Руският печат: София пожела прагматични отношения с Москва

Изданията хвалят Борисов за промененото му отношение
119
Руският печат: София пожела прагматични отношения с Москва
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

София пожела прагматични отношения с Москва. Това е изгодно за Русия - така федерацията ще може да заобиколи газотранспортната система на Украйна, доставяйки газ в Европа от юг. Цената на това достига 1,4 милиарда евро, пише руският електронен в. "Правда" в коментар за завършилото посещение у нас на руския премиер Дмитрий Медведев.

Още по темата
След "продължителното захлаждане през последното десетилетие" България промени отношението си към Русия, пише още изданието. "Правда" припомня подписан от министър-председателя Бойко Борисов доклад за състоянието на националната сигурност на България от 2016 г., според който действията на Москва "заплашват (. . .) единна, свободна и мирна Европа".

"Миналата година обаче Борисов промени риториката си и извърши ред постъпки, достойни за уважение", отбелязва изданието и като пример посочва настоящите позиции по ключови енергийни проекти, плащането на задължения, свързани с АЕЦ "Белене" и позицията във връзка със случая "Скрипал". Премиерът на България обеща освен това на среща с Владимир Путин, че ако Русия прекара през страната му тръба от "Турски поток", този път българите няма да отменят проекта в угода на европейската "диверсификация", напомня онлайн изданието.

"Правда" свързва "промените" в българското отношение към Русия с "избирането на "проруския" президент Румен Радев и засилването на националистическите нагласи в Европа", където ред европейски лидери "отстояват своите интереси". Прагматичният подход на София по принцип задоволява Кремъл, тъй като е необходимо в най-кратък срок да спрем газовия транзит през Украйна, за да не спонсорираме антируския, нацистки режим" в Киев, добавя руският електронен вестник.

"Правда" напомня и изявлението на Медведев в София, че Русия е готова да разгледа възможността за участие в строежа на АЕЦ "Белене". Руският премиер "обаче настоя ЕС да осигури гаранции по повод строежа на разклонение от "Турски поток" за България. Това също е прагматичен подход и трябва да бъде приветстван", заключава изданието.

Българските "силни леви обществени организации, които се наричат русофили, изведнъж получиха подкрепа в лицето на действащото правителство, съставено от техни довчерашни съперници - привърженици на Запада", коментира по повод посещението на Медведев руската телевизия "360 градуса" в едноименното онлайн издание. След срещата между двамата премиери нищо чудно да последва официално посещение на президента Путин в България. Поне София много разчита на това. Защото последното му идване датира от 2008 г., а оттогава много неща се промениха не само в света, но и в отношенията между двете страни, се казва в коментара.

На руско-български туристически бизнес форум в София Дмитрий Медведев се пошегува с печатна грешка в подготвените за него материали - според тях потокът от български туристи във федерацията е нараснал на 56 милиона души, а не на 50 000, както е всъщност, пишат още изданията в Русия. "Желая ви да постигнете тези цифри от 50 милиона, които прочетох току-що", цитира "Взгляд" реплика на руския държавник. Медведев посочи, че през 2018 г. България е посрещнала над 500 000 руски туристи. Същевременно изтъкна, че за да увеличи посещаемостта, Русия трябва да обновява инфраструктурата си и да строи нови хотели, пише "Вечерняя Москва".

Електронното издание "Политроссия" описва работната вечеря на Медведев с Бойко Борисов и акцентира върху обсъдените проблеми в комуникациите между градовете и пристанищата на България и Русия. Медведев заяви, че това е доста важно направление, особено при положение че съседните страни също развиват морски и въздушни превози. Руският премиер подчерта: "който работи по-нестандартно, ще може да получи по-добри условия и повече туристи", допълва "Политроссия".

"Росийская газета" се спира върху вчерашната среща на Дмитрий Медведев с българския патриарх Неофит. След разговора двамата се отправиха към катедралата "Св. Александър Невски". Край входа на руския премиер бяха предложени свещи, но той не пожела да нарушава традицията и сам си купи от църковната лавка, разказва вестникът.

Федералните издания поместват и изявления на Медведев след пристигането му вчера след визитата в България на двудневно официално посещение във Великото херцогство Люксембург. Има само един път за развитие на отношенията между Русия и Европейския съюз - това е сътрудничеството, подчерта премиерът на федерацията, цитиран в "Росийская газета".
Люксембург бе "препоръчан" на Медведев като едно от европейските столици, където повечето политици гледат без особен ентусиазъм на икономическите санкции срещу Русия. Засега обаче ЕС единодушно подкрепя санкционния режим, наложен на Москва, посочва московският официоз.

В интервю за местното издание "Люксембургер ворт" Медведев изрази несъгласие с твърденията, че тези ограничения са необходим отговор след действията на Русия в Крим и "насилствената "Руска пролет" в Донбас". Той предложи да бъдат запитани жителите на полуострова и на Югоизточна Украйна дали са им необходими тези санкции, а на европейците - да се замислят, че през 21-и век практически в центъра на Европа десетки хиляди хора живеят фактически в условията на хуманитарна катастрофа, добавя "Росийская газета".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
2
 
! Отговори
1 лев = 1,95 евр преди 5 години
До Анонимен 106Защо Българският народ е беден..?
85
2
 
7
 
! Отговори
za BG преди 5 години
Медведев откровено се подигра с Борисов..............предложи вместо евро, лева да се върже с китайския юан!!Да.................всеки вади нож на умряло куче!!Дори Македония се подигра с България, на подписването на договора за името "Северна Македония" нямаше поканени БГ-представители!Иначе сме много стабилни............да...............хаха!!
84
1
 
