Руската икономика расте, въпреки санкциите

Равнището на бедност обаче, остава над 13%
9 яну 2019 18:12,
144
Руската икономика расте, въпреки санкциите
Снимка: pixabay

Темпът на нарастване на руската икономика се е увеличил през миналата година, а инфлацията остава ниска, съобщава Световната банка в своя Световен икономически доклад за 2019 година.

"Въпреки че икономическите санкции се затегнаха, Русия има сравнително ниска и стабилна инфлация и увеличено производство на петрол. В резултат на силната вътрешна активност руската икономика се разраства с темп от 1,6% през 2018", се казва в доклада.

Световната банка посочи, че Русия и други износители на петрол "поддържат стабилен растеж през 2018 г., подкрепен от повишаването на цените на петрола".

В Русия "растежът е бил устойчив, подкрепен от частното потребление и износа", казаха от банката, като прогнозира краткосрочно забавяне до 1.5%.

През 2020 и 2021 г. банката очаква увеличение на темповете на растеж на БВП на Русия до 1,8%.

Главният икономист на Международния валутен фонд Морис Обстфелд заяви, че положителното въздействие на покачващите се световни цени на петрола ще надхвърлят отрицателния ефект от санкциите на Вашингтон върху руската икономика.

Целта на Русия да намали бедността до 6,6% през 2024 г. може да бъде постигната, дори и при скромни прогнози за растеж. Водени от възстановяването на реалните заплати и разполагаемите доходи на фона на ниската инфлация, броят на бедните хора е намалял с 1,1 милиона през първата половина на 2018 г. Равнището на бедност в Русия обаче, остава над 13%.

Здрава макроикономическа рамка с относително високи нива на международни резерви (461 млрд. Долара), ниски нива на външния дълг (около 29% от БВП) и удобно покритие на вноса (15,9 месеца), позиционират Русия добре, за да поеме външните сакнции.

Поддържането на стабилност ще изисква високо ниво на умения за управление на все по-несигурната външна среда и мобилизиране на допълнителни приходи.

Удвояването на растежа на икономиката ще изисква освен разширяване на работната сила чрез по-висока пенсионна възраст, осъществяването на реформи, които увеличават миграцията и стимулират инвестициите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов няма ли да излезе и да каже смята ли да повиши жизнения стандарт или ще я караме все така у блатото.Навремето лошия бай Тошо веднъж годишно излизаше по тв и говореше какво ще се направи следващата година за подобряване живота на народа.Въпреки че в сравнение със сега си бяхме направо в рая. Само бананите ни бяха проблем.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Поручик РжевскиПоне имат ограничение колко могат да взимат на заем иначе и тука трябваше да се закрият бая агенции.
30
9
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Как се гаврят с руската *** чичковците от Уолтстрийт... - както е тръгнало цената на петрола ще се изравни с минералната вода... - дават знак на жужето да си знае мястото...
29
8
 
4
 
! Отговори
Поручик русоРоб преди 5 години
Говедарите са още по-зле от България дори! Россия ги изпреварва по всички показатели!
28
9
 
12
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Днес сутринта пак писаа колко е зле в Русия, ама забравиха да пишат, че САЩ са официално във фалит, нямат пари да платят на държавните служители.Нема проблеми, САЩ са умни, ще изтупат 18 милиарда от някоя бананова република за ф16 и ще се оправят :)))))Ъмерикън дрийм баце....
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, другари! България е скапана държава! Матушката е най-добре!
26
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво сте се затюхкали за руснаците.В Бъргария пенсионерите с пенсии 200-300 лева са милион и половинаОще милион и половина са хората с минимални заплати. Това прави 50% от българския народОт Брюксел вече се научиха, че най-бедната държава в ЕС е България. Те взели да ме плашат колко било страшно в Русия.Алоооооооооо! Цецо, скрий се некъде, бе!
25
5
 
3
 
! Отговори
аз-ът преди 5 години
либетата им се пука жлъчката под такива новини
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин е заповядал на световната банка да го четка. Не?
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как така бе, тука разни льольовци постоянно повтарят, че била фалирала. Ква е тая Световна Банка бе, сигурно и те са рубладжии.
22
6
 
2
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Как е в България ?
21
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
США са забочляли като долнопробен комарджия пияница.
20
12
 
10
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Цялото бълграрско рософоб чека Русия да фалира още от 2014 година....Търпение момчета, Северна Корея я морите от 1950 и още не сте я бутнали.А те даже нямат енергоносители.:))))И вперили в поглед в Русия, не виждат пенсионерите как зъзнат по стаите си с 100 еврака пенсия и германски цени.
19
7
 
11
 
! Отговори
РусоРоб преди 5 години
Другари! Много *** гадини са се навъдили във форума!!! Дайте всички дружно да оплюем родината си и да напишем колко е зле в България и най-вече как в Русия е всичко е по-хубаво! Нали затова сме продажни руски *** - защото Русия е най-важна за нас и не даваме косъм на падне от главата й!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15Прав си СТРАНДЖА !Първо набутат на Кремъл наколко горещи конфликта, а после му включат фризера !
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17Това е така, защото има таван на дълга, а както знаем САЩ живеят на кредит от десетилетия.
16
9
 
11
 
! Отговори
Папагал русоРоб преди 5 години
Те затва пият лосион за вана - щото дори водката е много евтина - нали, кухи ми другарю проруски ***
15
7
 
5
 
! Отговори
Павел преди 5 години
Да бе! С комунистически темпове и в петилетки! Кпсс- бкп
14
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече 19-ти ден 25% от държавната администрация на САЩ не работи, поради липса на средства. Днеса нито думичка не обелва за кризата. :)
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този доклад май е писан от нашата Сталинка, под въздействието на "вечната дружба" !