В Русия: Гневът срещу "вечната бедност" се надига

Цените растат, пенсиите - недостатъчни
473
В Русия: Гневът срещу "вечната бедност" се надига
Снимка: Reuters

В Санкт Петербург по обедно време: певица започва да пее съветски песни, а двама танцьори танцуват пред около 50 седнали по масите пенсионери. Ресторант "Добродомик" предлага храна за възрастните хора, силно засегнати от предизвикващите все по-голямо недоволство в Русия социални трудности.

През последните седмици улиците на втория най-голям град в Русия са покрити с лед и затрупани с няколко метра сняг, което затруднява придвижването. Въпреки това ресторантът продължава да е пълен.

"Цените се покачват постоянно. По тази причина това кафе е една изключително добра идея", казва 72-годишната Рима Анциферова.

Нейната месечна пенсия е 10 000 рубли, което се равнява на 135 евро. Като се приспаднат местните данъци и лекарствата, й остават около 40 евро, с които да живее. "Наскоро се покачиха цените на транспорта", добавя тя.

"Добродомик" бе отворен тази зима в центъра на Санкт Петербург от бизнесдамата Александра Синяк и съпруга й Евгений Гершевич с цел "да се отблагодарят на възрастните хора".

Вечер той е нормален ресторант, но между 12:00 на обяд и 16:00 ч. близо 300 възрастни хора (преобладаващо жени) идват от всички краища на града, за да се нахранят с топла храна и да си поговорят.

"Финансово бреме"

След напредъка от първото десетилетие на този век, покупателната способност на руснаците от пет години постоянно намалява и тенденцията продължава, въпреки икономическото възстановяване след рецесията от 2015-2016 г.

При преизбирането си за четвърти мандат преди една година, президентът Владимир Путин обеща да намали наполовина ширещата се в страната бедност. Малко по-късно обаче правителството му обяви увеличаване на размера на ДДС и покачване на пенсионната възраст, което бе посрещнато изключително негативно на фона на недоимъка, в който живеят възрастните хора.

"Никога ситуацията не е била толкова тежка за населението като днес. Във всички сфери финансовото бреме става все по-тежко", казва икономистът Игор Николаев, директор на Института за стратегически анализ ФБК Грант Торнтън.

В една страна, където средната пенсия е по-малка от 200 евро, отчаянието проличава в резултатите от социологическите проучвания.

Според независимия център Левада, 61 процента (в сравнение с 56 процента през 2015 г.) от руснаците се срамуват от "вечната бедност и несигурност" в страната им. Броят на руснаците, които гледат песимистично на положението в страната (45 процента), за първи път от края на 2013 г. е по-голям от този на оптимистите.

По данни на Левада изключително високият през последните години рейтинг на Владимир Путин се е понижил през януари до 64 процента, което е най-ниското му ниво след анексията на Крим през 2014 (за сравнение: преди година той бе 80 процента).

Путин отпуска помощи

"Недоволството се възцари в провинцията", която обикновено е по-лоялна, отбелязва директорът на Левада Лев Гудков. "То е свързано с отказа на държавата да предостави социални гаранции, с намаляването на предназначените за населението фондове с цел осъществяването на геополитически проекти и с понижаването на реалните доходи".

Последните са спаднали, според него, с от 11 до 14 процента след 2014 г. и провокираната от анексията на Крим "еуфория". "Това създава затруднения за хората със средни доходи".

По време на обръщението си към парламента в средата на февруари Владимир Путин изрази безпокойство от бедността, засегнала близо 19 милиона души, и обяви отпускането на социални помощи от над 1,3 милиарда евро, обещавайки на руснаците подобряване на положението им "още тази година".

В краткосрочен план обаче руснаците стават свидетели единствено на увеличаването на цените, особено на тези на хранителните стоки, и на повишаването на ДДС от 18 на 20 процента от 1 януари.

Инфлацията достигна през януари 5 процента на годишна основа, а при плодовете и зеленчуците - дори 7,3 процента.

В ресторант "Добродомик" в Санкт Петербург Галина Михалина сочи към пенсионерите, които като нея се възползват от безплатния обяд: "Вижте, всички тези хора изобщо не приличат на маргинали".

73-годишната бивша инженерка получава месечна пенсия от 12 000 рубли, равняващи се на около 160 евро. Наскоро пенсията й е била увеличена с 1000 рубли. "Благодаря, но цените растат два-три пъти по-бързо".

"Тъжно е да си работил цял живот и да си принуден да се радваш на благотворителен обяд", казва с огорчение пенсионерката, цитирана от БТА. И признава, че "се колебае понякога дали да си купи хляб".

