Русия обвини: САЩ готвят мащабна провокация за сваляне на Мадуро

С хуманитарната помощ щели да прехвърлят спецчасти и техника
22 фев 2019 18:00, Елка Василева
202
Русия обвини: САЩ готвят мащабна провокация за сваляне на Мадуро
Николас Мадуро. Снимка: архив, Reuters

Съединените щати планират да извършат на 23 февруари "мащабна провокация" на границата на Венецуела с хуманитарната помощ и прехвърлят спецчасти и техника в района за нейната подготовка. Това заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Развитието на събитията във Венецуела стигна до критична точка; всички разбират това. За 23 февруари е набелязана опасна мащабна провокация - подстрекавано и ръководено от САЩ пресичане на границата на Венецуела от така наречената хуманитарна автоколона", каза тя.

По думите й това ще доведе до сблъсъци и противници на властта и ще стане "удобен предлог за силова акция по отстраняването на настоящия легитимен президент на страната".

Още по темата

Захарова подчерта, че е забелязано "прехвърляне на американски специални части и техника близо до територията на Венецуела. Тя допълни, че САЩ и техни съюзници от НАТО обсъждат доставката на оръжия и боеприпаси от "една източноевропейска държава" за опозиционните сили във Венецуела.

Според нея ставало дума за тежки картечници, гранатомети, преносими зенитноракетни комплекси и муниции за стрелково и артилерийско оръжие, които щели да бъдат пратени уж като "хуманитарна помощ".

Говорителката на външнополитическото ведомство в Москва изказа предположение, че Вашингтон може да привлече украинското държавно предприятие "Антонов" към доставката на оръжия за венецуелската опозиция. В тази нелицеприятна история се проследява и украинска следа, каза тя.

Захарова добави, че САЩ и съюзниците им възнамеряват да започнат доставките на оръжия за Венецуела в началото на март "през територията на съседна страна" чрез "транспортни самолети от международна спедиторска компания".

"Ако е съдено да се сбъднат плановете на организаторите на провокацията, това ще означава преход на агресивната политика на САЩ на ново равнище, на пътя на военните авантюри. Това е път надолу", заключи Захарова. Според нея ще настъпи рязко изостряне на напрежението и тласък за атмосферата на конфронтация в света. по думите й даже държавите, поддържащи опозиционния лидер Хуан Гуайдо, започват да разбират, че действията на САЩ спрямо Венецуела носят реална заплаха за целия регион.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
14
 
! Отговори
Манолски преди 5 години
САЩ се изживяват като вселенски жандарм и диктуват дневния ред на другите народи.
52
2
 
13
 
! Отговори
До фалшивия преди 5 години
И Украйна ли е тяхна зона, на САЩ, и Грузия, и Балтика, и Черно море?
51
21
 
6
 
! Отговори
бравос преди 5 години
БОГ да пази АМЕРИКА.Защитника на света от Русия и защитника на християнството от мюсулманските пълчища.
50
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руски фалшиви новини! Измислени провокации в мосфилм главите на русофилските ЕНИЧАРИ. Венецуела е кажи речи комшия на свръхсилата САЩ, това е тяхна зона на влияние! Ние да не си време гагата дето не ни е работата
49
6
 
14
 
! Отговори
До САЩ1 преди 5 години
Кажи нещо каква е технологията за добиване на нефт - Фракинг, нищо че е хоризонтален.Да ти пиша ли за екологичната катастрофа в Пенсилвания, Тексас, Охайо и как хората плачат с кървави сълзи - там.Да ти пиша ли за тетонични плочи и разломи.Радостта на САЩ ще е много кратка, редултатът екологична катастрофа, земетресения и отровени земя, вода, въздух.Айде честито, радвай се докато можеш, обикновените американци вече страдат.И ти се радваш, че в тези райони хората нямат питейна вода?
48
16
 
