41% от младите руснаци искат да емигрират? Кремъл: Не са много!

Руски издания: Младежта иска да си вдигне чукалата
5 фев 2019 15:00, Елка Василева
310
41% от младите руснаци искат да емигрират? Кремъл: Не са много!
Снимка: архив, Reuters

Кремъл не смята, че е висок процентът на жителите на Русия, които искат да емигрират, пише в заглавие "Аргументи недели". Прессекретарят на президента Путин Дмитрий Песков нарече "не толкова висок показател" данните, според които 41 на сто от младите хора искат да се изселят от Русия, посочва "Комерсант".

Песков заяви, че не смята за показателни резултатите от проучването на социологическия център "Левада", според чиито експерти 41 на сто руски граждани от 18 до 24 години искат да заживеят постоянно в чужбина, отбелязва "Труд".

Кремъл "не се притеснява от тези цифри", не се интересува от нагласите сред младежта, на която й се ще "да си вдигне чукалата", гласи изводът на "Свободная пресса".

По повод коментара на Песков вестникът пише: "Оптимизмът по принцип, естествено, е хубаво нещо, помага в работата и в личния живот. Още повече, щом собствената ти дъщеря Елизавета отдавна вече живее и учи в Париж и засега не гори от желание да се върне в страната, в която работи татко".

Още по темата

"Ние обаче сме хора по-обикновени и щом почти половината хора, с които е прието да свързваме бъдещето на страната, мечтаят да я напуснат, това буди известна тревога", добавя изданието.

В Русия "нямаш ли сериозни връзки, едва ли те очаква фантастичната кариера на сенатора Рауф Арашуков или на сина на Валентина Матвиенко", оглавяваща руския сенат, констатира електронният вестник.

Синът на Валентина Матвиенко Сергей е бизнесмен, според медиите - доларов милиардер. Руският сенатор от кавказката република Карачаево-Черкесия Рауф Арашуков бе арестуван през януари за кражба на гориво от "Газпром" на стойност 30 милиарда рубли.

"Чудовищното финансово разслояване в Русия и отдавна ръждясалите, демонтирани поради ненужност социални асансьори" провалят всички планове за реформи в икономиката на страната, изтъква "Свободная пресса".

Нагласите за емиграция сред руската младеж нарастват и това не е безобидна тенденция, смята "Ведомости". Желанието за изселване невинаги се осъществява, но растящата готовност за заминаване сред младежта - най-активната част от населението, склонна към риск и иновации, необходими за развитието на страната, - не може да не буди тревога, пише всекидневникът в редакционен коментар, цитиран от Би Би Си.

Русия я напускат най-квалифицираните и амбициозни млади хора. Делът на висшистите сред тях е висок - от 30 на сто (заминаващи за балтийските държави) до 50 процента ( в Австралия, Канада, Франция). Освен това официалната статистика не отчита заминалите да учат или да работят временно, които са останали там, се казва в материала.

При това руските емигранти не желаят да се връщат, констатира "Ведомости". Данни от допитвания потвърждават, че изтичането на мозъци от Русия продължава и може да затрудни технологическия пробив, анонсиран от първите лица на страната, предупреждава вестникът, цитиран от БТА.

Седем на сто от хората в Русия със сигурност искат да се преселят в друга страна, а още 10 на сто по-скоро желаят това, отколкото не. Не виждам нищо трагично в тези цифри. Защото от тях следва, че 82 процента от гражданите на Русия не искат да емигрират, пише наблюдател на "Московский комсомолец".
Това съвсем не прилича на страна, в която голям дял от населението просто мечтае да избяга, коментира той.

Авторът обаче добавя, че днес руското общество е в дълбока морална криза. "Продължителен конфликт по периметъра на границите ни. Икономика, която упорито отказва да расте. Постъпателно свиване на възможностите за развитие на бизнеса. Не съвсем здрава вътрешнополитическа атмосфера. "Непрозрачно" бъдеще. Всичко това, взето заедно, не съдейства за добра емоционална нагласа на страната и подхранва емиграционните нагласи сред най-мобилната част от обществото", заключава коментаторът.
 


