Руската икономика расте, въпреки санкциите

Равнището на бедност обаче, остава над 13%
144
Руската икономика расте, въпреки санкциите
Снимка: pixabay

Темпът на нарастване на руската икономика се е увеличил през миналата година, а инфлацията остава ниска, съобщава Световната банка в своя Световен икономически доклад за 2019 година.

"Въпреки че икономическите санкции се затегнаха, Русия има сравнително ниска и стабилна инфлация и увеличено производство на петрол. В резултат на силната вътрешна активност руската икономика се разраства с темп от 1,6% през 2018", се казва в доклада.

Световната банка посочи, че Русия и други износители на петрол "поддържат стабилен растеж през 2018 г., подкрепен от повишаването на цените на петрола".

В Русия "растежът е бил устойчив, подкрепен от частното потребление и износа", казаха от банката, като прогнозира краткосрочно забавяне до 1.5%.

През 2020 и 2021 г. банката очаква увеличение на темповете на растеж на БВП на Русия до 1,8%.

Главният икономист на Международния валутен фонд Морис Обстфелд заяви, че положителното въздействие на покачващите се световни цени на петрола ще надхвърлят отрицателния ефект от санкциите на Вашингтон върху руската икономика.

Целта на Русия да намали бедността до 6,6% през 2024 г. може да бъде постигната, дори и при скромни прогнози за растеж. Водени от възстановяването на реалните заплати и разполагаемите доходи на фона на ниската инфлация, броят на бедните хора е намалял с 1,1 милиона през първата половина на 2018 г. Равнището на бедност в Русия обаче, остава над 13%.

Здрава макроикономическа рамка с относително високи нива на международни резерви (461 млрд. Долара), ниски нива на външния дълг (около 29% от БВП) и удобно покритие на вноса (15,9 месеца), позиционират Русия добре, за да поеме външните сакнции.

Поддържането на стабилност ще изисква високо ниво на умения за управление на все по-несигурната външна среда и мобилизиране на допълнителни приходи.

Удвояването на растежа на икономиката ще изисква освен разширяване на работната сила чрез по-висока пенсионна възраст, осъществяването на реформи, които увеличават миграцията и стимулират инвестициите.


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вече 19-ти ден 25% от държавната администрация на САЩ не работи, поради липса на средства. Днеса нито думичка не обелва за кризата. :)
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този доклад май е писан от нашата Сталинка, под въздействието на "вечната дружба" !
14
10
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 месеца
Руската икономика попадна в заложения капан от чичковците на Запада... - въвлякоха ги в конфликти, за които те нямаха финансовия капацитет да се справят със ситуацията и се обрекоха на бедност само заради егото на жужето... - Запададът има опит в събарянето на "империи"... - така спечелиха и най важната война в историята на човечеството - "Студената"...
13
3
 
18
 
! Отговори
Поп Андрей преди 4 месеца
До 7 РусоРоб
А нашите пенсионери не за водка , а за вода вече нямат пари..................
12
17
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
Руската *** никога няма да се оправи!
България в НАТО и ЕС е много по - добре!
11
12
 
13
 
! Отговори
Victimized преди 4 месеца
"Руските пенсионери вземат по-малко от българските"
Папагал соросоиден. Руските пенсионери може да взимат по малко, ама там бензина е евтин, храната е евтина, тяхно производство. Много от услугите са евтини. Ние може да взимаме същите пари ама живеем в много висок европейски стандарт.
10
2
 
12
 
! Отговори
Иванчо от втори Б преди 4 месеца
До Анонимен 4
Ама ние изповядаме евроатлантическите ценности, а Русия не..............В това отношение са много по- назад от нас.
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Расте расте аха да задмине тексаската...
8
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само 13 %.................нищо не е!!
В евроатлантическа България колко са %??
Над 30 %...........може и повече!!
7
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Рейтинговата агенция Fitch обяви, че в края на 2019 година е възможно кредитният рейтинг на САЩ AAA да бъде понижен заради т.нар. шътдаун – прекратяване на работата на множество звена на държавната администрация поради липса на финансиране, съобщава Reuters. Днес е 19-тия ден от частичният държавен шътдаун.
6
17
 
13
 
! Отговори
РусоРоб преди 4 месеца
Руските пенсионери вземат по-малко от българските и руските мужици пият лосион за вана, защото нямат пари за водка, обаче руската икономика процъфтява, другари!
5
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На Медведев му се клатят краката, ...пък то защото икономиката била растяяла !
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега кажете какво е равнището на бедността в България.
3
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пък гербераския трол тука ни лъже,че Русия и комунистите пропадали!
2
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А в бг има 90 процента бедни с доход до 800 900 лв на месец
1
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Равнището на бедността в САЩ е същото при положение, че 50 милиона са на купони за храна.