Русия обвини: САЩ готвят мащабна провокация за сваляне на Мадуро

С хуманитарната помощ щели да прехвърлят спецчасти и техника
22 фев 2019 18:00, Елка Василева
202
Русия обвини: САЩ готвят мащабна провокация за сваляне на Мадуро
Николас Мадуро. Снимка: архив, Reuters

Съединените щати планират да извършат на 23 февруари "мащабна провокация" на границата на Венецуела с хуманитарната помощ и прехвърлят спецчасти и техника в района за нейната подготовка. Това заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Развитието на събитията във Венецуела стигна до критична точка; всички разбират това. За 23 февруари е набелязана опасна мащабна провокация - подстрекавано и ръководено от САЩ пресичане на границата на Венецуела от така наречената хуманитарна автоколона", каза тя.

По думите й това ще доведе до сблъсъци и противници на властта и ще стане "удобен предлог за силова акция по отстраняването на настоящия легитимен президент на страната".

Още по темата

Захарова подчерта, че е забелязано "прехвърляне на американски специални части и техника близо до територията на Венецуела. Тя допълни, че САЩ и техни съюзници от НАТО обсъждат доставката на оръжия и боеприпаси от "една източноевропейска държава" за опозиционните сили във Венецуела.

Според нея ставало дума за тежки картечници, гранатомети, преносими зенитноракетни комплекси и муниции за стрелково и артилерийско оръжие, които щели да бъдат пратени уж като "хуманитарна помощ".

Говорителката на външнополитическото ведомство в Москва изказа предположение, че Вашингтон може да привлече украинското държавно предприятие "Антонов" към доставката на оръжия за венецуелската опозиция. В тази нелицеприятна история се проследява и украинска следа, каза тя.

Захарова добави, че САЩ и съюзниците им възнамеряват да започнат доставките на оръжия за Венецуела в началото на март "през територията на съседна страна" чрез "транспортни самолети от международна спедиторска компания".

"Ако е съдено да се сбъднат плановете на организаторите на провокацията, това ще означава преход на агресивната политика на САЩ на ново равнище, на пътя на военните авантюри. Това е път надолу", заключи Захарова. Според нея ще настъпи рязко изостряне на напрежението и тласък за атмосферата на конфронтация в света. по думите й даже държавите, поддържащи опозиционния лидер Хуан Гуайдо, започват да разбират, че действията на САЩ спрямо Венецуела носят реална заплаха за целия регион.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
????
92
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
русия е повече по провокацийте
91
8
 
19
 
! Отговори
Провокацията вече е преди 5 години
ФАКТ !!!!на границата са убити 2-*** и са ранени 14 - опитвали са се да минат през границата незаконноСАЩ са гнусна империя управлявана от алчни и долни юдо-масонски лихвари !
90
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Егати руските глупости САЩ ако изкат просто ще набомбят няма да се занимават с кгб *** .
89
3
 
6
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...ami izdadoha gi !!! abe kravarite sa si golemi klouni !!! Nai-golemite v sveta !!!
88
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До русия обвини НютонИнтересно ние кого да обвиним за небивали бум на умници като теб?ГМО и евеврогейско- атлантическата ориентация ще е !
87
7
 
19
 
! Отговори
Злато Русия преди 5 години
Руският президент Владимир издаде указ от януари 2018 г. се забранява категорично разплащането в $ на територията на Русия, ще търгува своите стоки, нефт и природен газ единствено в рубли и юани, които за разлика от долара имат стабилно златно покритие и са валути, които във всеки един момент могат да се разменят срещу злато.Пекин обяви план, според който до края на 2018, китайските борси изхвърлят долара от търговията с нефт и газ, разплащане в юани обезпечени със златни запаси.БАЙ, БАЙ $$$$
86
12
 
11
 
! Отговори
русия обвини Нютон преди 5 години
русия обвини Исак Нютон за откриването на гравитацията и го посочи ,като основен виновник за постоянно падащите руски самолети.
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И къде минава линията Катар-Искендерун? -през Сирия през още размирните райони дето нищо не може да се строи. И както е тръгнало ще останат в Сирия.
84
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последните години където са стъпили краварите се въди само ***.
83
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти си много наивен ако мислиш, че САЩ се вдигат от другия край на света, за да махнат някой, който не им е симпатичен.САЩ осигуриха коридор за газопровод от Залива до Европа. Виж къде минава линията Катар-Искендерун и ще се сетиш какво следва.
82
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва термоЯдрена бомба мад меката на тероризма вашингтон
81
2
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...vava VMZ na poligona ..imalo li e skoro uprajniavashti se amerikantsi ?!??
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 78 мойте съболезнования
79
19
 
13
 
! Отговори
Русия = Психиатрия преди 5 години
Болшевиките май накрая ще пият една студена вода след като захраниха шофьора на камион Мъдуро със милиарди долари заеми. Хахаха, това ще е поредния урок за този който си позволи да вдига ръка срещу световния хегемон САЩ.
78
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва Ядрена бомба мад меката на тероризма москва
77
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чифито-масоните докато не запалят някоя голяма световна ядрена патаклама няма да се спрат. световния *** в лицето на САЩ ,Израел и НАТО няма да престанат да провокират Русия и Китай докато накрая на Путин И Си Дзипин не им писне и не направят да изгреят няколко слънца над САЩ,Израел и Брюксел и едва тогава жидята най накрая ще мирясат о ще си седнат на е*(9аните ***,ако остане някой от тях.Това е положението
76
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе не знам колко са древни, ама са най-бързо измиращата нация, първи по смъртност и бедни като африканци, ама САЩ не им пращат хуманитарна помощ ами им продават стари самолети от виетнамската война за милиарди.
75
3
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО преди 5 години
ГЛАСЪТ НА РУСИЯ -ВЕРОЯТНО БЪЛГАРИТЕ СА НАЙ ДРЕВНИЯ НАРОД НА ЗЕМЯТА ДОНЕСЪЛ КУЛТУРАТА И ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НА СВЕТА.С ТОВА ЗАКЛЮЧЕНИЕ ИЗЛИЗАТ ПРЕД ТАЗИ МЕДИЯ РУСКИ УЧЕНИ И ИСТОРИЦИ СЛЕД ДЪЛГОГОДИШНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И АРХЕОЛОГИЧЕСКИ РАЗКОПКИ ИЗСЛЕДВАЙКИ ОТКЪДЕ Е БИЛО НАЧАЛОТО НА ЧОВЕШКАТА ЕВОЛЮЦИЯ
74
2
 
1
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
На снимката - Мъдуро и управителите на минно-добивните компании на Венецуела.