В. "Велт": Със "Северен проект 2" Русия засилва влиянието си в Европа

Показва ли Русия мускули, коментират германски издания
9 фев 2019 08:30, Петя Славова
154
В. "Велт": Със "Северен проект 2" Русия засилва влиянието си в Европа
Снимка: Reuters

Проектът за газопровода "Северен проект 2" е средство Русия да засили влиянието си в Европа чрез по-голям контрол върху доставките на енергия, заявява в редакционна статия днес германският консервативен в. "Велт", цитиран от ДПА.

Още по темата

"А сега Берлин използва лост да прокара проект, който разделя Европа - "Северен поток 2". Германия и Русия ще излязат победители от този проект, докато губещи ще са Полша, Украйна и всички онези страни в Европа, които изказаха опасения за сигурността и поискаха да се обуздае, вместо да се насърчава руското желание за агресия. "Северен поток 2" ще превърне Германия в основния дистрибутор на руски природен газ в Европа, предаде БТА.

Това е смислено от икономическа гледна точка, но политическият негативен ефект ще е значителен: Москва ще увеличи мощта си, докато недоверието на централно- и източноевропейците към Германия ще нарасне", посочва вестникът.

Друг германски всекидневник, "Райн Некар Цайтунг", се пита доколко благоразумно от страна на Берлин е преследването на спорния проект за газопровода "Северен поток 2" в момент, когато Русия показва мускули.

Много е хубаво, че германско-френските отношения бяха изгладени /с компромиса за регулирането на газопровода "Северен поток 2"/. Защо обаче този газов проект се лансира точно сега, от което ще спечели най-вече Русия, страна, която току-що заяви, че иска да увеличи ядрения си арсенал и разполага с ракети, които могат да достигнат безпроблемно Германия, центъра на ЕС, пише редакционният екип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пазарната икономика в света свърши. Вече не е полезна за Европа и САЩ. Сега ще има все повече санкции, ембаргота, мита срещу всеки търговски противник.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така се прави, в името на благосъстоянието на гражданите! А у нас всичко се прави в угода на началниците, които стават все повече! Слуги на всички господари, а така никога няма да сме богати!
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото повече икономическо сътрудничество, толкова по-крепък мир. В Европа от 73 години няма война и това е огромно постижение и основа на благоденствието. Русия също има голям принос за това
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера защо американците са против Европа да купу руска газ и плашат със санкции.Като са толкова велики да предложат цена, по- ниска от руската и всички ще купуват американска газ. Никой не е луд да купува по- скъпото гориво(само ние сме изключение. Търсенето се определя от цената.
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още Рейгън пищеше срещу газопроводите и сложи някакви санкции, но газопроводите се построиха. Америка не може да пречи на икономичското сътрудничество в Европа, защото от него зависят доходите на европейците, което е най-важното нещо
35
14
 
3
 
! Отговори
Съдба человеческая преди 5 години
Дреме й на Америка, ЕС ще е потърпевш и ще стане васалче на Русия. Самия факт, че Путин си купи два поредни германски канцлера (Шрьодер и Меркел) трябва да ви говори достатъчно какви дълбоки корени е впила руската агентура в немската политика. Даже Шрьодер живее и работи в Газпром - той не е германец, а по-скоро руски гражданин. Жалко за Полша и Балтийците, че граничат с кръволоци. Свестни народи, но винаги мачкани. Неслучайно поляците се молят на американците за база. Предусещат какво предстои.
34
8
 
2
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Меркел казаа - ще внасяме руски газ и малко американски, за което ще създадем необходимата инфраструктура и това е достатъчноНе съм американофил, но къде отиде солидарност в наложените санкции? Може и да има нещо което не е известно на широката аудитория и дано да е така, че иначе не ми се мисли!
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Меркел каза, че Северен поток е нужен на Германия. Вчера мисля и Макрон отстъпи. Само американците се пукат от яд. Само че те много са омръзнали на европейците и едвам ги търпят. Меркел казаа - ще внасяме руски газ и малко американски, за което ще създадем необходимата инфраструктура и това е достатъчно
32
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умните германци, заради дедеЕр- ката Меркел ханът, ще отнесат яки щатски санкции, ще отнесат мита върху колите и рецесията им е в кърпа вързана!Вчера САЩ са отхвърлили категорично северен и турски поток! Яс си купувам пуканки и че гледам сеиро на рашняци, гедерейци и руски " бг" агенти с интерес.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да праят квото си искат нас кво ни грее?
30
1
 
9
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Не проумявам смисъла от подобни статии,при това от немски вестник с претенции за сериозност.На написалите тази статия не им ли е ясно,че в този проект участват мощни фирми където умеят да преценяват кое е икономически изгодно и кое не!Второ,след като срещу проекта има възражения от геополитическо естество,би трябвало те да бъдат задействани още в началото!?Вече са положени над 500 км.тръби и в случай на прекратяване неустойките ще бъдат чудовищни!И в Кремъл вече умеят да броят парите!?
29
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гледна точкаКато се има обаче в предвид, че Германия напълно спря добива на каменни въглища и бързото развитие на на Възобновяемите енергийни източници в последните пет години, не е далеко момента в който руската газ ще загуби своя основен дял...А защо Германия строи Северен поток 2?
28
3
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
До Анонимен 25"Die" показва от какъв род е думата.Ама авторката си го знае това,де.Нали е Джурналистка със "висшО"...Ние да му мислим.
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пресата в Германия както и при нас се контролира от демократичния биг брадър.
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В. Велт се спонсорира от хамериканците още от създаването си в западната зона.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Авторката така ли се пише Велт на български , като не знаеш немски не копирай вече развалени от друго погрешно написани думиDie Welt се пише винаги с Ди отпред защото са такива правилата в немската граматика , примерно на български "Вестника който.... и.т.н" а не Вестник
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо им е на Полша и Украйна руски газ? Те не искат руски газ, ще си докарат катарски и американски.
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия и България щяха да са двете велики сили в газопреноса.
22
2
 
3
 
! Отговори
До 17 преди 5 години
Е като са толкоз умни германците - що постоянно провалят европката?! И ти като постоянно ме триеш - за УМЕН ли се записа?!
21
1
 
3
 
! Отговори
Проект,... преди 5 години
...поток - все едно и също за хората от медията ;)