41% от младите руснаци искат да емигрират? Кремъл: Не са много!

Руски издания: Младежта иска да си вдигне чукалата
5 фев 2019 15:00, Елка Василева
310
41% от младите руснаци искат да емигрират? Кремъл: Не са много!
Снимка: архив, Reuters

Кремъл не смята, че е висок процентът на жителите на Русия, които искат да емигрират, пише в заглавие "Аргументи недели". Прессекретарят на президента Путин Дмитрий Песков нарече "не толкова висок показател" данните, според които 41 на сто от младите хора искат да се изселят от Русия, посочва "Комерсант".

Песков заяви, че не смята за показателни резултатите от проучването на социологическия център "Левада", според чиито експерти 41 на сто руски граждани от 18 до 24 години искат да заживеят постоянно в чужбина, отбелязва "Труд".

Кремъл "не се притеснява от тези цифри", не се интересува от нагласите сред младежта, на която й се ще "да си вдигне чукалата", гласи изводът на "Свободная пресса".

По повод коментара на Песков вестникът пише: "Оптимизмът по принцип, естествено, е хубаво нещо, помага в работата и в личния живот. Още повече, щом собствената ти дъщеря Елизавета отдавна вече живее и учи в Париж и засега не гори от желание да се върне в страната, в която работи татко".

Още по темата

"Ние обаче сме хора по-обикновени и щом почти половината хора, с които е прието да свързваме бъдещето на страната, мечтаят да я напуснат, това буди известна тревога", добавя изданието.

В Русия "нямаш ли сериозни връзки, едва ли те очаква фантастичната кариера на сенатора Рауф Арашуков или на сина на Валентина Матвиенко", оглавяваща руския сенат, констатира електронният вестник.

Синът на Валентина Матвиенко Сергей е бизнесмен, според медиите - доларов милиардер. Руският сенатор от кавказката република Карачаево-Черкесия Рауф Арашуков бе арестуван през януари за кражба на гориво от "Газпром" на стойност 30 милиарда рубли.

"Чудовищното финансово разслояване в Русия и отдавна ръждясалите, демонтирани поради ненужност социални асансьори" провалят всички планове за реформи в икономиката на страната, изтъква "Свободная пресса".

Нагласите за емиграция сред руската младеж нарастват и това не е безобидна тенденция, смята "Ведомости". Желанието за изселване невинаги се осъществява, но растящата готовност за заминаване сред младежта - най-активната част от населението, склонна към риск и иновации, необходими за развитието на страната, - не може да не буди тревога, пише всекидневникът в редакционен коментар, цитиран от Би Би Си.

Русия я напускат най-квалифицираните и амбициозни млади хора. Делът на висшистите сред тях е висок - от 30 на сто (заминаващи за балтийските държави) до 50 процента ( в Австралия, Канада, Франция). Освен това официалната статистика не отчита заминалите да учат или да работят временно, които са останали там, се казва в материала.

При това руските емигранти не желаят да се връщат, констатира "Ведомости". Данни от допитвания потвърждават, че изтичането на мозъци от Русия продължава и може да затрудни технологическия пробив, анонсиран от първите лица на страната, предупреждава вестникът, цитиран от БТА.

Седем на сто от хората в Русия със сигурност искат да се преселят в друга страна, а още 10 на сто по-скоро желаят това, отколкото не. Не виждам нищо трагично в тези цифри. Защото от тях следва, че 82 процента от гражданите на Русия не искат да емигрират, пише наблюдател на "Московский комсомолец".
Това съвсем не прилича на страна, в която голям дял от населението просто мечтае да избяга, коментира той.

Авторът обаче добавя, че днес руското общество е в дълбока морална криза. "Продължителен конфликт по периметъра на границите ни. Икономика, която упорито отказва да расте. Постъпателно свиване на възможностите за развитие на бизнеса. Не съвсем здрава вътрешнополитическа атмосфера. "Непрозрачно" бъдеще. Всичко това, взето заедно, не съдейства за добра емоционална нагласа на страната и подхранва емиграционните нагласи сред най-мобилната част от обществото", заключава коментаторът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още по темата: младежиРусияемиграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари