Задава се аншлус на Беларус? Последната авантюра на Кремъл

"Взаимопроникването" не се очертава като лесна разходка за Москва
11 яну 2019 21:45, Елка Василева
438
Задава се аншлус на Беларус? Последната авантюра на Кремъл
Александър Лукашенко и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Задава се аншлус на Беларус, казват не само опоненти на Кремъл, но и хора, спечелили неговото доверие. Алексей Венедиктов например сподели неотдавна размисли за "взаимопроникването" между икономическите, военните и политическите структури на двете страни. Отреждайки какви ли не съдби на Александър Лукашенко: от вицепрезидент на "обединената държава" до пенсионер в Крим. Венедиктов допусна впрочем и някоя "трагична история". Не е зле да се вслушаме в думите му - шефът на радио "Ехото на Москва" е persona grata в руските коридори на властта, нещичко подочува там и после го преразказва на любознателната аудитория.

"Взаимопроникване" звучи по-прилично от "аншлус" или "анексия", но смисълът е все този. Русия поглъща Беларус, появява се нова държава и естествено й трябва нова конституция, която превръща Путин в пожизнен владетел. Това е най-разпространеното, но не и единствено обяснение за действията на Кремъл.

Беларус е много важна за Москва от военно гледище. Това е държава с ключово положение в геополитическото пространство "между Русия и НАТО" - присъединяването й към Русия коренно ще промени стратегическата конфигурация в тази зона, ще засили руските позиции, съответно и заплахата за съседните страни, пише Юрий Фьодоров, радио "Свобода", руска редакция.

На Запад често виждат в Беларус стратегически буфер, смекчаващ военнополитическия натиск от Русия. През октомври 2018 г., малко преди посещение в Минск, американският помощник-държавен секретар Уес Мичъл изтъкна, че "именно държавният суверенитет и териториалната цялост на гранични държави като Украйна, Грузия и дори Беларус са най-сигурна крепост срещу руския неоимпериализъм". Изненадващо изявление, но и вярно.

Русия и Беларус са съюзници. Създадени са единна групировка за противовъздушна отбрана и съвместна групировка сухопътни войски. В мирно време войските, включени в тях, се намират в местата за постоянна дислокация, под обичайното си командване. При заплаха от война руските части ще пристигнат в Беларус и командването ще поемат беларуски генерали. Редовно се извършват общи учения. Министерствата на отбраната разработват всяка година планове за съвместни прояви, подсигуряващи функционирането на тези групировки.

Благопристойната фасада обаче прикрива сериозни разногласия.
Центърът за стратегически и външнополитически изследвания в Минск, близък до беларуското ръководство, посочи в доклад, че стратегията на Русия предвижда превръщане на Беларус "в източник на многобройни предизвикателства и заплахи за сигурността и стабилността на страните от НАТО и Украйна". С тази цел Москва настоява за "неограничен едностранен достъп на руските Въоръжени сили на територията на Република Беларус, включително, за да действат от нейна територия към трети страни" - освен това цели да подкопае "стабилността на Беларус и дееспособността на беларуската държава, да отнеме от Минск възможността ефективно да контролира собствената си територия", за да действат оттам против съседни и близкоразположени страни вредителски и криминални групировки*.

С други думи, Минск е наясно с целта на Русия - да превърне Беларус в плацдарм за военна експанзия и "хибридна агресия" срещу Полша, Литва и Украйна. Перспектива, която не блазни беларуското ръководство. Ще посочим за пример случая с разполагането на руска военна база в тази страна. В началото на десетилетието Москва постави въпроса за постоянно военно присъствие, включително за създаване на въздушна база в Беларус. Минск направи всичко възможно това да не се случи. За известно време въпросът сякаш изчезна от дневния ред, но през последните месеци пак стана актуален с оглед на предстоящото излизане на САЩ от Договора за ракетите със среден и малък обсег. На Кремъл му се ще да сложи ядрените си ракети със среден обсег  най-близо до границите на натовската зона.

Тази перспектива не изпълва Минск с възторг. "Нашите военни могат ефективно да действат, ако трябва, срещу всяка агресия и конфликт на територията на Беларус (. . .) Затова нямаме нужда от никакви бази", заяви Александър Лукашенко.

И ако в Полша бъде създадена американска военна база, Беларус ще отвърне не с разполагане на руски войски в страната, а с разгръщане на собствени ракетни оръжия. Беларусите наистина започнаха да произвеждат по китайски лиценз ракети М20 (наречени там "Полонез"), чиято далекобойност може да се повиши до 500 километра. Според беларуски експерти Китай е потърсен, защото Русия не дава на Беларус модерни оръжия, разчитайки във военен план Минск изцяло да зависи от Москва. А Лукашенко по думите им убеждава САЩ да не засилват военното си присъствие в региона, не защото вижда опасност в това, а защото това ще отслаби позициите на Минск в преговорите с Кремъл за руска база.

Накрая, трудно съвместими са ключовите стратегически ориентири на Русия и на Беларус. Кремъл се стреми НАТО да бъде отслабена, в идеалния случай - да се разпадне. А Лукашенко е убеден, че здравото трансатлантическо партньорство е "основна опора на нашата планета и не дай боже да я разрушим. Убедени сме, че от сплотеността на страните в региона и от запазването на военнополитическата роля на САЩ в европейските дела зависи сигурността на целия континент (. . .) Без Америка тук за жалост няма да решим нито един въпрос, включително украинския конфликт". Подобни изявления само озлобяват Москва.

За дистанцирането на Минск от Русия обаче Кремъл трябва да вини само себе си. Ако новата студена война, започната от Москва, прерасне в гореща, Беларус, Полша и балтийските държави ще станат главен театър на военните действия с всички последици от това. И независимо как изглежда в нечии очи, Лукашенко изобщо не се кани да вади за Москва кестени от огъня, особено с риск да бъде разрушена страната му.

Беларуският лидер естествено не поставя под съмнение съюза с Русия, но същевременно отправя сигнал, че няма да воюва с НАТО. А Русия схваща, че беларуският плацдарм е от критично значение за успех на евентуална военна авантюра в южната част на Балтика. Това мотивира и все по-твърдото й намерение да погълне Беларус.

Но аншлусът на Беларус не се очертава като лесна разходка за Москва. Макар почти всички беларуси да хранят добри чувства към Русия, едва 5-6 на сто подкрепят идеята за влизане във федерацията. Беларуските елити, включително армейският генералитет и службите за държавна сигурност, чудесно разбират, че след "взаимопроникването" Кремъл най-напред ще сложи проверени кадри от Русия на всички що-годе значими постове в беларуските провинции на "обединената държава".

Твърдо ще реагира и Западът. Поява на ударни руски дивизии в Беларус ще е крещящо доказателство, че следваща цел на Русия ще бъдат Варшава, Вилнюс, Талин, Рига. Тогава НАТО няма да има друг изход, освен да неутрализира твърдо експанзията на Москва. Прочее, аншлусът на Беларус ще стане последна авантюра за Кремъл.

* Юрий Царик, Арсений Сивицкий. Беларусь в контексте противостояния Россия Ц НАТО: Угрозы и вызовы для суверенитета, независимости и национальной безопасности. Центр стратегических и внешнеполитических исследований. Минск, 2016. Стр. 12.
Бел. на радио "Свобода": Мненията в рубрика "Блогове" може да не отразяват гледната точка на редакцията.

/БТА/
 


438
Още по темата: Русияаншлус на Беларус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
324
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А вие какво си мислите , че
Беларус ще получава пари и
помощи просто така без нищо
да дава ? Щом искат да ползват
руска енергия и пазари ще
трябва да си плащат по някакъв
начин .
323
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин е като слон в стъкларски магазин.накара да се отвратят от него и наи добрите си съюзници на гол г з чифте пищови
322
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Сата НАТО

След прочитане на твоите ди-во-ти-и става ясно, че си жива илюстрация на древноримската поговорка: "Когато боговете искат да погубят някого, най напред му взимат ума!"
321
3
 
