Задава се аншлус на Беларус? Последната авантюра на Кремъл

"Взаимопроникването" не се очертава като лесна разходка за Москва
11 яну 2019 21:45, Елка Василева
438
Задава се аншлус на Беларус? Последната авантюра на Кремъл
Александър Лукашенко и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Задава се аншлус на Беларус, казват не само опоненти на Кремъл, но и хора, спечелили неговото доверие. Алексей Венедиктов например сподели неотдавна размисли за "взаимопроникването" между икономическите, военните и политическите структури на двете страни. Отреждайки какви ли не съдби на Александър Лукашенко: от вицепрезидент на "обединената държава" до пенсионер в Крим. Венедиктов допусна впрочем и някоя "трагична история". Не е зле да се вслушаме в думите му - шефът на радио "Ехото на Москва" е persona grata в руските коридори на властта, нещичко подочува там и после го преразказва на любознателната аудитория.

"Взаимопроникване" звучи по-прилично от "аншлус" или "анексия", но смисълът е все този. Русия поглъща Беларус, появява се нова държава и естествено й трябва нова конституция, която превръща Путин в пожизнен владетел. Това е най-разпространеното, но не и единствено обяснение за действията на Кремъл.

Беларус е много важна за Москва от военно гледище. Това е държава с ключово положение в геополитическото пространство "между Русия и НАТО" - присъединяването й към Русия коренно ще промени стратегическата конфигурация в тази зона, ще засили руските позиции, съответно и заплахата за съседните страни, пише Юрий Фьодоров, радио "Свобода", руска редакция.

На Запад често виждат в Беларус стратегически буфер, смекчаващ военнополитическия натиск от Русия. През октомври 2018 г., малко преди посещение в Минск, американският помощник-държавен секретар Уес Мичъл изтъкна, че "именно държавният суверенитет и териториалната цялост на гранични държави като Украйна, Грузия и дори Беларус са най-сигурна крепост срещу руския неоимпериализъм". Изненадващо изявление, но и вярно.

Русия и Беларус са съюзници. Създадени са единна групировка за противовъздушна отбрана и съвместна групировка сухопътни войски. В мирно време войските, включени в тях, се намират в местата за постоянна дислокация, под обичайното си командване. При заплаха от война руските части ще пристигнат в Беларус и командването ще поемат беларуски генерали. Редовно се извършват общи учения. Министерствата на отбраната разработват всяка година планове за съвместни прояви, подсигуряващи функционирането на тези групировки.

Благопристойната фасада обаче прикрива сериозни разногласия.
Центърът за стратегически и външнополитически изследвания в Минск, близък до беларуското ръководство, посочи в доклад, че стратегията на Русия предвижда превръщане на Беларус "в източник на многобройни предизвикателства и заплахи за сигурността и стабилността на страните от НАТО и Украйна". С тази цел Москва настоява за "неограничен едностранен достъп на руските Въоръжени сили на територията на Република Беларус, включително, за да действат от нейна територия към трети страни" - освен това цели да подкопае "стабилността на Беларус и дееспособността на беларуската държава, да отнеме от Минск възможността ефективно да контролира собствената си територия", за да действат оттам против съседни и близкоразположени страни вредителски и криминални групировки*.

С други думи, Минск е наясно с целта на Русия - да превърне Беларус в плацдарм за военна експанзия и "хибридна агресия" срещу Полша, Литва и Украйна. Перспектива, която не блазни беларуското ръководство. Ще посочим за пример случая с разполагането на руска военна база в тази страна. В началото на десетилетието Москва постави въпроса за постоянно военно присъствие, включително за създаване на въздушна база в Беларус. Минск направи всичко възможно това да не се случи. За известно време въпросът сякаш изчезна от дневния ред, но през последните месеци пак стана актуален с оглед на предстоящото излизане на САЩ от Договора за ракетите със среден и малък обсег. На Кремъл му се ще да сложи ядрените си ракети със среден обсег  най-близо до границите на натовската зона.

Тази перспектива не изпълва Минск с възторг. "Нашите военни могат ефективно да действат, ако трябва, срещу всяка агресия и конфликт на територията на Беларус (. . .) Затова нямаме нужда от никакви бази", заяви Александър Лукашенко.

И ако в Полша бъде създадена американска военна база, Беларус ще отвърне не с разполагане на руски войски в страната, а с разгръщане на собствени ракетни оръжия. Беларусите наистина започнаха да произвеждат по китайски лиценз ракети М20 (наречени там "Полонез"), чиято далекобойност може да се повиши до 500 километра. Според беларуски експерти Китай е потърсен, защото Русия не дава на Беларус модерни оръжия, разчитайки във военен план Минск изцяло да зависи от Москва. А Лукашенко по думите им убеждава САЩ да не засилват военното си присъствие в региона, не защото вижда опасност в това, а защото това ще отслаби позициите на Минск в преговорите с Кремъл за руска база.

Накрая, трудно съвместими са ключовите стратегически ориентири на Русия и на Беларус. Кремъл се стреми НАТО да бъде отслабена, в идеалния случай - да се разпадне. А Лукашенко е убеден, че здравото трансатлантическо партньорство е "основна опора на нашата планета и не дай боже да я разрушим. Убедени сме, че от сплотеността на страните в региона и от запазването на военнополитическата роля на САЩ в европейските дела зависи сигурността на целия континент (. . .) Без Америка тук за жалост няма да решим нито един въпрос, включително украинския конфликт". Подобни изявления само озлобяват Москва.

За дистанцирането на Минск от Русия обаче Кремъл трябва да вини само себе си. Ако новата студена война, започната от Москва, прерасне в гореща, Беларус, Полша и балтийските държави ще станат главен театър на военните действия с всички последици от това. И независимо как изглежда в нечии очи, Лукашенко изобщо не се кани да вади за Москва кестени от огъня, особено с риск да бъде разрушена страната му.

Беларуският лидер естествено не поставя под съмнение съюза с Русия, но същевременно отправя сигнал, че няма да воюва с НАТО. А Русия схваща, че беларуският плацдарм е от критично значение за успех на евентуална военна авантюра в южната част на Балтика. Това мотивира и все по-твърдото й намерение да погълне Беларус.

Но аншлусът на Беларус не се очертава като лесна разходка за Москва. Макар почти всички беларуси да хранят добри чувства към Русия, едва 5-6 на сто подкрепят идеята за влизане във федерацията. Беларуските елити, включително армейският генералитет и службите за държавна сигурност, чудесно разбират, че след "взаимопроникването" Кремъл най-напред ще сложи проверени кадри от Русия на всички що-годе значими постове в беларуските провинции на "обединената държава".

Твърдо ще реагира и Западът. Поява на ударни руски дивизии в Беларус ще е крещящо доказателство, че следваща цел на Русия ще бъдат Варшава, Вилнюс, Талин, Рига. Тогава НАТО няма да има друг изход, освен да неутрализира твърдо експанзията на Москва. Прочее, аншлусът на Беларус ще стане последна авантюра за Кремъл.

* Юрий Царик, Арсений Сивицкий. Беларусь в контексте противостояния Россия Ц НАТО: Угрозы и вызовы для суверенитета, независимости и национальной безопасности. Центр стратегических и внешнеполитических исследований. Минск, 2016. Стр. 12.
Бел. на радио "Свобода": Мненията в рубрика "Блогове" може да не отразяват гледната точка на редакцията.

/БТА/
 


438
Още по темата: Русияаншлус на Беларус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ко туй айншнус ба? Някоя чужда дума ще да е, аншус, бреееее... някакъв вид шунка, или аншоа, филенца от аншоа? Или вурст? Или сигурно е хитлериска дума някаква, има вид да хитлериска дума ще да е туй ба, подхожда на Путин, защото както и децата знаят Путин=Хитлер, то се знае, хитлериска дума е ашнуса, хитлериска, като помислих и разбрах, че Путин си е направо Хитлер, всичко ми стама ясно сега.
50
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А в САЩ имало дефолт, вече 20 дни откакто не работят редица министерства и стотици хиляди държавни служители не получават заплатите си.
Тръмп се кани да обяви извънредно положение
Преговорите му с демократите за стената с Мексико и прекратяване на "шът-дауна", траяха 10 секунди, след които Тръмп удари по масата с юмрук и намръщен си замина.
Вие сте седнали да ни занимавате с Лукашенко, че нали го бяхте обявили за "последния диктатор в Европа".
Я напишете нещо за гражданската война в САЩ днес.
49
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хард kanyтинофилите са 2 вида - едните имат личен финансов интерес,
другите никога не са виждали наживо нито руснак нито pycия, но живеят с някакви напълно погрешни илюзорни корелации между ссср и раССия.
А тези, които някога, по стечение на обстоятелствата са живяли и/ или учили в ссср,
или пък тези, които никога не са ходили там, отдавна са неутрално настроени русофили и в същото време - върли kanyтинофоби!
Има голяма разлика между русофил "по принцип", по инерция от миналото и kanyтинофил!
48
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Eлкa, вече прекопира всички глупотевини за Русия от миналата и тази година и сега ни занимава с "анализи" от 2016 година.
"Минск, 2016. Стр. 12."
47
8
 
