Блясък и лукс в новата Москва – центърът е с променен облик

Новият стил на живот се харесва и на млади, и на стари
10 яну 2019 11:00, Елка Василева
161
Блясък и лукс в новата Москва – центърът е с променен облик
Снимка: архив, Reuters

Новата Москва предизвиква възхищение. На мястото на бивши индустриални халета се появиха луксозни сгради и паркове, а новите широки тротоари изтикват автомобилите от центъра. Москва е станала неузнаваема, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ).

Ремонтът приключи точно навреме - преди поредното преизбиране на Владимир Путин за президент през миналата пролет. Седем години след началото на преустройството на Блатния площад в центъра на Москва вече всичко е готово, а резултатите обезоръжиха дори и на най-големите критици на проекта, четем в обширен репортаж ФАЦ, цитиран от Дойче веле.

Днес центърът на руската столица е с променен облик: изградени са нови широки гранитни тротоари с велосипедни алеи, излъсканите до блясък площади с пейки и люлки за децата привличат много посетители, по улиците на града вече се движат и нови електрически автобуси, а подлези улесняват придвижването на пешеходците. Панелните блокове, строени през шейсетте години на миналия век на редица места в столицата, постепенно отстъпват място на модерни многоетажни жилищни сгради.

Цивилизоване на публиката

Тази урбанизация, "спусната отгоре", третира жителите на руската столица като обект, който подлежи на цивилизоване, от каквото явно има нужда, посочва изданието и припомня един епизод: Също както през 1928 година, когато при откриването на парка „Горки“ той бил буквално стъпкан от тълпата, така и новият парк "Зарядие" край стените на Кремъл бил просто пометен от посетителите – лехите с декоративни и редки насаждения били окрадени – хората явно ги късали, за да си ги засадят по домовете. Това наложило паркът да бъде затворен, докато унищожените насаждения не бъдат възстановени.  

Новият стил на живот в руската столица се харесва и на млади, и на стари, четем по-нататък в публикацията. Разчетите на архитектурното студио "Стрелка" сочат, че стесняването на лентите за движение по улиците на града ще принуди автомобилите да забавят своя ход, ще накара повече хора да оставят колите си и да използват обществения транспорт. За това ще допринесат и новите такси за паркиране, които  току-що бяха увеличени на 5 евро за час.

В същото време това прокужда хората с по-ниски доходи от централните райони на града, посочват не без основание критиците. Но по-високото качество на живота привлича и повече чужденци: "Москва междувременно се превърна в европейска туристическа метрополия", казва по този повод ръководителят на Австрийския културен форум в руската столица Симон Мраз.

Хипстър-културата набира скорост в руската столица - въпреки икономическата криза и санкциите на държавните органи. Луксозни супермаркети или магазини за биологично чисти продукти, като веригата "ВкусВилл", предлагат на потребителите заместители на спрените от внос чуждестранни хранителни продукти. Бивши заводски халета се преустройват на луксозни жилищни сгради и творчески центрове. На мястото на бившите автомобилни заводи "Зил" в южните райони на Москва например възникнаха елегантни апартаменти с авангардистки фасади и парк със спортен център.

"Моята улица"

Да споменем също и инициативата "Моята улица", чиято цел е да отърве обществените места и тротоарите от паркирали автомобили и да освободи място за пешеходците. От нея обаче има и недоволни - собствениците на автомобили, които се чудят къде да дянат превозните си средства. А много московчани се шегуват, че настилките по някои улици и площади се сменят твърде често – навярно заради бизнес интересите на съпругата на столичния кмет Собянин, която притежава дял от фабрика за плочи.

Засега градската управа на Москва не успява да се справи с проблема за боклуците. Руската метрополия с нейните над  12 милиона жители не рециклира отпадъците си, а ги изхвърля (несортирани) на бунища в близки до руската столица населени места.

