Американската ПРО: Противоракетна или противоруска отбрана?

Медии сравняват новата стратегия със "звездните войни" на Рейгън
18 яну 2019 21:45, Елка Василева
115
Американската ПРО: Противоракетна или противоруска отбрана?
Снимка: архив, Reuters

В новата стратегия на САЩ за защита от ракети, представена вчера от президента Доналд Тръмп, съкращението за противоракетна отбрана ПРО трябва да се чете като "противоруска отбрана", смятат авторите на статия във в. "Комерсант".

Най-новите руски военни разработки "хвърлят предизвикателство на сегашните отбранителни системи" на САЩ, затова последните трябва да бъдат съществено модернизирани. Целта е да бъдат създадени средства за прехващане на противникови ракети "във всички фази на полета след изстрелването", гласи американският документ, цитиран от руския ежедневник.

"Заплахата откъм Русия в него е засилена десеторно спрямо аналогични документи от минали години. Освен Русия сред съперниците и неприятелите на САЩ са откроени Китай, Северна Корея и Иран", посочва "Комерсант".

Американски медии сравниха вчера новата концепция със "звездните войни" на президента Роналд Рейгън - представената през 1983 г. Стратегическа отбранителна инициатива на САЩ, насочена към разработване на мащабна система за ПРО с елементи, базирани в космоса, се казва в материала.

Още по темата

Руските власти отдавна се обявяват против милитаризиране на космоса, напомня "Комерсант" и цитира руския сенатор Виктор Бондарев, коментирал новините от Вашингтон: "Ударни оръжия не бива никога, за нищо на света да бъдат разполагани в космоса, това може да доведе до катастрофа".

"Много пъти сме чували как САЩ настояват други страни да свият разработките на оръжия, но те заявяват също, че ще разработват и занапред оръжия за масово унищожаване. Според мен това са двойни стандарти", заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин, чието изявление помества "Комерсант".

Потърсени от вестника експерти посочват и явни недостатъци в документа. Руският аналитик Андрей Баклицки изтъква, че "противно на очакванията" новата стратегия не предвижда защита от стратегическите сили на Русия и на Китай - разчита се те да бъдат възпирани от ядрения арсенал на САЩ. Съответно американската ПРО ще брани страната от Северна Корея, Иран и "случайни ракетни пускове" на неназовани страни.

"Размити изглеждат и плановете за бъдещето", продължава Баклицки. Документът предвижда нови ракети прехващачи, базирани в шахти на полуостров Аляска, средства за които Конгресът на САЩ и без това отпусна още миналата година. Колкото до всичко останало, включително противоречивите въпроси за космическите елементи от ПРО и защитата от хиперзвукови планиращи бойни блокове, Пентагонът е поискал пауза за още половин година. В крайна сметка "резултатът от година и нещо работа може да бъде формулиран по следния начин: планината роди мишка", смята руският експерт.

В. "Взгляд" уточнява, че по данни на ТАСС новата стратегия за развитие на американската ПРО предвижда като възможност броят на прехващачите с наземно базиране да бъде увеличен на 104.

В момента американците разполагат с 40 ракети прехващачи в базата Форт Грийли, щата Аляска, и с още 4 в базата Ванденберг, щата Калифорния. Според новата стратегия за 4 години в Аляска трябва да бъдат разположени още 20 прехващачи, а в перспектива към тях може да се добавят още 40.

"Тръмп се опитва да създаде непробиваем купол от ПРО над САЩ. Звучи красиво на думи, но едва ли е практически осъществимо. Тръмп просто акомпанира на мита за бъдната неуязвимост на САЩ, както изисква американската военна доктрина. Митът обаче си остава мит", гласи коментар на руския сенатор Алексей Пушков, поместен в Тwitter и цитиран във в. "Комсомолская правда".

Представената от Тръмп стратегия "ще засили опасенията на Русия и на Китай относно заплахата за техния потенциал за ядрено възмездие, ще подрони стратегическата стабилност и ще затрудни още повече перспективата за нови съкращения на ядрените оръжия", прогнозира шефът на американската Асоциация за контрол над въоръженията Кингстън Рейф, цитиран от в. "Московский комсомолец", цитиран от БТА.

Новата стратегия за развитие на ПРО не означава, че САЩ започват оръжейна надпревара - тя има само отбранителен характер. Това заяви заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Джон Руд, отбелязва обаче "Известия".

По думите на Руд е особено необходимо да се акцентира върху думата "отбрана" в названието на стратегията. Той отбеляза, че подобна политика не може да се нарече провокационна, цитира вестникът информация на ТАСС.

Президентът Тръмп си спомни за "звездните войни" на президента Рейгън, но космически прехващачи на ракети се предвижда да бъдат създадени в далечното бъдеще, пише "Ведомости".

Според военния експерт Павел Подвиг в документа, представен от Тръмп, "изглежда няма нищо принципно ново".

