Русия – първенец по прибирането на деца на джихадисти

Приспособяването на малчуганите към суровите зимни условия ще е трудно
18 фев 2019 21:50, Нели Христова
52
Русия – първенец по прибирането на деца на джихадисти
Снимки: Reuters

Макар че дълго време полагаше големи усилия да "убива на място" всеки, решил да застане редом до редиците на Ислямска държава, Русия вече се опитва да върне децата, а и понякога жените на джихадистите обратно в страната. Тя е една от държавите с най-много граждани в редиците на групировката.

Още по темата

След като "Халифата" се срина, войниците на ИДИЛ са притиснати в последната си крепост в Източна Сирия, много страни се замислиха за това, трябва или не да се опитат да помогнат на гражданите си, които по някакъв начин са се заблудили и са попаднали на сирийска земя. Първите масови завръщания, Москва огранизира преди малко повече от година.

Последният самолет, който трябваше да прибере децата у дома, излетя в началото на февруари. На него се качиха 27 деца, чиито майки са в затворите на Ирак заради членството си в Ислямска държава.

За децата е истински шок. Те са на възраст между 4 и 12 години и са израснали далеч от студовете, които сковават руската столица. На родна зема ги очаква серия от медицински прегледи, след които ще бъдат предадени на техните близки - чичовци, лели, дядовци и баби, повечето от руски кавказки републики с предимно мюсюлманско население.

"Те ходят на училище и детска градина. Доброволци работят и разговарят с тях за преживяното, обясняват им как са били подлагани на психологическа обработка", разказва Хеда Саратова, съветничка на чеченския ръководител Рамзан Кадиров, в руския център, организиращ връщането на семейства на джихадисти.

Пълни данни за броя на завърналите се няма. Според Саратова, в Русия са пристигнали близо 200 жени и деца. 1400 малчугани все още нямат възможност да заминат. С организацията за тяхното най-скорошно прибиране е натоварен авторитарният лидер Рамзан Кадиров. Задачата му е поставена лично от Владимир Путин.

"Жените и децата трябва да бъдат върнати в Русия, а от виновните да се търси отговорност според руския закон. Децата са невинни. Никой не ги е питал къде искат да бъдат родени", заяви през декември Кадиров чрез месинджъра Телеграм.

С военната си намеса в Сирия през септември 2015 г. Владимир Путин очерта курса: джихадистите да се "унищожават" на място, за да "не чакаме, докато дойдат у нас".

Десетки разкаяли се бойци на ИДИЛ обаче успели да се върнат в Русия през последните години, сочат данни на властите - някои обаче излежават ефективни присъди въпреки плахите опити за реинтегриране в руското общество.

Бившите джихадистки съпруги също не се прибират безпроблемно по родните краища, тъй като руското законодателство определя всяка подкрепа за ИД като престъпление и я наказва с дългогодишно лишаване от свобода.

"На много от тях е обещана някаква амнистия, но всъщност не става така. Стига се до съдебни процеси - кога изцяло скалъпени, кога истински", обяснява Григорий Шведов.

Миналата година двама дагестанци, завърнали се от Сирия, получиха осемгодишни присъди, но убедиха магистратите да отсрочат изпълнението им заради малките деца в семействата.

А децата, спасени от "халифата" на ИД, предстои да извървят дълъг и труден път, за да се приспособят отново към живота в Русия - страна, почти непозната за тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много соростролчета са налазили днес.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 35Вярно нещо между ушите ти не ти достига.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Използвам случая да питам - какво стана с обгазяването. Май фалшивата новина не беше руска а английска. За кой ли път. Краварските *** се покриха.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пореден пример, че Русия е хуманна държава! Обратният пример тези дни беше в UK, където не искаха да помогнат на бременна джихадистка.А че Русия е хуманна, говори и това, че с риск на живота си руски сапьори разминират всекидневно хиляди заложени мини. И това, ме непрекъснато изпращат храни на гладните сирийци, едва отървали се от ислямистите. И сега организират, съвместно с Турция конвои за измъкване от рискови райони на хиляди хора.Не очаквам от идитата да признаят всичко това и да млъкнат!
36
2
 
3
 
! Отговори
Трансатлснтически преди 5 години
Направо да паднеш. Цяла Грузия е в ИД, но нали са наши приятели си мълчим. Е те после "помагаха" на Украйна, значи са си наши. Не говорим за един наш външен министър организирал конференция на джихадисти. Между другото той защо не е подведен под отговорност.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
гражданите си, които по някакъв начин са се заблудили и са попаднали на сирийска земя...Ами да, точно със заблуда става. Руснакът отишъл на екскурзия до Истанбул. Както си се разхождал, взел, че се загубил и хоп, минал сирийската граница без да забележи. Там джихадистите го пленили.
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 41Бойко е изпратил е "изпратил" Федотов в Англия да си направи селфи с Чепинга и Мишков пред катедралата на Солсбъри !!!Путин и КГБ'то са "невинни"...да се чуди човек защо ги хранят руснаците, щом нищо не правят !
33
6
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 40: Отлична идея: Русия (а не азиатските републики от бившия СССР) първенец по изпращането на джихадисти. Сега остава да напишеш, че лично Путин ги е пращал, за да може след това да воюват с тях.А нашият бивш министър на външните работи от първото правителство на Бойко, зализаният хитрец Николай Младенов (сега някъде на топло в ООН) събираше у нас форум на "умерената" сирийска опозиция. А сетне (като тръгнаха емигрантите към Европа) се оказа, че не е чак дотам умерена.
32
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия - първенец по изпращането на джихадисти в Сирия, а сега си прибира "реколтата" !Затова носи заслужено сполучливото прозвище - Империя на Злото !
31
10
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Дежурният по русофобска пропаганда *** се включи, и цял ден ще пълни коментарите по темата с копи/пейст.А политиците от западните държави, като добри християни, не искат да приберат нито техните джихадисти, нито поне децата им. Опорна точка: да ги похвалим, а да напишем нещо против Русия и Путин.
30
9
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Те прибират децата при близки и роднини които живеят там и е правилно децата не са виновни и така трябва да бъде.А ако Русия беше отказала да ги прибере щеше да има статия какви са жестоки руснаците и оставят децата да умират и бъдат убивани и че децата не са виновни затова че са там.Важното е да се пише против Русия.
29
11
 
16
 
! Отговори
Кадиров преди 5 години
Ясно е че статията е пропагандна, но не разбирам в какво се опитват да набедят руснаците? Първо избиват джихадисти в Близкия изток (това е добре), второ връщат децата им в Русия и ги изпращат при лели и чичовци да се адаптират (това също е ОК), трето осъждат джихадисти в Русия(също добре). Та проблема какъв е - че в Русия става студено чат-пат и Кадиров е авторитарен лидер :))) Уволни си пропагандистите, Соросе, за нищо не стават!
28
8
 
12
 
! Отговори
съдбата на предателя преди 5 години
В Империята на Злото "падналите ще бъдат изоставени".Да четат от БСП и Атака. Като загубят изборите, ще им спрат рублите и ще се правят че не си спомнят за тях.
27
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В руския Гулаг, който е и една огромна казарма, какви очакваш да станат децата на джехадистите - войници, ченгета, "вагнеровци"...това са най-разпространените професии в там !Дано не ги прати Путин пак да ни "освобождават" !
26
10
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Добре е, че се опитват да ги приберат. Това, че родителите им са били джихадисти не значи, че и те трябва да станат такива. Когато порастнат сами ще решат какви искат да бъдат.
25
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още едно доказателство, че Русия е прекия наследник на Ислямска държава, "братушка" на русофилите, чиято партия БКП/БСП е доказана терористична организация, изпълняваща поръчки на Кремъл !!
24
12
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Съвсем нормално е, те джихадистите при джихадисти отиват ... Редно е белите араби от сибирската бензинова губерния да подадат ръка на своите съгрешили арабски събратя от Близкия изток ... !!!
23
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Русия няма ли да си прибере русофилите, които са оставени от съветско време в България !?
22
5
 
14
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
И кво след това, Путин ще ги прави лични "еничари"!
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
еничарчета ?