5
 
! Отговори
За 99 преди 5 години
Кавал ***,Какво точно ще спечелиш от тоз АЕЦ ?Освен че и внуците ти ще го плащат ...Сляпото *** на рушки дирници не значи непременно печалба...
83
2
 
5
 
! Отговори
Боли ме хуя преди 5 години
За рассия Нищо руско не ползвамС изключение на някое еФтинко рускинче от време на време
82
6
 
9
 
! Отговори
До Русия е несигурна преди 5 години
"Българският народ е беден"...Какво прозрение! А защо е беден? Да не би, че го грабят наши и чужди изедници? Белене. Построена инфраструктура, стоят, увити в найлон, два реактора като слънчица, платени и преплатени от бедния народ (след международен съд!), а Падишахът го нарече "гьол", макар че там стърчаха 7 големи кулокрана. Сега същият този се мазни на Митя Медведев като ченгененце за филийка с мас. Загубихме Южен поток, отникъде нито пари от транзит, нито ток, нито търговия! Производство
81
5
 
17
 
! Отговори
за София преди 5 години
София е безгласна буква на световната гео-политическа сцена!!
80
8
 
8
 
! Отговори
Крим е руски преди 5 години
Свикнахте ли, западните лицемери и слугите им в България???Въпрос на време е Русия и Турция да се скарат, Ердоган-султан-изнудвача *** и кюрдите да си вземат 1/3 от Турция!!Освен това всички съседни народи мразят турците.................българи, гърци, арменци, сирийци и др.
79
9
 
11
 
! Отговори
Крим не е руски преди 5 години
Ердоган разреши да минават руските тръби само ако се намали цената. Кремъл клекнаха и намалиха цената с 11 %(може да проверите). На нас каква ни е изгодата???? Никаква. тогава не ни трябват руските потоци...да си ги заврат........
78
3
 
8
 
! Отговори
Крим не е руски преди 5 години
Газопроводът ТАНАП е на турско-гръцката граница . Капацитет - 16 млрд куб.м. Гръцките терминали за втечнен газ работят на пълен капацитет - 5 млрд. куб.м. Инвестиции за газовата връзка с Гърция - 300 млн.лева Турски поток с капацитет - 15 млрд. Инвестиции - 3.3 млрд. лева Грабежа на века !!!
77
11
 
11
 
! Отговори
ОСТАП преди 5 години
До Анонимен Уж "Крим е руски" пък рублата слаба. Защо така бе алкаши?ЧЕ РУБЛАТА Е СЛАБА НЕ ЗНАЧИ ЧЕ РУСИЯ Е СЛАБА. А ЗА КРИМ -РУСКИ Е. СВИКВАЙТЕ КРАВАРИ.
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тея от правда по полека с препоръкитеВ Сърбия няма проблем с изявленията на Путин , щото и без това не са много про американски, ама това ни беше достатъчно, идването му близо до бг?
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименОбясни моля ти се какво точно се случи в Банкя?
74
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че защо се стремят да заобиколят Украйна като първия трансконтинентален газопровод е Уренгой-Ужгород и откакто е пуснат в експлоатация са изминали 35 год. и технически би трябвало да е изправен като както пишат в бърз интернет 1/3 от газопровода в дължината е на територията на Украйна,дори с новите разклонения по нейната територия строени по късно,а там финансираната сума поне за основния участък е обща за двете както пишат и вече е изплатена до 2014-Майдана как стандартно изплащане дет обяснено
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Sata NATOМного филми гледаш, пич
72
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Русия е несигурнаНапълно съм съгласен. Който не вярва да отиде до Царево и да види до къде е докаран голям "руски проект". На стотици декари стърчат недовършени сгради в близост до Попския плаж. Обектът е почнат и изоставен от "руски предприемачи". По този начин е унищожена цялата зона на север от града. Никой не плаща неустойки и няма кой да поеме разходите по разрушаването на обекта и почистването на района. Пълно е със змии и има опасност от падащи стени.
71
20
 
14
 
! Отговори
Русия е несигурна преди 5 години
Руснаците са несигурни партньори. С тях не трябва да имаме общи енергийни проекти.Видяхте какво стана с Южен поток и атомната централа Белене. Не трябва да губим повече милиарди левове. Българският народ е беден.
70
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уж "Крим е руски" пък рублата слаба. Защо така бе алкаши?
69
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама си заслужавахте гашника Плевнелиев! Трябваше да ви стане президент Цецка и ви желая скоро да си изберете Соломон Паси! Управлява ви мутра която си обичате като бог, обичахте си и ония плазмодии Плевнелиев( господин "евроценности") и сега имате нужда от някой истински продажник и престъпник като Пеевски! Защото не знам как не ви дойде в тъ.пите глави че с всеки изминат ден сте по зле, и накрая си заслужавате това което имате! То пък другата алтернатива БСП с ДПС е пълна трагедия!От вас зависи
68
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво да коментираме повече:Икономически ръст 2017г на България 3.6%, Русия 1.5%, Венецуела -15%.Всякакви икономически *** като Русия и Венецуела са магнит за нас.
67
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 79Хо-хо-хо-хо-хо..............алооуууу..........джендърче.......ЗАКЪСНЯЛ СИ!!!! ОПОРНИТЕ ТОЧКИ ГИ СМЕНЯТ ВЕЧЕ!!!! Или си продавай 30-те сребърника или употребяваната зелена тоалетна хартия защото СКОРО ЩЕ СЕ ПРОДАВА ВСИЧКО В РУБЛИ И ЮАНИ!!!! Ха-ха-ха..............надявам се обаче тебе НИКОЙ ДА НЕ ТЕ ИЗПОЛЗВА, защото такива ми-ри-з-ливи същества в НОВИЯ СВЯТ НЕ СА НУЖНИ! Сам ще си се храниш, може би даже ще поровиш и ти по кофите, като нашите пенсионери!!!!