Емиграцията за руснаците – неосъществима мечта

"Комерсант": 58% не са излизали в чужбина през последните 5 години
4 фев 2019 11:15, Елка Василева
307
Емиграцията за руснаците – неосъществима мечта
Снимка: архив, Reuters

Все по-малко жители на Русия планират да напуснат страната, показва допитване на центъра "Левада", чиито данни помества "Комерсант" - броят на гражданите, "със сигурност нежелаещи да се изселят в чужбина", е стигнал шестгодишен максимум и възлиза на 61 процента.

Почти същият брой жители на федерацията - 58 на сто, не са излизали в чужбина през последните 5 години. Според политолога Абас Галямов това "работи в полза на властта". "Хора, които никога не са били примерно в Европа, може по-лесно да бъдат убедени, че там цари надмощие на сексуалните малцинства и омраза към Русия", казва той.

По-заможните хора в Русия подкрепят по-слабо властта, защото "редовно пътуват в чужбина и виждат всичко с очите си, а останалите, щат не щат, гледат на света с очите на родните телевизионни пропагандисти", обяснява експертът пред "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

За повечето хора в Русия идеята да емигрират е "неосъществима мечта", заявява социоложката от "Левада" Наталия Зоркая.

"Равнището на бедност е такова, че хората не могат дори да си представят емиграцията като реална възможност - нямат нито материалните средства за целта, нито тласък под формата на подобни нагласи в обкръжението им", изтъква тя.

Идеята за емиграция обмислят 27 на сто от жителите на Русия, желаещи "да живеят така, като живее едно средно семейство в Западна Европа и САЩ". Сред онези, които виждат в сегашния си живот оцеляване, "макар и на най-примитивно равнище", искат да емигрират едва 18 на сто, пише БТА.

В Русия възрастта влияе най-силно на готовността за изселване от страната. В групата от 18 до 24 години 41 на сто заявяват, че имат желание да заживеят в чужбина. Младите имат и по-добро отношение към своите сънародници-емигранти. Деветдесет и шест на сто в тази възрастова група гледат на емигрантите "позитивно" или "неутрално". Най-лошо гледат на емигрантите хората над 55-годишна възраст - отрицателно мнение за тях изразяват 23 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още по темата: Русияемиграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Троловете не се морете. Знаем руски. Влизаме всеки ден в руски сайтове. Ами хората цитират руснаци в статията. Отделно четем коментари на руски в различни сайтове. Има доста добри коментари.
224
11
 
11
 
! Отговори
Галя преди 5 години
До Анонимен"Такива магазини няма и в Москва"Приезжай в Казань! Супермаркеты у нас на каждом шагу. Есть все. И столько магазинов с богатым ассортиментом товаров нет и в Софии.
223
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как будто про нас...
222
5
 
6
 
! Отговори
Галя преди 5 години
А это правда? Что-то я таких и не знаю....Путешествую везде, но нет желания уезжать навсегда. И за границей у многих не вижу счастья в глазах, везде свои проблемы. Иногда больше, чем у нас.
221
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е те тези руснаци в България не са бедни. Русия е голяма страна, освен това много богата на ресурси, но и не само. Богата в културно, интелектуално отношение. Има много хора с възможности. Въпреки режима там.
220
9
 
11
 
! Отговори
Rusnak преди 5 години
*** умее да разсмива. Бедните руснаци ги виждаш всяка година на черноморието как дават по няколко бона.
219
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията не е пропаганда, или е ако щете, но е и истина. Те даже синовете и дъщерите на всички в управлението са на запад, учат там или са завършили там. Като се започне от дъщерите на Путин.
218
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците имаха голям шанс да тръгнат в по-добра посока, но... Както пее Вася Обломов "Загубихме всичко, което имахме при Елцин".
217
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навремето бях голям русофил - руски филми, руска музика, руска телевизия. Чак се дигнах и отидох на екскурзия до Москва, беше в първия мандат на Путин. За три дни бях вече полу-русофил. В следващите две години окончателно ги разбрах що за стока са. *** е директен антипод на България. Както и на всичко нормално и хуманно по света.
216
6
 
16
 
! Отговори
? преди 5 години
Статия не съответстваща на действителността и пълна пропаганда.
215
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Притегателната сила Друго си е притегателната сила на демократичните ценности ,гей парадите ,еднополовите бракове, п и дирастията , наркоманията ,алкохолизма , корупцията ,а ?
214
11
 
9
 
! Отговори
Притегателната сила преди 5 години
На руссия е колкото на животно размазано на магистралатаПодминаваш го със съжаление И леко отвращение
213
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е ,че ние емигрираме. От мизерия и безиходица .
212
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България трябва да разрешава евакуация само за момичета от Русия във възрастовата група от 11 до 30 годишна възраст.
211
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То такива магазини няма и в Москва.Тази снимка е пална дезинформация.
210
4
 
12
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 5 години
До Анонимен218 Снимката е от Литва, квартален магазин
209
10
 
9
 
! Отговори
Оригиналът преди 5 години
Никога в Русия народът не е живял толкова зле,както при Порошенко
208
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На снимката виждаме супермаркет в Русия .При това положение на рафтовете защотрябва да емигрираш ?
207
11
 
12
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 5 години
Соростутките пак ръсят бисери Неграмотни смешници
206
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако в Русия 40 процента от младите са изявили желание да поживеят в друга държава, то 45 процента от американските им връстници изказват същото желание. На младите им се иска да преживеят някаква авантюра, защото са още млади и зелени. Но камъкът си тежи на мястото и от дърво без корен нищо не става