Русия обвини: САЩ готвят мащабна провокация за сваляне на Мадуро

С хуманитарната помощ щели да прехвърлят спецчасти и техника
22 фев 2019 18:00, Елка Василева
202
Русия обвини: САЩ готвят мащабна провокация за сваляне на Мадуро
Николас Мадуро. Снимка: архив, Reuters

Съединените щати планират да извършат на 23 февруари "мащабна провокация" на границата на Венецуела с хуманитарната помощ и прехвърлят спецчасти и техника в района за нейната подготовка. Това заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Развитието на събитията във Венецуела стигна до критична точка; всички разбират това. За 23 февруари е набелязана опасна мащабна провокация - подстрекавано и ръководено от САЩ пресичане на границата на Венецуела от така наречената хуманитарна автоколона", каза тя.

По думите й това ще доведе до сблъсъци и противници на властта и ще стане "удобен предлог за силова акция по отстраняването на настоящия легитимен президент на страната".

Още по темата

Захарова подчерта, че е забелязано "прехвърляне на американски специални части и техника близо до територията на Венецуела. Тя допълни, че САЩ и техни съюзници от НАТО обсъждат доставката на оръжия и боеприпаси от "една източноевропейска държава" за опозиционните сили във Венецуела.

Според нея ставало дума за тежки картечници, гранатомети, преносими зенитноракетни комплекси и муниции за стрелково и артилерийско оръжие, които щели да бъдат пратени уж като "хуманитарна помощ".

Говорителката на външнополитическото ведомство в Москва изказа предположение, че Вашингтон може да привлече украинското държавно предприятие "Антонов" към доставката на оръжия за венецуелската опозиция. В тази нелицеприятна история се проследява и украинска следа, каза тя.

Захарова добави, че САЩ и съюзниците им възнамеряват да започнат доставките на оръжия за Венецуела в началото на март "през територията на съседна страна" чрез "транспортни самолети от международна спедиторска компания".

"Ако е съдено да се сбъднат плановете на организаторите на провокацията, това ще означава преход на агресивната политика на САЩ на ново равнище, на пътя на военните авантюри. Това е път надолу", заключи Захарова. Според нея ще настъпи рязко изостряне на напрежението и тласък за атмосферата на конфронтация в света. по думите й даже държавите, поддържащи опозиционния лидер Хуан Гуайдо, започват да разбират, че действията на САЩ спрямо Венецуела носят реална заплаха за целия регион.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
8
 
! Отговори
времето ще покаже преди 5 години
казано е който нож вади от нож умира . ще видим ако сме живи.
112
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Москва трябва да стане на радиоактивно блато
111
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин хайде бе пусни една от твоите ракетки на ядрена тяга и ще прогониш лошите американци от Венецуела. Докажи им че това не е само анимационен трик и ще спасиш твоя доставчик на дрога пък и целия нарко канал.
110
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските *** пък как можаха да замесят НАТО, "една източноевропейска държава барабар с Украйна и "Антонов". Все врагове около тая Русия бе все зли и кървави вековни врагове. Не случи на съседи Русия и това е, не им върви на батюшките, хич не им върви.
109
15
 
10
 
! Отговори
Венецуела-тъжно е! преди 5 години
Във Венецуела средната месечна заплата е около 15 долара. Това е голямото постижение след повече от 30 години реален социализъм. Затова хората по-цял свят бягат от социализма, заради беднотията и масовата тъпотия. Сега за пръв път им позволиха да имат частни леки коли и ограничен и контролиран достъп до интернет. Ето докъде води социализмът в чист вид !
108
3
 
9
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 5 години
"НАТО обсъждат доставката на оръжия и боеприпаси от "една източноевропейска държава" за опозиционните сили във Венецуела."Това ще да е България а оръжейния търговец е Гебрев. Путин пак ще трябва да праща гробарската си груба Федотов-Боширов-Петров у нас.
107
8
 
13
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Във Венецуела ще има гражданска война, подготвена и контролирана от САЩ.
106
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На снимката военните около Мадуро ми изглеждат много надъхани да се бият срещу САЩ, почти колкото руските вагнеровци в Сирия.
105
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Краят на наркобарона Мадуро е близък. Единствените военни които все още са му верни са тия които осъществяват наркотърговията от Колумбия през Венецуела за Русия и от там по останалия свят. Така че материално най-засегнатия от свалянето на Мадуро ще бъде Путин.
104
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТHE ПатриотНай-смешното е че преди месец твоите братушки показаха на снимка последният си уж техен дрон който на 100% на външен вид прилича на американския паднал поради техническа неизправност в езеро в Иран. Лошото е че никой не е виждал този руски дрон все още по време на летене. Показаната снимка беше в статично положение стоящ на пистата.
103
5
 
14
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Иран хакна и отвлече краварски дрон ,тотална гаргара със империя
102
4
 
10
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Иран хакна и отвлече краварски дрон ,тотална гаргара със империя
101
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много закъсняха с този главорез,но краят му се вижда!
100
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ много закъсняха със свалянето на наркотърговеца Мадуро. Навремето Рейгън закопча президента на Панама наркобарона Нуриега в президентския му дворец и го тикна в затвора в САЩ до живот.
99
4
 
4
 
! Отговори
читател преди 5 години
Прочетох внимателно какво е било съдържанието на автоколоната от 200 автомобила които Путин прати в Украйна когато започнаха размириците.
98
7
 
1
 
! Отговори
А бе преди 5 години
От тая Венецуела взе да ни писва!Ако САЩ смятат да я превземат-нека го направят и да мирнясат.Ако Русия смята да се намеси там-да отива,к'во се мота.Ако пък Китай иска да я купи-да я купува.Ама да се приключва най-после.....
97
11
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ТЕРОРИСТИТЕ ОТ БКП РУСИЯ ЗНАЯТ КАК СЕ ПРАВИ ТОВА НАЙ-ДОБРЕ СПРАВКА ДОНБАС И ЛУГАНСК!
96
7
 
15
 
! Отговори
Славянин преди 5 години
Цяла латинска америка мрази краварите. Ако се опитат да се намесят във Венецуела ще настроят милиони южноамериканци срещу себе си, а присъствието им в района ще бъде сведено до минимум.
95
9
 
4
 
! Отговори
до 105 преди 5 години
вовката гледа като при-пи-ка-но мушкато от известно време :)нещо диктатурата на пролетариата не ще да прогресира :)
94
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия няма бъдеще+ Путин е мух,лю-