Развален комфорт: Нов спад в доверието към Путин в Русия

Хората не разбират защо проблемите се решават за сметка на доходите им
22 фев 2019 11:52, Елка Василева
280
Развален комфорт: Нов спад в доверието към Путин в Русия
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

"Ведомости" преценява шансовете на Владимир Путин да си върне доверието на хората в Русия, сериозно разклатено след вдигането на възрастта за пенсия миналата година.

През управлението на Путин рейтингите му спадаха четири пъти и той три пъти успя отново да спечели доверие. Сега обаче ще му е много по-трудно, смятат експерти, участвали в годишната конференция на социологическия център "Левада".

Първият спад се случи през 2000 г. по време на т. нар. "война с олигарсите" в Русия, вторият - през 2004-2005 г. след замяната на редица преференции за гражданите с парични плащания и премахването на изборите за губернатори, третият - през 2011-2013 г., четвъртият - след обявяването на пенсионната реформа, припомня вестникът, цитиран от БТА.

Рейтинговият спад разваля комфорта на Путин, който не може да остане дълго време с ниска подкрепа, коментира политологът Кирил Рогов.

Още по темата

Когато положителните оценки за дейността на президента са над 80 на сто, критиците му са по-скоро маргинална група, а щом подкрепата падне на 60 процента, недоволните пак са малцинство, но вече може и да се включиш в него, обяснява експертът.

Днес няма условия рейтингите на руската власт да растат, заявява пред "Ведомости" директорът на "Левада" Лев Гудков.

Теоретично възможностите според него са две. "Първата - военна авантюра, която да се раздуе до символично противопоставяне, но тя вече няма да постигне ефекта от 2014 г.", казва социологът, припомняйки анексията на украинския полуостров Крим от Москва и действията на проруски сепаратисти в Донбас.

Втората възможност е Кремъл "рязко да промени социалната си политика - не както бе заявено в посланието" на Путин пред парламента в сряда, а да осъществи "реални промени, отговарящи на очакванията сред населението".
Това не може да стане нито чрез смяна на кабинета, нито дори чрез преход на властта, убеден е анализаторът. Днес основните претенции на хората в Русия към властта са предизвикани от поскъпването, осиромашаването на хората и корупцията, сменила страха от война, констатира той.

"Хората не разбират защо трябва проблемите да се решават за сметка на доходите на населението, които и без това намаляват вече шеста поредна година", добавя социологът.

Все повече хора в Русия смятат, че именно Путин носи отговорността за положението в страната, посочва политологът Александър Пожалов.

Пенсионната реформа и неефективните съпътстващи мерки силно разклатиха вярата в социалната държава сред руското население, а образът на външния или вътрешния враг престава да работи. И в близка перспектива не се очертава бързо подобряване на външнополитическата ситуация, което да доведе до вдигане на антируските санкции и демонстративно сключване на "мир със Запада", заключава експертът.

Посланието на Путин към руския парламент от 20 февруари е най-непопулярното от години насам, пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

По предварителни данни на агенция "Медиаскоп" словото на президента е било гледано на 5 канала от 5,9 процента жители на Москва - показател на нивото от 2013 г.

Другите телевизионни предавания с участието на Путин обикновено са по-популярни, отбелязва изданието. Годишната пресконференция на държавния глава през декември събра пред екраните 11,3 на сто от хората в руската столица (64 на сто от телевизионните зрители). Миналогодишната пряка линия с президента бе гледана от 8,3 процента жители на Москва или 54,6 процента от всички, чиито телевизори са работели по това време.

Хората "не очакваха много", а "нямаше и подгряване", обяснява политологът Виталий Бианки.

Колегата му Абас Галямов вижда в резултата проява на общата криза на доверие към властите в Русия, започнала миналата година. "Хората вече не вярват, че Путин е способен на нещо ново, затова не слушат какво ще каже", казва той.

Засега не става дума точно за протестни нагласи, но това е първата стъпка в тази посока - "социалната база на режима ерозира", добавя Галямов.

Ситуацията в Русия ще се развива според това дали ще се изпълнят "социалните очаквания, дадени в посланието" на Путин, смята наблюдателят Михаил Виноградов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още по темата: Русиядоверие Путин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kъм 2014 година руснаците бяха започнали да стават богати като западняците.Затова американците спретнаха Майдана в Киев,наложиха там фашистки антируски режим.Идеята беше така да се провокира Русия и Путин да нападне Украйна.Съответно Европа веднага да наложи санкции на Русия и да спре да внася руски газ,а да внася шистов американски.Русия влиза във война,конфронтира се с Европа,обеднява,а Америка богатее от газта.Не стана обаче така.Путин прояви здрави нерви.Затова янките са бесни и правят мизер
194
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е,не е като в България.Тук е комфорта на света и е голямо повишаванетона доверието към другаря Борисов.
193
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То довери в тоз никой няма ама смее ли да каже като знае после какво го очаква.Избитите от този не са 10 или 20 човека
192
2
 
