Русия обвини: САЩ готвят мащабна провокация за сваляне на Мадуро

С хуманитарната помощ щели да прехвърлят спецчасти и техника
22 фев 2019 18:00, Елка Василева
202
Русия обвини: САЩ готвят мащабна провокация за сваляне на Мадуро
Николас Мадуро. Снимка: архив, Reuters

Съединените щати планират да извършат на 23 февруари "мащабна провокация" на границата на Венецуела с хуманитарната помощ и прехвърлят спецчасти и техника в района за нейната подготовка. Това заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Развитието на събитията във Венецуела стигна до критична точка; всички разбират това. За 23 февруари е набелязана опасна мащабна провокация - подстрекавано и ръководено от САЩ пресичане на границата на Венецуела от така наречената хуманитарна автоколона", каза тя.

По думите й това ще доведе до сблъсъци и противници на властта и ще стане "удобен предлог за силова акция по отстраняването на настоящия легитимен президент на страната".

Още по темата

Захарова подчерта, че е забелязано "прехвърляне на американски специални части и техника близо до територията на Венецуела. Тя допълни, че САЩ и техни съюзници от НАТО обсъждат доставката на оръжия и боеприпаси от "една източноевропейска държава" за опозиционните сили във Венецуела.

Според нея ставало дума за тежки картечници, гранатомети, преносими зенитноракетни комплекси и муниции за стрелково и артилерийско оръжие, които щели да бъдат пратени уж като "хуманитарна помощ".

Говорителката на външнополитическото ведомство в Москва изказа предположение, че Вашингтон може да привлече украинското държавно предприятие "Антонов" към доставката на оръжия за венецуелската опозиция. В тази нелицеприятна история се проследява и украинска следа, каза тя.

Захарова добави, че САЩ и съюзниците им възнамеряват да започнат доставките на оръжия за Венецуела в началото на март "през територията на съседна страна" чрез "транспортни самолети от международна спедиторска компания".

"Ако е съдено да се сбъднат плановете на организаторите на провокацията, това ще означава преход на агресивната политика на САЩ на ново равнище, на пътя на военните авантюри. Това е път надолу", заключи Захарова. Според нея ще настъпи рязко изостряне на напрежението и тласък за атмосферата на конфронтация в света. по думите й даже държавите, поддържащи опозиционния лидер Хуан Гуайдо, започват да разбират, че действията на САЩ спрямо Венецуела носят реална заплаха за целия регион.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 5 години
САЩ иска цял свят да работи за тях , само братушките не може да покори!
132
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 5 години
САЩ си набележат някой "диктатор" с петрол в страната му и му скрояват революция , а после "помощ -хуманитарна"После си слагат техен човек да ги слуша!
131
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Мадуро разчита на руската частна армия Вагнер и на кубинските командоси да го пазят-песента му е изпята .Да бяга при изнесените милиони та да си отдъхне венецуелския народ. Тоя филм с "любими" ръководители ,крепени от руснаците сме го гледали и тук.
130
7
 
17
 
! Отговори
Викинга преди 5 години
Явно с вижда и тук, че българите взеха малко да поумняват, тия кръвопийци от САЩ запалиха половината свят,европейците са крайно против и недоволни, но за съжаление на високо ниво политиците са купени и продали се !!! Много е просто : когато искат да ти" подарят демокрация" , значи че ще ти подарят ад !!!, Абе даром нищо не се дава в света, така ли не го разбраха много хора !?!? Вижте докъде я докара БГ, пропаднала и бедна, а всичко си има !!!!, Защо ЛИ !?
129
6
 
14
 
! Отговори
Г.Драганов преди 5 години
USA иска да подреди задния си двор по схемата Монро. В съседните бананови републики цари същата мизерия и бедност но се управляват от нашите *** синове и не се изнася информация. В Колумбия обширни територий се държат от партизани комунисти, но за тях не се говори. Българските ужмедий преписват от големите. Германците имат във Венецуела репортерка от мястото на събитието. Тя казва, че Гуайдо води протест на белите гринговци, но огромното мнозинство от креоли, индианци и метиси е против
128
25
 
