Полярни мечки настъпват, влизат с взлом в домове в Русия

Остават гладни заради топенето на ледовете
11 фев 2019 21:42, Нели Христова
38
Полярни мечки настъпват, влизат с взлом в домове в Русия
Снимки: Reuters

Глобалното затопляне поставя жителите на острова Нова Земя в Русия в неприятна ситуация, съобщава Independent. През последните няколко седмици, близо 50 полярни мечки са нападнали домовете им, ала убийството им е незаконно.

Заради топенето на ледовете и намаляването на храната за тях, хищниците гладуват. В търсене на нещо, с което да напълнят празните си стомаси, животните все повече се доближават до местообитанията на хората и дори ги нападат. За сега трагични случаи няма, но властите на Нова Земя са обявили бедствено положение, което може да доведе до позволяване на стрелбата срещу нападателите.

Полярните мечки са изчезващ вид и точно поради този факт убийството им се смята за престъпление. Тяхната популация бързо намалява, като основен отговорник за това отново е глобалното затопляне. Още през миналата година списание Science публикува статия, в която обяснява, че топенето на Арктическия лед кара мечките да прекарват по-дълго време на сушата в търсене на храна.

От декември месец военни обикалят по улиците на градчето Белушя Губа и се опитват да прогонят животните, без да ги убиват. Ала те вече са загубили своя страх от предупредителните сигнали и продължават да настъпват все повече към населеното място. Според властите, трябва да бъдат взети драстични мерки.

В Белушя Губа живеят близо 560 души, а 52 мечки са били забелязани в последните два месеца да се разхождат край къщите. По думите на кмета Александър Минаев, те влизат в домовете им, сградите на управлението и нападат хора.

"Хората са уплашени. Страхуват се да напуснат къщите си. Тяхното всекидневие е нарушено. Родителите не искат да пускат децата си на училище или детска градина“, обяснява Минаев.

Поне пет полярни мечки са били забелязани дори и на територията на военен гарнизон.

"Живея на Нова Земя от 1983 година. Никога досега не е имало толкова масова инвазия на мечки. - обяснява кметът. - Те буквално преследват хората по улиците и дори влизат в обществените сгради".

Ала до момента разрешение да се стреля дори по най-агресивните хищници няма. Те са в Червения списък от 1956 година и едва ли ще бъдат изкарани от него, защото хората се страхуват.

Вместо това, постери, които съветват гражданите как да се държат, ако ги подгони мечка, са разлепени из целия град. Първото правило е красноречиво: "Стойте далеч от животните“.

Ако все пак не успееш да спазиш това правило, следва вторият съвет – да легнеш на земята в ембрионална поза, покривайки главата си с ръце и да не мърдаш. Така процентът на това, инцидентът да свърши фатално, се свежда до минимум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
авс преди 5 години
ако са ги видяли някъде власта няма а им позволи да нападат жителите ще ги преспят веднага а журналистите от комар правят слон.товае постояно журналистите имат свои девиз от комара правят слон
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия чукчи за електро-пастир не са ли чували ?
14
1
 
5
 
! Отговори
Социопат преди 5 години
Е па да викнат Симеонов да им опъне една мрежа на далавера....
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да дойде уткоглавият!
12
1
 
7
 
! Отговори
158 преди 5 години
Толкова природозащитни организации има. Да ходят там да ги хранят и да ги местят, по места където вече няма такива мечки.Или да им направят заграден резерватл Все пак са изчезващ вид, заради нашата надменност!
11
20
 
2
 
! Отговори
Националист преди 5 години
Какво чакат руснаците, да им пуснат ракети със среден обсег на действие. Нали имат толкова много и ги показват и се хвалят с тях. Да ги ползват срещу мечките и да защитят народа си.
10
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Животинчетата просто търсят храна за да оцелеят.Виновни ли са за това?Ами ще се развали малко удобството на хората,голямо чудо че децата няма да ходят 3 дни на училище.Нали хората и тяхната дейност доведоха животните до това състояние!
9
3
 
17
 
! Отговори
Фъ.к джърмани преди 5 години
Немците са виновни с техните 10 литрови в-12 щайги.Спирайте им заводите веднага отровиха планетата!
8
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Клетите животинчета, търсели са водка.
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"убийството" на белите мечки!!!!!???????
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е да ги приспят със съответното оръжие и муниции(инжекции), да ги натоварят на шейни или каквото и да е там и да ги откарат на север! Не би трябвало да е толкова сложно!
5
2
 
14
 
! Отговори
х преди 5 години
това на снимката не е полярна мечка
4
2
 
16
 
! Отговори
пущиняк преди 5 години
Някой руснаци се страхуват, други ги хранят с бисквити и сухари- вижте в "тубата" за какво иде реч.
3
16
 
2
 
! Отговори
ПЛОВДИВ преди 5 години
Баба меца просто ще те изака, нищо за погребване, ужасно е да се превърне човек в мечи екскременти.
2
8
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Тея съвети за безопасност не ми се виждат убедителни.Май по-добре е да си носиш пушка-помпа.Дето се вика-да ти дадат най-много година,ама да легнеш в гроба завинаги не е работа.Ако въобще остане нещо за погребване....
1
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да го изселят.... Кво са 500.ексимоса, пред този величествен вид!