Русия превъзхожда САЩ под водата!?

Подводницата "Акула" може да унищожи половината земно кълбо
20 яну 2019 07:00,
577
Русия превъзхожда САЩ под водата!?
Снимка: pixabay

Експертите от списание The National Interest съпоставили характеристиките на руските атомни подводници от четвърто поколение по проект "Ясен" и техните американски противници многоцелевите от типа "Вирджиния". Според тях с разпадането на СССР и изчезването на съветския флот САЩ получиха "морско превъзходство" за години напред, на което сега хвърлят предизвикателство подводниците от проект "Ясен", които са смъртоносни.

От технологична гледна точка флагманите на флотовете на двете страни са многоцелевите К-560 "Северодвинск" и подводниците от типа Virginia серии Block III. Подводницата "Северодвинск" е по-бавна от американския си опонент, но се потапя по-дълбоко, като пределната й дълбочина достига 488 метра.

“Двете страни са добре съпоставими по въоръжението, отчитайки , че "Северодвинск" притежава противокорабни ракети от комплекса "Club-S" (Калибър), които позволяват на руската подводница бързо да реагира на действията на вражеските съдове, въоръжени с малогабаритни торпеда" – отбелязват анализаторите.

Подводниците от клас "Вирджиния" са по-тихи и имат по-добри хидролокационни системи. В полза на руската подводница говори нейната бърза реакция – К-560 по-бързо реагира на появата на внезапна цел с помощта на крилатите ракети.

След края на Студената война САЩ обаче подцениха модернизирането на подводния си флот. След терористичните атаки от 11 септември 2001 г. ситуацията още повече се усложни и безусловното преимущество над Русия вече го няма, пише в. "Труд". Експертите считат, че американците са загубили превъзходство и в “битката” под водата руснаците водят с 1:0.

Руската "Акула" е най-голямата, може да унищожи половината земно кълбо

Най-голямата подводница в света е руска по проект 941 клас “Акула”. Размерите са гигантски: дължина – 173 м., широчина – 23 м., водоизместимост – максимум 48 000 тона. Максималната дълбочина на потапяне е 500 м., екипажът е 150 души (от тях 50 офицери), автономното плаване – от 90 до 120 дни.

Всяка подводница е въоръжена с 20 междуконтинентални балистични ракети с общо над 200 ядрени бойни глави с боен радиус 10 000 км. Разполага и с ядрени торпеда. Подводницата се задвижва от два атомни реактора и две газови турбини.

Предвид региона, в който оперира, "Тайфун" има приспособления на ледоразбивач и разбива лед с дебелина над 2 м. На подводницата има всякакви екстри – има спортен салон, сауна, басейн, кът за домашни любимци.

Подводниците могат да изстрелват ракетите си и от пристан, а през Студената война са оперирали във водите на Северния Атлантик. Така ракетите изминават най-краткия път през Арктика до САЩ. Според военни специалисти една подводница е способна да унищожи живота на половината земно кълбо.

"Борей" паникьоса Ню Йорк

Със своето въоръжение атомната подводница “Борей” преодолява всяка ПРО.

Атомните подводници "Борей" с помощта на ракетното си въоръжение могат да "преодолеят" всяка система за ПРО, смятат и западните експерти.

Подводните кръстосвачи със стратегическо предназначение от проекта 955 "Борей" са въоръжени с междуконтинентални балистични ракети “Булава”. "Тези ракети са достоен отговор на всяка система за ПРО, където и да е разположена тя. В който и да е океан, ако се опитат да ни покрият, "Борей" ще преодолее тази отбрана", е мнението на руски генерал.

Подводницата може да превозва на борда си "смъртоносен товар" от 16 броя балистични ракети "Булава". Един подобен снаряд съдържа около десет ядрени блока с мощност около 150 килотона и може да нанесе удар по цел, която се намира на 9 000 километра от точката на изстрелването. Така Америка става лесна мишена на тази подводница.

"Борей" е способна да нанася удари без да издава местонахождението си. Едно от големите й предимства и постижения е ниската й шумност. През юли 2012 г. руската подводница "Борей" се появи на един километър от Манхатън и Статуята на Свободата и вся паника не само в Пентагона. Всички американци без изключение бяха шокирани как ги е доближила.

