8 март в Русия: Лалета и рози, но малко дебати за правата на жените

На този ден търговците на цвета печелят в пъти повече от обикновено
112
8 март в Русия: Лалета и рози, но малко дебати за правата на жените
Снимка: БТА

През първата седмица на март тесните пътечки на московския Рижки пазар за цветя се задръстват от купувачи. Не може да става и дума да се наруши традицията, пуснала здрави корени в Русия, където международният ден на правата на жените се приема много сериозно.

Още по темата
Работодатели се стичат на Рижкия пазар от четирите краища на руската столица, за да купят цветя за своите служителки - обичай, датиращ от съветската епоха. 8 март е официален празник в Русия и грижливо се спазва от населението. Въпреки това става дума повече за лалета и рози, отколкото за дебати за правата на жените, пише в свой анализ Франс прес.

За всеки официален празник 53-годишната Раиса Кетагурова идва в Москва от Северен Кавказ, за да продава цветя. Никой друг празник не е толкова печеливш, колкото 8 март, твърди тя.

Тогава продавачите на цветя могат да спечелят до "15 пъти" повече от обикновено. Нейните жълти мимози идват от Абхазия, проруски грузински сепаратистки регион, който де факто е под контрола на Москва, а лалетата са внос от Беларус.

"Много се радвам, че в Русия уважават жените", казва тя пред АФП. "Разбира се, мъжете печелят повече, но винаги е било така", добавя тя, уверявайки, че "времената са на път да се променят".

Едва виждаща се между лалетата на малката си сергия, Сайора Курбанова обяснява, че не обича 8 март, защото "трябва да работи без почивка". Младото 18-годишно момиче е дошла в Москва от Крим заедно с родителите си, преминавайки по огромния мост, построен миналата година по заповед на Владимир Путин, за да свърже украинския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., с останалата част на страната.

Семейството й започва да се подготвя за 8 март до три месеца по-рано, а този мост, който разгневи Киев и ЕС, улеснява значително задачата им. По-рано е трябвало да пътуват с ферибот, за да избегнат контролираната от Киев украинска територия, разказва БТА.

Преди 8 март цените на цветята могат да нараснат дотолкова, че властите се виждат принудени да обявят война на амбулантните търговци. Според Тарас Белозоров, говорител на търговския отдел в московското кметство, всяка година с приближаването на празника цената на цветята скача с "близо 20 на сто".
Московското кметство предупреди тази седмица, че 360 полицаи ще участват в акции срещу продавачите, които се настаняват на места, различни от тези, предвидени от властите. Открита е специална телефонна линия за подаване на сигнали за търговци, които надуват цените.

Поради студения климат само 30 на сто от продаваните в Русия цветя се отглеждат в страната. Останалото се внася от Еквадор и Холандия.

На Рижкия пазар най-добрите клиенти са работодателите и чиновниците, които купуват цветя с кашони за своите фирми и учреждения. 59-годишният Валерий Савелиев е купил букет с лалета за всяка от десетте служителки, които работят в неговото мебелно предприятие.

"Такава е традицията", обяснява той, макар да признава, че традицията от съветско време е остаряла. "Дали и в другите страни празнуват така 8 март?", пита с приятелска усмивка той.


112
Още от Русия
Путин яхна кон, изненада жени полицаи за 8 март
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
3
 
5
 
! Отговори
Ванката преди 1 седмица
Лъжци! Трябва да сте много тъпи за да лъжете, че точно в Русия, жените са с ограничени права. Точно в СССР и социалистическия лагер правата на жените са уеднаквени мнооого преди тези в страните на запад. И то си направете сметка, че тези на запад са го направили защото там хората са започнали открито да казват, че искат като в СССР. Същото е и с пенсиите по старост. Първи ги въвежда СССР и после хъката мъката тези *** от западните страни. Не вярвайте на мен, проверете в интернет думите ми.
91
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 71
Тъй е - невероятно т.ъ.п.а размазня! Руснаците са кавалери, винаги поднасят на жените цветя, независимо дали са им майки, съпруги, колежки! Мисля, че даже някои от тях са под чехъл - рускините са много бойки и често нямат мярка в приказките и претенциите си.
90
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Ердоган
Кооопеленце, ако те добара Путин, ще ти пръсне дооопенциту!
Същото ще стори и Ердоган!
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Работилия по публикацията, от какъв език е преведена "статията"? Защото лъсва името Кетагурова (Khetagurova) от Северен Кавказ. А културният читател е чел поезия от националния поет на Осетия Коста Хетагуров. Трябва да бъдете коректни към нас, да работите чисто и без грешки!
88
2
 
