Русия превъзхожда САЩ под водата!?

Подводницата "Акула" може да унищожи половината земно кълбо
20 яну 2019 07:00,
577
Русия превъзхожда САЩ под водата!?
Снимка: pixabay

Експертите от списание The National Interest съпоставили характеристиките на руските атомни подводници от четвърто поколение по проект "Ясен" и техните американски противници многоцелевите от типа "Вирджиния". Според тях с разпадането на СССР и изчезването на съветския флот САЩ получиха "морско превъзходство" за години напред, на което сега хвърлят предизвикателство подводниците от проект "Ясен", които са смъртоносни.

От технологична гледна точка флагманите на флотовете на двете страни са многоцелевите К-560 "Северодвинск" и подводниците от типа Virginia серии Block III. Подводницата "Северодвинск" е по-бавна от американския си опонент, но се потапя по-дълбоко, като пределната й дълбочина достига 488 метра.

“Двете страни са добре съпоставими по въоръжението, отчитайки , че "Северодвинск" притежава противокорабни ракети от комплекса "Club-S" (Калибър), които позволяват на руската подводница бързо да реагира на действията на вражеските съдове, въоръжени с малогабаритни торпеда" – отбелязват анализаторите.

Подводниците от клас "Вирджиния" са по-тихи и имат по-добри хидролокационни системи. В полза на руската подводница говори нейната бърза реакция – К-560 по-бързо реагира на появата на внезапна цел с помощта на крилатите ракети.

След края на Студената война САЩ обаче подцениха модернизирането на подводния си флот. След терористичните атаки от 11 септември 2001 г. ситуацията още повече се усложни и безусловното преимущество над Русия вече го няма, пише в. "Труд". Експертите считат, че американците са загубили превъзходство и в “битката” под водата руснаците водят с 1:0.

Руската "Акула" е най-голямата, може да унищожи половината земно кълбо

Най-голямата подводница в света е руска по проект 941 клас “Акула”. Размерите са гигантски: дължина – 173 м., широчина – 23 м., водоизместимост – максимум 48 000 тона. Максималната дълбочина на потапяне е 500 м., екипажът е 150 души (от тях 50 офицери), автономното плаване – от 90 до 120 дни.

Всяка подводница е въоръжена с 20 междуконтинентални балистични ракети с общо над 200 ядрени бойни глави с боен радиус 10 000 км. Разполага и с ядрени торпеда. Подводницата се задвижва от два атомни реактора и две газови турбини.

Предвид региона, в който оперира, "Тайфун" има приспособления на ледоразбивач и разбива лед с дебелина над 2 м. На подводницата има всякакви екстри – има спортен салон, сауна, басейн, кът за домашни любимци.

Подводниците могат да изстрелват ракетите си и от пристан, а през Студената война са оперирали във водите на Северния Атлантик. Така ракетите изминават най-краткия път през Арктика до САЩ. Според военни специалисти една подводница е способна да унищожи живота на половината земно кълбо.

"Борей" паникьоса Ню Йорк

Със своето въоръжение атомната подводница “Борей” преодолява всяка ПРО.

Атомните подводници "Борей" с помощта на ракетното си въоръжение могат да "преодолеят" всяка система за ПРО, смятат и западните експерти.

Подводните кръстосвачи със стратегическо предназначение от проекта 955 "Борей" са въоръжени с междуконтинентални балистични ракети “Булава”. "Тези ракети са достоен отговор на всяка система за ПРО, където и да е разположена тя. В който и да е океан, ако се опитат да ни покрият, "Борей" ще преодолее тази отбрана", е мнението на руски генерал.

Подводницата може да превозва на борда си "смъртоносен товар" от 16 броя балистични ракети "Булава". Един подобен снаряд съдържа около десет ядрени блока с мощност около 150 килотона и може да нанесе удар по цел, която се намира на 9 000 километра от точката на изстрелването. Така Америка става лесна мишена на тази подводница.

"Борей" е способна да нанася удари без да издава местонахождението си. Едно от големите й предимства и постижения е ниската й шумност. През юли 2012 г. руската подводница "Борей" се появи на един километър от Манхатън и Статуята на Свободата и вся паника не само в Пентагона. Всички американци без изключение бяха шокирани как ги е доближила.

"Кронщад" е почти невидима

Подводницата ще бъде на разположение на руските военноморски сили. Тя се казва "Кронщад". Това е втората подводница от типа "Лада". Тези подводници се отличават с много ниски равнища на шумност и и високо равнище на автоматизация.

Първата вече извършва изпитания, които да усъвършенстват бойните съдове. Подводницата има 10 установки за вертикално изстрелване на крилати ракети. Тя е снабдена с ново противохидролокационно покритие. Така, благодарение на своите маневреност ибезшумност, подводницата е на практика невидим потенциален противник.