15
 
! Отговори
вгз преди 4 месеца
Статията е пълен бошлаф с изключение на това, че показва американският интерес да предизвикат събития и там, каквито видяхме в Грузия и Украйна. Тоест ако Лукашенко не заиграе по тяхната ***, ще има преврат.
320
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Белорусите са с чсти руснаци! Направиха им такава държава, за да мат още един глас в ООН.
Лукашенко е голям хитрец и лавьор. Веднаж - така, друг път - на 180 градуса! Но дава на Москва летища, продава им грамадни влекачи за тежките ракети, камиони МАЗ. Беларусь е същото като БССР - социалистическа дисциплина, ред и...да му мислят инакомислещите!
319
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Намерили кого да цитират - "Эхо Москвы", радио "Свобода", Венедиктов! Все рускоезични! Те и власовците са били рускоезични!
318
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За да остане цяла при този натиск някой ден Русия ще нападне, защото най добрата защита е нападението. Въпрос е докога ще напада по периферията, Най-сигурно е да удариш "главата". Ще е скъпо, но може да решат че си струва.
317
12
 
26
 
! Отговори
Az da vi преди 4 месеца
Както никога не е съществувала държава Украйна така не е съществувала и държава Беларус. Това разпокъсване на Русия не може да продължава вечно. Едно от най големите постижения на демокрацията е, че успяха да накарат славяни да убиват славяни........
А респективно нас какво ли ни чака? Ново Турско иго?
Честита ни демокрация.................
316
21
 
7
 
! Отговори
Шундин има преди 4 месеца
Рядък талант да създава врагове от довчерашни съюзници

По-тъпо парче от него не е било в З Кремлин ;)
315
24
 
8
 
! Отговори
Задава се разпад преди 4 месеца
На последната колониална *** рассия!

След укрсйна от властта на Златната орда ще се изскубнат Беларус, Грузия, Армения и Казахстан.
314
21
 
9
 
! Отговори
Ми не се задава преди 4 месеца
Лукашенко може да е всякакъв , но още преси 4 години предупреди Пиздин че зелените мовечвта ще бъдат изтребени Аако пробват кримският номер
313
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като струпат 150 000 на тройната граница Полша-Литва-Беларус, като ги зачешат с Хаймарс, Томахоук, тежка артилерия и половината учтиви хора че станат на ФАРШ.
312
6
 
17
 
! Отговори
Жмольо преди 4 месеца
Е щом ви не е кев нека тогава да стане Америкобус.Запитайте се какьв х*й тьрсят там. Спасяват някого от какво....На хиляди километри.
311
6
 
17
 
! Отговори
одкб преди 4 месеца
стягай си гащите и марш от ссср докато не е дошла танковата армада.. нато няма място на нашата територия
310
3
 
15
 
! Отговори
ognyanz преди 4 месеца
До Сата НАТО: "Като анихилираме ..."? И кой ще го направи това? Ти, и т'роловете като теб ли? Г'лупостите направо ти идват отвътре.
309
19
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Като анихилираме 150-200 000 руски фашиста, ще ги оставим сами да се оправят с вожда си и кликата му.
308
19
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
НАТО засега успешно канализира посоката на руската агресия към Прибалтика и коридора Сувалки.

Предполагам, че нещата ще се развият както винаги - концентрация на руски войски, готвещи се за настъпление на Запад и превантивен удар на НАТО.

От БГ и Румъния ще се унищожи Черноморският флот на фашистите.

Украйна ще държи позиционна отбрана, за да отклони танковите дивизии към Полесието и блатата на Беларус.

От Балтийско море разрушителите ще сринат Кьонигсберг и околностите му.
307
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
литовското княжество няма нищо общо с т.нар.белорус освен че ги изтребва когато започва гонения срещу православните
306
7
 
20
 
! Отговори
Адолф Шикългрубер преди 4 месеца
Прави впечатление, че джендърговедата, пишещи тука неистово цвилят за война и споменават често тази дума.
Това е последица от лошо образование и лоша мисловна храна. Да не си мислите че НАТО ще ни спаси от война бе дебил1и. Ще ни спасят меките китки, които служат в НАТО ???
Тия съшите дето двама овчари ги набиха в нивите - ако си спомняте инцидента. Между впрочем никой не говори за това. Френски командоси се оказаха в наша нива и понеже овчарите не знаели че са командоси ги ошамариха.......хаха
305
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
*** либераст, би ли обяснил как съществуването на *** помага на света СЕГА?