"Кронщад" е почти невидима

Подводницата ще бъде на разположение на руските военноморски сили. Тя се казва "Кронщад". Това е втората подводница от типа "Лада". Тези подводници се отличават с много ниски равнища на шумност и и високо равнище на автоматизация.

Първата вече извършва изпитания, които да усъвършенстват бойните съдове. Подводницата има 10 установки за вертикално изстрелване на крилати ракети. Тя е снабдена с ново противохидролокационно покритие. Така, благодарение на своите маневреност ибезшумност, подводницата е на практика невидим потенциален противник.

Тя е въоръжена с крилати ракети "Калибър". Предстои подводницата да премине през ходови и държавни изпитания. Вече се работи по следващата подводница от този тип. Тя трябва да излезе след няколко години. Работните дейности са напреднали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


577
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
3
 
6
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КОМУНИСТИТЕ ГЕРБ В ЗАТВОРА
169
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставете Русия и сащ, гледайте в момента на живо по канал 3 национална работна среща на ГЕРБ. ТАКИВА ГЛУПОСТИ КОИТО СЕ ГОВОРЯТ В МОМЕНТА НЕ МОЖЕТЕ ДА ГИ ЧУЕТЕ НИКОГА. НАГЛОСТ, БЕЗОЧИЕ И ЛЪЖИ В ЕДНО.
168
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наскоро шефът на ВМС на САЩ заяви че те всеки един момент знаят къде се намира всяка една руска подводница и ако е нужно могат да я унищожат, така че клас Акула само струва глад и лишения на руснаците без да има никаква стратегическа и тактическа стойност. То с такива хвалби на руската военна техника ни захлебваха ежедневно по времето на комунизма а на края голямото военно превъзходство се превърна в позорна капитулация и изчезване на СССР. Сега чака същото и РФ.
167
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купувам билет първа класа и давам 1000 лева джобни на желаещ да емигрира в матушка Русия :)))))))))))
166
5
 
5
 
! Отговори
Русия преди 5 години
По всичко превъзхожда САЩ, освен по икономическо развитие о стандарт на живот.
165
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудя се след тия невиждани превъзходства на Русия, защо САЩ не са се предали все още?
164
4
 
10
 
! Отговори
Арсений преди 5 години
ама верно ли има, вярващи, че държава, която не може да произведе свестен компютър, има топовни оръжия?!? Смех!
163
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия превъзхожда САЩ и икономически ... ако си с увреден мозък на русофил.
162
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
SEGA RAZBRAHTELI, OTIVAT SI USHANKITE, NO SIOTIVAT I KRAVARITE A SAS TIAH I NIE.
161
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 196Най-много ги превъзхожда по това, че ТОВА Е ПОСЛЕДНАТА ТЕРИТОРИЯ, НА КОЯТО СЕ СЪХРАНЯВАТ ВСЕ ОЩЕ ИСТИНСКИТЕ ЧОВЕШКИ, ИНТЕЛЕКТУАЛНИ, ХРИСТИЯНСКИ ЦЕННОСТИ!!! Няма други вече такива на западенско..........там "царуват" безбожието, джендърството, безхаберието и безкултурието, чалгарството и посредствеността! Може да си неук или прочел САМО ЕДНА КНИГА В ЖИВОТА СИ, но ако имаш последен модел телефон или хладилник...си "успял" човек! Може даже да си крадец...но си "успял"...ПОЗОР!
160
0
 
12
 
! Отговори
има още преди 5 години
има еще 1 подводница, доста по страшна - т.н. "безпилотно" торпедо - то носи 100 мегатона мощност в ядрен заряд, няма екипаж, движи се бързо, потапя се до 1000м и е предназначено да се взриви на около 50 км от крайбрежието - очаква се цунами с височина около 300 метра, което ще залее бая суша. лошото е, че тя 100 мегатона не се знае като гръмнат до какво ще доведат. най-мощният ядрен взрив до сега е бил 68 мегатона, при планирани 100, но руснаците са се уплашили да не стане световен катаклизъм
159
0
 
