Разбожествяват Путин – рейтингът му продължава да пада

И той понася последиците от влошаването на живота в Русия
Обновена: 22 яну 2019 08:56 | 21 яну 2019 21:50, Елка Василева
528
Разбожествяват Путин – рейтингът му продължава да пада
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Рейтингът на Владимир Путин "престана да бъде неуязвим" - президентът на Русия вече понася наред с останалите власти последиците от влошаването на живота в страната, пише "Ведомости".

Първото за годината проучване на социологическия център ВЦИОМ показва, че спадът в рейтинга на Путин продължава - доверие му гласуват 33,4 на сто от участниците в допитването срещу 36,5 на сто от участниците в същото проучване от 29 декември м. г.

Това е най-ниският показател от януари 2006 г. - най-старата дата от списъка с подобни анкети на сайта на ВЦИОМ.

Много повече са анкетираните, одобряващи дейността на руския президент, но и техният дял намалява - 62,1 процента срещу 64,6 на 29 декември, посочва вестникът, цитиран от Би Би Си.

Сред основните причини са вдигането на ДДС в началото на януари и поскъпналите комунални услуги, както и миналогодишната реформа, вдигнала възрастта за пенсия в Русия, обяснява социологът Григорий Кертман от агенция ФОМ. "Хората имат дълга ваканция, много общуват помежду си, повече са шансовете да чуят критики", допълва той.

Няма никакъв срив на доверието към Путин - то бавно намалява след пенсионната реформа, смята шефът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров.

"Няма добри новини, които да сочат, че животът се променя към по-добро. След няколко години на криза хората имаха очаквания, че заплатите ще се увеличат, че пенсиите също ще се увеличат, а всъщност имаше поскъпване и лоши новини като пенсионната реформа и санкциите", припомня аналитикът.

Настроението обикновено се вдига по Нова година, но сега не стана така - нямаше тласък за повишаване на социалното самочувствие, констатира руският социолог. Хората в Русия са останали с малко пари, дори за новогодишната трапеза са похарчили с по хиляда рубли по-малко от предната година - "и не защото няма поскъпване, а защото има тревога за бъдещето", добавя той.

След пенсионната реформа хората в Русия започват да адресират претенциите си директно към президента, а не към по-нископоставените власти. Расте отчуждаването от властта на част от обществото, отслабват надеждите, възлагани на властта и на президента. Общо е разочарованието в социалния характер на държавата, коментира политологът Александър Пожалов.

В момента има процес на "разбожествяване на Путин" - по-рано обикновените хора в Русия виждаха в него онзи, който им носи слава и величие, а днес хората отчасти го смятат за виновник за проблемите, прехвърлят върху него и негативите, свързани с правителството, отбелязва наблюдателят Николай Петров. Според него е настъпил преломен момент за властта в Русия, изискващ героични усилия в подкрепа на намаляващата легитимност на Путин, казва Петров, цитиран от "Ведомости".

"Другият изход е затягане на гайките. Кремъл трябва да избере стратегия, защото това може да повлияе и на събитията през 2024 г.", когато ще приключи новият мандат на Путин, предупреждава експертът."С такива рейтинги може и да караш нататък, но трудно се предприемат сериозни действия за трансформиране на режима - рейтингът пада не само в очите на обикновените хора, но и на елитите", смята руският експерт.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


528
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може такава личност да се разбожествява.
176
6
 
48
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Велика е била царска Русия.След ВОСР Русия запада и величието вече го няма. Започват упадък и репресии .Загиват милиони заради една луда идея породено от омраза към можещите и кадърни хора..Ако соца беше нещо добро , немците щяха да го приложат първи.
175
15
 
46
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!! преди 5 години
Падал му рейтинга на Путин. Падат ви гащичките като знаете че ви предстои плащане от някое задокеанско НПО. Тя и Цецка Цачева водеше за президент убедително според вас антибългарските " медии " но какво стана ?! Еххх тоя народ като ви докопа, ако знаете какво ви чака...
174
3
 
47
 
! Отговори
руска анкета преди 5 години
Анкетата е малко е от типа.За Вас Путин Бог ли е?а) Полубог еб) Бог е на всички боговев) Бог е,но само на Русияг) Бог е на целия Свят и Космоса.П.С Е и с кой отговор става по-малко Бог?
173
20
 
43
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Напред с братска Русия!
172
10
 
