60 г. по-късно: Руснаците разплитат мистерията на "Дяволския проход"

НЛО, КГБ и дори Йети са сред версиите за смъртта на алпинистите
10 фев 2019 21:38, Нели Христова
116

Част от студентите, които покорявали Урал.

Снимка: Flickr

Февруари, 1959 година, подножието на планината Урал. Деветима души тъкмо са открили нов проход и са му дали името Дятлов, на техния водач – Игор Дятлов. Направили са си лагер, където да прекарат нощта, ала не оцеляват до сутринта.

Проходът получава още едно име – Дяволският. Гледката около лагера на планинарите е потресаваща, а причината за смъртта на деветимата и до днес остава неясна.

Преди дни обаче Русия обяви, че ще отвори наново случая с инцидента около Дятлов и ще проведе ново разследване, използвайки модерна техника.

"Хората все още са гладни за отговори“, казва Александър Куреной, говорител на разследващите.

Според него планинарите са загинали вследствие на природен феномен и точно в тази посока ще върви разследването.

Но какъв природен феномен би причинил това?

Игор Дятлов, Юрий Дорошенко, Людмила Дубинина, Юрий (Георгий) Кривонищенко, Александър Колеватов, Зинаида Колмогорова, Рустем Слободин, Николай Тибо-Бриньол и Семьон (Александър)  Золотарьов всъщност не трябвало да се намират в Дяволския проход. Те започнали своят 16-дневен проход в планината Урал на 25 януари.

Седмица по-късно времето се влошило, а алпинистите попаднали в новооткрития проход. Оставали им още 10 километра до финалната цел, когато спрели да си починат.

Десетият член на групата Юрий Юдин бил в подножието на планината, на топло, тъй като имал проблеми със сърцето. Дятлов му обещал, че ще прати телеграма, ала когато два дни по-късно нямало ни вест, ни кост от тях, спасителните служби започнали да ги издирват.

Навярно са очаквали да ги открият затрупани от лавина или изгубени и замръзнали. Едва ли са предполагали, че пред очите им ще се открие подобна гледка – палатка, разкъсана отвътре. Осем чифта стъпки в снега, ала без тела. 

Няколко дни по-късно са открити първите два трупа – на  Юрий Дорошенко и Юрий Кривонищенко. Те се намирали на около 1,5 километра от лагера около малко огнище, само по бельо. Следите показали, че единият от тях се е опитал да се покатери на дърво. А до него били открити още тела – голи, някои боси, други само по чорапи или с една обувка, сякаш са бързали да се изнесат от лагера.

Игор Дятлов, Зинаида Колмогорова и  Рустем Слободин изглеждали така, все едно се опитват да се върнат обратно при палатката.

Телата на останалите четирима участници в експедицията са открити почти два месеца по-късно, когато снегът се е стопил. Те били на около 75 метра от останалите, скрити в пролом. За разлика от другите жертви, те носили дрехи.

Но тяхната съдба била далеч по-страшна. Людмила Дубина е с отрязан език и извадени очи. Тя и Семьон Золотарьов имали големи травми на гърдите – ребрата им били потрошени. А черепът на Николай Тибо-Бриньол бил счупен. Сякаш тримата заедно са участвали в тежка катастрофа.

Най-странното обаче е, че външни наранявания по телата не е имало. Сякаш нещо ги е премазало с тежка прегръдка или костите им са били счупени отвътре. А още по-подозрително е, че по дрехите им са открити следи от радиация. Кожата им имала странен цвят, а лицата им преждевременно били остарели.

Според съветските власти за смъртта им е отговорна "спонтанната сила на природата". Но категоричен отговор и до днес няма. Тонове книги, филми и разследвания са правени по въпроса. Съществуват куп теории, които включват НЛО, тъй като някои от жителите на селата в подножието на Урал видели оранжеви кръгове около планината, докато студентите били на нея, Йети, КГБ, дори племе, което мисли мястото за свещено. Ала нищо конкретно.

Най-очевидната причина е лавина, но в планината нямало документирани случаи на подобни природни бедствия. А и начина, по който били намерени телата не се връзва с теорията за падане на лавина.

Освен светещите кълба над планината, липсващите очи и език на Людмила и начина, по който били намерени останалите три тела, подклажда теорията за това, че може би е намесено НЛО. И не само – короните на дърветата, под които били намерени Дорошенко и Кривонищенко били наранени, сякаш нещо е летяло над тях.

Версията за Йети може и да звучи смешна, но последната снимка, открита в камерата на Николай  Тибо-Бриньол може да смрази кръвта на всеки – на нея се вижда подобно на мечка същество, което се приближава към него. А според митовете и легендите, именно планината Урал е дом на чудовището.

Съмненията за намесата на КГБ отключва присъствието на Семьон Золотарьов, който бил включен в експедицията в последния момент. Той бил военен, а не студент като останалите. Имал и татуировка, която гласяла DAERMMUAZUAYA. Никой не успява да разбере какво значи, тъй като не е дума от нито един съществуващ език. Това навежда конспираторите на мисълта, че може да е военен таг или знак на някое тайно общество.

Съмнения предизвиква и оттеглилият се Юрий Юдин. Той често променя версията си защо е напуснал експедицията и кога го е направил. Променя дати, променя диагнози. Веднъж казва, че е болно сърце, а друг път възпален крак или гръб. Странно е, че е забелязан на няколко снимки, направени в дните, в които вече би трябвало да върви към топлата хижа. Още по-подозрително е, че се прибира на ски, сам, след като нито един опитен планинар, особено такъв като Игор Дятлов, не би пуснал човек във влошено здраве да преминава през планината сам.