310
Още по темата: младежиРусияемиграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
1
 
3
 
! Отговори
Ами така е.. преди 2 месеца
Никой вече не иска да се бие за дебелогъзите червени путинопитеци, нито да живее в техния Рай.
.
268
1
 
8
 
! Отговори
Прав е! преди 2 месеца
> Прессекретарят на президента Путин Дмитрий Песков нарече "не толкова висок показател" данните, според които 41 на сто от младите хора искат да се изселят от Русия, посочва

В семейството на самия Песков въпросния показател е равен на 100%. Което е общеизвестен факт. Децата му всички са на запад и имат съответното гражданство. Така че от неговата гледна точко - 41% наистина не е чак толкова много.
267
4
 
10
 
! Отговори
Вуте преди 2 месеца
И аз бих емигрирал по принцип имам желание, ама само по принцип и си кютам тука у герберския рай
266
2
 
11
 
! Отговори
Ако преди 2 месеца
интервюира те мъже на възраст между 40-60 години и им зададете въпроса "Бихте ли си сменили съпругата с 20 години по-млада от вашата?" то ви гарантирам, че 98% ще кажат "Да" Ама го правят не повепе от 10%,защото едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да ти стиска да го направиш, поемайки всичко рискове!!!
265
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Резултата от едно проучване лесно се манипулира, зависи как точно е зададен въпроса Все едно в САЩ да зададеш на хората следния въпрос :"Ако имате високо платена, престижна работа бихте ли емигрирали в друга цивилизована държава?" Задайте го така и ви гарантирам, че 90% от американците ще ви отговорят с "Yes"
Тази статия е поредната антирудка помия, която се излива в медийното пространство.
Логично е да си зададен въпроса :"Ако Русия е бедна, изостанала, държава, защо медийте ежедневно я плюят?
264
4
 
7
 
! Отговори
наблюдаващ преди 2 месеца
За тези които не знаят:От 1993-1995г.,в Канада подмениха здравните карти за безплатно лечение.Новите със СНИМКА!Защо?Ами много просто,американците подкупваха по-бедните канадски граждани зада се лекуват в Канада.Представяйки мед.карта с номер име и адрес си правиха операции, за които в САЩ не можеха и да си помислят!Та като се говори за "кочини",да не забравяме и за"кланиците"!
263
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И тея не дочакаха светло бъдеще. Европа да им затвори пътя. Ако искат промени да започнат от себе си. Не да бягат на готовото, където някой се е борил за това. Имат петролен океан и ходят гладни. Очевидно проблема е вътрешен.
262
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да,но къде искат да отидат- в Индия,Бали,Тайланд,Малазия,където е топло и евтино..Не мечтаят за строежи,или да са чистачи,това го правят добре украинци и източен ЕС..НО нали е едно да искаш-друго да можеш.Задграничен паспорт е 100 долара,после за виза,за билети...не за всеки.Те не могат и своята огромна страна да видят с техните заплати..
261
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ognyanz

Седем на сто от хората в Русия със сигурност искат да се преселят в друга страна". А у нас колко са?
————

Ами у нас са нула бе, и дьоте.
У нас който иска - заминава.
При тях не може така.
260
3
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
Идат на талази руснаците,затова Тръмп издига стена по мексиканската граница...Мъкаа.
259
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
41% от младите руснаци искат да емигрират - мечтаят си новинарите на запад...

аре стига бе ! Тука са 95% - щото цъфтиме!
258
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"" Типичен пример John McCain.""Примера е точен............ той и Рейгън разбиха сссР и освободиха Източна Европа, а от започналата от вчера нова надпревара, ще останат само блатата около московията.
257
6
 
4
 
! Отговори
Сетила се Мара преди 2 месеца
Тия пак са се загрижили за руснаците като лисицата за кокошките!
256
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ОТ няколко години съм в Англия. По-богат не съм станал... даже напротив. Но нека всеки отиде и да види какво е :)
255
11
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 2 месеца
"Седем на сто от хората в Русия със сигурност искат да се преселят в друга страна". А у нас колко са? Със сигурност са повече, а оплакваме Русия.
254
8
 
12
 
! Отговори
за БГ преди 2 месеца
По мои наблюдения и изчисления около 71 % от младите хора в България искат да напуснат гереберския рай!!!
Румъния има 2 пъти по - висики заплати и пенсии от България , вече Албания е преди България!
Гарантирано от ГЕРБ!!!!
253
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
като кихнат парите и стане зомби апокалипсис ще се молят на колене да се върнат.
252
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зарежете младите, пенсионерите напускат Русия:

За последните 5 години броят на емигриралите пенсионери е нарастнал с 25%. Към момента има 331000 получатели на руски пенсии в 129 страни по света. Средно взимат 10000 рубли (250 лв).

Информация от днес на Пенсионен фонд России, Газета.ру
251
4
 
12
 
! Отговори
Дъртаци, преди 2 месеца
айде в руския копрофаг! Руския ковчег- спасител на пролетариата!
250
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не са много?Ама разбира се!Остават цели 159 % младежи....