В. "Велт": Със "Северен проект 2" Русия засилва влиянието си в Европа

Показва ли Русия мускули, коментират германски издания
9 фев 2019 08:30, Петя Славова
154
В. "Велт": Със "Северен проект 2" Русия засилва влиянието си в Европа
Снимка: Reuters

Проектът за газопровода "Северен проект 2" е средство Русия да засили влиянието си в Европа чрез по-голям контрол върху доставките на енергия, заявява в редакционна статия днес германският консервативен в. "Велт", цитиран от ДПА.

Още по темата

"А сега Берлин използва лост да прокара проект, който разделя Европа - "Северен поток 2". Германия и Русия ще излязат победители от този проект, докато губещи ще са Полша, Украйна и всички онези страни в Европа, които изказаха опасения за сигурността и поискаха да се обуздае, вместо да се насърчава руското желание за агресия. "Северен поток 2" ще превърне Германия в основния дистрибутор на руски природен газ в Европа, предаде БТА.

Това е смислено от икономическа гледна точка, но политическият негативен ефект ще е значителен: Москва ще увеличи мощта си, докато недоверието на централно- и източноевропейците към Германия ще нарасне", посочва вестникът.

Друг германски всекидневник, "Райн Некар Цайтунг", се пита доколко благоразумно от страна на Берлин е преследването на спорния проект за газопровода "Северен поток 2" в момент, когато Русия показва мускули.

Много е хубаво, че германско-френските отношения бяха изгладени /с компромиса за регулирането на газопровода "Северен поток 2"/. Защо обаче този газов проект се лансира точно сега, от което ще спечели най-вече Русия, страна, която току-що заяви, че иска да увеличи ядрения си арсенал и разполага с ракети, които могат да достигнат безпроблемно Германия, центъра на ЕС, пише редакционният екип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При пазарната икономика, всеки може да си купува от където си иска и на каквато цена с договори.
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що ревете бе, ако искате си направете газопровод до Америка и купувайте от там. Ако искате и от Марс си дикарвайте газ, Русия не задължава никой да купува нейната газ, ама май всички се натискат, че най- евтина.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Темата в 2-те Медии които сте споменали става въпрос за различията на Германия и Франция по Темата , какво сте копирали вие е друга Тема
17
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умни са германците за разлика от българи, поляци, украинци.........да, така е!!
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пише редакционният екип............................хаха.............бъркат копирането с писане или балами много да коментират тука
15
0
 
36
 
! Отговори
много късно преди 5 години
До съвсем скороБългария вече е изолирана тотално от всички големи енергийни проекти.............скоро ще купуваме дори и ток от Турция и Румъния, защото няма да има и ядрена енергетика в България...................или ще има частен АЕЦ-Белене............такова чудо няма по света!!Благодарете на Кунева и такива като нея!!!
14
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия никого не задължава никого да купува газта и. Всеки сам си избира от къде и на каква цена да я купува
13
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прегледах цените на руския и американския газ за Европа.Американския е с над 10% по-скъп. Руския идва готов, а този от САЩ трябва да се преобразува от течен, което е скъпо и иска огромни инсталации. Полша вече се опари от глупоста си и сключи сделка за 20г. със САЩ на доста го-високи цени. Находищата от газ в Европа до 3-4г. ще се изчерпат и сега работят с над 30% по слаба мощност.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
копиран Текст от БТА вероятно преведен с гугъл преводач , оригинала е друго нещо
11
2
 
10
 
! Отговори
съвсем скоро преди 5 години
До Анонимен -Германия си гледа интереса , не пита Брюксел като БГ- политици -марионетки.Скоро, на изборите за ЕП, бсп ще спечели абсолютно всички депутатски места. Тогава България като тресне по масата в ЕП, всички тези тези, дето си разиграват коня сега, ще бъдат наврени в миши дупки, ще се изпокрият и няма да се обаждат вече! Ще им дадем да разберат!
10
34
 
6
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Процента на руска газ остава много висок около 40% от общият сбор на всички немски енергоносители. Като се има обаче в предвид, че Германия напълно спря добива на каменни въглища и бързото развитие на на Възобновяемите енергийни източници в последните пет години, не е далеко момента в който руската газ ще загуби своя основен дял. Факт е обаче, че Меркел вместо да затяга примката около Путин, тя показва, че остават партньори. А как може да си партньор с един убиец само тя си знае.
9
0
 
28
 
! Отговори
:):) преди 5 години
забелязахте ли, първия *** русофоб се събуди и нацвъка минуси, сега ще си смени десетина пъти ай пи то за да навакса с минусите, само стойте и гледайте :)
8
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БГ-политици елиминираха ли руската енергийна зависимост??Не...............стана по-лошо, пак ще купуват руска газ, но с надценка, или от Турция, или от Германия и ще продължават да лъжат за разни газови хъбчета!!Като изпуснеш питомното, ще гониш дивото!!!*** народ, слаба държава...........но не 80 % ами към 90 %!!Айде на изборите гласувайте пак за същите, но дори да ви е дошал акъла в дебелите глави..........вече всичко е решено, но не в полза на България!!
7
0
 
31
 
! Отговори
Kuala преди 5 години
Пресата и телевизиите в Европа са пряко контролирани от САЩ. Всички пишат едно и също, нещо като някогашните соц. вестници. Явно германският бизнес е все още жив, за да не им слуша приказките им, а да мисли трезво каква е истината. Тръмп е също бизнесмен и като човек на място отрито се скара с медиите. Явно и като бизнесмен ще се скара и с германските бизнесмени.
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия си гледа интереса , не пита Брюксел като БГ- политици -марионетки..............затова Германия всички я уважават, а България ...........всички я подиграват, че е бедна и малка!!
5
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Показва ли Русия мускули? Разбира се, че показва, защото ги има.Те са истински и натурални.Не са хибридни и пропагандни.От газопровода "Северен поток 2" печелят и Русия и ЕС, но губи Пиндостан.РФ е привлекателна за европейския бизнес с качеството и ниската цена на предлагания природен газ."Северен поток-2" всяко денонощие се удължава (увеличава) с 500 заварени тръби.Само платени или заблудени и облъчени от параноя възприемат газопровода "Северен поток 2" като руско желание за агресия.
4
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не искате Южен поток, не искате АЕЦ-Белене, мразите Русия, но тичате да целувате подметките на западните посланици, нали??Тогава ще купувате ток от Румъния и Турция и няма да ревете, че са ви скъпи горивата!!И да не забравите да гласувате за същите политици, които ви докараха до тук........защоте не сте по-различни от тях...........80 % най-малко от вас!!
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влиянието на Русия и Германия ще се засилва, а България ще остане в задния двор на ЕС!!!
2
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северен поток 2 може, защото Германия е държава, но Южен поток не може, защото България се командва от една колониална администрация и е колония на N-та степен!!Затова турски поток вместо южен поток (голям смях...........да) и българите като по - големи евроатлантици от западняците да купуват скъпа газ..............или от Ердоган, или от Меркел......пак руска газ , но с надценка!!!
1
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната глупава и политически оцветена статия.Когато Германия има монопол или преобладава в някои области това е отлично, но когато други правят това е политически опасно. Газът от САЩ е с над 50 долара по-скъп и ако това се пренесе върху количеството, закупуван от Русия газ ще се установи,че тя ще трябва да плаща над 1 милиард долара повече за него. И това се пише от вестник в сктрана, където уж имало пазарна икономика.