5
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 седмица
АЛО Т.Ъ..ЧООО , В РУСИЯ МЪЖЕТЕ СЕ БОРЯТ ЗА ПРАВА И "СВОБОДИ" И РАВЕН ГЛАС В КЪЩИ !!!!!!!!!!!!!
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва Повече бой и *** секс за жените ...дорде разберат че място то им е в кухнята и да раждат .Иначе ще бачкат по 12 часа 6 дни в седмицата да хранят комунисти и мигранти
---
РАТИФИЦИРАНЕ НА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ!
ТИ СИ ЗА ЗАТВОР
86
6
 
1
 
! Отговори
Ердоган преди 1 седмица
Чесит ти празник Путин да си ни жива и здрава и все така красива жена
85
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Жената иска от един мъж да осъществи всички нейни желания. Мъжът иска от всички жени да осъществят едно негово желание. Кой е по-скромен?Е, може и "подай дистанционното и донеси една бира", или "направи една салата";)
84
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Айде да не ги мислим руснаците,а да се съсредоточим върху проблема на българските жени,а имено,защо само за миналата година бяха убити 35 жени от най-близките си мъже.
---
АМИ ЕЙ СЯ ЩИ КАЖА:
ЩОТО СМЕ НЕ ТОЧНО УМНИ НЕ РАТИФИЦИРАХМЕ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ
83
1
 
6
 
! Отговори
джо преди 1 седмица
Присъствал съм на осмомартенски празник в Русия. Такова празненство трудно можем да организираме тук. Всичко беше на ниво, като в приказка. Единственото слабо звено бе, че около 50% от мъжете преминаха нормата на алкохолна допустимост" натряскаха се". Иначе по права жените им нямат разлика от Европейските норми.
82
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз съм жена и съм против пропагандата да ме направят кариеристка.Не желая да работя тежка работа по 10 часа и да нямам време за семейството, а децата ми да ги възпитава държавата. Тази статия е джендърска и истанбулска пропаганда. В България имаме проблем с бедността и раждаемостта, а тази статия иска да ни внуши проблеми в семейството.
81
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ба набии й два шамара, кат не слуша, п и фърли ена китка на 8ми там да са радуала.
80
9
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 1 седмица
До Анонимен
Предпочиташ защото си руска подлога и против демокрацията и евроценостите Такива като теб гласуват за Сидеров и Каракачанов
79
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Айде да не ги мислим руснаците,а да се съсредоточим върху проблема на българските жени,а имено,защо само за миналата година бяха убити 35 жени от най-близките си мъже.
78
0
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 1 седмица
До рускиня

do 78 ….Bravo !!! Da si jiva I zdrava !!!
77
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Аман от глупости

То за това Източна Европа винаги е била клоаката на Европа заедно с Азиатските клоаки.
76
2
 
16
 
! Отговори
Аман от глупости преди 1 седмица
Няма да се правя на русофил или русофоб, по отношение на правата на жените в Русия ще посоча следното - преди 75 години, докато във Великобритания все още се обсъждат неща като правата на жените да гласуват, в СССР женски отряди са едни от най-безстрашните воини в цялата война. В Източна Европа жените отдавна са считани за равни, ако не и над мъжете, и символът на майката е свещен. Западна Европа трябва да взима пример от нас в този аспект, а не ние - от нея.
75
4
 
3
 
! Отговори
XuTbp5bp преди 1 седмица
Спрете се бе, насрахте се съвсем при това на ВАШИЯТ си празник! Айде обратно в кухнята!
74
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе уж 90% от българите били русофили... пък всички отиват на запад... купуват западни коли и западни стоки (просто щот такива руски няма). Всичките много обичат Русия ама от разтояние :) никой не държи да отиде да живее там ... интересно защо.
73
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Бойка Ханъма

Кой по какво си пада няма никакво значение когато става дума за правата на жените смешнико.