Тя е въоръжена с крилати ракети "Калибър". Предстои подводницата да премине през ходови и държавни изпитания. Вече се работи по следващата подводница от този тип. Тя трябва да излезе след няколко години. Работните дейности са напреднали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


577
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
10
 
15
 
! Отговори
Радетел на истината преди 5 години
Вижте ,парната машина е измислена от Ползунов ,електродвигаттелят от Лодигин ,радиото от Попов ,телевизорът в един московски техникум по електротехника ,а транзисторът си е чисто изобретение на Свердловският кръжок по корабомоделизъм ! Освен това американците 6 пъти излъгаха че са ходили. на луната и са пълни некадърници в ракетостроенето ! И накрая трябва да знаете че с новите безаналогови руски подводници на наследниците на Едисон и Стив Джобс им е спукана работата !
229
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 275Това е полуистина,защото сътрудничеството с Мерцедес е от 2012 год.,както и с повечето западни фирми участвали в последните модели !А Камаз печели в последните 16год. Париж-Дакар!Сам си задай въпроса ,защо запада участва в Камаз,нали Русия не е в ЕС!Нека тези западните фирми да дойдат в България!
228
12
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
защото на Камаз само кабината (ламарината) е руска :) Всичко друго е на западни производители - двигател, окачване, гуми - ВСИЧКО! Дори каските на шофьорите не са руски!Двигателят е на Мерцедес, а шасито е поръчково - изработена е от Рейн Метал в само 5 /пет/ бройки.
227
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗащо не напишете, че КамАЗ спечели рали "Дакар" за 16-ти път!защото на Камаз само кабината (ламарината) е руска :) Всичко друго е на западни производители - двигател, окачване, гуми - ВСИЧКО! Дори каските на шофьорите не са руски!
226
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със своето въоръжение атомната подводница Борей преодолява всяка ПРО.единствения и проблем е, че досега има точно ЕДИН успешен пуск на ракета Булава и още се чудят защо е бил успешен :)Да не забравя - има и точно ЕДНА подводница от този клас - Дмитрий Донский :)
225
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дела трябват, а не голи приказки.В боя ще си покаже кой- кого.
224
19
 
12
 
! Отговори
Станчо преди 5 години
Русия няма първа дама, защото:а) има Първи пиддераст - путин;б) путин е всичко - и президент, и първа дама, и бог, и цар...в) педрасттът путин няма пишкка и всички жни му бягат
223
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лада, Уаз, Армата, Курск - част от гръмките провали на Кремъл :)))
222
12
 
15
 
! Отговори
Мар. Жуков преди 5 години
Америка е смрад от ***.Но скоро ще ги затрием от лицето на земята.
221
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярно си е.Руските тенекии потъват като камъни.По дъното на океаните е пълно с такива като подводницата Курск.
220
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да започва тази война вече, че отдавна я чакаме.
219
11
 
10
 
! Отговори
Жиб. преди 5 години
Войната обаче ще се води в Космоса и от въздуха,а подводниците ще служат само за бягство на провинените диктатори в посока Виетнам и Северна Курея
218
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те и един страхотен робот показаха руснаците, ама се оказа че вътре е скрит младеж ;)Представяте ли си колко са лъжливи тия ...?!Имат анимационни ракети и проекти, нищо друго.Народ, който пие антифриз и одеколон - не може да е норрмален.
217
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както казват известни руски блогъри - В Русия не можем да произведем един автомобил или граждански самолет, а лъжем, че имаме превъзходни ракети. Това е невъзможно!
216
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са поредните фалшиви новини, измислиците на Кремъл.Никога Русия не е била по-бедна и гладна.Имала подводници и ракети - само голи приказки да плаши гаргите ;)Алкохолицците в Русия имат само това измамно утешение, че ще избият останалия свят :)))
215
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русоробите пак имат сънища, розови. От глад вече не знаят къде се намират.
214
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вярно е, и не само там руснаците са по-добри!
213
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За подводниците е ясно! Защо не напишете, че КамАЗ спечели рали "Дакар" за 16-ти път!Къде са Мерседес, MAN, Iveco, Renault и даже DAF, който понякога успяваше да излезе по-напред?Защо някое русомразко Хкрементче не се включи в темата с омръзналото дрънкане за "пияната вата"?
212
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самальотите на русия много обичат да летят под вода. Само те могат така, безаналогови са.
211
10
 
9
 
! Отговори
Подводния флот преди 5 години
На терораша може да бие САЩ само ако се надпиват с Боярщник ...