Разбожествяват Путин – рейтингът му продължава да пада

И той понася последиците от влошаването на живота в Русия
Обновена: 22 яну 2019 08:56 | 21 яну 2019 21:50, Елка Василева
528
Разбожествяват Путин – рейтингът му продължава да пада
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Рейтингът на Владимир Путин "престана да бъде неуязвим" - президентът на Русия вече понася наред с останалите власти последиците от влошаването на живота в страната, пише "Ведомости".

Първото за годината проучване на социологическия център ВЦИОМ показва, че спадът в рейтинга на Путин продължава - доверие му гласуват 33,4 на сто от участниците в допитването срещу 36,5 на сто от участниците в същото проучване от 29 декември м. г.

Това е най-ниският показател от януари 2006 г. - най-старата дата от списъка с подобни анкети на сайта на ВЦИОМ.

Много повече са анкетираните, одобряващи дейността на руския президент, но и техният дял намалява - 62,1 процента срещу 64,6 на 29 декември, посочва вестникът, цитиран от Би Би Си.

Сред основните причини са вдигането на ДДС в началото на януари и поскъпналите комунални услуги, както и миналогодишната реформа, вдигнала възрастта за пенсия в Русия, обяснява социологът Григорий Кертман от агенция ФОМ. "Хората имат дълга ваканция, много общуват помежду си, повече са шансовете да чуят критики", допълва той.

Няма никакъв срив на доверието към Путин - то бавно намалява след пенсионната реформа, смята шефът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров.

"Няма добри новини, които да сочат, че животът се променя към по-добро. След няколко години на криза хората имаха очаквания, че заплатите ще се увеличат, че пенсиите също ще се увеличат, а всъщност имаше поскъпване и лоши новини като пенсионната реформа и санкциите", припомня аналитикът.

Настроението обикновено се вдига по Нова година, но сега не стана така - нямаше тласък за повишаване на социалното самочувствие, констатира руският социолог. Хората в Русия са останали с малко пари, дори за новогодишната трапеза са похарчили с по хиляда рубли по-малко от предната година - "и не защото няма поскъпване, а защото има тревога за бъдещето", добавя той.

След пенсионната реформа хората в Русия започват да адресират претенциите си директно към президента, а не към по-нископоставените власти. Расте отчуждаването от властта на част от обществото, отслабват надеждите, възлагани на властта и на президента. Общо е разочарованието в социалния характер на държавата, коментира политологът Александър Пожалов.

В момента има процес на "разбожествяване на Путин" - по-рано обикновените хора в Русия виждаха в него онзи, който им носи слава и величие, а днес хората отчасти го смятат за виновник за проблемите, прехвърлят върху него и негативите, свързани с правителството, отбелязва наблюдателят Николай Петров. Според него е настъпил преломен момент за властта в Русия, изискващ героични усилия в подкрепа на намаляващата легитимност на Путин, казва Петров, цитиран от "Ведомости".

"Другият изход е затягане на гайките. Кремъл трябва да избере стратегия, защото това може да повлияе и на събитията през 2024 г.", когато ще приключи новият мандат на Путин, предупреждава експертът."С такива рейтинги може и да караш нататък, но трудно се предприемат сериозни действия за трансформиране на режима - рейтингът пада не само в очите на обикновените хора, но и на елитите", смята руският експерт.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


528
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
11
 
38
 
! Отговори
ники преди 5 години
Кога ще го слагат в мавзолей мумифициран?
196
11
 
41
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 249Абсолютен концлагер е САЩ. Там ядат по една шепа ориз на ден, от китайските квартали им го раздават. Опозицията се избива, неудобните с измислени присъди по затворите. Пият препарат против гъбички на краката, щото нямат пари за вхиски :) Границите им са затворени и трудно им дават визи за други страни. КОйто американец свари, бяга в Путикленд в рая и там вече е щастлив - свобода, равенство, високи заплати :) Хахахахха
195
5
 
42
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
ХАхахаха, триете ли, а? Свобода на словото по Путиновски. НАписах следното като отговор на един коментиращ, ама и него го изтриха:Близ.ру и Днес-а са колхознически сайтове, спонсорирани от НПО-тата на ***. Близ-а е на Свинян Пеевски, а Днес-а е на депутат от БСП. Какви искаш да са новините им? П.П.Не си правете труда да ме триете и БЛОК-вате, защото пиша през ТОР. Вече сте ме блокирали :)))
194
11
 
