В Русия: Гневът срещу "вечната бедност" се надига

Цените растат, пенсиите - недостатъчни
473
В Русия: Гневът срещу "вечната бедност" се надига
Снимка: Reuters

В Санкт Петербург по обедно време: певица започва да пее съветски песни, а двама танцьори танцуват пред около 50 седнали по масите пенсионери. Ресторант "Добродомик" предлага храна за възрастните хора, силно засегнати от предизвикващите все по-голямо недоволство в Русия социални трудности.

През последните седмици улиците на втория най-голям град в Русия са покрити с лед и затрупани с няколко метра сняг, което затруднява придвижването. Въпреки това ресторантът продължава да е пълен.

"Цените се покачват постоянно. По тази причина това кафе е една изключително добра идея", казва 72-годишната Рима Анциферова.

Нейната месечна пенсия е 10 000 рубли, което се равнява на 135 евро. Като се приспаднат местните данъци и лекарствата, й остават около 40 евро, с които да живее. "Наскоро се покачиха цените на транспорта", добавя тя.

"Добродомик" бе отворен тази зима в центъра на Санкт Петербург от бизнесдамата Александра Синяк и съпруга й Евгений Гершевич с цел "да се отблагодарят на възрастните хора".

Вечер той е нормален ресторант, но между 12:00 на обяд и 16:00 ч. близо 300 възрастни хора (преобладаващо жени) идват от всички краища на града, за да се нахранят с топла храна и да си поговорят.

"Финансово бреме"

След напредъка от първото десетилетие на този век, покупателната способност на руснаците от пет години постоянно намалява и тенденцията продължава, въпреки икономическото възстановяване след рецесията от 2015-2016 г.

При преизбирането си за четвърти мандат преди една година, президентът Владимир Путин обеща да намали наполовина ширещата се в страната бедност. Малко по-късно обаче правителството му обяви увеличаване на размера на ДДС и покачване на пенсионната възраст, което бе посрещнато изключително негативно на фона на недоимъка, в който живеят възрастните хора.

"Никога ситуацията не е била толкова тежка за населението като днес. Във всички сфери финансовото бреме става все по-тежко", казва икономистът Игор Николаев, директор на Института за стратегически анализ ФБК Грант Торнтън.

В една страна, където средната пенсия е по-малка от 200 евро, отчаянието проличава в резултатите от социологическите проучвания.

Според независимия център Левада, 61 процента (в сравнение с 56 процента през 2015 г.) от руснаците се срамуват от "вечната бедност и несигурност" в страната им. Броят на руснаците, които гледат песимистично на положението в страната (45 процента), за първи път от края на 2013 г. е по-голям от този на оптимистите.

По данни на Левада изключително високият през последните години рейтинг на Владимир Путин се е понижил през януари до 64 процента, което е най-ниското му ниво след анексията на Крим през 2014 (за сравнение: преди година той бе 80 процента).

Путин отпуска помощи

"Недоволството се възцари в провинцията", която обикновено е по-лоялна, отбелязва директорът на Левада Лев Гудков. "То е свързано с отказа на държавата да предостави социални гаранции, с намаляването на предназначените за населението фондове с цел осъществяването на геополитически проекти и с понижаването на реалните доходи".

Последните са спаднали, според него, с от 11 до 14 процента след 2014 г. и провокираната от анексията на Крим "еуфория". "Това създава затруднения за хората със средни доходи".

По време на обръщението си към парламента в средата на февруари Владимир Путин изрази безпокойство от бедността, засегнала близо 19 милиона души, и обяви отпускането на социални помощи от над 1,3 милиарда евро, обещавайки на руснаците подобряване на положението им "още тази година".

В краткосрочен план обаче руснаците стават свидетели единствено на увеличаването на цените, особено на тези на хранителните стоки, и на повишаването на ДДС от 18 на 20 процента от 1 януари.

Инфлацията достигна през януари 5 процента на годишна основа, а при плодовете и зеленчуците - дори 7,3 процента.

В ресторант "Добродомик" в Санкт Петербург Галина Михалина сочи към пенсионерите, които като нея се възползват от безплатния обяд: "Вижте, всички тези хора изобщо не приличат на маргинали".

73-годишната бивша инженерка получава месечна пенсия от 12 000 рубли, равняващи се на около 160 евро. Наскоро пенсията й е била увеличена с 1000 рубли. "Благодаря, но цените растат два-три пъти по-бързо".

"Тъжно е да си работил цял живот и да си принуден да се радваш на благотворителен обяд", казва с огорчение пенсионерката, цитирана от БТА. И признава, че "се колебае понякога дали да си купи хляб".

