Задава се аншлус на Беларус? Последната авантюра на Кремъл

"Взаимопроникването" не се очертава като лесна разходка за Москва
11 яну 2019 21:45, Елка Василева
438
Задава се аншлус на Беларус? Последната авантюра на Кремъл
Александър Лукашенко и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Задава се аншлус на Беларус, казват не само опоненти на Кремъл, но и хора, спечелили неговото доверие. Алексей Венедиктов например сподели неотдавна размисли за "взаимопроникването" между икономическите, военните и политическите структури на двете страни. Отреждайки какви ли не съдби на Александър Лукашенко: от вицепрезидент на "обединената държава" до пенсионер в Крим. Венедиктов допусна впрочем и някоя "трагична история". Не е зле да се вслушаме в думите му - шефът на радио "Ехото на Москва" е persona grata в руските коридори на властта, нещичко подочува там и после го преразказва на любознателната аудитория.

"Взаимопроникване" звучи по-прилично от "аншлус" или "анексия", но смисълът е все този. Русия поглъща Беларус, появява се нова държава и естествено й трябва нова конституция, която превръща Путин в пожизнен владетел. Това е най-разпространеното, но не и единствено обяснение за действията на Кремъл.

Беларус е много важна за Москва от военно гледище. Това е държава с ключово положение в геополитическото пространство "между Русия и НАТО" - присъединяването й към Русия коренно ще промени стратегическата конфигурация в тази зона, ще засили руските позиции, съответно и заплахата за съседните страни, пише Юрий Фьодоров, радио "Свобода", руска редакция.

На Запад често виждат в Беларус стратегически буфер, смекчаващ военнополитическия натиск от Русия. През октомври 2018 г., малко преди посещение в Минск, американският помощник-държавен секретар Уес Мичъл изтъкна, че "именно държавният суверенитет и териториалната цялост на гранични държави като Украйна, Грузия и дори Беларус са най-сигурна крепост срещу руския неоимпериализъм". Изненадващо изявление, но и вярно.

Русия и Беларус са съюзници. Създадени са единна групировка за противовъздушна отбрана и съвместна групировка сухопътни войски. В мирно време войските, включени в тях, се намират в местата за постоянна дислокация, под обичайното си командване. При заплаха от война руските части ще пристигнат в Беларус и командването ще поемат беларуски генерали. Редовно се извършват общи учения. Министерствата на отбраната разработват всяка година планове за съвместни прояви, подсигуряващи функционирането на тези групировки.

Благопристойната фасада обаче прикрива сериозни разногласия.
Центърът за стратегически и външнополитически изследвания в Минск, близък до беларуското ръководство, посочи в доклад, че стратегията на Русия предвижда превръщане на Беларус "в източник на многобройни предизвикателства и заплахи за сигурността и стабилността на страните от НАТО и Украйна". С тази цел Москва настоява за "неограничен едностранен достъп на руските Въоръжени сили на територията на Република Беларус, включително, за да действат от нейна територия към трети страни" - освен това цели да подкопае "стабилността на Беларус и дееспособността на беларуската държава, да отнеме от Минск възможността ефективно да контролира собствената си територия", за да действат оттам против съседни и близкоразположени страни вредителски и криминални групировки*.

С други думи, Минск е наясно с целта на Русия - да превърне Беларус в плацдарм за военна експанзия и "хибридна агресия" срещу Полша, Литва и Украйна. Перспектива, която не блазни беларуското ръководство. Ще посочим за пример случая с разполагането на руска военна база в тази страна. В началото на десетилетието Москва постави въпроса за постоянно военно присъствие, включително за създаване на въздушна база в Беларус. Минск направи всичко възможно това да не се случи. За известно време въпросът сякаш изчезна от дневния ред, но през последните месеци пак стана актуален с оглед на предстоящото излизане на САЩ от Договора за ракетите със среден и малък обсег. На Кремъл му се ще да сложи ядрените си ракети със среден обсег  най-близо до границите на натовската зона.

Тази перспектива не изпълва Минск с възторг. "Нашите военни могат ефективно да действат, ако трябва, срещу всяка агресия и конфликт на територията на Беларус (. . .) Затова нямаме нужда от никакви бази", заяви Александър Лукашенко.

И ако в Полша бъде създадена американска военна база, Беларус ще отвърне не с разполагане на руски войски в страната, а с разгръщане на собствени ракетни оръжия. Беларусите наистина започнаха да произвеждат по китайски лиценз ракети М20 (наречени там "Полонез"), чиято далекобойност може да се повиши до 500 километра. Според беларуски експерти Китай е потърсен, защото Русия не дава на Беларус модерни оръжия, разчитайки във военен план Минск изцяло да зависи от Москва. А Лукашенко по думите им убеждава САЩ да не засилват военното си присъствие в региона, не защото вижда опасност в това, а защото това ще отслаби позициите на Минск в преговорите с Кремъл за руска база.

Накрая, трудно съвместими са ключовите стратегически ориентири на Русия и на Беларус. Кремъл се стреми НАТО да бъде отслабена, в идеалния случай - да се разпадне. А Лукашенко е убеден, че здравото трансатлантическо партньорство е "основна опора на нашата планета и не дай боже да я разрушим. Убедени сме, че от сплотеността на страните в региона и от запазването на военнополитическата роля на САЩ в европейските дела зависи сигурността на целия континент (. . .) Без Америка тук за жалост няма да решим нито един въпрос, включително украинския конфликт". Подобни изявления само озлобяват Москва.

За дистанцирането на Минск от Русия обаче Кремъл трябва да вини само себе си. Ако новата студена война, започната от Москва, прерасне в гореща, Беларус, Полша и балтийските държави ще станат главен театър на военните действия с всички последици от това. И независимо как изглежда в нечии очи, Лукашенко изобщо не се кани да вади за Москва кестени от огъня, особено с риск да бъде разрушена страната му.

Беларуският лидер естествено не поставя под съмнение съюза с Русия, но същевременно отправя сигнал, че няма да воюва с НАТО. А Русия схваща, че беларуският плацдарм е от критично значение за успех на евентуална военна авантюра в южната част на Балтика. Това мотивира и все по-твърдото й намерение да погълне Беларус.

Но аншлусът на Беларус не се очертава като лесна разходка за Москва. Макар почти всички беларуси да хранят добри чувства към Русия, едва 5-6 на сто подкрепят идеята за влизане във федерацията. Беларуските елити, включително армейският генералитет и службите за държавна сигурност, чудесно разбират, че след "взаимопроникването" Кремъл най-напред ще сложи проверени кадри от Русия на всички що-годе значими постове в беларуските провинции на "обединената държава".

Твърдо ще реагира и Западът. Поява на ударни руски дивизии в Беларус ще е крещящо доказателство, че следваща цел на Русия ще бъдат Варшава, Вилнюс, Талин, Рига. Тогава НАТО няма да има друг изход, освен да неутрализира твърдо експанзията на Москва. Прочее, аншлусът на Беларус ще стане последна авантюра за Кремъл.

* Юрий Царик, Арсений Сивицкий. Беларусь в контексте противостояния Россия Ц НАТО: Угрозы и вызовы для суверенитета, независимости и национальной безопасности. Центр стратегических и внешнеполитических исследований. Минск, 2016. Стр. 12.
Бел. на радио "Свобода": Мненията в рубрика "Блогове" може да не отразяват гледната точка на редакцията.

/БТА/
 


438
Още по темата: Русияаншлус на Беларус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
0
 
5
 
! Отговори
до273 преди 2 месеца
чудно как говориш от името на 14 държави какво искат или не искат....
270
15
 
7
 
! Отговори
Ако обичате преди 2 месеца
Както навремето турците се изнесоха с багажа си, така нека сега всеки с руско самосъзнание да си товари багажа и да заминава зад Урал....
269
12
 
11
 
! Отговори
Къде е курск ?????? преди 2 месеца
Защо всичко руско става само за СКРАП ?????
268
11
 
10
 
! Отговори
Мълчание ... преди 2 месеца
Някой кремлински путинофил няма ли да измяучи нещо ?
267
11
 
8
 
! Отговори
До Скорина преди 2 месеца
Те го правят, всички беларуси си сменят окончанието на имената, за да се различават от руските. Когато гледате спорт обърнете внимание на този факт. Всъщност така започна и Украйна.....никой не е щастлив да има съсед подобни вредни елементи...
266
14
 
7
 
! Отговори
100 рубли = 1 ДОЛАР преди 2 месеца
Където е стъпил руски ботуш и трева не никне факт неоспорим
265
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами могат все още - защитават се! А ние прегърнахме джендеризма и същите, които преди ни възпитаваха в омраза към американските империалисти, сега ни втълпяват обратното. Сякаш Русия е тръгнала да приватизира не Белорусия, а Канада!
264
6
 
