Руски разузнавачи получиха забрана за влизане в ЕС

Санкции за 8 лица и институт заради отравянето на Скрипал и Сирия
21 яну 2019 17:00,
52
Руски разузнавачи получиха забрана за влизане в ЕС
Снимка: архив, Reuters

8 души и научен център попаднаха в забранителния списък за пътуване и достъп до европейските банки в първите по рода си санкции за използване на химическо оръжие, наложени от ЕС днес.

Става дума за разузнавачи от руската военна разведка, виновни за отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, както и за сирийски граждани, за които е доказана връзка в разработването на химическо оръжие, използвано срещу мирно население в Сирия.

Външните министри на ЕС решиха да бъдат отказани визи и достъп до европейските банки на шефа на руското военно разузнаване (ГРУ) Игор Костюков и на първия му заместник Владимир Алексеев, за които се смята, че са водили операцията срещу Скрипал, както и на двамата изпълнители Анатолий Чепига и Александър Мишкин. Освен че няма да могат да пътуват до ЕС, евентуални техни депозити в европейски банки ще бъдат замразени.

Още по темата

Британските власти разпространиха снимки на двама руснаци, влезли като туристи в Солсбъри под фалшиви имена. По-късно те бяха разпознати като офицерите от ГРУ - полковник Чепига и военният лекар Мишкин. Британското разузнаване е убедено, че именно те са донесли отровния газ “Новичок” в началото на март 2018 г. С него първо бяха отровени бащата и дъщерята Скрипал, но те оцеляха. През юни жителка на Солсбъри почина. Предполага се, че нейният партньор е прибрал флакона с “Новичок”, използван за отравянето на Скрипал, и го е държал в дома им.

Русия отрича Чепига и Мишкин да са извършителите, настоявайки, че те са обикновени туристи, влезли във Великобритания под чужди имена - съответно Александър Петров и Руслан Боширов. Техни документи и награди обаче доказаха връзката им с ГРУ. Двамата са обвинени от британските власти за заговор за убийство и за умишлено причиняване на тежка телесна повреда на двамата Скрипал.

ЕС заклейми операцията срещу “Скрипал” като първа употреба на химическо оръжие след края на Втората световна война. 19 европейски държави изтеглиха дипломати от Русия и изгониха резиденти на руското разузнаване от страните си. България не се включи в демарша заради недостиг на доказателства в причастността на Русия, по думите на премиера Бойко Борисов.

Външните министри от ЕС приеха днес включването в “химическите санкции” и на петима сирийци, работещи в Сирийския научно-изследователски институт. Повечето от тях са шефове на различни отдели в института, свързани с разработването и производството на химическо оръжие, използвано в Сирия.

В решението на ЕС се казва, че “химическите” санции са “принос на ЕС към усилията за противопоставяне на химическото въоръжаване и използването на химическите оръжия, които представляват сериозна заплаха за международната сигурност”.

Отделно беше допълнен и списъкът със санкции за войната в Сирия, който вече съдържа имената на 270 души и 72 юридически лица, свързани с режима на президента Башар Асад. Последните добавени са бизнесмени, участвали в строителството на луксозни жилища и магазини в комплекса “Марота сити” и на жилищния проект “Гранд таун”, посредници за внос на зърно и нефт, собственици на частни авиокомпании и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари