Аферата "Скрипал": Хроника на един скандал с отровен привкус

Година след опита за покушение срещу Сергей Скрипал случаят не е приключен
Обновена: 6 мар 2019 07:53 | 5 мар 2019 21:40,
70
Аферата "Скрипал": Хроника на един скандал с отровен привкус
Снимка: Reuters, архив

Една сутрин в средата на февруари катедралата в Солзбъри осъмна с руския флаг върху нея - под прикритието на нощта някой очевидно се е покатерил върху по строителното скеле, за да спусне от средновековния символ на града бяло-синьо-червеното знаме.

"Що за глупава шега, която събужда спомените за неприятните събития от миналата година", коментира консервативният депутат Джон Глен.

Още по темата

От гледна точка на британското правителство участието на Русия в тези "неприятни събития" е много по-сериозното провинение в случая, отколкото окичването с руското знаме на катедралата в южния английски град. Още повече, че случаят от преди 1 година продължава да нажежава страстите и далеч все още нищо не е докрай изяснено, пише "Deutsche Welle".

Двама души в безсъзнание и една следа

На 4 март 2018 година на една пейка в парк са открити двама души в безсъзнание. Бързо става ясно, че това са руският двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Също толкова бързо беше установено, че двамата са отровени с нервнопаралитичното вещество "Новичок". Така следата се насочи към Русия - в родината си Скрипал беше изпаднал в немилост пред тайните служби. На 12 март британската министър-председателка Тереза Мей обяви в Долната камара на парламента, че "най-вероятно" зад покушението стои Русия.

Четири месеца по-късно мъж и жена откриват в Солзбъри бутилка, с която очевидно отровата е била пренесена. Двамата влизат в контакт остатъците от отровното вещество - по-късно жената умира, а мъжът ослепява.

Докато Сергей и Юлия Скрипал се борят за живота си, ескалират политическите реакции. Два дни след покушението бившият външен министър Борис Джонсън заяви, че не иска да сочи никого с пръст. Въпреки това той нарече Русия "злокачествена и разрушителна сила". Бяха отзовани посланици, последваха ултиматуми, изгонени бяха и немалко дипломати от двете страни.

Редица западни държави предприеха подобни стъпки и застанаха на страната на Великобритания. През септември Лондон втвърди тона: държавният секретар по въпросите на сигурността Бен Уолъс заяви, че отговорността в крайна сметка носи лично руският президент Путин, чието правителство "контролира, направлява и финансира военното разузнаване".

В търсене на престъпниците

Първата вълна от политическите реакции беше попреминала, когато настъпи ново раздвижване по случая: в началото на септември британското правосъдие повдигна обвинение срещу двама мъже, които бяха обявени за международно издирване. Великобритания разпространи записи от наблюдателни камери и назова имената, с които заподозрените са влезли в страната. Президентът Путин тогава предложи двамата набедени руснаци, които за властите били най-обикновени частни лица, да дадат лично обяснение. Което те и направиха: в обширно интервю за руската държавна телевизия те обявиха, че били пътували като туристи до Солзбъри. Дори и най-верните на Кремъл руснаци обаче не повярваха на тяхната версия.

Един месец след повдигането на обвинение разследващият портал Bellingcat публикува истинските имена на двамата, които се оказаха офицери от ГРУ - Александър Мишкин и Анатолий Чепига. Русия отхвърли всички обвинения.

Нови санкции и ново разследване

През есента САЩ въведоха нови санкции срещу Русия - основно заради руската намеса в предизборната кампания за президентските избори в САЩ през 2016 година, но също така и заради случая Скрипал. На срещата на Г-20 в Аржентина руският президент Путин осъди "злонамерените" санкции и категорично отхвърли всякаква отговорност на Русия. През януари ЕС наложи санкции на водещи сътрудници на руското военно разузнаване, вкл. на двамата предполагаеми атентатори.

Едва в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността се проведоха официални дипломатически разговори между Великобритания и Русия. Малко по-късно разследващият портал Bellingcat съобщи за предполагаем трети съучастник - човек на име Денис Сергеев, който се свързва и с отравянето на български бизнесмен в София. Русия отново отхвърли всички обвинения.

Русия не подкрепя реформата в ОЗХО

И една години след покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия случаят не е приключен. Нападението обаче доведе до затягане на контрола върху химическите оръжия: инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) получиха значително по-големи правомощия от досегашните им само да констатират дали някой е използвал химическо оръжие или не. Сега те имат право да разследват и всички улики, които могат да ги отведат до извършителите.

Под въпрос е обаче дали реформата в ОЗХО е била в състояние да предотврати отравянето на Скрипал, ако тя беше извършена по-рано. Защото Русия отказа да подкрепи разширяването на правомощията на Организацията за забрана на химическите оръжия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
8
 
! Отговори
Рускиня до гошу преди 5 години
Интимни подробности може да ги спестиш. Нещо по истинската тема на статията да кажеш. Или отново хайкли лайкли за ***?
35
7
 
19
 
! Отговори
Рускиня до 36 преди 5 години
Здравомислящи хора подкрепят Русия. А такива туморни образувания с венерически болести като тебе продължават бездоказателствени обвинения. Апропо - където се намеси демокпатичната европа и сащ - там сега кръв и смърт
34
3
 
17
 
! Отговори
D преди 5 години
Някой пак го стегна чепика и пак се сети за Скрипал, Русия и т.н. Абе ей, не ви ли омръзна тази приказка? Изтърка се а и звучи фалшиво от самото начало! Измислете нещо нова за да скриете истинските си проблеми! Англосаксонски ***!
33
15
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Айде пенсионери. Събуждайте се и започвайте да заработвате :) Айде, че Решетников не дава наготово бояришник и копейки
32
5
 
