Сигурността на Израел - сред главните приоритети на Русия

Лидерите на Русия дадоха да се разбере, че за тях Тел Авив е по-важен от Дамаск
Обновена: 12 фев 2019 22:40 | 12 фев 2019 22:28, Елка Василева
61
Сигурността на Израел - сред главните приоритети на Русия
Снимка: архив, Reuters

Израел продължава атаките в Сирия. Късно снощи сирийската държавна агенция САНА информира за танков обстрел от Голанските възвишения, окупирани от израелците. На прицел бе взета граничната мухафаза (провинция) Кунейтра. Улучени бяха болница и наблюдателски пост на ООН.

Става ясно, че моделът на отношения между чуждестранните сили в Сирия, който се опитваше да гради Русия, напоследък не действа. С изпращането на въоръжени сили в САР Кремъл веднага се представи като съюзник на Дамаск, а покрай това и на Иран, бранел вече от години кажи-речи сам президента Башар Асад, пише "Свободная пресса".

Но почти веднага и внезапно Русия се сдоби с още един партньор в Сирия - Израел. При все че и тогава, и сега страните преследват противоположни цели.

Като верен по-малък брат на Щатите Тел Авив дейно бомбардираше и още бомбардира сирийските райони, контролирани от Асад; по принцип няма и нищо против да бъде свален президентът, дошъл до гуша на напредничавата западна демокрация. Както се разбра впоследствие, Израел не само че е подкрепял идеята за свалянето му, а всячески е съдействал за това - сега поне се знае много за сътрудничеството му с опозицията срещу Дамаск.

Русия, ще не ще, се примиряваше, защото на Асад му се бяха струпали по-важни проблеми - например опозицията, нападаща отвсякъде. Налагаше се да я отблъсне бързо, защото още по-страшна заплаха в лицето на "Ислямска държава" бе надвиснала не само над Асад, но и над цяла Сирия - към края на 2015 г. терористите бяха укрепнали дотам, че в САР вече нямаха сериозен противник. Освен американците естествено, но на тях нещо не им пукаше за варварите, които колеха наред, без да има причини. Тъй че през този период от сирийската война за Русия наистина бе просто необходимо да се примирява с израелското вероломство. Това бе оправдано и жертвата си струваше - за победа над терористите.

Но днес ИД вече не застрашава Асад, нито Сирия като цяло. Русия обаче незнайно защо се държи с Израел по същия начин - затваря си очите за всичките му постъпки, а част от тях според международното право са си престъпления против суверенна държава. Тая любезност взе да изглежда особено абсурдно след катастрофата с Ил-20. Естествено ЦАХАЛ може и да не е виновен наистина - защо ни трябваше тогава да обвиняваме Тел Авив, заплашвайки със сериозни последици? Последици нямаше изобщо, макар че Израел изчака малко и пак взе да обстрелва Сирия, и то в съвсем нагъл стил - близо до наши обекти в страната. Какво стои зад всичко това?

Руският зам.-външен министър Сергей Вершинин заяви неотдавна в интервю, че израелските атаки непременно трябва да спрат - и увери, че Русия съвсем не ги оставя без внимание. Ще посочим, че през януари Вершинин посети Ерусалим и се срещна с Нетаняху. Не се знае какво са обсъждали и какви изводи са направили, но Израел май няма да има проблеми с руснаците.

Още повече с оглед позицията на друг зам.-външен министър, Сергей Рябков. Интервюто му за Си Ен Ен незнайно защо не бе забелязано в Русия, при все че съдържаше не един интересен момент. За нас обаче е най-важно как спомена еврейската държава - каза например, че сигурността на Израел е сред главните приоритети на Русия. Доста нееднозначно звучи, дори за човек, споделящ неоимпериалистичните стремежи на руската власт. Ами сигурността на Сирия? Тя по-маловажна ли е? Или поведението на Израел изобщо не застрашава Дамаск? Иронията е, че напоследък бомбардират най-често тъкмо столицата, сърцето на страната. Странни са някак нещата.

Руската ориенталистка, също и политолог, Карине Геворгян всъщност не вижда тук нищо странно, защото с подобни и много други мерки Русия се стреми да гарантира сигурност на целия регион, възпирайки едновременно израелците и иранците.

КГ: Не виждам тук нищо алогично. Единствената страна с право да бъде арбитър в региона е Русия. Дори няма защо да го доказва. С Иран нещата са ясни, но по същия начин се вземат известни мерки спрямо Израел. Колкото до сигурността на Израел, това безспорно е в интерес на Русия и тук наистина няма никакво лицемерие. А точно това изявление (думите на Рябков) пък е послание към Иран. Русия действа като съюзник на Иран и трябва първа да му отправи сигнал, че е съвсем недопустимо да атакува Израел. По същия начин действаме с Израел - към него са отправени други послания, например думите на другия заместник на (руския външен министър Сергей) Лавров. Като арбитър Русия показва и на двете страни, че трябва да бъдат по-сдържани.

"СП": Доста странен арбитраж. Да припомним примерно една от последните израелски атаки срещу ирански обекти край летището в Дамаск - загинаха над двайсетина души. Такъв бе отговорът след изстрелване на ракета, свалена над безлюдната част от Голаните.

КГ: Зная, че руската страна упреква доста сурово Израел заради всички тези случаи.

"СП": Все едно са малко странни тези неща. Днес има много слухове, че Русия се стреми да отслаби влиянието на Иран в Сирия. Може би всичко това има някаква връзка с тази цел?