47
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
За 251Винаги съм се кефил на глупаците, ама това да кажеш че в САЩ искали Путиту за президент, не е просто да си tъp :) Трябва да си си откровен ***, с родени ментални деформации. Те там му се подиграват и му се смеят. Смятат го за екзотично диво животно, затова му обръщат внимание донякъде :)
193
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЪЛГАРИНА Е ВЕЛИК И УМЕН , РЕШАВА МЕЖДУНАРОДНИ ПРОБЛЕМИ И СВЕТОВНИ А КАТО ГЛЕДАМ СЕЛАТА ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ЕСТЕСВЕНО В КАКВА МИЗЕРИЯ ЖИВЕЯТ.....ПИШЕ РУСИЯ Е ***.?????
192
15
 
41
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Путин е едно джудже с огромно его, като Наполеон, като Ленин! Историята се повтаря и да не забравяме "постиженията" им!
191
10
 
42
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ преди 5 години
РЕЙТИНГЪТ НА ПУТИН НИКОГА НЕ Е БИЛ ПО-ВИСОКСЛАВА СССР, СЛАВА ПУТИНЕ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРО-СЪВЕТСКАТА ДРУЖБА - ОТ ВЕКОВЕ ЗА ВЕКОВЕ! ИСКАМЕ ГЕРМАНСКИ ПЕНСИИ В ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ! ВЪН ОТ ЕС И НАТО!
190
9
 
52
 
! Отговори
Червен преди 5 години
От колко пада? От 80 на 75%? Хайде не се занимававайте с глупости, ами си гедайте рейнтингите на мижавите европейски политици, които рядко надвишават 40%, и то в най-добрите им години.
189
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Одобрението му в цял свят се е вдигнало ! Дори в ФАЩ хората го искат за американски президент. Това тук всички знаем кой го плаща
188
2
 
39
 
! Отговори
НРЦ преди 5 години
И как така доверие му главуват 30%, а 65% одобряват политиката му ?А, *** ?
187
11
 
47
 
! Отговори
Проамерикански трол преди 5 години
Мразя всичко съветско, нямаше наркотици тогава. Мразя всичко социалистическо, не можех да си сменям пола тогава, не можех да парадирам по прашки и пухен сутиен с презерватив на главата. Не ми разрешаваха, да го правя с кози. Не ми и плащаха да драскам по сайтовете като се боцкам и тъпча носа с прахчета. Караха ме и да уча тогава, даже и да смятам, да мисля. Америка е велика, свободно си затъпявам до закърняване
186
10
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До всички НПО мишки и *** ***, и да плюете по Путин, и да се пените Руснаците си го обичат. Няма как да си ***, гей или наркоман и да харесваш Русия и Путин само извратените в България са против Путин.
185
8
 
49
 
! Отговори
Не лъжа преди 5 години
Путин е умен,Путин е смел, Путин е истински орел.
184
5
 
35
 
! Отговори
баба Ванга преди 5 години
лоши новини
183
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименОф пропаганда било. Миналата година Путин в едно видео сам обяви, че "В Русия има близо 80 милиона крайно бедни при население от близо 130 милиона и това е проблем."Хайде отивай да спориш с Путин понеже ти знаеш по-добре нищо, че си виждал Русия само на картата.
182
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е вярно това.
181
11
 
48
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!! преди 5 години
От както Путин забрани гейпарадите, много го мразят половопроменливите
180
14
 
53
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Това е положението другари и товарищи, само с бензиноколонки не се живее, особено когато по-голямата част от бензина им изтича в конвертируем вид в джобовете на рушките олигарси или отива за надпревара във въоръжаването и създаването на нови "безаналогови" военни бракми ... Нацията която не може да произведе един свестен телевизор, а новите "Лади" само се зглабят в раСССия, е забучила чифте пищови на голия си *** и е тръгнала да плаши с тях човечеството ... !!!
179
5
 
44
 
! Отговори
До 325 преди 5 години
Тя Германия е по социалистическа от нас в момента бе медузо ! Безплатно образование, безплатно здравеопазване, помощи за безработни, високи пенсии, всички социални помощи идват точно от СОЦИАЛИЗМА ! Но нали сте безмозъчни невежи фашагите, мисълта при вас е нещо невъзможно. Цял свят се променя и бори за повече социализъм, даже бягате там да се спасявате а плюете по него. Да е.. и пр... ви двугънкови мекокитковци
178
10
 
35
 
! Отговори
питам ПУТИН преди 5 години
Г-н В. Путин бихте ли дали пари на гладни българи?? Нашият Бойко НЕ ще да счупи държавата,ако дадете малко парички,да се включим и от България в гласуването.