Във Волоколамск, Коломна, Таруса, Клин и Наро-Фоминск местните хора отдавна протестират срещу планините токсични отпадъци край домовете им, които замърсяват почвата и въздуха. Заради недоволството на хората властите решиха да започнат да извозват отпадъците до по-далечни места - също против волята на тамошното население. А това, че властите планират в неопределено бъдеще да започнат да изгарят отпадъците, и дори прекръстиха тези нови бунища на "Еко паркове", не променя с нищо факта, че на тях продължава да се трупат боклуците на Москва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: Москва
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И рекламата на "Газпром" "Нацинальное достояние" е една лъжа. Защото народа нищо не вижда от тези милиарди. Всичко отива за определени хора.
54
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 54Ама то това ви е на вас. Живеете на стара слава. Я ми кажи нещо направено в Русия което да се ползва от хората по света? Една малка Южна Корея е по-напред от Русия икономически. Цял свят им ползва колите и телефоните.
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велето като пишат за Русия, Полша и Унгария дето не са демократични, нали, все пишат за прогрес, развитие, за инвестиции на БМВ за милиарди в Дебрецен, че Полша вече е развита и прочие хубавини. Като пишат за нашите послушковци и евентуално румънците- експеримента продължава- мачкай яко- виждат само корупция, мизерия, гадости, ужас.
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 30Мили Боже...не било ИЗМИСЛЕНО нищо от руснаците!!! Абе, вие КЪДЕ СЕ ОБРАЗОВАТЕ???? Да сте чували за Първи спътник на Земята и Първи космонавт; за откривателя на радиото; за цветната телевизия; за Менделеев и Ломоносов, за Капица, за Можайски - първия самолет в света; Доливо-Доброволски-първия трансформатор на трифазен ток;Прохоров и Басов - първия квантов генератор;Кулибин - изобретател на прожектора; Бенардос - изобретател на електрозаваряването....и т.н!Де гиди неграмотници!!!
51
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Великата русия една кола още не може да направи като хората, че дори с помоща на Нисан...
50
5
 
10
 
! Отговори
Полезни изкопаеми преди 5 години
България също е сравнително богата на полезни изкопаеми и природни ресурси, нарежда се към богатите страни в това отношение. И вече 30 години е парнтьор на САЩ и ЕС, членка на НАТО. Защо тогава в България е такава оскотяваще мизерия и бедност, и Западът третира България като страна втора категория и я подритва с презрение като изтривалка?
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКакви технологии бе те един фритюрник не могат да направят....
48
5
 
5
 
! Отговори
Унуфри преди 5 години
Другите държави победителки от ВСВ дръпнаха яко икономически. Победената Германия е икономически колос. Победената Япония е третата икономика в света.Победената Италия има по-голям БВП. А Русия, която гонейки нацистките войски междувременно опоска половин Европа в т.ч и България, после уж под булото на СИВ пиеше сиромашка кръв от целия соц лагер е жалка картинка.Паразитизма е религията на руския империализъм.Износ на природни ресурси и нищо друго.Това е руската икономика.
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 44Двете нямат нищо общо :)))))))))))))
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия ако някои припадне на улицата никой няма да му подаде ръка, защото всички ще помислят, че е пияница. Катаджиите са по-корумпирани от тук, администрацията са милионери всички.
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-добрите програмисти работещи за големите компании в САЩ са от руски или беларуски произход и това е факт.
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Москва никъде няма да видиш бездомници, но отиди в Ню-Йорк да видиш какво е, бъквално са на всяка крачка.
43
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия без полезните изкопаеми става веднага Африканска държава и то от най-бедните Те и сега едвам кретат, защото се краде като за световно, а без ресурси ще са никои.
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските програмисти и хакери, което е едно и също са най-добрите в света.Това го признават дори и американците.Толкова за високите технологии.
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София има много повече клошари и просяци от Москва.А е около 15 пъти по-малка.
40
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСАЩ имат също голяма територия и са богати на природни ресурси, некато Русия, но са една от най-богатите страни, и са първи в света по производство на петрол и какво - 42 милиона, 20% гладуващи, рекорден дълг от 20 трилиона, пълно е с бездомници навсякъде.
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то в Москва е пълно с бомжи, дето живеят на улицата и ядат от кофите за ***. В България чак толкова много бездомни няма.
38
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименХахахахаха русия била водеща във технологиите :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
37
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофила от време оно е бил национален предател. Смешното е, че безродните ни русофили са виждали Русия само на картата :)))
36
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе не ви ли е срам да коментирате Москва, след като герберастките тикви и Фандъковата крадлива мафия 1 година не могат да наредят 900 метра плочки по улица Граф Игнатиев ?