6
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Докога, докога страдание, болка, смърт ще сеят САЩ?Има една страна по-жестока от САЩ и тя се нарича сатрапията Русия.При првезходството си в пъти спрямо руская ***, САЩ можеше да я "стопи" за шест часа - признато от руски главнокомандуващ!!
47
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ СА НОМЕР 1 ПО ДОБИВ НА НЕФТ В СВЕТА С РЕКОРДНИТЕ 12 МИЛИОНА БАРЕЛА ДНЕВНО И НАБИРА СКОРОСТ! ВЪПРОСА Е ПРИКЛЮЧЕН!
46
3
 
16
 
! Отговори
Започна се! преди 5 години
На коя страна е БГ, подкрепила незаконният Гайдурко, гордеят ли се БГ политиците - че са част от мерзката политика на САЩ, на тяхната съвест ще лежат смъртта на деца, жени и старци.Колко, колко невинна кръв в името на САЩ монополи?Докога, докога страдание, болка, смърт ще сеят САЩ?Е не е човешко, нямам думи.
45
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бааахти чугунените кратуни са това руснаците.... САЩ ще свали мадурото и путлан ще си гризне големите пръсти на краката....еми така ще йе.....
44
3
 
17
 
! Отговори
ами сега? преди 5 години
Провокацията вече е на лице,въоръжени хора са опитали да нахлуят пред границата с Бразилия уж да доставят хуманитарна помощ!войниците са стреляли има пострадали и убити?!
43
18
 
10
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
В главите на ***, само провокации и оръжия! Що не провокираха някой друг ам се тях и техните сателити?
42
17
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Щях да падна от стола... - рублата имала златно покритие... - пощадете ме бе хора - ще умра от смях...
41
3
 
22
 
! Отговори
Не знам преди 5 години
Над пет милиона загинали следствие намесите и интервенциите в САЩ, дотолкова успях да преброя след 1900 г., и това са официални данни, по неофициални само в Ирак "Шок и ужас" са загинали над един милион, не включвам островите съсипани от атомни и водородни опити, мините от които и до днес загиват цивилни, унищожена природа и рако$вите заболявания, включително и сред САЩ военни и съюзниците им.Цалата тази трагедия, не може да се твори от човеЗапочвам да вярвам, че Земята се управлява от реп$тил
40
15
 
10
 
! Отговори
турист преди 5 години
Разсмяхте ме с вашите рубли. Посетете някое голямо летище с обменно гише. Рублата направо е задраскана.
39
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да се отрече едно Сащисаните са най добри в производството на "зелена хартия" което не е никак маловажно!Но и на това му се вижда краят.
38
1
 
18
 
! Отговори
SS преди 5 години
"транспортните самолети от международна спедиторска компания" едва ли ще са проблем за добре обучените свалячи - побратими от руската армия (с преносими ракетки, а нищо чудно и с дронове). Дори може да сме свидетели на "падане" при неясни обстоятелства", както въртолетите в Техеран точно преди 40 години. Та като им опраскат набързо десетина самолета, да видим как ще реагира тази "международна спедиторска компания"...
37
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скъсляците от САЩ нямат пари да изхранят бежанците бягащи от Мексико и строят стени, що не пращат помощи на Мексико... опа там нема петрол и нищо за крадене.
36
10
 
32
 
! Отговори
Руска помощ преди 5 години
Разликата меоду руската и американската "помощ".Руснаците са поканени от законно избран президент !Както беше и в Сирия, това е разликата между гост - поканен от домакина - Русия, и бандита, който иска да ти избие семейството, да те ограби.Рублата има вече златно покритие, а редица големи държави включително и Китай намаляват значително разплащането в долари - те струват само хартийката, на която са напечатани.Няма място за радост, САЩ след Рузвелт и Уолъс изгубиха здравият си разум
35
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ теглят заеми произвеждат оръжия и крадат от комунистите петрол за да свържат двата края, САЩ са фалирали.
34
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не бяха бедните руски туристи с рублите подпечатани с газ, много българи щяха да гладуват или да просят и мият улиците в Германия.