А става дума за едни $300 млрд. - скритият коз на Доналд Тръмп

Дали Тръмп и кланът Буш тръгват към сделка?
24 фев 2019 22:07, Елка Василева
125
А става дума за едни $300 млрд. - скритият коз на Доналд Тръмп
Доналд Тръмп и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

В посланието към Федералното събрание Владимир Путин препоръча на американските си партньори да изчислят времето за полет до целта и обсега на руските въоръжения, а чак тогава да вземат решения за производство, камо ли пък за разполагане на свои ракети със среден и малък обсег в Европа.

Как да постъпи Вашингтон при това положение? На пръв поглед има три възможни сценария. Американците загърбват потенциалната идея да развръщат оръжия на европейския континент, щом напуснат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), оставят без внимание предупрежденията на руския лидер или открито задействат нова оръжейна надпревара.

Но според мен верният отговор е друг - четвърти вариант, пише Кирил Коктиш, в. "Известия". Съответните хора във Вашингтон естествено ще вземат за сведение думите на руския президент, но до 2020 г. американците все тъй ще подкопават с играта си международната стабилност. Сиреч основната тенденция ще се запази.

Обяснението е просто. Стремежът на президента Доналд Тръмп всъщност е да натовари мощностите на концерна "Рейтиън" - производител на крилати ракети, свързан не с кого да е, а със семейство Буш. Според различни оценки става дума да бъдат усвоени поне 300 милиарда долара. На практика обаче цифрата със сигурност ще е по-голяма.

Още по темата

С други думи, Тръмп и кланът Буш тръгват към сделка - действащият президент получава контрола над Републиканската партия, толкова необходим за следващата изборна кампания, а концернът - многомилиардни военни договори.

До 2020 г. Съединените щати ще произвеждат ракети от този клас, ще укрепват своя потенциал и ще усвояват милиарди долари.

И ако след две години Доналд Тръмп получи втори мандат, ще започне и най-интересното.

Администрацията ще се замисли какво да прави и как да използва натрупаните ракети със среден и малък обсег. Някои смятат, че днешният американски лидер най-вероятно ще изгуби властта. Но според мен той ще си остане в Белия дом. Защото до момента Тръмп успя да спечели всичко възможно в сферите, където изобщо би могъл. Той сключи професионално всички сделки и споразумения, давайки мощен старт на американската икономика. И не се ли случи никакво успешно физическо покушение или някаква гражданска война, ще е крайно трудно да бъде победен в надпреварата през 2020 г. Впрочем той може да извърти в своя полза дори и гражданска война.

Запазил президентското кресло, Доналд Тръмп ще се постарае да размени ракетите си срещу руските. Ако предположим (и явно ще стане точно така), че в близките две години САЩ и Русия ще трупат въоръжения, и двете сили ще се сдобият не само с нови ракети, но и с ресурс за пазарлък. Значи след изострянето нищо чудно да последва надпревара в разоръжаването и движение към видоизменен ДРСМО с включване и на други играчи.

В този случай Тръмп може да изпълни едно от старите си обещания - да се сдобри с Русия, и да започне преговори. Следва безпрецедентен пробив в отношенията между Москва и Вашингтон, после - нова "пролет". А междувременно ето ти шанс да се уредиш двойна печалба за себе си и за вътрешнополитическите си партньори: парите за производство на ракети вече са взети, време е да се усвои бюджетът за тяхното ликвидиране!

Особено изгодно ще е за Доналд Тръмп цялата история с изострянето да стигне разгара си в крайната фаза на изборната кампания. За да се хване електоратът на тая въдица, трябва да трепери от страх, мислейки, че само минута го дели от ядрената катастрофа. Тогава вече може пак да се обещае "сдобряване" с Москва. Ситуацията задължава американския президент да съобразява с изборите всяка своя стъпка. Защото опонентите не му дават друга възможност и се стараят да задушат всички негови идеи, без да се вглеждат в подробностите.

Колкото до сигурността в Европа, при все че изострят ситуацията, американците още нямат готовност да разположат ракети на континента. Макар да не забравят тази идея, днес става дума само да произвеждат РСМО. А и защо да развръщат веднага въоръженията, нали докато още са "на склад", пак са добър ресурс за пазарене. И кой би се отказал от един коз без опит да го размени за нещо. Пък и разполагането на ракети в Европа би означавало вече съвсем друго ниво на конфронтация - прекалено опасно за всички.

Тъй че в близките две години се очертава голяма игра около изборната кампания в САЩ и преразпределението на финанси в републиканските среди. После може да дойде и разведряване - внезапно и стремително. Друг въпрос е, че покрай това изниква много голям проблем: една пушка, окачена на стената, има изгледи да стреля. Което със сигурност не бива да се забравя никога.