1
 
! Отговори
ОСТАР преди 2 месеца
До АНТИКОМУНИСТко видиш гладен комунист нахрани го ,ако видиш гол комунист облечи го ,но никога никога не му давай власт .Защото всички ще ходим голи и гладни !!!!!
ЩОМ СИ СТИГНАЛ ДО ТЕЗ ПРОЗРЕНИЯ ЗНАЧИ РЕДОВНО ХРАНИШ И ОБЛИЧАШ РОДИТЕЛИТЕ СИ. БРАВО!
263
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Даже Лукашенко разбира каква участ му готви Путин - да се превърнат в полигон за ракетни и танкови атаки.
Никой нормален човек не иска страната му да е арена на бойни действия.
Само българските русофили си мечтаят тук да дойдат зелени човечета и да стане като в Сирия.
262
6
 
3
 
! Отговори
скорина преди 2 месеца
Ако Лукашенко се бои от Русия, да наблегне повече на беларуския национализъм. Повече беларуски език, беларуска история, беларуски символи и т.н.
261
9
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 месеца
"""Твърдо ще реагира и Западът."""Някои много се заблуждават,че Русия е или арабска или латиноСКА държава.Когато разберат това,вече е много късно.Запада с всички сили се старае да доближи максимално границите на Русия,но тогава и Русия доближава до тяхните.Слагат в капанчето много видове сиренца ,та дано Беларус реши да го хапне и капанчето да хлопне,но нещо Лукашенко разбира,че ролята ,която запада му отрежда е да се превърне Беларус в безгласен придатък на Полша.
260
2
 
12
 
! Отговори
Народна Просвета преди 2 месеца
До Анонимен299
статиите стават все по агресивни, модераторите и/или самите джурмаляси са паднали по-ниско в развитието си от първобитак с килийно. пред заглавията на днеса шок и уикенд нервно палят цигари, а кеворк и га почват да си хрупат вратовръзките. въпрос на време е да спрат кликовете.
259
7
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 2 месеца
най комичното е, че докато у нас възпълнички лелички, под влияние, ни плашат с великанска "геополитика", супероръжия без аналогов и прочие пропаганда, се оказва, че Киркоров е фаворит за представител на рф на евровизия. тоя, дето не е казвал "русия е моята родина", като онова пуберче с редките зъби, дето тука се опитаха да го направят евасимо патреота и таланта. тва означава, че за българия най вероятно ше участва валера кипелов.
258
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Скоро и на този сайт ще забранят форума от руското посолство както направиха с faktor.bg. Целта е ясна да се скрие истината за Русия от българския народ.
257
8
 
13
 
! Отговори
АНТИКОМУНИСТ преди 2 месеца
Ако видиш гладен комунист нахрани го ,ако видиш гол комунист облечи го ,но никога никога не му давай власт .Защото всички ще ходим голи и гладни !!!!!
256
6
 
17
 
! Отговори
ПрОфесор Ох-Боли преди 2 месеца
а защо този сайт на Прокопиев Иво не пише ,че Тръмп назначава Иванка за шеф на световната банка,за шатдауна в САЩ,ЗА Брексит и запасите на магазините и охраняването .....а пишат само против Русия (90%) и 10 за САЩ и Запада нещо леко негативно ,за да се баламосва немислещият читател на Днес.
255
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Скоро и Путин ще си свали зацапаните гащи пред хелзинския комитет. Като го емнат гладните руснаци няма къде да ходи. Русия няма какво да предложи на териториите и хората които завладява. Приднестровието, Южна Осетия, Абхазия и Крим вече са превърнати в пустини благодарение на т.н. руски свят, дойде ред и на Беларус да се превърне в поредната руска пустиня.
254
2
 
6
 
! Отговори
до баба Ванга преди 2 месеца
не пророкувай за Путин че не знаеш след него кой ще дойде, на младо прасе и нов началник не се радвай че не знаеш ква *** ще излезе...
253
14
 
9
 
! Отговори
БКП преди 2 месеца
КомунизAмА е червената чyма на човечеството. Руският фашизъм, наречен "комунизъм" (колкото ГДР е демокрация!) ще затрие света. Руските лyмпени са развилняли се диваци. Цялата им ръководна хунта е съставена от такива идиoти - почни от Брежнев и свърши с бай Тошо и Чаушеску. Прoстак до прoстака, мано льо. Политбюро от прoстаци и сeляндури. Техен достоен наследник е бледия молец от КГБ, който възхваляват текезесарите.
252
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами да, разбира се, че ще се съединят ! Лека полека нещата си идват на местата....