12
 
! Отговори
От Ингилизия ви пиша преди 5 години
Аре пак поредната ингилизка драма спрете се поне малко ингилизите и техните скучнотии сте ги захапали и не пускате а що така
31
2
 
16
 
! Отговори
до предния преди 5 години
Какво значи окупатор? Чии войски са в България?
30
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Където има статия за Русия веднага секцията за коментарите се препълва с чистокръвни *** които си дават плюсове един на друг... сигурно както в реалния живот си разменят венерически болести.Необразовани, бедни и/или душевно болни са всички които подкрепят Русия по някакъв начин. Тази държава винаги е мразила Европа и всячески се опитва да се намеси в политическите работи на ред държави. Уж освободители а всъщност окупатори из цяла източна Европа. А българите им свалят шапки...Много жалко.
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Историята е лъжа от началото до края, но подкрепям да се пише за това всеки ден до победата
28
13
 
2
 
! Отговори
панчо преди 5 години
До Анонимен 31кой си ти за да казваш на кого какво се полага в тила?а ако аз кажа че на теб ти се полага един в тила щото си плюл семки пред входа вчера това за правилно ли ще се възприеме според твоята логика ?в проруските глави витае само насилие и никакъв разум,британските служби доказаха че черното е черно а руснаците наивно като че ли някой ще им повярва продължават да го наричат не бе тва си е бяло как така черно..? на ясно са че сгафиха много но офицялно няма как да го признаят
27
5
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
отказа на русия да подкрепи разширяването правомощията на тази организация буквално ги издаде и доказва много за тяхсамо това е достаъчно за да стане ясно че имат много за криене и не желаят да се съобразяват за поредн път с международни норми закони и правила
26
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Федотов: Когато отидох да разгледам катедралата на Солсбъри, неволно станах свидетел как английските служби отровиха мойте колеги Скрипал, но аз веднага напуснах страната за да не обвинят мене.За мое очудване наскоро чух, че пак английските служби са отровили и трима наши "братушки" точно когато ходих три пъти в България ?От тогава страдам от депресия като мойте колеги Чепига и Мишков !Чудя се дали да не съдя Тереза Мей за нарушаване на ченгеджийските ми номера, пардон...права !
25
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая Англия не е оная Англия на Агата Кристи, Конан Дойл, Джон Льо Каре! Четеш с кеф и се радваш на хрумванията на блестящи писатели. Сегашните са палета, съчиняват небивалици, искат да ги направят атрактивни и запомнящи се, но нямат пипе за това. То сачми и чадъри, то радиоактивен полоний, а сега и Новичок. Руснаците ги изкарват некадърни един предател да пречукат! Не дай Боже руснак да реши да ти види сметката! В Ливан им бяха взели заложници. На другия ден главата на брата на шефа се хилеше на
24
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен до 13 преди 5 години
Нали виждаш колко малко заблудени оффце като теб има вече. Дори и на децата им е ясно че натравянето с новичок е много зле инсцениран сценарий.
23
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама тази отрова много "умна" бе! Флакон се въргаля по земята, хората сядат по пейките и в същите заведения, но ТЯ знае кого да нападне.Ама и жертвите ту живи, ту умрели.Канарчетата отлетяха, но приказките продължават!
22
2
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До опетковАлоу,паралелната реалност!Абсолютно било доказано участието на нашите служби в атентата срещу папата...Сигурно си единствения,който мисли така,в Света,не в БГ!
21
2
 
15
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
И за тази цяла година ни вест ни кост за състиянието на главните действащо лица,Ще стане ,като с Осама Бен Ладен ,който според информация във разузнавателните среди във ФАЩ е умрял още преди 11ти септември 2001 от бъбречна недостатъчност,но това попречели да ни психират цяло десетилетие с него ,а да накрая го убиха му хвърлиха тръпа във океана, хепи енд:)
20
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"..съвпадение, бивш руски агент е отровен само на няколко километра от единствената английска лаборатория за развой и производство на БОВ."Не знам дали помниш, че в болницата, в която са gi приели точно тогава се било провеждало учение за третиране на пациенти отровени с бойно отровно вещество и само това било спасило семейство Скрипал от смърт... :D
19
1
 
28
 
! Отговори
Интересно... преди 5 години
..съвпадение, бивш руски агент е отровен само на няколко километра от единствената английска лаборатория за развой и производство на БОВ. Още по-интересно е, че на нито един англичанин не му прави впечатление този факт. Цирк!
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хо-хо-хо-хо-хо-хо-хо-хо.......................абе, ИМА ЛИ ОЩЕ ПОНЕ ЕДИН НОРМАЛЕН ЧОВЕК на Земята, на когото ВЕЧЕ не му е ясен ФАРСА, КОЙТО ПРЕДСТАВЛЯВА този т.н. "скандал"?????????????????????? Алллоооуууууу.............***-О-Т-И-Т-Е у нас вече се изнесоха в западенско да мият чинии!!! НИЕ ТУКА ВЕЧЕ МНОГО ЯСНО РАЗБРАХМЕ "цената" на вашите ФАЛШИВИ "ценности" и т.н "демокрация"!!!!!
17
1
 
25
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Не е коректно да се използва късата памет на хората:"Четири месеца по-късно мъж и жена откриват в Солзбъри бутилка" : първо, не е бутилка, а флакон като за парфюм. И, което е по-важното: не в Солсбъри, а са намерили флакона в Еймсбъри, град на десетина километра от Солсбъри. И никой от британските служби не обяснява как този флакон с отрова се е оказал там. И между другото в тоя район има британска лаборатория за изследване на нервнопаралитични отрови. А никой не е видял двамата руснаци там.