Разбожествяват Путин – рейтингът му продължава да пада

И той понася последиците от влошаването на живота в Русия
Обновена: 22 яну 2019 08:56 | 21 яну 2019 21:50, Елка Василева
528
Разбожествяват Путин – рейтингът му продължава да пада
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Рейтингът на Владимир Путин "престана да бъде неуязвим" - президентът на Русия вече понася наред с останалите власти последиците от влошаването на живота в страната, пише "Ведомости".

Първото за годината проучване на социологическия център ВЦИОМ показва, че спадът в рейтинга на Путин продължава - доверие му гласуват 33,4 на сто от участниците в допитването срещу 36,5 на сто от участниците в същото проучване от 29 декември м. г.

Това е най-ниският показател от януари 2006 г. - най-старата дата от списъка с подобни анкети на сайта на ВЦИОМ.

Много повече са анкетираните, одобряващи дейността на руския президент, но и техният дял намалява - 62,1 процента срещу 64,6 на 29 декември, посочва вестникът, цитиран от Би Би Си.

Сред основните причини са вдигането на ДДС в началото на януари и поскъпналите комунални услуги, както и миналогодишната реформа, вдигнала възрастта за пенсия в Русия, обяснява социологът Григорий Кертман от агенция ФОМ. "Хората имат дълга ваканция, много общуват помежду си, повече са шансовете да чуят критики", допълва той.

Няма никакъв срив на доверието към Путин - то бавно намалява след пенсионната реформа, смята шефът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров.

"Няма добри новини, които да сочат, че животът се променя към по-добро. След няколко години на криза хората имаха очаквания, че заплатите ще се увеличат, че пенсиите също ще се увеличат, а всъщност имаше поскъпване и лоши новини като пенсионната реформа и санкциите", припомня аналитикът.

Настроението обикновено се вдига по Нова година, но сега не стана така - нямаше тласък за повишаване на социалното самочувствие, констатира руският социолог. Хората в Русия са останали с малко пари, дори за новогодишната трапеза са похарчили с по хиляда рубли по-малко от предната година - "и не защото няма поскъпване, а защото има тревога за бъдещето", добавя той.

След пенсионната реформа хората в Русия започват да адресират претенциите си директно към президента, а не към по-нископоставените власти. Расте отчуждаването от властта на част от обществото, отслабват надеждите, възлагани на властта и на президента. Общо е разочарованието в социалния характер на държавата, коментира политологът Александър Пожалов.

В момента има процес на "разбожествяване на Путин" - по-рано обикновените хора в Русия виждаха в него онзи, който им носи слава и величие, а днес хората отчасти го смятат за виновник за проблемите, прехвърлят върху него и негативите, свързани с правителството, отбелязва наблюдателят Николай Петров. Според него е настъпил преломен момент за властта в Русия, изискващ героични усилия в подкрепа на намаляващата легитимност на Путин, казва Петров, цитиран от "Ведомости".

"Другият изход е затягане на гайките. Кремъл трябва да избере стратегия, защото това може да повлияе и на събитията през 2024 г.", когато ще приключи новият мандат на Путин, предупреждава експертът."С такива рейтинги може и да караш нататък, но трудно се предприемат сериозни действия за трансформиране на режима - рейтингът пада не само в очите на обикновените хора, но и на елитите", смята руският експерт.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


528
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
14
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера Два Панцира на скраб думнати като на гюме има и видео в сирия Руското ПВО ептен за резил ..А днес и някакво Ту 22 изгоряло в ру ***
236
19
 
42
 
! Отговори
Баба Ванга преди 5 години
Това му е последна година в Кремлин...
235
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руският патреарх съгласен ли е на това разбожествяване?
234
23
 
52
 
! Отговори
Защо Обичам Путин ? преди 5 години
Обичам Путин, той е човекът който ще загроби много скоро Русия.Без Русия Светът ще стане едно по-хубаво място за живеене.
233
11
 
49
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ДРУГАРЯ БОРИСОВ КАК Е ....НЕЩО РЕВАЛ ЧЕ МНОГО СУДЖУК И БИРА ОПУКВАЛИ ГЕРБАДЖИИТЕ НАПОСЛЕДЪК
232
12
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе два дни не еи ли омръзна да си чешете езиците безполезно. Дреме му на Путин 50 форумни умника в кавички в задунайската губерния какво си мислят за него.
231
9
 
