41% от младите руснаци искат да емигрират? Кремъл: Не са много!

Руски издания: Младежта иска да си вдигне чукалата
5 фев 2019 15:00, Елка Василева
310
41% от младите руснаци искат да емигрират? Кремъл: Не са много!
Снимка: архив, Reuters

Кремъл не смята, че е висок процентът на жителите на Русия, които искат да емигрират, пише в заглавие "Аргументи недели". Прессекретарят на президента Путин Дмитрий Песков нарече "не толкова висок показател" данните, според които 41 на сто от младите хора искат да се изселят от Русия, посочва "Комерсант".

Песков заяви, че не смята за показателни резултатите от проучването на социологическия център "Левада", според чиито експерти 41 на сто руски граждани от 18 до 24 години искат да заживеят постоянно в чужбина, отбелязва "Труд".

Кремъл "не се притеснява от тези цифри", не се интересува от нагласите сред младежта, на която й се ще "да си вдигне чукалата", гласи изводът на "Свободная пресса".

По повод коментара на Песков вестникът пише: "Оптимизмът по принцип, естествено, е хубаво нещо, помага в работата и в личния живот. Още повече, щом собствената ти дъщеря Елизавета отдавна вече живее и учи в Париж и засега не гори от желание да се върне в страната, в която работи татко".

Още по темата

"Ние обаче сме хора по-обикновени и щом почти половината хора, с които е прието да свързваме бъдещето на страната, мечтаят да я напуснат, това буди известна тревога", добавя изданието.

В Русия "нямаш ли сериозни връзки, едва ли те очаква фантастичната кариера на сенатора Рауф Арашуков или на сина на Валентина Матвиенко", оглавяваща руския сенат, констатира електронният вестник.

Синът на Валентина Матвиенко Сергей е бизнесмен, според медиите - доларов милиардер. Руският сенатор от кавказката република Карачаево-Черкесия Рауф Арашуков бе арестуван през януари за кражба на гориво от "Газпром" на стойност 30 милиарда рубли.

"Чудовищното финансово разслояване в Русия и отдавна ръждясалите, демонтирани поради ненужност социални асансьори" провалят всички планове за реформи в икономиката на страната, изтъква "Свободная пресса".

Нагласите за емиграция сред руската младеж нарастват и това не е безобидна тенденция, смята "Ведомости". Желанието за изселване невинаги се осъществява, но растящата готовност за заминаване сред младежта - най-активната част от населението, склонна към риск и иновации, необходими за развитието на страната, - не може да не буди тревога, пише всекидневникът в редакционен коментар, цитиран от Би Би Си.

Русия я напускат най-квалифицираните и амбициозни млади хора. Делът на висшистите сред тях е висок - от 30 на сто (заминаващи за балтийските държави) до 50 процента ( в Австралия, Канада, Франция). Освен това официалната статистика не отчита заминалите да учат или да работят временно, които са останали там, се казва в материала.

При това руските емигранти не желаят да се връщат, констатира "Ведомости". Данни от допитвания потвърждават, че изтичането на мозъци от Русия продължава и може да затрудни технологическия пробив, анонсиран от първите лица на страната, предупреждава вестникът, цитиран от БТА.

Седем на сто от хората в Русия със сигурност искат да се преселят в друга страна, а още 10 на сто по-скоро желаят това, отколкото не. Не виждам нищо трагично в тези цифри. Защото от тях следва, че 82 процента от гражданите на Русия не искат да емигрират, пише наблюдател на "Московский комсомолец".
Това съвсем не прилича на страна, в която голям дял от населението просто мечтае да избяга, коментира той.

Авторът обаче добавя, че днес руското общество е в дълбока морална криза. "Продължителен конфликт по периметъра на границите ни. Икономика, която упорито отказва да расте. Постъпателно свиване на възможностите за развитие на бизнеса. Не съвсем здрава вътрешнополитическа атмосфера. "Непрозрачно" бъдеще. Всичко това, взето заедно, не съдейства за добра емоционална нагласа на страната и подхранва емиграционните нагласи сред най-мобилната част от обществото", заключава коментаторът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още по темата: младежиРусияемиграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
3
 
7
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Дали хората наливащи се с почистващи препарати са щастливи и удоволетворени от живота
176
4
 
