Свидетел на Йехова осъден в Русия за екстремизъм

ЕС протестира за преследване за религиозни убеждения
Обновена: 7 фев 2019 08:53 | 7 фев 2019 07:42,
29
Свидетел на Йехова осъден в Русия за екстремизъм
Снимка: Reuters

Европейският съд поиска незабавното освобождаване на датски гражданин, осъден в Русия за екстремизъм. Денис Кристенсен получи 6 години затвор за проповядване на вярванията на Свидетелите на Йехова от съд в руския град Орел в Западна Русия.

Още по темата

Той бил арестуван през 2017 г в Орел, на 320 км от Москва при акция на ФСБ срещу събрание на Свидетелите на Йехова и обвинен в “организирана екстремистка дейност”, която се изразявала в упражняването на правото си на свобода на религията, съобщава Европейската комисия.

“Никой не бива да бъде затварян заради мирни действия на поклонение и за изразяване на своите религиозни вярвания”, се казва в заявление на говорителя на върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини.

Процесът срещу Кристенсен е само един от криминалните случаи, възбудени срещу Свидетелите на Йехова, се добавя в съобщението.

ЕС заява, че очаква Кристенсен да бъде незабавно и безусловно освободен, както и да се разреши на Свидетелите на Йехова и другите религиозни групи да се събират свободно и без намеса от страна на властите.

Еврокомисията напомня, че свободата на религиозните убеждения е гарантирана от конституцията на Русия, международните ангажименти на страната и от международните стандарти за човешките права.

Според агенция ТАСС Свидетелите на Йехова са забранени в Русия, а Кристенсен е бил водач на групата в Орел. Руската медия съобщава, че датчанинът знаел, че организацията е незаконна от 2016 г., но въпреки това продължавал дейността й, организирал събрания и проповеди и разпространявал книги и брошури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Номер 1 и 7 няма да е лошо да се обосноват защо коментират така преди да пишат такива злобни коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Антисектант преди 5 години
Всички секти трябва да бъдат забранени и дейността им - категорично прекратена! С всички възможни средства!Това важи и за България! У нас има повече от 170 "деноминации". Вторачили сме се само в мюсюлманските секти, а е пълно с разни лъжехристияни. Не можаха да разделят плътта и кръвта Христова, лочат я като вампири! Това са едни малки предприятия, пирамиди, перачници! Нищо не направи НС с новия Закон за вероизповеданията.Стига с плюенето по Русия! Върнете се назад в ранчото "Уейко" в Тексас!!
23
1
 
5
 
! Отговори
Кюстендилец преди 5 години
Тия са по нахални и от скакалци . Изперкали сектанти . Гледат да промият мозъците на децата ни и заливат града ни с брошури от месеци . Кой ли ги финансира ?
22
1
 
3
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
Пак е имал късмет тоя датчанин . Само са го арестували. Оня сектант дето "щурмува" острова на Сентинелите преди няколко месеца го опекоха и изядоха .
21
1
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Россия знае какво прави духовната подривна дейност. Който се майтапи с това - бой!
20
1
 
4
 
! Отговори
по правило преди 5 години
Никой не бива да бъде затварян заради мирни действия на поклонение и за изразяване на своите религиозни вярваниятака е ! докато не почне да проповядва...
19
2
 
3
 
! Отговори
ДРУГА ВЕССИЯ преди 5 години
Осигурили са му тишана и спокойствие да си общува с йехова
18
1
 
3
 
! Отговори
ЗА ДОБРО преди 5 години
Сега ще е свидетел на сибирския студ. :)
17
1
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Само 6 години за този антихрист!?
16
2
 
7
 
! Отговори
............... преди 5 години
В РУСИЯ ИМА ЗАКОН НА ОПРЕДЕЛЕНИ МЕСТА ДА СЕ ПРОПОВЯДВА НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА Е ЗАБРАНЕНО ТОВА Е ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ РЕЛИГИЙ.И ЗАБРАНЯВА СЪБИРАНИЯ ПО ДОМОВЕ ИЛИ ЖИЛ.СГРАДИ ТЕКА СЕ ОБЕСПАСЯВАТ ОТ ТЕРОРИСТИ
15
2
 
22
 
! Отговори
Дани преди 5 години
Сетих се за един хубав стар виц: Защо в Сицилия няма свидетели на Йехова? Там по принцип няма никакви свидетели.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как защо да ги забранят? Това е типична тоталитарна секта с парична цел - заробване на членовете, принуда да дават парите и имотите си на църквата, откъсване от външния свят, заплахи и преследване при опит да избягат, скъпи адвокати. Според вас откъде сектите имат толкова пари за луксозни офиси, книги и брошури по целия свят? Не става дума за вярвания. Друг е въпросът, че в Русия са забранени, защото тоталитарната държава не търпи конкуренция от други тоталитарни структури.
13
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво се е разревал ЕС ! Тази организация е била забранена една година по рано , тоя е знаел това и пак е пак продължавал. След като е нарушил закона е бил арестуван. Според ЕС законите могат да се нарушават, така разбирам сороския им рев.
12
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС до сега нищо не е казал срещу терора над православните от руската православна църква в Украйна. Там има вече стотици случаи на побои над свещенници и вярващи, на завземане на храмове и до открита намеса на властите в религиозния живот. Синът на моя позната преди почти 20г. влезе в тази секта и до днес тя не го е виждала и чувала. Не знае дори дали е жив. Това е типична тоталитарна секта.
11
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен # 4Защо съдиха онзи с голямата брада от пазарджик. И той само проповядваше.
10
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значи дегенеративна идеология и лои идеологии за генеративни?
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега трябва да го пребиват в затвора всеки ден за назидание и атом за меките китки от уест юрап ахаххаха !
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тва моноестипнит е религии... Луда работа...
7
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свидетелите на Йехова са класическа секта от най-лошите. Дори евангелистите в САЩ ги отричат. Много дори западни държави години са се борили с тях. Според мен трябва да са забранени и в европа (както и са били на много места в миналото)
6
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи ли, че според ЕС, ако си доказан екстремист, водач на секта забранена в Русия, но си Свидетел на Йехова, властите нямат право да те преследват, защото имаш религиозни убеждения?