Знаел ли е Юдин нещо? Предусещал ли е смъртта на своите другари или дори - бил ли е замесен в нея?

Юрий умира на 75 години през 2013 г.  и отнася информацията със себе си в гроба.

Някои вярват, че племето Ханти са ги нападнали, но за тях се знае, че са мирни и спокойни хора, които не се интересуват от външния свят. А и около палатката липсват стъпки на други човешки същества, освен тези на убитите студенти. Може би трябва да се отбележи и факта, че дори местните племена наричат мястото, на което са открити труповете "Планината на мъртвите“.

Една от по-съвременните теории е, че СССР е тествал своите тайни оръжия върху невинните и нищо неподозиращи студенти. Предполага се, че лазерен лъч е накарал част от мъжете в експедицията да почувстват горещина и да се съблекат, а тези, загинали от тежки травми са били нападнати с друго модерно оръжие.

А може би няма таен план или нещо свръх естествено в смъртта на деветимата планинари. Според някои учени, вятърът в прохода може да причини паника у хората и за това те да са тръгнали да бягат, а трима от тях да са паднали в пролома и да са получили травмите си така.

60 години по-късно може и да получим отговор на тази мистерия, около която витаят близо 75 теории за това, какво се е случило. Или пък не.

Дори и днес разследващите са убедени, че "лавина, снежна плоча или ураган са отговорни за смъртта на младежите" и "няма нищо престъпно в случая".  Версия, която по нищо не се различава от "спонтанната сила на природата".


116
Още от Русия
Минус 50 градуса студ – очаквано, в Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
5
 
! Отговори
Доктор преди 6 дни
Никаква загадка ! Явно последствие от употреба на одеколон в голем студ.
88
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нешка Робева да ни осведоми, Ванга какво е казала по случая.
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Извънземни със сигурност няма последното Аз лично го убих и зарових в Царичина
86
3
 
9
 
! Отговори
Реалноста преди 1 седмица
Мистерията на метиловия спирт
85
6
 
5
 
! Отговори
читател преди 1 седмица
По онова време вероятно не е имало бояршник, но със сигурност е имало самогон.
Счупените отвътре ребра вероятно се дължат на нещо силно запалимо като нафта и при опит да запали цигара е имало експлозия.
84
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пиянска история, какви мистерии ви гонят?
83
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По времето на комунистическия диктатор Тодор Живков немахме тоалетна хартия и банани, но вече имаме в изобилие тоалетна хартия и банани и не се напиваме по планините...
82
9
 
6
 
! Отговори
Циник преди 1 седмица
Като изключа коментара на колегата Lan - останалите сте писали - пълни глупости!
Пише , че гръдните им кошове - са като взривени отвътре! Телата имат странен оранжев цвят ....а вие си пишете rлупости наволя!
81
6
 
7
 
! Отговори
До 82 преди 1 седмица
Телата са открити месеци по-късно и алкохолна проба не може да има в този случай.

Напили са се, имало е и жени... Палатката е разрязана отвътре с нож. Нещата са ясни.
80
2
 
9
 
! Отговори
До Нели Христова преди 1 седмица
"60 г. по-късно: Руснаците разплитат мистерията на "Дяволския проход"" какво раплитане тука само стари теории се лансират. Нели вземи се в ръце и започни да пишеш смислени заглавия.
79
1
 
1
 
! Отговори
за филма преди 1 седмица
Някой пита за филма:
Напишете в Гоогле-то-"The Devil's Pass"-излиза като руско-британски хорор/трилър филм, режисьор Рени Харлин, 2013г, 1ч 40мин. Явно са го гледали много хора, защото има оценка в IMDB
78
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чел съм заключенията на патоанатома,на руски. Раните са причинени от удар с *** предмет. Счупени носове,черепи,ребра,пръсти на ръцете. Кръв във стомаха на Дубинана от отрязването на език. Пяна във хранопровода от агония на единият от туристите,удар в главата след смъртта.......как си ги обяснявате тези факти? Човешка намеса... аз нямам съмнения.Убийство!
77
5
 
6
 
! Отговори
Lan преди 1 седмица
Ся, версията за пиянската свада...добре, ама няма алкохол в кръвта на нито един от тях, не е открит и на мястото. Не виждам защо би трябвало това да се прикрие. Версията дори за обикновена НЕпиянска свада пак издиша..
76
6
 
3
 
! Отговори
Даааааа преди 1 седмица
Перевал Дятлова: Агенты КГБ на задании отравились метанолом
75
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пиянска свада и замръзване полуголи на студа. Всяка зима има стотици такива случаи в Русия. Никаква мистерия няма,просто особености на руското битие.
74
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Голяма тайна,която никога няма да бъде разкрита..В youtube има много за тази случка.
73
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На 14.11.2018 сте писали статия за този случай, колко пъти вече.
72
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Напили са се и са се сбили, вероятно за момичетата. Някой е извадил нож, разрязал е палатката, погнали са се по склона и долу са замръзнали.
71
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Комунистите са ги убили, те избиха милиони.
70
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Руските форуми са пълни с коментари че при ширеща се престъпност и претоварена и бавна правораздавателна система, те се занимават със случай отпреди 60 години. Смятат че това е за да се отвлича вниманието от факта че минимална заплата я вдигнаха само със смешния 1 (един) процент.