за растеж. Водени от възстановяването на реалните заплати и разполагаемите доходи на фона на ниската инфлация, броят на бедните хора е намалял с 1,1 милиона през първата половина на 2018 г. Равнището на бедност в Русия обаче, остава над 13%.

Здрава макроикономическа рамка с относително високи нива на международни резерви (461 млрд. Долара), ниски нива на външния дълг (около 29% от БВП) и удобно покритие на вноса (15,9 месеца), позиционират Русия добре, за да поеме външните сакнции.

Поддържането на стабилност ще изисква високо ниво на умения за управление на все по-несигурната външна среда и мобилизиране на допълнителни приходи.

Удвояването на растежа на икономиката ще изисква освен разширяване на работната сила чрез по-висока пенсионна възраст, осъществяването на реформи, които увеличават миграцията и стимулират инвестициите.


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
""Имат суровини, от глад няма да умрат.""


Пак глупостите за "суровините"........ нека се научат да ги ядат....... или отне да ги използват.
95
1
 
2
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
До Анонимен
Парите обичат комфорта и се движат в посока на най-малкото съпротивление.Впрочем и Епъл(примерно) кой знае защо не иска да върне едни 200млрд. в САЩ...
94
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия е велика държава!
Руснаците имат най голямата територия богата на всякакви ресурси. Никакви санкции не могат да ги оплашат. Те си имат всичко необходимо за да оцелеят.

Да му мислят колониалните републики като България! Ако на нас ни наложат такива санкции, държавата ни ще фалира за 6 месеца и съседите ще ни разкостят като лешояди.
93
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да са живи и здрави руснаците, всичко най-добро им желая, ама при това дето го имат да имат БВП по-малко от Италия е жалко и смешно.
92
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
През 2016 г. всеки СЕДМИ американец си е лягал всяка вечер гладен /данните са на Министерството на земеделието/… Тук обаче не казват едни други неща по темата, които са доста важни – че от тези 42 милиона гладуващи американци, 25,7 милиона са БЕЛИ /9,1 % от населението/; през 2016 г. броят на гладуващите американци спрямо 2015 г. се е УВЕЛИЧИЛ с 3,8 милиона човека /най-вероятно в огромното си мнозинство пак бели/;
91
3
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 месеца
Е па какво ни интересува дали в Русия са бедни или богати?Няма никакво значение,важното е Русия да си изпълнява ролята,която и е отредена-да снабдява света със суровини и да спира бесни амбиции за световно господство.Когато спря Наполеон,да не беше богата?Или пък Хитлер?И сега никой не иска от нея чудеса-охлади ли американските мераци-всичко е точно.
Е,има и един малък проблем-трябва да бъде държана все пак на безопасна дистанция.Щото понякога го прекалява.
90
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Йово
Щом си изнасят парите ОТ Русия, значи нямат вяра в собствената си държава.
Богати руснаци с пари за имоти в чужбина винаги ще има.
Ей го Милер прибира по 18 милиона евро годишни.
Ама колко % са?
89
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен91
Е като е толкова хубаво в Русия, що са напълнили САЩ с руснаци?
88
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Айде бе нека щом е така нашите русофили да се изметат от бедна българия в богата русия.идете при братушките си и никога ама никокога отново тук
87
7
 
7
 
! Отговори
Йово преди 4 месеца
До Анонимен

По принцип е така. Но и аз не съм чул българи и американци да купуват имоти в Русия но съм чул че имоти в САЩ и България се купуват от руснаци и то масово. Щом купуват значи имат пари.
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не смесвай нещата!Абсолютно са прави за обучението на запад!За Евросъюза не знам,но в Америка е пълно с руснаци!Няма да ги пращат в Монголия,я!И Китай са голяма работа,ама и те учат в Щатите!
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До !
Хм. не съм комуняг, ама лично съм виждал в САЩ хора живеещи в кашони по улиците.
искаш да кажеш, че живеещите в кашони не са бедни ли?
Друг е въпросът, защо на тези в кашоните не им се работи.
84
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кви 13% бе глупако. У нас бедните са 50%
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Имат суровини, от глад няма да умрат. Да му мислят тези дето нямат и военни самолети и ядрени електроцентрали.
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
в България цените на хранителните стоки са по-високи отколкото в Германия.. При техните заплати от хиляди евро. Шоколадите Милка приятел беше снимал цената в Берлин два пъти по-малка.
81
7
 
4
 
! Отговори
! преди 4 месеца
13% бедни в Русия и после някакъв комуниз и русфил ми говори колко били добре руснаците. ХАХАХАХА. Кумоняги да ви напомня че единствената държава в света която няма бедност е САЩ а в Британия и Канада е под 1 %.
80
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Йово
Принципно е така.
Само, че не съм чул за българи тръгнали за бедните райони на Русия, а десетки хиляди руснаците се заселват в България.
Що така?
Уж по-лошо тука, а миграцията друго показва.
79
5
 
5
 
! Отговори
Йово преди 4 месеца
Чета коментари как в Русия мин. заплата била 240 лв. Вярно е само че цените в бедните райони в Русия са в пъти по ниски. Само погледнете най необходимото за бита а именно тока, водата, газта, петрола и традиционните им земеделски култури. Сега погледнете цените в България и например ВБ гарантирам ви в пъти са по високи. Не е важно колко взимаш а какво може да си купиш с тях.
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До същия
Въобще на разчитам на братушки, особено пък на такива с 9500рубли заплата.
Доколко вярват в бъдещето си не знам, ама и руснаците гледат да си пратят децата нейде на запад или на изток отвъд Тихия океан. Не ми прилича на голяма вяра.
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен79
Путин си е добре - шампанско и хайвер в Кремъл има в изобилие.
Виж на 100км от москва...