5
 
! Отговори
Неинтелигентен преди 5 години
До АнонименКакви са тези казаци облечени в национални дрехи? Казаците нация ли са? Щото тука на някой пиян му казват ,,напил се като казак"!?!
175
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина правителството ни, трябва да предложи на руското, спешна размяна на населението.
174
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 151"..Тия на снимката са от 18-ти век.".....Снимките, драги, са за интелигентни хора. На снимката са казаци на техен празник, облечени в национални дрехи. Баварците като се разхождат на Октоберфест по къси *** с тиранти от 16-ти век ли са? А кукерите от каменната ера ли са?
173
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да де, ама при демокрацията 2 милиона измряха от мизерия, глад и болести, а два милиона мият улиците в Германия.Абе и теб те разбирам, 50 поста имаш да направиш минимум. Вече дори не се опитваш да се различават, караш си едно и също.
172
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разпродават евтино, българи купувайте.... ама пара имате ли?!Да.
171
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новата световна и глобална война е кой да контролира ресурситеГрешиш. Новата световна война е кой да привлече повече мозъци и въобще потенциал. Япония няма почти никакви ресурси, но виж я къде е. За какво ти е много петрол като някое учено човече ще ти измисли електрическа кола? За какво ти е огромна територия, ако е бедна, а хората в нея - нещастни? Ресурси още трябват, но главната борба е за хората вече. А Русия и нейният близнак по модел на управление - България, губят тази борба.
170
3
 
8
 
! Отговори
:) преди 5 години
41% от българите ВЕЧЕ емигрираха само по времето на Шайката ! Боко Тиквуня - МАЛКО СА!
169
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РазмянаЧудесно предложение!
168
1
 
3
 
! Отговори
Паисий Хилендарски преди 5 години
е не особено високо образован поп от средата на 18 век! Голяма част от работите които е написал са научно смешни, има и невероятни!
167
3
 
9
 
! Отговори
Бягство от рая преди 5 години
И защо искат да бягат от рая тези млади хора?!? Ха ха
166
2
 
8
 
! Отговори
Размяна преди 5 години
Предлагам размяна ! Ние ще изпратим симпатизантите на БСП, те така и така милеят за майка Русия, а пък нека Путин да ни прати руснаците на възраст от 18-24 години, мисля че България ще дръпне доста бързо !
165
0
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
До Това е пълна глупост 162 На всякъде има ***. Паисий Хилендарски чел ли си?
164
2
 
6
 
! Отговори
Moghul преди 5 години
Не са малко, но така е в много страни. Дори в Германия голяма част от хората искат да се махнат, след като Меркел напълни държавата с араби. Там все едно си в арабския свят.
163
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изследвания на "Левада", публикации в "Комсомолька", "Свободная пресса", леле какви обективни източници ползвате! Остава само "Дойче Велле" и "Ню Йорк Таймс"! Който иска да емигрира от Русия вече го е направил. Пречки няма. Те и журналягиците от "НГ", "КП" могат да го направят, но на Запад няма кой да им плаща вече - нужни са им в Русия!Имат късмет в търпимостта на В.В.Путин. Знаменит е разговорът му с Венедиктов, както и това че персонално го пази от уволнение -иска да има умна опозиция.
162
2
 
7
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Англичани, германци, европейци масово разпродават имоти и къщи в България. Къщите им са ограбени и спят с пушки от страх да не влезе черен торбалан в къщата. Пълнят гащите от страх всяка нощ и затова бягат. Бягат към вкъщи! Разпродават евтино само да се отърват!Разпродават евтино, българи купувайте.... ама пара имате ли?!
161
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставете рашките-кажете нещо за нас за България ??
160
5
 
5
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Лъжат, това е *** статия. Русия е най-доброто място за живеене
159
2
 
5
 
! Отговори
1941 преди 5 години
До до 157с новоприсъединените,, миролюбиво " територии СССР е 209 млн. И никой не казва че са убити 100 млн., но на към 30 млн. са им видяли сметка, а и глада помогнал!
158
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето руснаци са нормални и любезни хора. Ако може да се направи някаква между правителствена спогодба, който руснак иска да се засели в БГ, да заповяда. Да си заменят жилищата с тукашни комунисти, имот за имот, нашите комунисти-там, а руснаците тука. Ще бъде добра сделка за всички.