Тръмп изтегля САЩ от НАТО? Подаръкът на века за Путин!

"Ню Йорк таймс": Американският президент не е изоставил идеята
15 яну 2019 21:35, Елка Василева
200
Тръмп изтегля САЩ от НАТО? Подаръкът на века за Путин!
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

През миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп няколко пъти е казвал, че иска да изтегли страната от НАТО. В дните около бурната среща на Северноатлантическия договор миналата година Тръмп е изразил пред високопоставени американски представители в областта на сигурността мнението си, че военният съюз е безсмислен и обременяващ за страната, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Възможно е президентът на САЩ да се върне отново към тези планове, защото военните разходи на съюзническите държави все още не достигат определените от него цели, опасяват се действащи и бивши американски представители, които подкрепят алианса.

През 2018 г. екипът по национална сигурност на Тръмп, включващ съветника по националната сигурност Джон Болтън и тогавашния министър на отбраната Джим Матис, е успял да запази стратегията на САЩ непроменена, без да се споменава възможността за излизане от блока - което би намалило рязко влиянието на Вашингтон в Европа и би насърчило руската политика в продължение на десетилетия, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Сега обаче американските експерти по националната сигурност се притесняват от завръщане към темата. Притеснения предизвикват и опитите на Тръмп да запази в тайна дори от собствените си помощници какво е било обсъждано на срещите му с Путин, както и разследването на ФБР за връзките между администрацията и Русия.

Още по темата

Всякакви евентуални действия за изтегляне от създадения през 1949 г. съюз биха били едни от най-разрушителните за интересите на САЩ решения, които може да вземе който и да е американски президент, подчертава Мишел Флорной, която беше заместник-военен министър при управлението на президента Барак Обама.

Подобни действия биха унищожили резултатите от над 70 години упорита работа на много президенти на САЩ, както от Републиканската, така и от Демократическата партия, които са работили за изграждането на вероятно най-могъщия и влиятелен съюз в световната история, предупреждава тя.

"Това би било и най-големият успех, на който може да се надява руският президент Владимир Путин", добавя Флорной.

"Дори обсъждането на идеята за излизане от НАТО, да не говорим, ако наистина го направим, би било подаръкът на века за Путин", съгласен е пенсионираният адмирал от американския военноморски флот и бивш върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Джеймс Ставридис.

Неприязънта на Тръмп към съюзите и поемането на ангажименти към международни организации не е тайна за никого. Президентът на САЩ изтегли страната от Парижкото споразумение за климата и публично е поставял под въпрос военните съюзи с Япония и Южна Корея. Той обяви и изтеглянето на американските войски от Сирия, без да се консултира със съюзниците си от коалицията за борба с Ислямска държава, припомня в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
10
 
42
 
! Отговори
Искаме мир! преди 5 години
Не искаме НАТО! Искаме мир!
61
6
 
35
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 5 години
И Турция! Да не се мотае, а да напуска и тя омразното нато.НАТО е все едно след като си се развел, при теб, в твоето жилище, да продължават да живеят бившата ти жена и майка й, докато издържаш и любовниците им.НАТО е организация с изчерпано значение и всички европейски страни трябва да я напуснат колко може по-бързо и да бъде създадена Европейска Армия (без ислямска турция и "демократична" америка, разбира се; да не забравяме циpея косово създаден от НАТО под натиска на америка и турция).
60
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп най-напред да построи стената с парите на Мексико за да си изпълни обещанието пред тези които го избраха пък чак след това да си изпълни обещанието пред Путин да развали НАТО.
59
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСанкции на ЕС към САЩ? Това е все едно едно малко дете да санкционира родителите си. : ) Още повече като се има предвид, че единствените боеспособни въоръжени сили в НАТО са Британските и Американските.
58
3
 
23
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
Ами прав е Тръмп...те ФАЩ могат да си бомбят треторазрядни държави и бе НАТО.
57
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 79А Британия не излиза ли от ЕС!!!Или ти сега се връщаш от Андромеда.
56
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги съм знаел че такъв Клепоух като бай Дончо ще закопае УСА.Тоя само като се появи на сцената и си казах Това е Човека.Тоя ще ги затрие а ние ще им пикаем на гробовете.
55
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са само димки да се радват болните мозъци на русофобите, едно време пускаха такива партенки, че и Британия щяла да излиза от ЕС.
54
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде чао САЩ. И след това санкции към САЩ от ЕС и след това замяна на долар с евро като международна валута номер 1 и бай Дончи *** ще го набият на кол пред белия дом. След тпва отцепване на Калифорния от САЩ. Интересно ще е бъдещето на САЩ за гледане.
53
6
 
25
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Подарък не само за Путин, а за всички хора, които са против терористичната организация НАТО.
52
18
 
7
 
! Отговори
преди 5 години
Ако Тръмп изтегли САЩ от НАТО, горко и на Европа. Разбира се това няма да се случи. Идеята е европейците да се сетят, че трябва да си плащат за сигурността и те ще го направят.
51
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Където си ще, но не и в НАТО. Нямаме нужда от такъв началник.
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В интерес на истината мястото на САЩ не е в НАТО.
49
0
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Няма такова понятие "подарък за Путин".Само самата Россия знае кое колко й струва!Всичко останало е подла клоунада!
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А братята северо-македонци живи да ги ожалиш.Они тъкмо се фаная на НАТО за ***(ткат)а и отиде каруцата у дерето.*** му и късмет.
47
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ни беха казали още преди да ни приемат,че такава "опция"има щехме одма да рипнем към Русия,щото да си спестиме срама после.То където сме били,нищо не е цъфнало и вързало.И в космоса да се застоим и него ще го катурнем.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време подхвърляха такива изказвания за изтегляне на Британия от ЕС, нещо Бризтег ли беше, или беркзит, знае ли няко какво стана с Британия и ЕС или това бяха само димки?
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако американците излезнат НАТО автоматически се превръща в анадолски съюз.
44
8
 
4
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
ТРЪМП Е КОМУНИСТ
43
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1. все повече лъсва играта на "великолепната" четворка (короната+раССия+уса+ятагана) - унищожението на Европа. червенощитовите яко напъват - фашизма се завръща , за да пази заграбеното , чрез либерализма от Тъпата2. някой все още съмнява ли се, че този зависим *** е ***, продал америка, за да построи "пръмп тауър" в масквА