Руски разузнавачи получиха забрана за влизане в ЕС

Санкции за 8 лица и институт заради отравянето на Скрипал и Сирия
21 яну 2019 17:00,
52
Руски разузнавачи получиха забрана за влизане в ЕС
Снимка: архив, Reuters

8 души и научен център попаднаха в забранителния списък за пътуване и достъп до европейските банки в първите по рода си санкции за използване на химическо оръжие, наложени от ЕС днес.

Става дума за разузнавачи от руската военна разведка, виновни за отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, както и за сирийски граждани, за които е доказана връзка в разработването на химическо оръжие, използвано срещу мирно население в Сирия.

Външните министри на ЕС решиха да бъдат отказани визи и достъп до европейските банки на шефа на руското военно разузнаване (ГРУ) Игор Костюков и на първия му заместник Владимир Алексеев, за които се смята, че са водили операцията срещу Скрипал, както и на двамата изпълнители Анатолий Чепига и Александър Мишкин. Освен че няма да могат да пътуват до ЕС, евентуални техни депозити в европейски банки ще бъдат замразени.

Още по темата

Британските власти разпространиха снимки на двама руснаци, влезли като туристи в Солсбъри под фалшиви имена. По-късно те бяха разпознати като офицерите от ГРУ - полковник Чепига и военният лекар Мишкин. Британското разузнаване е убедено, че именно те са донесли отровния газ “Новичок” в началото на март 2018 г. С него първо бяха отровени бащата и дъщерята Скрипал, но те оцеляха. През юни жителка на Солсбъри почина. Предполага се, че нейният партньор е прибрал флакона с “Новичок”, използван за отравянето на Скрипал, и го е държал в дома им.

Русия отрича Чепига и Мишкин да са извършителите, настоявайки, че те са обикновени туристи, влезли във Великобритания под чужди имена - съответно Александър Петров и Руслан Боширов. Техни документи и награди обаче доказаха връзката им с ГРУ. Двамата са обвинени от британските власти за заговор за убийство и за умишлено причиняване на тежка телесна повреда на двамата Скрипал.

ЕС заклейми операцията срещу “Скрипал” като първа употреба на химическо оръжие след края на Втората световна война. 19 европейски държави изтеглиха дипломати от Русия и изгониха резиденти на руското разузнаване от страните си. България не се включи в демарша заради недостиг на доказателства в причастността на Русия, по думите на премиера Бойко Борисов.

Външните министри от ЕС приеха днес включването в “химическите санкции” и на петима сирийци, работещи в Сирийския научно-изследователски институт. Повечето от тях са шефове на различни отдели в института, свързани с разработването и производството на химическо оръжие, използвано в Сирия.

В решението на ЕС се казва, че “химическите” санции са “принос на ЕС към усилията за противопоставяне на химическото въоръжаване и използването на химическите оръжия, които представляват сериозна заплаха за международната сигурност”.

Отделно беше допълнен и списъкът със санкции за войната в Сирия, който вече съдържа имената на 270 души и 72 юридически лица, свързани с режима на президента Башар Асад. Последните добавени са бизнесмени, участвали в строителството на луксозни жилища и магазини в комплекса “Марота сити” и на жилищния проект “Гранд таун”, посредници за внос на зърно и нефт, собственици на частни авиокомпании и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
1
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
" Външните министри на ЕС решиха да бъдат отказани визи и достъп до европейските банки на шефа на руското военно разузнаване (ГРУ) Игор Костюков и на първия му заместник Владимир Алексеев,"==========================================Я, русофилите да кажат шефовете на ГРУ каква работа имат с европейски банки ? Изпраните милиони, що не ги държат в руски ? Ще отговорят тогава, когато отговорят, щерката на Путин, що живее в Швейцария, а не в Магадан или Владивосток.
31
2
 
4
 
! Отговори
'Баси тъпнята преди 5 години
Руснаците сега ще забранят на Джеймс Бонд да пазарува в Берьозка...
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е истинско безобразие!Как сега любителите на катедралния туризъм ще черпят вдъхновение?Как ще изпълват със съдържание своите целенасочени екскурзии?Как? Това е истинска дискриминация спрямо Мешугата и компания.
29
0
 