"Нашето поколение има комплекси, не се чувствам много приятно, че ям благотворителна храна: предпочитам да давам, а не да взимам, но такъв е животът".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


473
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
388
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До :) - Ама я кажете как е положението в Боколандия????ако намекваш за България, днес положението непрекъснато се подобрява! Благодарение на ГЕРБ! Недоволстват само някои, ползвали номенклатурните облаги на бкп/бсп, тъй като засега им е намалена възможността да крадат на воля!
387
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова руснаците изкупиха Черноморието ни. Понеже са бедни. Ама излиза че, най-бедни сме ние. Статията, не бива да отклонява вниманието ни от собственните проблеми.
386
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Клатят ли се на коча "дрънкулките", клатят ли се? Кога ги чакате да паднат, а, Красимире? По Великден и по Коледа??-7ьиляди протестрирали "за свободен интернет", а пропускате искането на САЩ за изпозване на гугъл, сурат тефтера и #наврисигосам за ограничаване на свободната информация!
385
7
 
17
 
! Отговори
дъно няма преди 5 години
и по лошо става още продължават да потъват
384
12
 
12
 
! Отговори
шопендар преди 5 години
и ние тук в България продължаваме да си живеем в светлото бъдеще,е, някои живеят и в настоящето но не и Народа,Народа оцелява.
383
16
 
21
 
! Отговори
:) преди 5 години
В Русия, че са бедни - бедни са. Ама я кажете как е положението в Боколандия???? Същото е, че даже на места доста по-лошо. Това е истината. И най-лошото е, че раята си трае, а Шайката краде ли краде.
382
3
 
10
 
! Отговори
Аспарухчоо преди 5 години
САЩ да не са станали мисюлманска държава ?!А се скрии некъде и се подири сам!
381
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А?!Че то в Русия пенсиите по малки от колкото тук бре?!Ми какво ми ги хвалят някои тогава?!Най голямата страна в света с най много природни ресурси и пак са се оакали!При тия мафията е с много пъти повече от тук!Тия не ги щъ за приятел!
380
1
 
9
 
! Отговори
чучу преди 5 години
в Русия може, в Бг- забранено!
379
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пенаНе само че създаде комунизма , но го натрапи на половин Европа ,нацвъка я със своите паметници и на всичко отгоре искаше да им ръкопляскаме и да ги обичаме.
378
17
 
20
 
! Отговори
пена преди 5 години
Руската помия не е заслужила друго! Сама си е създала комунизма, и след това олигархита.
377
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Епохата на кремълските джуджета е към своя край. Рейтингът на Путин достигна ново дъно 32% т.е. две трети от руснаците не поддържат безсмъртния си президент. А всичко започна толкова радостно за шовинистичния народ на Русия. Кримнаш, Донбаснаш, викове, крясъци, подскоци а след това санкциите допълзяха до джоба на всеки редови руски шовинист. Нищо няма да се оправи повече в Русия, докато не си върне обратно награбеното и не възстанови за своя сметка унищоженото и откраднатото от Украйна.
376
13
 
15
 
! Отговори
Аз съм русофилче преди 5 години
Аз съм русофилче, рускамайка мен ме е родила,Путираш да се наричам-първа радост е за мене.
375
9
 
26
 
! Отговори
бедничките преди 5 години
Руснаците така са свикнали с бедността че вече не я забелязват.За тях това е толкова нормално както това че са голяма страна, зимата е студено, това е техния начин на живот и ...Нещо повече, те изпитват нещо като национална гордост от това че са бедни.Просто въпрос на начин на мислене.
374
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в *** се произвеждат ракетните двигатели за американските програмии се изпращат кораби с втечнен газ от ямалското находище който после могат да го продадат на някои балами от европа- дето искат да се диверсицират и да не получават руски газ както нас руски газ ама от турция - честито на печелившите
373
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ей то голямо чакане е било бридокато се надигне тоя страхсигурно са чакали от америка за русия да им кажат че се надигнал страхаруснаците такъв го ядоха 90-те години- че и на хляб и вода да ги оставятникога повече няма да позволят да ги будалкат "приятелите" от краваршингтон
372
17
 
26
 
! Отговори
голем страх преди 5 години
Най-големият страх ги тресе българските русофили ,че заради задълбочаващата се криза в русия ще им спрат копейките. За това се напъват като за последно.
371
9
 
17
 
! Отговори
Дядо Прокопи преди 5 години
Днес стегнаш дисагите и утре заминавам за Масква. 135 евра пенсия не е за изпускане.
370
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РАЗЦВЕТАЛИ ЯБЛАНИ И КРУШИ.....
369
11
 
15
 
! Отговори
жаль преди 5 години
Русия е една бавно развиваща се държава със затихващи функции.