След конференцията в Мюнхен: Контурите на тъмното бъдеще

Няма надежда за подобряване на отношенията между Русия и Запада
19 фев 2019 20:18,
39
След конференцията в Мюнхен: Контурите на тъмното бъдеще
Снимка: Reuters, архив

Не проблясва надежда за подобряване на отношенията между Запада и Русия, констатира "Комерсант". Под заглавие "Контурите на едно тъмно бъдеще" вестникът коментира резултатите от тазгодишната Мюнхенска конференция по сигурността, показала според него как Западът смята да гради занапред отношенията си с Москва. Русия често бе споменавана на форума, но главно като заплаха за единството и демокрацията в ЕС, отбелязва той.

"Форумът в Мюнхен изглеждаше като равносметка на най-тревожното може би петилетие в най-новата история на отношенията между Москва и колективния Запад - пише "Комерсант". - В баварската столица всяка от страните говореше за противопоставянето посвоему и от своя гледна точка."

Още по темата

Думите на делегатите от ЕС, САЩ и НАТО очертаваха триптих, на който Русия бе изобразена в три лица - смутител на спокойствието, нарушител на международното право, заплаха за европейското единство и демокрацията, пише изданието. Обобщавайки изявления на оратори от западни страни и алианси, всекидневникът обяснява стратегията им спрямо Русия: готовност за отпор на заплахата от Изток и същевременно - натиск върху източника й, Москва.

Германската канцлерка Ангела Меркел например спомена за сътрудничество с Москва само в контекста на "Северен поток-2", посочва "Комерсант", но веднага добавя, че тя обещала на присъствалия в залата украински президент Петро Порошенко тръбопроводът да не застраши енергийната сигурност на Украйна.

Вестникът определя като доста миролюбиво словото, произнесено в Мюнхен от руския външен министър Сергей Лавров. След като нарече ситуацията в Европа и "като цяло в Евроатлантика" крайно напрегната, Лавров отбеляза, че при това положение е съвсем навременно "да разгледаме идеята за изграждане на общоевропейски дом, колкото и странно да звучи това в сегашната ситуация", заяви той.

Според Лавров всички негови разговори в Мюнхен са били конструктивни, "дори от страна на политически дейци, които в други моменти, говорейки в Европарламента или другаде, доста твърдо се изказват за Русия". И всички негови събеседници са уверявали, че искат нормализиране на отношенията. Думите на Лавров впрочем изобщо не се връзваха с това, което западните политици говорят за Русия след двустранните си срещи с руски колеги при закрити врати, когато се озоват на публично място и пред камери, допълва "Комерсант".

Вестник "Известия" обръща внимание на коментара за мюнхенския форум на германското сп. "Шпигел". Независимо че първите лица на САЩ говорят за "американско лидерство", Съединените щати всъщност отстъпват позициите си на Русия и на Китай, пише "Шпигел". Списанието критикува словото, произнесено в Мюнхен от американския вицепрезидент Майк Пенс, който заяви, че през управлението на президента Доналд Тръмп САЩ са станали "по-силни отвсякога", превръщайки се отново в "лидер на свободния свят". Според "Шпигел" обаче Пенс е описал един "необикновен успореден свят", който се разминава с реалността. "Америка не е лидер, тя предава позициите си", пише списанието и констатира, че "преднина печелят" Русия, Китай и дори Иран. Германските журналисти отбелязват, че трансатлантическото сътрудничество преживява криза - най-дълбоката досега. Според тях представителите на европейските страни са слушали речта на Пенс "с каменни лица", с нежелание "да изпълняват заповедите" на Вашингтон, добавя "Известия".

Мюнхенската конференция за сигурност до голяма степен изясни положението около Сирия. От изявленията на Лавров следва, че Москва и нейните партньори в Астанинския процес - Иран и Турция, подготвят военна операция в Идлиб. Възможно е САЩ и техните коалиционни съюзници сами да създадат буферна зона в Сирия, за да контролират и занапред териториите на изток от Ефрат, пише "Независимая газета".

Това естествено е незаконно и не отговаря на интересите на Дамаск и партньорите му. Но американски политици - вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс и сенаторът републиканец Линдзи Греъм, не изключиха подобно развитие, пише вестникът.