47
 
! Отговори
Опа преди 5 години
Брачет, този коментар за Израел колко стинки ти го плащат?
230
12
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
преди 3-4 дни незаконната сатанистка (държава) Израел направи пореден опит да удари по въздуха Сирия,но сирийското ПВО свали всички ракети изстреляни от израелците срещу Дамаск .Първоначално излезе лъжливата информация ,е е било засегнато летището в Даммаск от ударите и имало жертви сред сирийски военни,но по късно тази информация напълно се опроверга и излезе,че израелския удар е претърпял пълен провал.Е след такива новини как еврюхите и техните медии няма да (свалят) рейтинга на Путин ха ха
229
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДо 243Много добре си запознат с конструкцията на КАМАЗ. Да не си я конструирал ти?А може би ще се похвалиш с някоя своя по-добра?
228
8
 
39
 
! Отговори
777 преди 5 години
Да го повторя по нежно като за теб.На Бай *** му дай Цар да го краде, милиционер да го бахте и да има на кого да се умилква и да му върти опашка, като писе писанчо. А Демокрацията не била за него а за онези от розовата партия.
227
1
 
36
 
! Отговори
777 преди 5 години
Админа престара се брат.
226
9
 
41
 
! Отговори
Ай преди 5 години
Абе не случайно путин е с толкова дребен ръст и с толкова нежно име :)
225
6
 
47
 
! Отговори
ФЕЙК НЮЗ ОТ ЕЛКА преди 5 години
СЛЕД КАТО СЕ ВИДЯ,ЧЕ С ПЛАТЕНИ ОТ РОДШИЛД И СОРОС ЦВЕТНИ РЕВОЛЮЦИИ НЯМА ДА СТАНЕ ДА СВАЛЯТ ПУТИН В РУСИЯ,СЛЕД КАТО СЕ ВИДЯ ,ЧЕ СЪС САНКЦИИ0МАНКЦИИ НЯМА СЪЩО ДА СТАНЕ,СЛЕД КАТО СЕ ВИДЯ ,ЧЕ И С ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ НЕ МОЖЕ КАШЕРНИЯ ДЖЕНДЪРСКИ ЗАПАД ДА СЛОМИ РУСИЯЗА ЩОТО РАША Е СУПЕРСИЛА ВЪВ ВОЕННО ОТНОШЕНИЕ ,НА КАШЕРКОВЦИТЕ ИМ ОСТАНА САМО ЕДНО ДА БЪЛВАТ ПО ЕВРЕЙСКИТЕ СИ МЕДИИ ТЕ ТАКИВА АНТИ РУСКИ ПАСКВИЛИ ОСНОВАНИ ЕДИНСТВЕНО НА ЛЪЖИ,НО ТОВА ДА НЕ УЧУДВА НИКОЙ,ЗАЩОТО НА ЮДИТЕ НАЙ ИМ СЕ ОТДАВА ЛЪЖАТА
224
11
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 76Руснакът решил да им прави конкуренция с КАМАЗ , на Дакар и им разбива шушоните на тез:). Резултатът - 16-та победа.Камаз - добрият избор за Сибир.Ама тоя КамАЗ е с двигател Либхер, скорости ZF, окачване Билщайн, шаси Рейн метал и финландски диференциали.
223
3
 
46
 
! Отговори
666 преди 5 години
Няколко статии срещу Путин, няколко в подкрепа на конвенцията и няколко за възхвала на Бойко и евро супсидията ви е в кърпа вързана. Жалки сте. Оказа се, че и БТВ и Нова, яко хапват и те от евро фондовете, както и 90% от медиите в Бг.То за това сме на последно място по обективна журналистика.
222
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За на Путин разбожествяването може да пишете, но за на Бойко не.
221
12
 
48
 
! Отговори
митрофан преди 5 години
Путин е велик играч.Никой не е в състояние да предвиди следващите му ходове.В последният си мандат/може би/започна пенсионната реформа.това е една от най-болезнените реформи досега в съвременна Русия.Русия също има демографски проблеми.Това е може би най-удобното време за тази реформа.Реформира армията и започна превъоражаване.Върна Русия като свръх сила на международната арена.Цените на петрола са добри и е време да помисли за бъдещето на Русия.
220
6
 
41
 
! Отговори
Команиз патреот преди 5 години
Това не е вярно!Това са *** лъжи!
219
16
 
42
 
! Отговори
Менто преди 5 години
Горките руснаци яко ги случи монголоидното жужи
218
8
 
49
 
! Отговори
lekar преди 5 години
Лошо,,,неблагодарни БГ ***,,,малко срам имайте,,,Това са нашите освободители от турско робство,,,500 години турски кланета и *** в БГ, забравихте а,,,500 години,идете до Батак,да си припомните, за Русия само хубаво,,,