В Русия: Гневът срещу "вечната бедност" се надига

Цените растат, пенсиите - недостатъчни
473
В Русия: Гневът срещу "вечната бедност" се надига
Снимка: Reuters

В Санкт Петербург по обедно време: певица започва да пее съветски песни, а двама танцьори танцуват пред около 50 седнали по масите пенсионери. Ресторант "Добродомик" предлага храна за възрастните хора, силно засегнати от предизвикващите все по-голямо недоволство в Русия социални трудности.

През последните седмици улиците на втория най-голям град в Русия са покрити с лед и затрупани с няколко метра сняг, което затруднява придвижването. Въпреки това ресторантът продължава да е пълен.

"Цените се покачват постоянно. По тази причина това кафе е една изключително добра идея", казва 72-годишната Рима Анциферова.

Нейната месечна пенсия е 10 000 рубли, което се равнява на 135 евро. Като се приспаднат местните данъци и лекарствата, й остават около 40 евро, с които да живее. "Наскоро се покачиха цените на транспорта", добавя тя.

"Добродомик" бе отворен тази зима в центъра на Санкт Петербург от бизнесдамата Александра Синяк и съпруга й Евгений Гершевич с цел "да се отблагодарят на възрастните хора".

Вечер той е нормален ресторант, но между 12:00 на обяд и 16:00 ч. близо 300 възрастни хора (преобладаващо жени) идват от всички краища на града, за да се нахранят с топла храна и да си поговорят.

"Финансово бреме"

След напредъка от първото десетилетие на този век, покупателната способност на руснаците от пет години постоянно намалява и тенденцията продължава, въпреки икономическото възстановяване след рецесията от 2015-2016 г.

При преизбирането си за четвърти мандат преди една година, президентът Владимир Путин обеща да намали наполовина ширещата се в страната бедност. Малко по-късно обаче правителството му обяви увеличаване на размера на ДДС и покачване на пенсионната възраст, което бе посрещнато изключително негативно на фона на недоимъка, в който живеят възрастните хора.

"Никога ситуацията не е била толкова тежка за населението като днес. Във всички сфери финансовото бреме става все по-тежко", казва икономистът Игор Николаев, директор на Института за стратегически анализ ФБК Грант Торнтън.

В една страна, където средната пенсия е по-малка от 200 евро, отчаянието проличава в резултатите от социологическите проучвания.

Според независимия център Левада, 61 процента (в сравнение с 56 процента през 2015 г.) от руснаците се срамуват от "вечната бедност и несигурност" в страната им. Броят на руснаците, които гледат песимистично на положението в страната (45 процента), за първи път от края на 2013 г. е по-голям от този на оптимистите.

По данни на Левада изключително високият през последните години рейтинг на Владимир Путин се е понижил през януари до 64 процента, което е най-ниското му ниво след анексията на Крим през 2014 (за сравнение: преди година той бе 80 процента).

Путин отпуска помощи

"Недоволството се възцари в провинцията", която обикновено е по-лоялна, отбелязва директорът на Левада Лев Гудков. "То е свързано с отказа на държавата да предостави социални гаранции, с намаляването на предназначените за населението фондове с цел осъществяването на геополитически проекти и с понижаването на реалните доходи".

Последните са спаднали, според него, с от 11 до 14 процента след 2014 г. и провокираната от анексията на Крим "еуфория". "Това създава затруднения за хората със средни доходи".

По време на обръщението си към парламента в средата на февруари Владимир Путин изрази безпокойство от бедността, засегнала близо 19 милиона души, и обяви отпускането на социални помощи от над 1,3 милиарда евро, обещавайки на руснаците подобряване на положението им "още тази година".

В краткосрочен план обаче руснаците стават свидетели единствено на увеличаването на цените, особено на тези на хранителните стоки, и на повишаването на ДДС от 18 на 20 процента от 1 януари.

Инфлацията достигна през януари 5 процента на годишна основа, а при плодовете и зеленчуците - дори 7,3 процента.

В ресторант "Добродомик" в Санкт Петербург Галина Михалина сочи към пенсионерите, които като нея се възползват от безплатния обяд: "Вижте, всички тези хора изобщо не приличат на маргинали".

73-годишната бивша инженерка получава месечна пенсия от 12 000 рубли, равняващи се на около 160 евро. Наскоро пенсията й е била увеличена с 1000 рубли. "Благодаря, но цените растат два-три пъти по-бързо".

"Тъжно е да си работил цял живот и да си принуден да се радваш на благотворителен обяд", казва с огорчение пенсионерката, цитирана от БТА. И признава, че "се колебае понякога дали да си купи хляб".

"Нашето поколение има комплекси, не се чувствам много приятно, че ям благотворителна храна: предпочитам да давам, а не да взимам, но такъв е животът".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


473
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
368
11
 
18
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
Ми нали си го избирате *** бре рашки - на рамо да си го носите бащицата "импиратор"Толкова сте *** и лесни за управление - обещай водка и светло минало и всички гласуват единодушно като на партийно събрание. *** народ.
367
14
 
18
 
! Отговори
от русия с любов преди 5 години
В Ррусия е като затишие пред буря. Тези които се евакуират навреме ще оцелеят.
366
1
 
10
 
! Отговори
До 404 преди 5 години
Не ти не си добре и си неграмотен/н,а и аз не бих те взел/а на работа, дори и да ми плащаш.Аз казвам истината, а ти си явно само с връзки навсякъде и злобееш.Така е пазиш си поста.
365
3
 
6
 
! Отговори
До 403 преди 5 години
Ти не си добре, честно! Не знам, в какъв фил си влязъл. Ама като те чета и аз не бих те взел на работа.
364
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен до 402 преди 5 години
Проблема е във вас, аз съм си се взел,говоря за масата в *** уж ти се обаждат ама не ти се обаждат и това го знам не от един и двама, а от много и то за работа със смешна заплата ,всички ли не стават вие може и да не ставате но те стават.Връзкари не са, без връзки не ги взимат.
363
4
 
6
 
! Отговори
До 401 преди 5 години
***.bg работа има колкото искате. За да не ви взимат никъде трябва да има някаква причина във вас. Аз живея в Дружба, тук връзкари няма. Всички работят. Млади, стари.
362
6
 
8
 
! Отговори
До 400 преди 5 години
А аз не познавам човек под 70, да работи и всички са с образования и езици, незнам в коя София живеете сигурно на връзкарите .В София ако не си връзкар работа не може да си намериш и една камара образования да имаш.
361
4
 
15
 
! Отговори
Do 398 преди 5 години
Аз не познавам човек в София до 40 години, който да е безработен, освен ако сам не го иска. Не знам вие в коя София живеете. Може би неграмотните до 40 визирате.
360
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки иска 1200 лв пенсия ама колко я взимат
359
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука разни луди ,точно луди си мислят,че в София било добре ами н ее добре всички млади до 30 40 годишни които не са връзкари и любовници са безработни и емигрират.И в София и в другите градове е много трудно да се намери работа за 500 800 лв нето .И тези над 50 пак не си намират работа ако не са връзкари и любовници.Пенсионери с 150 200 лв пенсия тея с пенсия над 150 200 лв са малко сигурно има пенсионери с 1200 лв пенсия ама са много малко.
358
9
 
11
 
! Отговори
Епаа преди 5 години
Не знам, *** си спомням режима на тока и святкащите лампички в Тексас, Флорида, Калифорния.Цената на тока се вдигна с 70%. 46 милиона американци нямат достъп до здравеопазване.Когато Тексас протестира срещу магистралата Мексико, САЩ, Канада никой не обърна внимание. В САЩ просто плащат обезщетения ако са ти отровили водата и в следствие си заболял. От 1980 заплатата на хората на наемният труд намалява.Милиони останаха без жилища след 2008.Има частни военни по улиците, стреляш ли те убиват!
357
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3: Купоните в САЩ нямат нищо общо с представата ти за ,,старата комунистическа купонна система'' която раздаваше ежедневни дажби за оцеляване.Бирата е друга,не е албанска.Американците никога няма да стигнат до там,че животът им да е изцяло зависим от някаквъв купон за хляб.А то е защото имат правото да излезнат на улицата с пушките,и само за една нощ властта да бъде взета отново в ръцете на народа.Много кремълски новини четеш брато/сестро.
356
10
 
10
 
! Отговори
З преди 5 години
В САЩ 50 милиона са на хранителни купони. У нас обаче това не се коментира.
355
6
 
7
 
! Отговори
касандра преди 5 години
Защо все гледате в чуждото канче, в България да не би средната пенсия да е по голяма от 200 евро. Защо не пиши те че на 160 села им сложиха чертата, че в някой села има 2-3 жители че в някой ако закарат на седмицата един път хляб е добре. Да не говорим за останалите хр. продукти. Не пиши те че и в големите градове има хора които се ровят из кошовете за ***.
354
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ние сме в ЕС, разпродали сме си цялата икономика и земя (те вече са чужди), нямаме суверенитет, няма санкции.---ЗА БЪЛГАРСКАТА НЕКАДЪРНОСТ ВСЕ САЩ И ЕС СА ВИНОВНИ АВСИЧКО ЧИТАВО ТАМ ОТИДЕНЕ В РУСИЯ
353
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РЕАЛНОСТТА-БОЛИА ние сме в ЕС, разпродали сме си цялата икономика и земя (те вече са чужди), нямаме суверенитет, няма санкции...Разпродали сме да.Лукойл, Нефтохим, Булгартабак, Виваком, Лафка, Софарма, ВЕИ.Всичко е руско също като американските ТЕЦ марица, които са руска офшерка регистрирана в САЩ и директор им е Евгения Юриевна Радионова.какви искаш да са пенсиите в такъв случай?
352
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ние сме в ЕС, разпродали сме си цялата икономика и земя (те вече са чужди), нямаме суверенитет, няма санкции---СМЕХОТВОРНИ ИЗКАЗВАНИЯ НА ХОРА ЖИВЕЕЩИ 1 ВЕК НАЗАД....СЛЕД КАТО 30 ГОДИНИ НЕ СЕ ОТЪРВАХМЕ ОТ КРАДЛИВИТЕ КОМУНИСТИКАКВИ ОЧАКВАНИЯ ИМАТЕ....
351
15
 
18
 
! Отговори
Оф,тъпотия ... преди 5 години
Оф,колко сте заблудени по Русия и медиите и особено "Днес" продължава да Ви заблуждава с всякакви статийки за Русия.Еми като е толкова зле в Русия,я вижте кои народи ходят по екскурзии из Европа,да ,ама вие "богатите" по-далеч от Калотина..(80%) или Одрин и Халкидики не сте и ходили (20%) .Ама нещата много ги разбирате от Обеля,Каспичан и Перник с Враца.
350
9
 
16
 
! Отговори
РЕАЛНОСТТА-БОЛИ преди 5 години
Цитирам "В една страна, където средната пенсия е по-малка от 200 евро, отчаянието проличава в резултатите от социологическите проучвания."Ето и едно заглавие от Българската преса от 18 Септ 2018: "След 1 юли 2019 г. средният размер на пенсиите в България най-сетне ще достигне 200 евро. Това показват предварителните разчети на правителството и Националния осигурителен институт".А ние сме в ЕС, разпродали сме си цялата икономика и земя (те вече са чужди), нямаме суверенитет, няма санкции...
349
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A някъде по света има ли място, където да не се надига протест?