Емиграцията за руснаците – неосъществима мечта

"Комерсант": 58% не са излизали в чужбина през последните 5 години
4 фев 2019 11:15, Елка Василева
307
Емиграцията за руснаците – неосъществима мечта
Снимка: архив, Reuters

Все по-малко жители на Русия планират да напуснат страната, показва допитване на центъра "Левада", чиито данни помества "Комерсант" - броят на гражданите, "със сигурност нежелаещи да се изселят в чужбина", е стигнал шестгодишен максимум и възлиза на 61 процента.

Почти същият брой жители на федерацията - 58 на сто, не са излизали в чужбина през последните 5 години. Според политолога Абас Галямов това "работи в полза на властта". "Хора, които никога не са били примерно в Европа, може по-лесно да бъдат убедени, че там цари надмощие на сексуалните малцинства и омраза към Русия", казва той.

По-заможните хора в Русия подкрепят по-слабо властта, защото "редовно пътуват в чужбина и виждат всичко с очите си, а останалите, щат не щат, гледат на света с очите на родните телевизионни пропагандисти", обяснява експертът пред "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

За повечето хора в Русия идеята да емигрират е "неосъществима мечта", заявява социоложката от "Левада" Наталия Зоркая.

"Равнището на бедност е такова, че хората не могат дори да си представят емиграцията като реална възможност - нямат нито материалните средства за целта, нито тласък под формата на подобни нагласи в обкръжението им", изтъква тя.

Идеята за емиграция обмислят 27 на сто от жителите на Русия, желаещи "да живеят така, като живее едно средно семейство в Западна Европа и САЩ". Сред онези, които виждат в сегашния си живот оцеляване, "макар и на най-примитивно равнище", искат да емигрират едва 18 на сто, пише БТА.

В Русия възрастта влияе най-силно на готовността за изселване от страната. В групата от 18 до 24 години 41 на сто заявяват, че имат желание да заживеят в чужбина. Младите имат и по-добро отношение към своите сънародници-емигранти. Деветдесет и шест на сто в тази възрастова група гледат на емигрантите "позитивно" или "неутрално". Най-лошо гледат на емигрантите хората над 55-годишна възраст - отрицателно мнение за тях изразяват 23 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още по темата: Русияемиграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До193:Много точно,с едно малко уточнение - не сме колониална "държава",а анексирана колониална територия,снабдител на западните колонизатори,със всякакъв "матрял",от природен,до...хм,"човешки",ако може полуумрелите туземни стада да се нарекат човешки същества!!!
184
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Италия намалява пенсионната възраст с 5 години. Обаче "свободната" медия не отрази факта.
183
16
 
25
 
! Отговори
мерси за санкцийте преди 5 години
Най-големия плюс от управлението на Путин е че развали отношенията си със западните колонизатори и благодарение на това руснаците не могат да емигрират на Запад и така запази младите хора на Русия да останат и да работят за държавата си. В момента загиваща 7 милионна България е дала на ЕС повече емигранти отколкото 140 милионна Русия.Благодарение че сме съюзна колониална държава на ЕС скоро в България няма да останат млади хора освен тези с *** тен.
182
11
 
18
 
! Отговори
W преди 5 години
Журналистката няма ли най-после да напише нещо хубава за Русия или следва указания.
181
5
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
нещо не разбрах..Нали се твърди,че:-"- броят на гражданите, "със сигурност нежелаещи да се изселят в чужбина", е стигнал шестгодишен максимум и възлиза на 61 процента."?В същото време:- "Емиграцията за руснаците-неосъществима мечка"...?!?!..Как може да бъде "мечта" нещо,което НЕ желаеш?!?!?!?!?!?!
180
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 179 В Русия в момента чистата средна заплата (след удръжките) е 1070 лв, а в България е 930 лв. Плюс това бензинът в Русия струва към 1,10 лв, хлябът към 80 ст, 1 квтчас е 14 ст, газта за отпление е много евтина, цигарите - също, а захарта, ориза, брашното, олиото също са по-евтини, отколкото в България
179
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 179 Не знам защо си позволяваш да лъжеш толкова безочливо или впечатленията са ти от деветдесетте елцински години от миналия век или си бил в съвременна Украйна. В Русия в момента работят около пет милиона украинци и всичките казват, че взимат много повече пари отколкото в Украйна и че най-после са заживяли добре
178
13
 
