?80 млн. за "реактиви" против снега в Москва. А отровни ли са те?

Властите твърдят, че веществото е безопасно
5 фев 2019 19:00, Елка Василева
65
?80 млн. за "реактиви" против снега в Москва. А отровни ли са те?
Снимка: архив, Reuters

От първите снежинки през ноември чак до пролетното затопляне през април из улиците на Москва плъзва цяла армия снегочистачи. Въоръжени с гребла и лопати, както и с множество препарати против заледяване - безвредни според кметството, но критикувани от мнозина жители на руската столица.

Наричани просто "реактив", тези соли за размразяване се разхвърлят по московските тротоари и магистрали, след като минат снегорините и самосвалите, препълнени със сняг.

"Русия без сняг нямаше да е Русия", казва Алексей Бабунашвили, докато зад него един камион стоварва 30 кубика мръсен сняг в резервоар с топла вода.

Бабунашвили ръководи център, в който събират навалелия сняг. Трима работници разтрошават там топящи се късове лед. После водата отива в московската канализация.

За да функционира нормално московският мегаполис, наброяващ по официални данни 12 милиона жители, кметството използва през последните години големи количества "реактив".

Някои, Алексей Бабунашвили например, казват само, че препаратите "са вредни за обувките и гумите", други обаче са по-разтревожени. Във всекидневието, а и в интернет, мнозина столичани се оплакват от отровната според тях смес, включваща сол, мраморен прах, калциев хлорид и мравчена киселина.

През 2009 г. изследователи от Московския университет стигнаха до извода, че "реактивът" уврежда уличните настилки, тръбопроводите, дрехите и може да дразни кожата.

Властите, напротив, твърдят, че веществото е безопасно и че съставът му редовно се подобрява. Преди две години един експерт дори изяде късче хляб, посолено с този "реактив", пред камерите на руската държавна телевизия, за да докаже колко е безобиден.

Болно куче

"Гадна работа", отронва 20-годишната студентка Ксения Шмидт, с която АФП разговаря в центъра на Москва. "Кучето ми се разболя от "реактива" - твърди тя. - Беше ужасно. Ветеринарят ни каза, че сто на сто се е натровило с тая сол."

За да защитят лапите на своите любимци, собствениците им ги обуват с терлички или просто избягват зоните, обработвани с "реактив".

Опозиционерът Иля Яшин обвини кмета на руската столица в отровителство във видеоклип, публикуван тази зима под надслов: "Сергей Собянин трови Москва с реактив. Защо?".

В него се твърди, че използването на този реактив в Москва се дължи на тлъсти договори, сключени от градската управа с приближени бизнесмени.

"Всъщност химическите продукти, използвани от нашите градски служби, далеч не са безвредни", заявява Яшин във видеото и добавя, че такива препарати не се използват в Западна Европа, където употребяват за разчистване на снега други смеси, съдържащи сол или пясък.

По официални данни московските градски власти са изразходвали тази година за това снегопочистващо средство рекордната сума от 6 милиарда рубли (близо 80 милиона евро).

"Почиствайте си обувките"

"Средството, използвано в Москва, предварително е изпробвано от експерти", уверява Андрей Соколов, зам.-директор на общинската служба за пътна поддръжка в руската столица.

"Без използване на снегопочистващи препарати би било технически невъзможно да извозваме снега веднага и да разчистваме пътищата", мотивира се той.

Според този чиновник за избягване на неблагоприятното въздействие на "реактива" е достатъчно "да се почистват обувките", както той самият правел веднъж седмично.

По думите му използването на този продукт се налага с оглед зимния климат, който в Москва е много по-суров, отколкото в големите западни градове.

Московската служба за пътна поддръжка разчита за снегопочистването на близо 6000 служители и 14 000 автомобила, без да слагаме в сметката чистачите от други структури и от частни фирми.

Шейсет и четиригодишният Виктор Антонов кара челната машина в колона от петнайсетина снегорина, попаднала в задръстване на една от градските улици между Кремъл и река Москва.

Заедно с колегите си той чака ден след ден, цяла зима, сигнал, за да започнат поредната си 25-километрова обиколка из центъра на града.