САЩ изместват акцента върху прехващането на ракети в самото начало на траекторията им. По този начин обаче може да се покрие само територията на малка страна като Северна Корея и вече не е възможно да се отстрани например заплахата откъм Иран. Логично е, че не се споменава за създаване на истински космически прехващачи - това е скъпо дори за САЩ и неразумно от гледна точка на физиката, посочва Подвиг.

Авторите на новата стратегия не обещават американската ПРО да прехваща руските и китайските ракети. Москва и Пекин обаче безспорно няма да повярват и ще продължат да развиват системи, преодоляващи противоракетни защити, от рода на хиперзвуковия ракетен комплекс "Авангард". И техните създатели дължат на Пентагона едно голямо благодаря заради този документ, иронизира експертът на "Ведомости".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Концепцията на руснаците е нападателна война. Няма друга държава с 20000 танка на въоръжение, а танка е типично нападателно оръжие по суша, той не служи за отбрана, за отбрана се ползват противотанкови ракети а не танкове.
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На певецаПевеца е звезда добре пееда радва света. Но имаме певица си еднакато минава и трябват третори два.Пее, пие и от време на време пуши и пари от кючеци гуши. Токчета, къса пола, прилича й, мисли си че е еталон. А всъщност е разгонен слон с малък козметичен салон. Пееш, като на някъкав странен език, кучето ми се сри в къщатата и не се показа за три дни ни веднъж. Колко хора е поразила тя от своята суета, щом кучето нне излезе нито веднъж, добре че заваля дъжд.
17
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България няма други врагове, освен Русия!Така, че заглавието е точно!
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според специалисти от Пентагона изграждането на ефективно ПРО срещу руските хиперзвукови ракети Авангард може да отнеме над 10 години и да струва трилиони долари.
15
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е за пред медиите. САЩ разполагат вече с ултра модерни технологии които са на светлинни години пред руските тенекии. Факт.
14
2
 
17
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Когато хамериканец ти каже "защита", разбирай "нападение".
13
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците изостават от Русия и Китай военно и ние ще си увеличим бюджета за отбрана за да може да плащаме на американски компании да ги настигнат поле те ще берат плоовете, а ние ще подсмърчаме отстрани.
12
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНастроени сте носталгично по комунизма ? Свалете главния бушон,принесете се 30години назад,усетете нова година през комунизмаУсетете оскотяващата бедност на еврпатлантизма с новите гей-бушони през новата 2019.
11
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизъм в България не е имало, нито някъте по-света е имало комунизъм като државно устройство. Имаше социализъм, който не беше и истински социализъм а форма на държавен капитализъм. Но тогава беше много по-добре от демокрацията и днешната евроатлантическа мизерия.
10
6
 
9
 
! Отговори
до 5 преди 5 години
пък ти след глобалната война ще уцелееш сигурно и ще възхваляваш краваристан , да та е .... ба у заблудения донор
9
26
 
12
 
! Отговори
Влади преди 5 години
Никой не заплашва Русия! Тя си го измисли, откакто КГБ назначи Путин за президент през 2000-та. Дотогава при Елцин си беше нормална страна. Но не, възражда се сега руския империализъм - войни срещу Чечения, Грузия, Украйна(Крим). Все някой я заплашва, все нови оръжия уж се разработват. Затова руснаците бяхат от Рашъ и купуват имоти в чужбина - знаят, че пак ще е мизерия в Русия. Затова живеят като за последно!
8
21
 
10
 
! Отговори
ДЖИ ПИ ГРУП преди 5 години
Държава която ползва чужда валута за покупка на стоки освен квас,то тази държава е обречена
7
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарите едно време бяха доносници с предимство за Наречен,сега другарите са модерни милионери доносници Кремъл.
6
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все едно, тъй и тъй не върши работа!
5
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При глобална война Русия ще бъде унищожена,факт който и Путин не спори.Путин се надява ,че ще има сила да затри враговете си подобаващо на Русия.Според мен Русия е слаба оръжейно и финансово и спасението на Русия е отново САЩ
4
6
 
30
 
! Отговори
Мда преди 5 години
ПРО-то в Полша и Румъния кого пази и кого обрича на сигурна смърт?Ако Америка иска световно господство-да си го постига сама и да не ни ангажира!Ние с Русия и Китай проблем нямаме!На който му пречат-да върви да се бие с тях.
3
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Върнах се от турне в Кравария ,там на воля клах и убивах кравари за удоволствие ,беше много гот когарто пищяха от ужас ! Правете като мен ,отидете на ексурзия убивайте кравари и се приберете щастливи и доволни ! Лека вечер !
2
1
 
27
 
! Отговори
Смешки... преди 5 години
Не се връщайте 30 години назад - Тръмп не е Рейгън и Путин не е Горби...
1
34
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Настроени сте носталгично по комунизма ? Свалете главния бушон,принесете се 30години назад,усетете нова година през комунизма