44
 
! Отговори
123 преди 5 години
Ми нормално, те ушанките докато се научат... Все пак култът към личността е голяма глупост. а *** лично ми е симпатичен, но сам човек какво би могъл да направи. И най-смешно беше, путин на кон, путин на танк.... и т.н. Откровенна съветска пропаганда.
171
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
33% му имат доверие, а 62% одобряват дейността му?? Голямо проучване.А на избори печели от раз с над 65%. Жив да го оплачеш Путин. Меркел, Макрон и Тереза Мей са с къде по висок рейтинг и имат любовта на народите си:)
170
25
 
51
 
! Отговори
лично мнение преди 5 години
ПУТИН Е ВЕЛИК. Пръснете се от яд!!!!
169
13
 
48
 
! Отговори
до 302 България е в преди 5 години
Я кажи, ти България ли обичаш или САЩ??? Защото да напишеш това ,, Слава и поклон пред великите САЩ"????? На мен звучи като национално предателство. Дано не си българин.
168
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да бъде!
167
6
 
46
 
! Отговори
niki преди 5 години
А какво са ги правили обожествените в древен Египет?Мумифицирали са ги, чакаме скоро и Путев.
166
5
 
39
 
! Отговори
до 302 преди 5 години
Ти до кой клас си учил? Защото,за да напишеш ,,във'' следващата ти дума трябва да започва с ,,в'' или ,,ф''. Научи се първо на правилен български. И да ти кажа на никой не му пука нито за САЩ нито за Русия. Щом си написал СЛАВА думата след нея ТРЯБВА ДА Е БЪЛГАРИЯ, НЕ САЩ,
165
12
 
44
 
! Отговори
КУР за САЩ преди 5 години
Факт е че медузите са преживяли 650 милиона без мозък, дава надежда на тролещия *** цяла вечер. Значи можело и без мозък да се живее.
164
11
 
39
 
! Отговори
ОНЗИ преди 5 години
АБЕ ОНЕЗИ ПО-ДОЛУ - ПУТИН БИЛ ДРЕБЕН ЧОВЕЧЕЦ А ПЪК С НЕГО СЕ ЗАНИМАВАТ СВЕТОВНИТЕ ИНФОРМАЦИОННИ АГЕНЦИИ !?!?!? ЩО ТАКА БЕ ДУШИЦИ ДРЕБНИ И ЗЛОБНИ !?!?!? Я СЕ ОПЪНЕТЕ И СВЪРШЕТЕ НЯКОЯ ДРУГА РАБОТА - ЗА ПОЛИТИКАТА НЕ СТАВАТЕ ОЧЕВИДНО !!!! ВСИЧКО РУСКО Е СТАБИЛНО ЗАЩОТО Е НАУЧНО-ОБОСНОВАНО. ОНЕЗИ ОТ КРАВАРНИКА ГЛЕДАТ ЕДНА ШЕПА ТАРИКАТИ ДА БЪДЕ ДОБРЕ - ВСИКО ДРУГО В ЛАЙ...НА...ТА !!! БЯХ ТАМ И ВИДЯХ !!!
163
9
 
38
 
! Отговори
до 295 от 289 преди 5 години
Ами ако Путин се омъжи за мен официално, с радост ще му родя едно русо синеоко детенце. Какъв си злобар,че и обиждаш дами. Не знам как те търпи жена ти като псуваш.
162
2
 
35
 
! Отговори
до 289 преди 5 години
Ти швед го тнаправи --висок рус широкоплещес сини очи ---- а малко нисък със дръпнати очи ,а а ?
161
7
 
39
 
! Отговори
запотен и недоспал - преди 5 години
***--- еее вие сте пред вашия Сталинград сега / Путинград / легнете и се наспете-- ако ще и като кафърски биволи да мучите като сте ръгнали империя да правите и да превземате арабския свят барабар с Африка и да плашите Щатите и целия пре-богат западен свят с оръжие --Е ТРЯБВАЛО да знаете че тази работа става с пари --и акъл трябва ама без пари хич няма да стане --сега ще ви се отрази на дупките на колана особено на обикновения руснак --айде мучете ама мучитена ГЛАДНО в сух период е саваната...
160
6
 
40
 
! Отговори
Франц Кафка преди 5 години
Всичко което трябва да знаете за путинска Русия !Главната новина за днес по руските СМИ :" Бивш затворник заедно със своя син изядоха полицай за вечеря "
159
8
 
40
 
! Отговори
хахахааааа..... преди 5 години
Аз мисля, че Путин ще мина и без вашите съвети.....
158
6
 
41
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Санкциите имат ефект...