18
 
! Отговори
до 185 преди 5 години
Абе отворко, ти от Украйна ли пишеш тука бе?Или направо почнаха от Сорос да ви дават опорните точки за Украинците???Каква вата пробутваш, ти от марс ли падаш отворко?*** акто тебе наричат Вата руснаците, защото по време на войната са носели ватенки. Хубаво, но по същото време и украинците са носели същите ватенки.Какво общо с *** имаме ние в България, освен, че мозъкът ти е промит основно и натъпкат с клиешета
177
4
 
21
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Що пишете такива статии. Напишете например българите най-пътуващата нация на света. Що го не напишете бре! Шот повечето си седят у село и гледат ТВ. Имам познати дет не са излизали през живота си от града в, който живеят и при мисълта за пътуване изпадат в стрес!
176
7
 
25
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Това е най-смешната възможна, глупава статия. Я направете същото проучване за Америка?! Фарс абсолютен, демагогия и Фалшиви Новини!
175
12
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До Горчива истина еХаповете, вата, хаповете! Бая руска пароструйка са ти поснали през мозъчето.
174
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американските агенти в България цитират и препечатват единствено и само американските агенти в другите държави. Никакво друго мнение не пускат.А дали пък американските агенти в Русия цитират американските агенти в България?Толкова ви е плоска схемата, че чак е смешна.
173
13
 
24
 
! Отговори
до 175 преди 5 години
Каква земя за Българите бе, човек?!?Първо, ние плащаме (!!!) на САЩ да ни употребяват земята както си поискат.Такава идиотия няма никъде по света.Второ повсеместно всичко, което може се окраде и разпродаде и на практика за българите не остана почти нищо.Трето, задължиха ни от Европа да си продаваме земята. Създадоха се условия да ни я изкупят с пари, без да се налага да воюват тукаСлед десетина петнадесет години нищо българско няма да остане тукА такива провокатори като тебе пишат глупости
172
10
 
13
 
! Отговори
To6 преди 5 години
Аз не съм излизал 30 години и ко ? много ли съм загубил ?
171
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно, а писачите дали са наясно каква част от гражданите на САЩ не са излизали никъде през последните 5 години?В САЩ има поколения хора, които никога не са ходили до съседния щат.И какво толкова?
170
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната пропагандистка статийка от поредния спонсориран от САЩ вестник в Русия. И какво ни пробутвате?Емиграцията за руснаците неосъществима мечта: 58% не са излизали в чужбина през последните 5 години ...А каква част от българите изобщо не са излизали никъде и то не защото не искат, а защото не могат да си го позволят.Освен това, от къде на къде основната цел в живота и мечта на всеки гражданин е емиграцията???Толкова са ви плоски глпостите, че дори се чудя кой ви плаща, за да ги пишете
169
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От опит го казвам. Живота в Русия е много тежък. Заплатите им са по-ниски от българските но цените в магазините са двойни и тройно по-високи в сравнение с наще.Корупцията е тотална.Хубаво е от Русия да се връщаш в България.
168
7
 
12
 
! Отговори
dk преди 5 години
видях изтока ,видях и запада и то отблизоизвод----на тези ,които им провърви са добре навсякъде,а останалите и да им дадат виза за америка ще са под мостоветекак хубаво може да се живее в русия и в швейцария да си ще се откажешстига да имаш приятели пари семейство ценности и баланс
167
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си стоят в руския Гулаг !
166
8
 
16
 
! Отговори
За 172 преди 5 години
В терораша и пари да ми дават - не отивамС визи или без визи съм ги отписал от картата на света