5
 
! Отговори
до 36 преди 5 години
мн ги разбираш ей, имена, разведки, малък 007
28
6
 
1
 
! Отговори
пущиняк преди 5 години
До анонимен 34,А ти правиш ли разлика между рускини и украинки?Спорен е въпроса днес дали все още автентичния Путин "управлява" Русия или този, който ни показват е негов двойник, ама като гледам на небосклона в Русия се появиха доста по-големи патриоти от него- Платошкин, Грудинин, Удалцов и др. Същите не дават и дума да се отвори относно връщане на част от южните Курилски острови на Япония, а Путин, както виждаме, е съгласен на отстъпки явно!
27
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Русия отрича Чепига и Мишкин да са извършителите, настоявайки, че те са обикновени туристи, влезли във Великобритания под чужди имена"Ох, ще се спукам от смях! Какви са тия "обикновени туристи", дето просто си се разхождат с чужди имена???Ох, руска работа!
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако си държат парите в еврепейски банки са букнаци.
25
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статистика с грешка +- 3%:Мъже руснаци - 85% пияндетажени - рускини- 85% к--виПроверено от личен опит. Който не вярва да отиде да провери и тогава да пише минуси.
24
2
 
12
 
! Отговори
до 30 преди 5 години
Абе, Плевнелиев ти ли си? Откога го закъса та и като *** заработи? Памперсите скъпи ли са?
23
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И най-великият руски разузнавач милиционер ..... плешивото джудже-убиец не трябва да се допуска в Европа.
22
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците в Европа се занимават само с разузнаване, убийства, криминални дела, мафиотски истории, проституция, хибридна война и др. подобни. Не съм срещал руснак с почтена работа.
21
3
 
7
 
! Отговори
ДЖИ ПИ ГРУП преди 5 години
Волен,Гоце,Румен запалката,Овчарката,Каракачанката,Джамбазето- КОГАА
20
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Русия в Европа влизат само агенти, престъпници, миячи и прoститутки. Ако съм на мястото на Запада въобще няма да позволявам да стъпват. Да си стоят в путиновата ***, нали е много хубаво.
19
5
 
14
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Струва ми се ,че ЕС прави грешка ,като се води от английските прояви на истерия и ярост.Ние получаваме само повърхностна представа за шпионските дела и вероятно никога няма да разберем кой е прав и кой крив.За мен лично остава впечатлението ,че в таs игра руснаците водят англичаните за носа от дълго време!?Имаше една афера Профумо и там главният заподозрян беше кап.2 ранг Ев.Иванов,а после се оказа ,че важната работа е извършвана от Антъни Блънт и Стивън Уорд,а също така и Рождър Холис!?
18
0
 
0
 
! Отговори
Колумб преди 5 години
До Анонимен 18Очевидно се има предвид ЕС, след като това са европейски санкции, действащи на територията на Европа
17
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С злото джудже отровител не трябва да се водят преговори и не трябва да се кани никъде !!!!!!!!!!!!!!!!!!
16
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето затова не харесвам руснаците. Всеки втори от тях в чужбина е шпионин. Иначе в Русия има свесни и умни хора, но сега всички ги тресе шпионска треска, начело с шефа им баш шпионина.
15
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаци всякакви не трябва да се допускат в Европа.
14
3
 
13
 
! Отговори
14 преди 5 години
Ей трудно е да се обяснява на бавноразвиващи се. Айде руснаците ща запретнете ръкави и ще ги изгоните. Ами що ще правите с другите, които не са руснаци, но са руски разузнавачи ? /усещаш ли разликата или си се дипломирал у Вършец?/.
13
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 10Не е нужно да ме "светваш". Щом е руснак, даже и да не е шпионин, по добре е да не идва в Европа, щото тогава руснаците ще го вземат за чужд шпионин и ще му разгонят фамилията. Познавам такива нещастни руснаци.