"Независимая газета" отбелязва, че в кулоарите на Мюнхенската конференция Сергей Лавров изрази съмнение, че плановете на САЩ за създаване на буферна зона в Северна Сирия ще помогнат за уреждане на ситуацията и потвърди намерението на Москва и партньорите й да довършат разгрома на терористите в Идлиб. По този повод вестникът припомня и изявлението на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за възможни руско-турско-ирански операции срещу джихадистите в зоната за деескалация в Северна Сирия.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не забравяйте, че навремето пак имаше "Мюнхенска конференция". Последствията бяха лоши.
21
6
 
4
 
! Отговори
Зигфрид преди 5 години
Русия , Турция , и Иран в братска прегръдка .От 142 млн .население на Русия , 50 млн .са мюсюлмани.Така че , всичко е нормално .
20
1
 
2
 
! Отговори
Американ преди 5 години
До Истината 25:Мекотелската позиция на ЕС спрямо САЩ идва от мераците САЩ да им плаща масрафа, както бяха свикнали за много дълго. Нещо като работата с Гърция и Запада.Ама това време отмина.
19
4
 
8
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Да удари, ама да не се развее пак руското знаме над Райхстага?
18
14
 
2
 
! Отговори
НАТО преди 5 години
НАТО трябва да удари превантивно имерията на злото на Путин за да се отстрани всякаква заплаха за европейското население. На отровната змия зъбите се вадят докато е малка.
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ви кажа какво ще стане....джендърска европа ще падне под мюсулмански ботуш след 10-15 год.Ще бъдат поискани немислими неща.Да се закрият фестивали да се съборят църкви и да се строят много джамии.Това ще доведе до безредици и вътрешни войни. Тогава Русия ще се намеси и ще спаси Европа.
16
4
 
8
 
! Отговори
да-м преди 5 години
Имаше хубава статия в Die Zeit: С такива приятели...(..като сащ, не ти трябват врагове). Германците смятат САЩ за основна заплаха. На конференцият Пенс поздрави от името на Тръмп и замълча, но никой не ръкопляска. Конфузно. А на дежурното "Русия е виновна" свикнаха и децата, но европейците го казват от страх от САЩ. Предводител на свободните народи прозвуча като оксиморон.
15
4
 
20
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Каквито и локуми да ни разтягат,истината е една-Европа е заложник на САЩ във войната им срещу Русия!И всички проблеми идват от мекотелата позиция на ЕС спрямо Америка,нежеланието да се защити европейския интерес!Какво следва?САЩ ще се опитат да форсират войната,за да могат да я приключат до 3-4 години,защото не успеят ли дотогава-губят всякакви шансове да запазят световната си доминация.Най-вероятно няма да им се получи и тогава ще удари звездният час не на Русия,а на Китай.
14
1
 
18
 
! Отговори
Munchen_DE преди 5 години
А защо не попитате какво е мнението на обикновените хора в Мюнхен за Русия?Защо не попитате какво мислят хората, които търгуват с тази страна в Североизточна Полша?Само политически изказвания слушам и чета.
13
6
 
24
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Напред с братска Русия! Братушките не са разбили нито една държава. Това го правят само САЩ.
12
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви санкции. Само бомби ще оправят Рашката.
11
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НовинатаАкваторията на Черно море не е лична акватория на смешните рашки. Всеки кораб на нашите съюзници е добре дошъл. Рашките да си вземат огурчиките и да си ги сложат в жопките.БЪЛГАРИЯ Е В НАТО!
10
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Донбас, Луганск и Донецк не признават Порошенко! ПорОшенко е савозванец и диктатор. Путин да проведе демократиччни избори в Укропистан. Свобода и демокрация за Русия и смърт на диктатора Порошенко подкрепян от диктаторската неолиберална травеститска хунта от ЕС.
9
3
 
20
 
! Отговори
Новината преди 5 години
Не проблясва надежда за подобряване на отношенията между Запада и Русия, а и как да проблесне, след като РФ е под постоянен натиск? Само преди час, в акваторията на Черно море, за втори път през тази година, влезе печално известният пиндостански разрушител "Доналд Кук".
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКаруца тегли мерцедес край Пловдив
7
3
 
24
 
! Отговори
дърт преди 5 години
Как да има "подобрение", след като Русия не желае да клекне на Запада?
6
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ фалираха и се отказват от НАТО. Русия е по-силна от всякога.
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лавров говори за общоевропейски дом ! - значи Русия трябва да стане член на ЕС.Или ЕС да стане член на Руската федерация ?Ето това е въпрос за 1 000 000 евро в Стани богат !
4
2
 
19
 
! Отговори
Еврохрантутник преди 5 години
Когато ние еврохрантутниците се съберем на тия сбирки и няма какво да си кажем, освен че се мразим един други и в червата си говорим за Русия и колко лоша е Русия и как иска да ни пороби. Все пак ние висшите и всемогъщи еврохарантутници и лентя и трябва да кажем нещо на избирателите си не можем да кажем, че сме мълчали и сме гледали умно в пода и тавана.
3
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен2=по добре Руснак православен,отколкото краварин и ч***фут