КГ: Трудно ми е да се произнеса по темата. Колкото до военните, знам, че има силно взаимодействие. И то както с иранците, така и с израелците например, дори с американците. При всяко положение хората по места гледат да не стигат до зверщини. И ще изтъкна: Иран всеки път заявява, че е готов да се изтегли от Сирия, веднага щом Дамаск пожелае. А всички приказки, че Иран искал да се закрепи в Сирия, ми изглеждат предимно като пиар. Всъщност никой не може да попречи на Иран, ако той наистина цели да се укрепи в Сирия. Дори няма нужда да издържа военни бази там, има си достатъчно други методи.

"СП": Излиза, че всички подобни изявления са израелска пропаганда?

КГ: Излиза, че това е пропаганда.
 

/БТА/
 


61
Още по темата: РусияИзраелСирия
Още от Русия
Русия хитрува и нарушава Договора за ракетите със среден обсег
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 3 дни
статията е написана в стил "Работническо дело", а и изводите са на стадният принцип. Първо обстреляна е полу разрушена нефункционираща болница от която е обстрелван израелски граничен патрул. Второ поста на ООН е обстрелян по съшата причина като преди това ООН е информирано и помолено да се вземат мерки, отговор не е получен и не остава нищо дуго освен да бъде унищожен. Мисля че все още ви промиват мозъците в тая държава....
44
1
 
0
 
! Отговори
читател преди 3 дни
Нищо чудно - и на двете места управляват евреи.
43
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
На снимката -непобедимия Ф-15, кошмара на всички руски самальоти. 108:0
42
0
 
3
 
! Отговори
Трансатлснтически преди 6 дни
От цялата статия не можем да разберем всъщност Русия добре ли прави като възспира Иран и Израел или зле прави?
41
4
 
9
 
! Отговори
Въпросчо преди 6 дни
Знаем, че в Израел руснаците са повече от истинските евреи ,така че спокойно може да се каже Израелска социалистическа республика.
40
1
 
10
 
! Отговори
И друго преди 6 дни
Голяма част от израелските генерали са с руски еврейски корени и са също толкова луди колкото и Путин.
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Рашките се подмазват, но на израелците такива не им минават.
38
4
 
2
 
! Отговори
До Guido Scorzzo преди 6 дни
До Израелец
Ей, ти да не си от сектата "Тракийската църква"? Те бръщолевят такива глупотевини! 1:1!
Гледай да не дойдат едни исмаелтяни да те потрошат от бой, както вече се случи веднъж!
37
7
 
16
 
! Отговори
Какво преди 6 дни
...танков обстрел от Голанските възвишения, окупирани от израелците..

Какво!? Окупация на суверенна територия!? Като в Украйна?
А санкции от световната демократична общност на окупатора?
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Какво стана с заканата евреите да си платят за сваления бомбандировач и загиналите момчета.
----------------
Платили са си. Както и Ердоган си плати за самолета, както и други си платиха за Курск според най-новите конспирации..... Така и те са си платили...... Всичко това е една игра. Гледат се големите неща, а не някакъв самолет, но все пак .... Израел не знам колко е виновен за самолета, а е грешка на Сирия, но Ердоган - със сигурност си е платил за гяволъка. Не го разбрах какво направи тогава
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Улучени бяха болница и наблюдателски пост на ООН
------------------
Пфуууу! Тва все едно аз съм стрелял, бре! Щях да ги улуча от некадърство, но не и нарочно. Какво са правили? Да стреляш по военни бази, складове и прочие разбирам, ама по болница и пост на ООН?
34
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
От написаното преди всичко става ясно, че по болници и наблюдателски постове на ООН стрелят не само пиндостанците, но и "ненадминатите хуманисти".
33
7
 
37
 
! Отговори
Н.танев преди 6 дни
НАЙ ГОЛЯМАТА ТЕРОРИСТИЧНА ДЪРЖАВА ИЗБИВА ПАЛЕСТИНЦИТЕ И СИ БОМБАРДИРА СИРИЯ КОГАТО СИ ИСКА ПОЗНАЙТЕ КОЯ Е .....
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Израелец

Сега вземи си лекарствата.
31
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
И без помоща на Русия, Израел може да ушамари всичкото маймyн в региона. Вече го е правила и преди.
30
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Русия играе двойна игра. Хем иска вълка да е сит хем агнето цяло. Няма как да се получи затова още някой бомбардировач ще даде фира. Жалко за невинните момчета които загинаха. Какво стана с заканата евреите да си платят за сваления бомбандировач и загиналите момчета. Както се вижда нищо. Евреите продължават да обстрелват суверенни територии в Сирия и хич не мислят да се отказват. Тръмп е разбрал че руснаците за нищо не стават и ще им спре северен поток а руснаците ще гледат и ще мигат.
29
21
 
14
 
! Отговори
обективен ортодокс преди 6 дни
Ако не е Израел, който ще ни пази от арабите? Турция на Ердоган или Аллах милостивият? Добре, че е Израел и САЩ. Те спасяват Близкият Изток и нас, българите.
28
3
 
12
 
! Отговори
Пустиняк преди 6 дни
Алчните араби се пръснаха на десетки племенни държавици и ги пердаши който свари.
27
4
 
8
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 6 дни
Преди около месец руската преса писа, че военни части на Асад, съвместно с руски войски са се степали с ирански части, които включвали сирийски войски, подкрепящи по-малкия брат на Асад.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До :))))

Разбираш ли си какво си надраскало?