Блясък и лукс в новата Москва – центърът е с променен облик

Новият стил на живот се харесва и на млади, и на стари
10 яну 2019 11:00, Елка Василева
161
Блясък и лукс в новата Москва – центърът е с променен облик
Снимка: архив, Reuters

Новата Москва предизвиква възхищение. На мястото на бивши индустриални халета се появиха луксозни сгради и паркове, а новите широки тротоари изтикват автомобилите от центъра. Москва е станала неузнаваема, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ).

Ремонтът приключи точно навреме - преди поредното преизбиране на Владимир Путин за президент през миналата пролет. Седем години след началото на преустройството на Блатния площад в центъра на Москва вече всичко е готово, а резултатите обезоръжиха дори и на най-големите критици на проекта, четем в обширен репортаж ФАЦ, цитиран от Дойче веле.

Днес центърът на руската столица е с променен облик: изградени са нови широки гранитни тротоари с велосипедни алеи, излъсканите до блясък площади с пейки и люлки за децата привличат много посетители, по улиците на града вече се движат и нови електрически автобуси, а подлези улесняват придвижването на пешеходците. Панелните блокове, строени през шейсетте години на миналия век на редица места в столицата, постепенно отстъпват място на модерни многоетажни жилищни сгради.

Цивилизоване на публиката

Тази урбанизация, "спусната отгоре", третира жителите на руската столица като обект, който подлежи на цивилизоване, от каквото явно има нужда, посочва изданието и припомня един епизод: Също както през 1928 година, когато при откриването на парка „Горки“ той бил буквално стъпкан от тълпата, така и новият парк "Зарядие" край стените на Кремъл бил просто пометен от посетителите – лехите с декоративни и редки насаждения били окрадени – хората явно ги късали, за да си ги засадят по домовете. Това наложило паркът да бъде затворен, докато унищожените насаждения не бъдат възстановени.  

Новият стил на живот в руската столица се харесва и на млади, и на стари, четем по-нататък в публикацията. Разчетите на архитектурното студио "Стрелка" сочат, че стесняването на лентите за движение по улиците на града ще принуди автомобилите да забавят своя ход, ще накара повече хора да оставят колите си и да използват обществения транспорт. За това ще допринесат и новите такси за паркиране, които  току-що бяха увеличени на 5 евро за час.

В същото време това прокужда хората с по-ниски доходи от централните райони на града, посочват не без основание критиците. Но по-високото качество на живота привлича и повече чужденци: "Москва междувременно се превърна в европейска туристическа метрополия", казва по този повод ръководителят на Австрийския културен форум в руската столица Симон Мраз.

Хипстър-културата набира скорост в руската столица - въпреки икономическата криза и санкциите на държавните органи. Луксозни супермаркети или магазини за биологично чисти продукти, като веригата "ВкусВилл", предлагат на потребителите заместители на спрените от внос чуждестранни хранителни продукти. Бивши заводски халета се преустройват на луксозни жилищни сгради и творчески центрове. На мястото на бившите автомобилни заводи "Зил" в южните райони на Москва например възникнаха елегантни апартаменти с авангардистки фасади и парк със спортен център.

"Моята улица"

Да споменем също и инициативата "Моята улица", чиято цел е да отърве обществените места и тротоарите от паркирали автомобили и да освободи място за пешеходците. От нея обаче има и недоволни - собствениците на автомобили, които се чудят къде да дянат превозните си средства. А много московчани се шегуват, че настилките по някои улици и площади се сменят твърде често – навярно заради бизнес интересите на съпругата на столичния кмет Собянин, която притежава дял от фабрика за плочи.

Засега градската управа на Москва не успява да се справи с проблема за боклуците. Руската метрополия с нейните над  12 милиона жители не рециклира отпадъците си, а ги изхвърля (несортирани) на бунища в близки до руската столица населени места.

Във Волоколамск, Коломна, Таруса, Клин и Наро-Фоминск местните хора отдавна протестират срещу планините токсични отпадъци край домовете им, които замърсяват почвата и въздуха. Заради недоволството на хората властите решиха да започнат да извозват отпадъците до по-далечни места - също против волята на тамошното население. А това, че властите планират в неопределено бъдеще да започнат да изгарят отпадъците, и дори прекръстиха тези нови бунища на "Еко паркове", не променя с нищо факта, че на тях продължава да се трупат боклуците на Москва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: Москва
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
3
 
! Отговори
До Ани преди 5 години
Все едно няма да отидеш там и да видиш с очите си. Влез в Гугъл-Земя и разгледай!Руските градове са чисти! Строи се много. Няма комуналки, както те убеждават гадни фалшивки в Ютуб! В Санкт Петербург, който познавам добре, на мястото на обрасла рекичка на голям остров сега е израстнал чудесен квартал. Мои близки, завърнали се от Москва и СПб са във възторг. И от Воронеж, Казан. Пътища ли? За година построиха Керч-Севастопол - 270 км, висококачествена магистрала. Имат най-голямата ж.п. мрежа
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ани Сочи, Санкт_Петербург, Казан, Екатеринбург,Грозний,Краснодар,Владивосток и т.н. "*** И СМОТРИ", ***
133
11
 