"Нашето поколение има комплекси, не се чувствам много приятно, че ям благотворителна храна: предпочитам да давам, а не да взимам, но такъв е животът".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


473
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
348
2
 
7
 
! Отговори
джо преди 5 години
Статията е що годе реалистична, възможно е и имената ,които са споменати да са истински, но като цяло изводите не са коректни. Принципно в големите градове за пенсионерите е по - трудно. Това важи за повечето държави, Като мерило трябва да се види покупателната способност. При еднакви пенсии в Русия има много по-евтин ток, газ, данъци ,горива. Когато реално се вземе сумата ,която остава след това разплащане ,картината на нашите пенсионери е направо жалка. Става въпрос за малките пенсии.
347
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРАЯТ СЕ РУСНАЦИТЕ НА ОЩИПАНИРУСКИЯ ПОСЛАНИК ИЗЛЪГА ЧЕ НЕ СЕ НАБИВА РУСКА ПРОПАГАНДААЗ ДРУГО ВИЖДАМ:НЕПРЕКЪСНАТО СЕ НАЛИВА ВОДА В РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МЕЛНИЦА В УЩЪРБ НА БЪЛГАРИЯ
346
3
 
9
 
! Отговори
СТИГА преди 5 години
С тия РУСКИ НОВИНИ....ЗА РУСИЯ В МОМЕНТА ИМА ПОНЕ 5 СТАТИИ ТУКТОЛКОВА СТАТИИ НЯМА ЗА СИТУАЦИЯТА В ЕВРОПАТОВА НОРМАЛНО ЛИ ВИ СТРУВА
345
7
 
11
 
! Отговори
До мими преди 5 години
Не се заблуждавай. Ние сме малко по-зле от Русия, но наистина и те са зле.
344
5
 
11
 
! Отговори
мими преди 5 години
Не се заблуждавайте , ние сме толкова зле , колкото и те
343
8
 
10
 
! Отговори
Руснаците идат у нас преди 5 години
Ние не се натискаме да живеем тамЯсно е къде е по-хубаво
342
7
 
10
 
! Отговори
Притегателната сила преди 5 години
На рассия е колкото на животно размазано на пътяПодминаваш го със съжалениеИ леко отвращение
341
8
 
11
 
! Отговори
1 преди 5 години
Чисто статистически към 1 януари 2019Средна пенсия за България - 370 лв около 185 евра.Средна работна заплата 1140 лв. 570 евра.Средна пенсия в Русия - около 195 евра или 395 лв.Средна заплата около 610 евро или 1200 лв.В Русия горивата и енергията,транспорта икомуналните услуги са около 30% по-евтини ,а храните,дрехите и лекарствата около 2 пъти по-скъпи.Както се казва присмял се хърбел на щърбел.
340
8
 
8
 
! Отговори
Така е ... преди 5 години
Да сравнявате Русия с България е като да я сравняваш със САЩ.Магаре срещу кон.У нас отдавна се живее по добре.
339
6
 
7
 
! Отговори
Венета преди 5 години
Питам се за нашия гняв - ще го има ли най-после, след като енергетиците на Европейския съюз не приемат Турски поток през Сърбия, респективно България(така поне аз го разбирам). Това по последни информации. Премиере, Борисов, ако искате да направите добро на България, борете се с позволени и непозволени средства!
338
5
 
15
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
До Нико 638 Лъжеш Нико.Няма пенсионери в България да бъркат по кофите. Бъркат само бездомници.Пенсионерите хвърлят хилядарки от терасите.
337
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма част от руснаците си мечтаят да се върне Сталин ! - нищо повече от това не може да се каже. Абсолютно нищо !
336
1
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 5 години
То и при нас е същото. Нали сме братя.
335
5
 
5
 
! Отговори
х преди 5 години
Нищо подобно-и пенсиите и заплатите в русия са 35% по-малки от българските.В България повечето стоки,особенно дрехите,храните и лекарствата са много по-евтини.Да оставим тази статистика-питам се как не ги е срам и нашите рубладжии *** и най-вече самите руснаци,да сравняват Русия и България.Русия има най-голямата територия в света,колосални природни ресурсии само за 140 милиона население.Само нефта и газа който добиват им стига да имат най-богатото население в света.а имат най-мизерното
334
5
 
3
 
! Отговори
А ха преди 5 години
Института за стратегически анализ ФБК Грант Торнтън /руско име/независимия център Левада /регистриран като чужд агент - т.е.финансиран отвън/пенсионерка Рима с пенсия 135Е /пенсионерка баба Мара с пенсия 100Е /Жълти жилетки въвъ Франция, обща стачка в Белгия, тихо мучене в България...
333
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА РУСИЯ ИЗОБЩО!ИСКАМ ЕВРОПЕЙСКИ НОВИНИ
332
6
 
4
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Истината е, че разполагаемата средна заплата в Русия е по-висока с около 100 лева от българската разполагаема средна заплата. Средната пенсия в Русия също е със 100 лева по-висока от българската средна пенсия.*Разполагаема заплата - това е реално получаваната заплата след задължителните осигуровки и данъци
331
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горките руснаци със средна пенсия 200 евро, при българска средна пенсия е 150 евро.
330
3
 
10
 
! Отговори
Даниел преди 5 години
В момента 2 неща държат Русия на крак. Петролната индустрия и Ердоган..
329
4
 
4
 
! Отговори
Нико преди 5 години
По добре е да се пише за българските пенсионери за тия които събират от кофите храна и спят по улиците руснаците да се оправят . Айде с.и.к.т.и.р.