Бел. на "Известия": Мнението на автора може да не съвпада с позицията на редакцията.

 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До киноманНяма да можеш да си отдъхнеш, защото като тресне ракета, направо си отиваш за гниене ***.
112
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А става дума за едни $300 млрд. - скритият коз на Доналд ТръмпТИ Представяш ли си НОВИНА ОТ ВЕСТНИК ИЗВЕСТИЯ........Това вестника на ОПОЗИЦИЯТА ЛИ Е Нещо като БСП Maybe
111
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се насилите да изгледате някое политическо предаване по руските телевизии, ще разберете, че това е народ от диваци к варвари, от които човек трябва да се пази като от чумави.
110
6
 
4
 
! Отговори
киноман преди 5 години
Абе накрая ще стане като във филма "Сестра Агата" и ще си отдъхнем от "освободителите".
109
3
 
7
 
! Отговори
След всяка заплаха преди 5 години
На ситното кремльовско наци към белите хора си го местя...Три пъти :))
108
4
 
7
 
! Отговори
анон преди 5 години
този руснак вместо да пие водка и се търкаля по тротроарите тръгнал да нищи (американска) политика. глупчо. сем. буш са бита карта, неинтересуваща се от политика от едно 10-тина години. контрол над републиканците? чрез рейтеон? сериозно? комик...
107
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До XA-XA-XA !Събудих се.Студено,няма какво да ям тая сутрин.Тока спрян.Ужасна работа.Свиквай, и по-зле ще става при вас в Русия.
106
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ostapОТКЪДЕ АДЖЕБА РАЗБРА ЧЕ РУСИЯ Е ОСТАНАЛА БЕЗ МЕТЕО СПЪТНИЦИ И " ГЛОНАС" НЕ РАБОТИ КАТО В МОМЕНТА ПЪТУВАМ ЗА ВОРОНЕЖ И GPS СИ РАБОТИ НА "ГЛОНАС".Разбрах понеже сега пътувам за Орск и ГЛОНАСС не работи.
105
3
 
7
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Доста смислена публикация, за разлика от памфлетите, копи-пействани от Дойче Веле!
104
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глупости! Какво са 300 млрд. погледнато в космически мащаб!
103
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
краеведи и цивилизованост,две противоположности.Земята им е пропита с кръв от ,престъпления
102
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 110Добре че са краварите та да цивилизоват поне малко руските диваци, иначе сега щеше да чукаш камъни на някой велик строеж в Сибир.
101
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
краварите да се скрият,и да престанат с простотиите си,светът ги разбра що за стока са
100
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-глyпав анализ не бях чел. Но всъщност какво да очекваш от руски аналазатор, каквато им държавата такива им и анализаторите.
99
7
 
14
 
! Отговори
ostap преди 5 години
До Тодор Миналата седмица РФ остана без метеорологични спътници , вчера ГЛОСНАСа престана да работи по цял свят .ОТКЪДЕ АДЖЕБА РАЗБРА ЧЕ РУСИЯ Е ОСТАНАЛА БЕЗ МЕТЕО СПЪТНИЦИ И " ГЛОНАС" НЕ РАБОТИ КАТО В МОМЕНТА ПЪТУВАМ ЗА ВОРОНЕЖ И GPS СИ РАБОТИ НА "ГЛОНАС".
98
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересни мисли на Кирил Коктиш, които в никакъв случай не бива да се отхвърлят с лека ръка. Много вода ще изтече до края на 2020 г. Много неща ще се окажат коренно различни от днес. През 2020 г. военните суперсили положително няма да са само две, както преди 30 г.
97
2
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 5 години
До ХА-ХА-ХА ! 96 Ех мечти , мечти !
96
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога никоя европейска държава не си е мръднала пръста за нашата независимост!Напротив,Просия е започнала войната с Псманската империя с разрешението и по поръчка на Великите сили. Просия тържествено дава обещание да не краде за себе си новоосвободените земи. Просия се опитва да ОТКРАДНЕ за себе си новоосвободените земи. Великите сили и заповядват да освободи България. Просия покорно се съгласява и подписва унизителният за нея, но справедлив Берлински договор.
95
32
 
18
 
! Отговори
Тодор преди 5 години
Боже , Боже ..Миналата седмица РФ остана без метеорологични спътници , вчера ГЛОСНАСа престана да работи по цял свят .Как мисли Вофата да си прицелва балистичните ракети ? На око ли ? 😂😂😂
94
7
 
11
 
! Отговори
антиджендар преди 5 години
До 100 АнонименЕеей ! Рано днес в понеделник си се дрогирпал бе другарю Гендар Сороски !