Антонов признава, че не знае дали е опасен "реактивът", щедро разпръсван тук и там от неговия екип. Но изпълнява съвестно задълженията си. "Важно е улиците да са чисти и да не са хлъзгави", казва той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Москваснегопочистване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БГ Е БЕДНА ДЪРЖАВА И НИЕ НЕ МОЖЕМ ДА ПРАВИМ ОЛИМПИАДИ ЗА 50 МИЛИАРДА И ДА ДАВАМЕ 80 МИЛИОНА ЕВРО ЗА БЕЗВРЕДНИ РЕАКТИВИ- ТЕ СИ ИМАТ И ОРКЕСТРАНТИ И ПЕВЦИ МИЛИОНЕРИ- НЯМА КАКВО ДА ГИ МИСЛИМ- Я ВИЖТЕ МИНИМАЛНАТА ИМ ЗАПЛАТА- РОССТАТ ОТ ЯНУАРИ 2019г- 280лв.
49
0
 
2
 
! Отговори
...............МЕНЕ преди 5 години
МНОГО Е СТРАНО ЧЕ СОФИЯ НЕ СЕ ЧИСТИ ТЕКА И ЗАВИЖДАТ НА МОСКВА ЗАТОВА И ПИШАТ ТАЗИ ПРОПАГАНДА ПА ОКЪДЕ ВЗЕХТЕ ЧЕ МОСКВА 12 МИЛ.НАСЕЛЕНИЕ НЕ СА ЛИ ОКОЛО 18 МИЛ.
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо им е.Щом могат да пият антифриз нищо им няма.
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23F-16 за нищо няма да ни послужат. Това е просто васалски данък към господарите. Понеже им е малко това което смучат с ТЕЦ-овете и с посдтавената си канадска фирма Дънди Прешъс.Ф16 ще са страшилище за руските варели.ТЕЦ-овете са руски офшорки регистрирани в САЩ, а Дънди е наистина подставена фирма, която също е офшорка на родни и руски олигарси.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Русия е вeликаКойто е ходил в Коми знае там си или със руска кола или закъсваш, западните бракми там не могат дори да запалят.Пожелавам ти да живееш в Коми и да караш руска кола до края на живота си.
45
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До F-162 милиарда за осем 50 годишни реактивни самолета! А ефективни ли са, или напълно безполезни?Най-ефективните самолети са това.Не са 50 годишни а чисто нови, дори още не са произведени и ще бъдат оборудвани е радар от пето поколение самолет Ф35 какъвто изостаналите с 50 години рашки нямат и няма да имат.Нашите Ф16 блок70 ще бъдат страшилище за руските варели, които ще бъдат безпомощни пред нашите самолети.За това така ревете червените ***.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са много полезни за организма вещества, които допълват укрепващите имунната система свойства от радиацията изпускана от авариите в ядрените централи и хранилища на бившия СССР.Не са като джендърските кемтрейли, които увреждат йонните инджикипляктори на атмосферата.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що, ползваните у нас реактиви да не са по-малко безвредни? Само тъй наречената техническа морска сол що бели прави, а е най-безвредната. Ефектът от изполвзането й се проявява след време, но за сметка на това почистването на засолените площи като процедура не е от евтините.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"БЪЛГАРИЯ НА ТРИ МОРЕТА!"---Абе, България на три морета не знам кога ще стане, ама БЪЛГАРИЯ НА ТРИ РАКИИ си е нещо реално...Е, ако може да спре на третата, де. :)
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, защо само в "БГ Тудей" има раздел "Още от Русия"?
40
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямат пари ли?
39
3
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Доста глупости са изписани в коментарите, но никой не е обърнал внимание на заетите в тая дейност. При такъв климат няма друг избор,ако искаш всичко да функционира. И.... снегът там се извозва,а не си избутва встрани.Топи се в специални топилки и водата се пречиства,а не се излива в канализацията...никой не си позволява лукса транспортът да е блокиран заради сняг.
38
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 39Е ! Сега сме колония на Империята на Сатаната -ФАЩ !
37
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Russia e велика!Само там може да се види мужик да чупи бутилка от бира в главата си, хора да бутат танк и да дрифтят с него.
36
9
 
10
 
! Отговори
До 39 преди 5 години
Русофилите са руско-съветски продажници. В България няма място за руски мишки. Същите искаха да направят България 16-та република в Империята на злото.
35
5
 
7
 
! Отговори
Градски преди 5 години
съветЦките реактиви са най-реактивните реактиви в света . как ще са опасни , ъпсурт . на банско мерака им е за водохващане за оръдията за сняг , за да удължат сезона . я да обяснят как се задържа сняг от оръдие на плюсови температури :))) и ще дават ли да пият децата им вода от стопения сняг дето правят оръдията :))) ... мизе.рници до.лни , и след тех потоп ... така разсъждават цекоминевците ...
34
13
 
13
 
! Отговори
до 38 преди 5 години
Русофобите са американски продажници. В България няма място за англосаксонски мишки.
33
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накой по-долу призова България на 3 морета и веднага русофил му каза че не трябва така. Целият свят за Русия, за България нищо - това е мотото на русофила.Русофилите са най-долните, продажни и гнусни българомрази.
32
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реактивите приложени в Москва са полезни за хората, но същите реактиви приложени някъде на Запад са смъртонъсно отровни за населението, това е голямата разлика между руския свят и останалия свят.
31
7
 
13
 
! Отговори
Василев преди 5 години
И каква е разликата между руските и западните реактиви???Агент Арън Бримбридж!ЦРУ!!!