9
 
! Отговори
до 207,208 преди 5 години
За Хага да се стяга Бойко!Истината руския президент е, че и мало и големо го обичат.Истината за тебе, че си обслужващ персонал.
191
0
 
10
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
*Хората не разбират защо проблемите се решават за сметка на доходите им*От 1 Януари се увеличиха вноските за Здраве и Пенсия .Пиша за България .
190
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 208Тя Европа може да изчезне за секунди ти за Хага балнуваш...
189
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин да се стяга за Хага
188
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Славянин60% е мн. добър рейтинг.той и червен Кольо такива рейтинги дава на бсп, ама истината и децата я знаят
187
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
шорошоидална кокошка просо сънува...
186
5
 
12
 
! Отговори
ДА ВИ ГО НАТРАКАМ преди 5 години
"РЕЙТИНГЪТ НА ПУТИН ПАДАЛ" ХА ХА ХА!!! НА НЯКОЙ МНОГО МУ СЕ ЩЕ И ЛЪЖЕ КАТО РАЗПРАН. ПУТИН НЯМА АНАЛОГ И РУСНАЦИТЕ ГО ПОДДЪРЖАТ БЕЗРЕЗЕРВНО. НА ЛЪЖЦИТЕ - КОЙ ГИ ЗАБЕЛЯЗВА. С ТЕЗИ СВИНСКИ ЧЕРВА: ПЕЕВСКИ И МЕДИИТЕ МУ, БАНКЯНСКАТА ТИКВА, СОКОЛА ОТ САРАИТЕ И ПРОЧИЕ ОБИКНОВЕНИ/ОБЕДИНЕНИ/ ИД ИОТИ, ПАРДОН ПАТРИОТИ , ОТКРОВЕНИЯ АГЕНТ НА ЦРУ ЦЕЦО С АПАРТАМЕНТИТЕ - КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ, ОСВЕН ПОДОБНИ ПРОСТОТИИ И МАЛО УМИЯ.
185
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Путин!
184
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЕ ТАЗИ НОВИНА НЯМА ДА Я ЧУЕТЕ ТУК- ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА РУСКИТЕ ЗЛАТНИ И ВАЛУТНИ РЕЗЕРВИ ДОСТИГНАХА НОВ ИСТОРИЧЕСКИ ВРЪХ И ЗА ПЪРВИ ПЪТ НАДМИНАХА ДЪРЖАВНИЯ ДЪЛГ НА СТРАНАТА.РУССИЯ СТАНА ПЪРВАТА ГОЛЯМА И ЯДРЕНА СИЛА КОЯТО ДЪРЖАВНИЯ И ДЪЛГ ВЕЧЕ Е ПОКРИТ С ВАЛУТНИ ЗЛАТНИ РЕЗЕРВИ...///СЛЕД ТАЗИ НОВИНА ЖИДОВСКОТО И ДЖЕНДЪРСКО КВИЧЕНЕ ДА ЗАПОЧНЕ СЕГА!
183
3
 
12
 
! Отговори
ни са знай преди 5 години
Най-голямата опасност за РФ е един нов Горбачов!Всичко друго е една слаба ракия!
182
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако мат'риалчето беше по-кратко, можеше да стане и виц на деня.
181
6
 
13
 
! Отговори
Славянин преди 5 години
60% е мн. добър рейтинг. Малцина могат да се похвалят с такава висока подкрепа. Незная дали някой може да постигне такъв рейтинг при наложени санкции. Това показва компетентността на Путин. Със сигурност без санкции процентът ще е по-висок.
180
3
 
13
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
И колко всъщност е процентът на тези руски избиратели, които одобряват Путин? Според последните проучвания от 14.02.2019 - 61%. Интересно е поне за да го сравним с доверието към наш Бойко.
179
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До браво на ПутинКакво "браво" - те руснаците сами си изнасят богатствата, че трябва да има пари за армията.Не разбираш ли, че в съвременния свят ако си силен, е по-лесно да те купят, отколкото да ти пратят армията? Армията върши работа за банановите републики, че и там не винаги - справка - Сирия и Венецуела.
178
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се има предвид, че "център Левада" е средището на платените руски ***, май някой от другите олигарси вече крои шапка на ***.Интересни времена....Дано не се появи някой психопат със стремеж към натискане на ядреното копче....
177
8
 
18
 
! Отговори
крадеца вика... преди 5 години
Странно е запада който налага не закони санкции и така пречи на Русия да се е загрижил за доходите и парите на Руснаците?!?!и да обвинява Путин??
176
9
 
22
 
! Отговори
браво на Путин преди 5 години
Ах как им се иска Путин да падне и те пак да грабят и изнасят богатствата на Русия,да ама не....