15
 
! Отговори
руски грабители преди 5 години
русия притежава над 50% от нефтодобива във Венецуела.Мадуро изнесе златото на Венецуела към русия.Маддуро тръгна да изнася милиони долари към русия ,включително през български банки.русия продава надценено остсряло оръжие на Венецуела.русия смуче Венецуела ,като някакъв противен кърлеж.В същото време венецуелците умират от глад, болести, престъпност.русия иска да задържи колонията си , но знае ,че времето изтича и ще останат с един съюзник/роб по-малко.
127
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадеца вика, дръжте крадеца !
126
4
 
15
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Може да се каже с голяма доза вероятност ,че единственият начин за свалянето на Мадуро е чрез военна интервенция.Сега се вижда,че силно рекламираният Гуаидо има подкрепа далече от желаната,а и самият той вече не показва качества ,с които да бъде равностоен на Мадуро.Сега се видя,че икономическата криза ,в която изпадна Венецуела се дължи преди всичко на харченето на огромни суми за поддържане на най-бедното население с жилища,храна,здравеопазване,образование.Именно това сега е решаващо!
125
24
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
КОГАТО БАШАР АСАД ЗАПОЧНА МАСОВО ДА ИЗБИВА НАСЕЛЕНИЕТО НА СИРИЯ САМО И САМО ДА ОСТАНЕ НА ВЛАСТ СЪС СИЛА ТЕ ВМЕСТО ДА ГО ИЗМЕТАТ ЗАПОЧНАХА ДА БЯГАТ А ПОВЕЧЕТО СЕ ПРОДАДОХА ЗА ПАРИ И МАСОВО ИЗБИВАХА НАСЕЛЕНИЕТО ПО-ЗАПОВЕД НА БАШАР АСАД ! ЗАТОВА, ЧЕ НАСЕЛЕНИЕТО НА СИРИЯ Е ПРЕДИМНО ОТ ПРЕДАТЕЛИ СЕГА НЯМАТ ДЪРЖАВА!ОБАЧЕ НАСЕЛЕНИЕТО НА ВЕНЕЦУЕЛА НЕ Е ТОЛКОВА СТРАХЛИВО КАТО ТОВА НА СИРИЯ И С НЕЛЕГИТИМНИЯ ДИКТАТОР МАДУРО И БКП РУСИЯ ТАМ Е СВЪРШЕНО!
124
24
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
А ДАНО Е СКОРО ТАЯ ИНТЕРВЕНЦИЯ НА САЩ ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА!!!!!КОМУНИСТИЧЕСКИЯ НЕЛЕГИТИМЕН ДИКТАТОР МАДУРО ПРИКЛЮЧИ!
123
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от Германия.затова живееш далеч от род и родина че ги подържаш сащ затова си и бял роб заради демокрацията на сащ подържена о есоще една прекрасна страна ще се развали заради американската демокрация югославия либия ирак сирия украйна
122
0
 
1
 
! Отговори
пенсионер преди 5 години
До Анонимен-150.....и затова ги изпревариха с военните доставки.Смешен плач!
121
16
 
12
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 5 години
Крадецът вика, дръжте крадеца!
120
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не случайно преди 2 месеца руски стратегически бомбардировач Ту-160 се разходи до Венецуела, явно руснаците са знаели че краварите готвят нещо.
119
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми да що не. С терористи като мадуро не се преговаря, те се унищожават.
118
11
 
36
 
! Отговори
вариант преди 5 години
Военна намеса на краварите е възможна,ако очистят протежето си и обвинят Мадуро за това.Но е опасна игра с огъня,залогът е голям щото Русия и Китай са вложили милиарди във Венецуела и ще подпалят перчема на Тръмп незабавно
117
30
 
9
 
! Отговори
Anon преди 5 години
Тези ме изгубиха като слушател още със заяви говорителката на външното... горките руснаци просто не може да им побере акъла как някой може да иска да помогне на народ които гладува.
116
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква работа има САЩ във Венецуела, нека те самите си решават проблемите, които до известна степен са породени от различни машинации на Америка. Не мога да разбера как САЩ нападат всяка неудобна за тях държава и света стои безучастно и ги подкрепя. За мен това е края ,никой не мисли, а иска само да консумира, Но когато не останат врагове, дупе да ви и яко,чак тогава ще разберете какво са ни подготвили, като за финал.
115
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ооо мадурко май е напулнил гащите (които му е подарил путинчо за да громи капитализЪма обут в тях)
114
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдаа, ясно е че докато Русия не демонстрира явното си военно превъзходство с някоя хиперзвукова ракета на конска тяга, американските провокации няма да престанат.