6
 
! Отговори
Едо преди 5 години
ЗА НЯКОИ, ВЕРОЯТНО, ЩЕ БЪДЕ РАЗОЧАРОВАНИЕ! НЯМА КАК, ДА ИМА ЯДРЕНА ВОЙНА-АПОКАЛИПСИС! ПОМЕСТНИ КОНФЛИКТИ, КАКТО ВИЖДАТЕ, ИМА И ЩЕ ИМА-МОЖЕ БИ, ДО ВРОРО ПРИШЕСТВИЕ! ЩО СЕ КАСАЕ ДО ГЛОБАЛНИТЕ ВОЕННИ ПРОБЛЕМИ, МИСЛЯ, ЧЕ Е ПО-РАЗУМНО, ДА ВЗЕМЕМ СПЕШНИ МЕРКИ ПО ПО-ВАЖНИТЕ ЕКОЛОГИЧНИ ПРОБЛЕМИ, ЗАЩОТО, ИМЕННО ТЕ ЗАСТРАШАВАТ ЖИВОТА НА ЗЕМЯТА! ИЗГЛЕЖДА, НАЛАГА СЕ, ДА БЪДЕМ ПО-СКРОМНИ В МАТЕРИАЛНАТА СИ КОНСУМАЦИЯ КАТО ЦЯЛО, ЗА ДА ОСТАВИМ НЕЩО И НА БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ, ДРАГИ ЗЕМЛЯНИ!
158
3
 
3
 
! Отговори
Да преди 5 години
До Факт! Факт е ,че ти е празна картуната.По -полека да ги засечеш на определена дълбочина с надземен или космически Радар.Реакторите му излъчвали.Много филми гледаш с топли и студени течения ала Гълфстрийм.Ако беше така хорат анямаше да стрпят подводници.И като я засечеш с какво ще я атакуваш под вода ?Единственият начин да засечеш нещо е с торсион от спътника до целта .И точно какво пространство ще сканираш.Имат ,накачулили са цялата Земна орбита със сателити .
157
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 194Ха-ха-ха-ха-ха-ха..............то се вижда КОЙ СЕГА СЕ РАЗПАДА!!!! Ха-ха-ха.........един съюз не знае как да се спаси от мигранти и отпадащи "парчета", други едни "обединени щати" пък и те строят стени, а хората им от правителството се редят на опашка за безплатна храна, защото вече месец не работят (хи-хи....да сте видяли някъде наш цвъко на опашка????), други пък ще се изпотрепат на улиците с жълти жилетки....АБЕ "ВЕСЕЛБА"!!! "Ред, стабилност, переспективи"...........ха-ха-ха
156
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКато влияние в политика , икономика и т.н. в България американците не могат да се сравняват с русия. От местни малки олигарси , през енергетика ,та чак до няколко спонсорирани партии.И 90% от случаите отношенията ни с русия са в ущърб на България.За България русия е проблем ,САЩ просто са ни прекалено далеч за да се тревожим за сега за тях.
155
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия превъзхожда краварите по всички критерии,не само под водата
154
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 196Викаш скоро ще гонят " краварите" от всички страни, ама май става обратното. *** ги гонят от всякъде. Никой не иска миризлива вата в държавата си.
153
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Русия превъзхожда САЩ под водата!?"Добрютро. Това е отдавна - САЩ залагат на самолетоносачи, СССР-то залага на подводници. Като погледнеш статистиката и ти става ясно: колко инцидента имат СССР и САЩ със самолетоносачи(то как да имаш инциденти, като нямаш) и колко имат с подводници(то как да имаш, с коркови тапички?).
152
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Истински руснак 200Проблема е друг...........краварите и техните пудели не искат да оставят Русия на мира!!! През 90-те години на миналия век, след като решиха, че са се "справили" с СССР, краварите не престанаха да тъпчат с мръсни копита ПО ЦЯЛ СВЯТ!! И ТУКА, В БЪЛГАРИЯ СЕ НАТРЕСОХА!!! ОТ КАКЪВ ЗОР??? ЗА КАКВО СА МИ???? Айде да не се изразявам нецензурно, но такива г-а-д-и-н-к-и в нашата страна НЕ СА ЖЕЛАНИ! ЯНКИ - ГОУ ХОУМ! СКОРО ЩЕ ПОЧНАТ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ ДА ГИ ГОНЯТ, КАТО бясни п-се-та
151
8
 
6
 
! Отговори
БГ преди 5 години
НИЕ ПОДВОДНИЦИ НЕ ЯДЕМ! НАЛИ ТАКА ВИКАХТЕ, ТОВАРИЩИ:)))))ИМАЛИ ПРЕВЪЗХОДСТВО! ТЯ НЯМА КАКВО ДА ЯДАТ....