24
 
! Отговори
wqw преди 2 месеца
"новата студена война, започната от Москва" - не, че нещо ама за тотални балами ли ни имате. Новата студена война започна с американското обкръжаване на Русия. Да не забравяме, че във почти всички пост-съветски държави има значително руско население. Ние за една Македония обявихме война на целия свят, но иначе много се дразним на руснаците, които са готови на същото.
46
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До по-далече от Русия

...каза индианеца от резервата в Охайо
45
25
 
13
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 2 месеца
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
44
12
 
7
 
! Отговори
до 41 преди 2 месеца
тоеаст както винаги сибирската империя ще ни изтребва
43
0
 
15
 
! Отговори
Рок енд рол преди 2 месеца
"НАТО ще даде на Беларус много войски и 400 млрд долара"
...
Почнаха "бисерите". Май трябва да си направя пуканки... :)
42
15
 
10
 
! Отговори
до 36 преди 2 месеца
Стига лъгал в стила на ленинчо
Украина беше разсипана от сибирската иперийка
както и цяла източна европа
41
4
 
21
 
! Отговори
WTF преди 2 месеца
Не защитавам Русия, не съм русофил, но не разбрахте ли вече за какво ни подготвя пресата/САЩ - да се обърнем срещу Русия и да станем пушещото месо във война с нея... И тук вече няма Путин, Мутин, русофили, русофоби - нашите домове ще горят и ние ще мрем, докато богатите ще си пият уискито пред картата на света.
40
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руския народ е фалшив като "македонския".
39
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До евреиски лъжи

"НАТО много обича да помага"
Абсолютна истина е! "Помагайки" на Украйна, НАТО всъщност помогна на нас и благодарение на тази помощ вече не сме на последно място в Европа по цял куп показатели, Украйна ни задмина.
Слава на помощниците от НАТО!
На героите слава!
38
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ОБЕДИНЕНИЕТО НА ЕВРАЗИЯ УЖАСЯВА БАНТУСКОТИТЕ
37
5
 
14
 
! Отговори
Джугашвили преди 2 месеца
Глупости на търкаляци
36
5
 
28
 
! Отговори
евреиски лъжи преди 2 месеца
До Анонимен

"НАТО много обича да помага"

о-о да !

НАТО и запада така помогнаха на Украйна, че от най-добре живеещата бивша република се превърна в държава от 3-тия свят
Сега стандарта на живот в Украйна е по-нисък от стандарта в повечето Африкански държави

ето така помага НАТО и запада !
35
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ТИПИЧНИЯ СЛАВЯНСКИ ФЕОДАЛИЗЪМ, НИЩО НОВО.
34
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мумията да не подготвя пак някой " референДУМ" !
33
0
 
13
 
! Отговори
V преди 2 месеца
До голяма степен това въпрос на идеи .Кво обещаваш на народа ??? Всеки пожарникар с платен от народа кетап да бъде признаван за виша раса или критерия да е друг .Който го направи ще е обединител .Всичко друго е измама главно към хората които години са работили ,а не са ,,учили,, за да не работят по държавните хранилки ;) Тази форма на нацизма я проповядват главно ЕС, герб и бсп .В Германия тя до някъде е приета заради емигрантите .Но в бг създава суджуци и ОГРОМНА кетапо корупция
32
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Взаимопроникване е стар юдейски обичай претворен от автора с налудничавата психика