1
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Москва е само един град в цяла Русия. При другите пропагандни статии говорят за необятната руска страна. Сега фокусират само върху един град.Просто няма пътища за да отидат до друг или не само?
132
7
 
3
 
! Отговори
не се връзвам лесно преди 5 години
Магията на книгите е че хората си представят прочетеното според своето въобръжение. Когато се включат повече сетива, картината става различна.Всъщност това прави разликата между пропагандадата и истината.Така преди 9 Х 1944 руската пропаганда излъгала много хора в България.
131
0
 
4
 
! Отговори
хахахахаааа..... преди 5 години
До Анонимен 140,139,138,137 и др.....ОБИКНОВЕНА ЗАВИСТ.НАЛИ?
130
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Москва е най удивителният град в който съм бил"А ходил ли си в Перник?
129
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко, че едва сега са успели да сложат лампички по моста.
128
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руския растеж не зависи от руснаците, а от купувачите на петрол.
127
4
 
9
 
! Отговори
Боб преди 5 години
Това е все едно ром от долно митрополе да коментира Лувъра.. абе спрете сеМосква е най удивителният град в който съм бил с невероятна история. Питайте Наполеон ;)
126
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова много рекламираха санкцийте ,а то почти нищо не постигнаха!Според Световната банка руската икономика за миналата година има разстеж от 1,6%!!!А в следващите 5години ще достигне до 3%на година!Пък после ми приказвайте ,че Русия е к.очина!
125
4
 
2
 
! Отговори
шум в ухото преди 5 години
До Анонимен 122 "Светът има един огромен грях, защото осъди нацизма, но не осъди комунизма. А комунизмът е античовешки.Комунистите за разлика от нацистите са антихристи" 1. Много мило- фашистите са добри христиани. 2. Защо не осъдиш китайците? Те са приятелите на българия.Инвестори те са.
124
3
 
13
 
! Отговори
Питър преди 5 години
До Анонимен 129Да сравняваш Москва от 2001 и Москва от 2019 си е все едно да сравняваш България отпреди Освобождението и България от 2019.
123
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На германците все по често ще им се струва че в русия е лукс след като подариха прекрасната си държава на имигранти без образование. Ефектите на тази тотална грешка ще отекват много десетилетия напред...
122
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още 2001 центърът на Москва си беше впечатляващ. Но в Александровския сад ученички с престилки пиеха бира от пластмасова двулитровка. Почти на всяка крачка ми просеха сигаретку найдеться?. В метрото един пиян бомж се изповръща насред вагона, чак до моите обувки стигна... Хванах метрото и за 15 мин стигнах до тяхната обеля - панелни блокове с кал между тях, без осветление. На момента се шмугнах обратно в метрото и си отидох в хотела.
121
8
 
8
 
! Отговори
пепи преди 5 години
На 100 километра влево от Мадрид,също спят до печките си
120
16
 
10
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 5 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
119
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРАВИ СТЕ ВСИЧКИ, КОИТО КАЗВАТЕ, ЧЕ УСЕЩАНЕТО ЗА БЕДНОСТ В РУСИЯ Е НЕРЕАЛНО- ТЕ СА НАЙ ГОЛЕМИЯ ИЗНОСИТЕЛ НА ГАЗ И НЕФТ- ОСВЕН ТОВА ОТ 1.1.2019 МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА СКОЧИ НА ВНУШИТЕЛНИТЕ 280ЛВ, А ДОЛЪРЪТ ВЕЧЕ Е 70 Р, ЕВРОТО-80Р - ДАЙ БОЖЕ ВСЕКИМУ ТАКИВА ВИСОКИ ДОХОДИ- БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И НЕ НИ КУПУВАЙТЕ, ЧЕ ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ/ТОЛСТОЙ/ ВИ СТИГА.
118
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е Мариците са точно руски, с руски собственици. Отделно "Лукойл" е монополист, отделно руска газ пак монополизъм. Да не говорим за АЕЦ-а дето само го плащахме без да е построено нищо. И за това там кликата на БКП защо не я е срам? Макар че то комунист и срам... На тея ръцете им са целите в кръв и те само се гордеят с това, че са масови убийци. Светът има един огромен грях, защото осъди нацизма, но не осъди комунизма. А комунизмът е античовешки.Комунистите за разлика от нацистите са антихристи.
117
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубав град,хубави ракети.
116
3
 
3
 
! Отговори
гост преди 5 години
До ПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ ВАСа на нас от тебе даже повърнахме от теб