Спорът САЩ-Русия: Как европейски банки ощетиха руската държава?

Потърпевши от измамите ще са всички големи финансови дружества на Стария континент
7 мар 2019 21:17, Екип на Bloomberg
10
Спорът САЩ-Русия: Как европейски банки ощетиха руската държава?
Снимка: Pixabay

Все повече европейски банки се оказаха замесени в последните дни в международна схема за изпиране на пари, организирана от бившата най-голяма руска инвестиционна банка Тройка диалог. Тази схема е дала възможност да се пренасочват средства от Русия и да се заобикалят местните ограничения. Така формулирано, означава, че тези банки са помагали да се ощетява руската държава. Това обаче е само малък абзац от огромния пъзел на глобалното противопоставяне САЩ-Русия. Това коментира финансовият анализатор Петър Илиев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"След като вариантът на САЩ и нейните съюзници с ниските цени на петрола не успя да угаси амбициите на Русия за имперска сила, се започна директно да се блокират паричните потоци, през които може да се финансира руската икономика".

Тук става въпрос за 9 млрд. долара, но тази сума не е нещо грандиозно спрямо сумата от 200 млрд., за която преди не повече от половин година беше обвинена Danske Bank, и по-специално естонският й клон, посочи финансовият анализатор.

"Всички големи европейски банки от първите 500, които са посредници за доларови кореспондентски сметки, ще са потърпевши. Това означава, че имената им ще бъдат намесени там именно с цел те да ограничат потока на разплащания на руски компании през кореспондентските си сметки“, смята Илиев. Той добави, че те не вършат по-различни операции от тези на американските банки, с тази разлика, че американските банки ги наблюдава директно американското правителство по патриотичния закон.

"Когато се констатира от американското разузнаване, че през определена банка минават повече от 20 млрд. разплащания на руски фирми, макар и да не са директно руски фирми, но квазиоперации, обслужващи руския оборот, напълно легален – доставка на стоки, услуги и т.н., започват да се раздават големите шамари със страшната констатация от съмнение за пране на пари. Това създава невероятен репутационен риск за банките. Аз съм сигурен, че и Commerce Bank, и Deutsche Bank, всички ще бъдат намесени“, каза финансовият анализатор.

Повече по темата вижте на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо се обърках тотално...Всичко написано е за Русия, а България все още я има и ...нищо за нас!
8
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
РУСНАЦИТЕ САМИ СА СИ ВИНОВНИ !!! ТРЯБВАШЕ ДА ОСТАВЯТ Х. ДА СИ СВЪРШИ ДОКРАЙ РАБОТАТА С "БЛУМБЕРГОВЦИТЕ" В СВЕТОВЕН МАЩАБ !!! ДНЕС НЯМАШЕ ДА ИМА АМЕРИКАНСКИ АГЕНТИ В БАНКИТЕ ПО СВЕТА !!! ЩЕШЕ ДА ИМА "ПЪРЛ ХЪРБЪРТ" ЗА ЦЕЛИЯ СЪСТАВ НА САЩ !!! АМА ПУСТА ГЛУПОСТ -ДА ПОБЕДИШ БЪРЗО !?!?!?
7
0
 
0
 
! Отговори
V преди 5 години
Евро проекти субсидии .В САЩ военната индустрия . На практика държавни фирми като Спейс екс .Първи договор с наса за 1,4 милиарда после още 2 милиарда . В Европа строенето на магистрали с държавни пари . В Русия беше сложен ред дори при ресурсите ,където държавата има контрол .Ако се крадеше там нямаше руския газ да е най евтин ;) На запад с държавни поръчки се краде не съизмерно повече .Това нарушава важни потоци от пари
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До VА обществените разходи чрез неравномерно разпределение на блага на запад са най големия проблем.Русия тук има преимуществоИма ли по-неравномерно разпределение на благата от това в Русия бе мен?Я слез на земята!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям експерт! Направо е готов за съветник по кримските въпроси !
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мръсната Империя ФАЩ умира,но иска да хапе до последно!!!!
3
4
 
2
 
! Отговори
V преди 5 години
Русия не може да управлява големите парични потоци.Ако го направи рублата ще стане много силна.Според мен САЩ успява най добре да управлява паричните потоци,но и там има грешки .Освен това парите от наркотици са изключени от системата и се допускат много грешки.В Европа положението е плачевно.Всички правят грешки.А обществените разходи чрез неравномерно разпределение на блага на запад са най големия проблем.Русия тук има преимущество но пък има други проблеми. Аз вярвам че са важни само парите и
2
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъпчо.Що да почва война, като швейцарските сметки на Путин и приближените му олигарси набъбват?Каква война? С какво война? Защо война?
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политиката е гнусно нещо без което не може обаче. Руснаците явно имат още някакви резервни варианти срещу санкциите. Щом не се отпочва война значи че мирен изход има. Надцакването продължава.