Путин в Белград, подаряват му кученце шарпланинец

Руският и сръбският президент ще подпишат 20 споразумения
17 яну 2019 08:50, Елка Василева
172
Путин в Белград, подаряват му кученце шарпланинец
Александър Вучич и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин пристига днес на еднодневно официално посещение в Сърбия, където негов домакин ще бъде сръбският държавен глава Александър Вучич, предаде Танюг.

Двамата ще обсъдят ситуацията в Косово, икономическото сътрудничество и регионални проблеми. В рамките на срещата на двамата президенти ще бъдат подписани 20 различни споразумения. В центъра на вниманието ще бъдат съвместни проекти в областите на енергетиката, инфраструктурата и новите технологии.

Путин ще бъде посрещнат на летище "Никола Тесла" в Белград, след което ще се състои церемония по полагането на венци на гробището на Освободителите на Белград. Церемонията по тържественото посрещане на руския президент пред Палата Сърбия ще се състои по обяд, след което двамата президенти ще разговарят на четири очи.

Една от темите ще бъде продължаването на газопровода "Турски поток" до Сърбия, но не се очаква да бъдат подписани документи за това. Руският президент заяви в интервю за белградския вестник "Политика", че Европейският съюз трябва да осигури на своите членове гаранции, че Брюксел няма да попречи на доставките на руски газ в Европа чрез "Турски поток".

Още по темата

Сръбският президент Александър Вучич каза за телевизия Пинк във вторник, че за страната му е най-добре когато газопроводът "Турски поток" стигне до България, да бъде доведен до сръбската граница и газът да бъде транзитиран през газовия интерконектор в Сърбия.

Сътрудничеството с концерна "Газпромнефт" позволи на компанията "Нафтена индустрия Сърбие" да стане лидер на енергийния пазар в балканския регион. С участието на "Руски железници" с добър темп върви реконструкцията и модернизацията на сръбската железопътна инфраструктура, посочва още в интервюто за в. "Политика" Владимир Путин.

След разговора в тесен формат е планирана среща между делегациите на Сърбия и Русия, а след това в присъствието на двамата президенти ще бъдат подписани редица двустранни документи.

Сред многото проекти фигурира транспортно споразумение в размер на 230 милиона евро, което се отнася за електротехническите работи по участъка Стара Пазова - Нови Сад. Очаква се тези работи да приключат в края на 2021 г. Също така е много важен проектът за диспечерски център, за реализацията на който работим от над две години, съобщи сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович.

Следобед президентът Путин ще връчи на сръбския си колега Ордена на Александър Невски.

Сръбският член на босненското Председателство Милорад Додик ще бъде в Белград, за да се срещне с руския президент. Додик каза, че посещението на Путин е ясен символ и послание на мир, приятелство и подкрепа за Сърбия и сръбския народ като цяло и изтъкна доброто сътрудничество и връзки на Република Сръбска с Русия.

След това Вучич и Путин ще говорят пред медиите. След изявленията е планирано посещение на президентите в храма "Свети Сава".

Сръбската държавна телевизия ще предава директно целодневното посещение на руския президент.

Вучич е избрал да подари на Путин тримесечно кученце порода шарпланинец, съобщи сръбският вестник "Блиц", цитиран от БТА. Кученцето е със сериозно родословие от седем поколения назад, то е от най-стара местна порода и е известно, че президентът Путин обича тъкмо такива породи, каза за вестника източник от президентството. По думите му сръбският президент за първи път прави такъв подарък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-далеч от Русия, по-близо до цивилизацията.
72
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вождът го е страх да спи в Сърбия. Уж големи приятели а посещението му е само за един ден.
71
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на соца сърбите наистина бяха по добре от нас но сега НЕ СА!!Които е ходил ще види и забележи че не помръдват!По добре бяха защото ги пускаха някога на Запад да ряботят,сега с руснаците ...напредък няма, пак на запад искат да бачкат не на исток!От този техен инатлък тип комунизъм и национализъм изгубиха 2/3 от територията която владееха!
70
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен75 "в Сърбия. Всеки месец минавам" Защо? На гурбет? Ти си чистач на ке нефи нали?
69
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма мизерия е в Сърбия. Всеки месец минавам. С Русия за съюзник няма да прокопсат.
68
12
 
13
 
! Отговори
от Богата Болгария преди 5 години
До Сърбия е бедна ти си голям шегаджия.
67
12
 
24
 
! Отговори
до Кико преди 5 години
Много са добре сръбето.Като минеш границата няма измазана къща почти до Белград.Магистралата на отиване няма 50 метра без кръпки, а в Белград се нагледах на просяци октомври месец.Да не говорим каква мръсотия е и няма 20 сантиметра по земята без фас.Всичко издраскано със спрейове като в някое гето.БВП им е 30% по-малък а цените им са като нашите и една идея по-високи.Горивата им - 2,80.Айде бегай ***!
66
23
 
16
 
! Отговори
Кико преди 5 години
народ с достойнство никога няма да изчезне. Бомбандираха ги и пак са по-добре от *** на европа
65
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре му подаряват куче. Дано да стане голямо и силно. Той има нужда. Като се срещна с Меркел си викна лабрадора на помощ. Защото ако Ангела му зашие един зад врата ще го залепи като тапет от кинта и двайсе на стената.
64
22
 
23
 
! Отговори
Сърбия е бедна преди 5 години
Сърбите са бедняците на Европа и така ще бъде докато продължават да се "братушкат" с руснаците и не влезнат в ЕС.
63
23
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите винаги са живеели по-добре от българите - и по времето на соца и сега.Защото са народ с достойнство и не се продават постоянно на силните на деня, както българите.
62
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СЪРБИНДа бе, защото при Сергей Станишев, Жан Виденов и Андрей Луканов цареше охолство и благополучие. "Преди малко нямате българи" май някой от помощното училище са го взели направо в партийната школа?
61
14
 
9
 
! Отговори
СЪРБИН преди 5 години
До Вучич е пътник искам да попитам Б.Борисов кой е? ЕС предлагайки бедност и гурбет на българите. Преди малко нямате българи в България само ***.
60
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА НОВА ГОДИНА БЯХ В СЪРБИЯВ .МОГА С КАТЕГОРИЧНОСТ ДА КАЖА ЕДНО-СЪРБИТЕ ЖИВЕЯТ 100 ПЪТИ ПО ДОБРРЕ ОТ ГЛАДУВАЩ И ПРОКЪСАН И ОКУПИРАН ОТ САЩ ЕВРОАТЛАНТИК БАЙ *** .САМО ИМ ВИЖТЕ ПЪТИЩАТА,МАГИСТРАЛИТЕ ,ЗАВОДИТЕ В СЪРБИЯ,ВСИЧКО Е В ПЪТИ ПО ДОБРЕ ОТ БЪЛГАРИЯ, СТАНДАРТА НА СЪРБИТЕ Е СЪЩО МНОГО ПО ВИСОК ОТ НАШИЯ А ГРАДОВЕТЕ ИМ СА НАПРАВО ЕВРОПЕЙСКИ ,ЧИСТИ ПОДРЕДЕНИ,А НЕ КАТО ТУК В БЪЛГАРСКАТАЗАТЪНАЛА В МИЗЕРИЯ,Ц**АНИЯ И МРЪСОТИЯ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ***,
59
4
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
а западнопокрайнинец дали ше му подарят? и кво стана с материала за "осуетения атентат" ?
58
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези дни два големи зяавода в България удариха кепенците и закриха производството си,а това доведе хиляди работници и техните семейства да останат без препитание.Става въпрос за Тютюневия комбинат в Благоевград и завода на Нестле във Варна .За това обаче по купените от Тиквата и пеевски медии като този сайт ни дума ,ни вопъл ,ни стон.За сметка на това вижте с какви глупости -Подарили куче на Пунин ..ни се отклонява вниманието от истинските проблеми на българина
57
16
 
15
 
! Отговори
Баси преди 5 години
Никола Тесла - ХърватинШар планина - в македонияНафтена индустрия Сърбие - Лидер на балканитеСърбите кога ще престанат да сънуват будни?Му хахаха
56
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
подарете му обички бе, повече ще им се радва :)
55
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха ХА хаМогат да завижат на заплатите ни!мин.заплата в русия наскоро я увеличиха на 120 евра
54
24
 
19
 
! Отговори
Вучич е пътник преди 5 години
Сръбският народ заслужава по-добра участ. Сръбският народ заслужава демокрация. Русия губи влиянието си в Сърбия предлагайки само оръжия и бедност. Вучич си отива...