8 март в Русия: Лалета и рози, но малко дебати за правата на жените

На този ден търговците на цвета печелят в пъти повече от обикновено
112
8 март в Русия: Лалета и рози, но малко дебати за правата на жените
Снимка: БТА

През първата седмица на март тесните пътечки на московския Рижки пазар за цветя се задръстват от купувачи. Не може да става и дума да се наруши традицията, пуснала здрави корени в Русия, където международният ден на правата на жените се приема много сериозно.

Още по темата
Работодатели се стичат на Рижкия пазар от четирите краища на руската столица, за да купят цветя за своите служителки - обичай, датиращ от съветската епоха. 8 март е официален празник в Русия и грижливо се спазва от населението. Въпреки това става дума повече за лалета и рози, отколкото за дебати за правата на жените, пише в свой анализ Франс прес.

За всеки официален празник 53-годишната Раиса Кетагурова идва в Москва от Северен Кавказ, за да продава цветя. Никой друг празник не е толкова печеливш, колкото 8 март, твърди тя.

Тогава продавачите на цветя могат да спечелят до "15 пъти" повече от обикновено. Нейните жълти мимози идват от Абхазия, проруски грузински сепаратистки регион, който де факто е под контрола на Москва, а лалетата са внос от Беларус.

"Много се радвам, че в Русия уважават жените", казва тя пред АФП. "Разбира се, мъжете печелят повече, но винаги е било така", добавя тя, уверявайки, че "времената са на път да се променят".

Едва виждаща се между лалетата на малката си сергия, Сайора Курбанова обяснява, че не обича 8 март, защото "трябва да работи без почивка". Младото 18-годишно момиче е дошла в Москва от Крим заедно с родителите си, преминавайки по огромния мост, построен миналата година по заповед на Владимир Путин, за да свърже украинския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., с останалата част на страната.

Семейството й започва да се подготвя за 8 март до три месеца по-рано, а този мост, който разгневи Киев и ЕС, улеснява значително задачата им. По-рано е трябвало да пътуват с ферибот, за да избегнат контролираната от Киев украинска територия, разказва БТА.

Преди 8 март цените на цветята могат да нараснат дотолкова, че властите се виждат принудени да обявят война на амбулантните търговци. Според Тарас Белозоров, говорител на търговския отдел в московското кметство, всяка година с приближаването на празника цената на цветята скача с "близо 20 на сто".
Московското кметство предупреди тази седмица, че 360 полицаи ще участват в акции срещу продавачите, които се настаняват на места, различни от тези, предвидени от властите. Открита е специална телефонна линия за подаване на сигнали за търговци, които надуват цените.

Поради студения климат само 30 на сто от продаваните в Русия цветя се отглеждат в страната. Останалото се внася от Еквадор и Холандия.

На Рижкия пазар най-добрите клиенти са работодателите и чиновниците, които купуват цветя с кашони за своите фирми и учреждения. 59-годишният Валерий Савелиев е купил букет с лалета за всяка от десетте служителки, които работят в неговото мебелно предприятие.

"Такава е традицията", обяснява той, макар да признава, че традицията от съветско време е остаряла. "Дали и в другите страни празнуват така 8 март?", пита с приятелска усмивка той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
13
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Няма дебати за истабулски конвенции и за нови ***, а просто си празнуват празника. Това е така, защото в РФ няма НПО-та които да правят акции.Франс прес намеква за липсващи права на жените, но не споменава кои права точно липсват?
41
4
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
В нормалните държави няма дебати за мъжете или за жените. Всеки си знае мястото. Обществото не се разделя излишно на мъже и жени. Така нареченият проблем "домашно насилие" не се преекспонира.Няма допълнителни разпоредби и закони утежняващи вината при "домашно насилие", защото убийството си е убийство независимо дали е извършено вкъщи или на улицата.Така е в нормалните държави като Русия.В болните общества е обратното - разделение и съсипване на основната единица на обществото - семейството.
40
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще подаряват цветя на жените?! Ужас! Трябва да дойде някой *** и да предложи да бъде родител 1 или 2, без значение. Детето трябва да е заченато с ин витро, а сватба с бяла рокля не е необходима. На втория месец, след като роди на работа. Комплиментите са забранени, всякаква помощ също. Жените могат всичко, което и мъжете, затова си сваляй и каквай количката сама по стълбите. Трябва да имаме кариера и да сме буквално самоубийствено толерантни. И бонус - в паспорта да си от третия пол!
39
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, на някои места в свободна Европа не се гледа с добро око на подаряването на цветя на жени. Децата им трябва да ги наричат родител 1 и родител 2. Не е прието да се гримираш, да си правиш прически, да ходиш на високи токчета. На момиченцата им се четат безполови приказки и се препоръчвада не им се купуват рокли. Единствената им цел в живота трябва да е кариера на всяка цена. Не знам за вас, но аз предпочитам да ми отварят вратите, да ми подаряват цветя и да се радвам, че съм жена!
38
4
 
6
 
! Отговори
11 преди 5 години
И сеа къв е тоя бълвоч? Малко ключови думи и идиотията стартира. Идиотска работа.
37
3
 
10
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
дойче веле подарява ли цветя на децата, с които има полов контакт, или всичко е безплатно, както обяд при сорос?
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
-Медиите мрънкат, че твърде много се интересуваме от Русия. Така можело да паднем жертва на "хибридната война".-90% от всичко, което медиите публикуват ВЪОБЩЕ е свързано почти изцяло и само с Русия.Нещо ми се губи цялата тактика тука.
35
2
 
1
 
! Отговори
40 копеленцe преди 5 години
Мамa ти празнува ли, празнува
34
1
 
2
 
! Отговори
до 40 преди 5 години
*** празува ли, празнува
33
6
 
5
 
! Отговори
BatBulgar преди 5 години
8-март е социалистически, комунистически, феминистки празник. Св.Валентин е празник на католическите хомосексуалисти. И др...
32
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам филми за втората световна и много се кефщ как фрицовете са ги мачкали тия *** рашките, кеф!
31
6
 
19
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
едно време, преди зората на "демокрацията", комyняшките заглушаваха Свободна Европа. Сега, Пак същите заглушават Свободна Европа от името на дойче веле. сметайте сами какво значи :"европейски ценности".
30
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-*** народ от рашките нема и неке се роди! Амин!
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правете любов, а не война.
28
5
 
10
 
! Отговори
Сталин Й. В. преди 5 години
Просто в Русия нашите жени си имат права и са уважавани. От както избихме троцкистите, избихме фашистите и напъдихме всякая либералная *** по-далеч от Матушка Русия, просто живнахме. А си имаме и два верни и единствени съюзника: Руската армия и Руския флот.Така че можете и да ни завиждате. И газ си имаме и дървата пак в Сибир растат.Благодарим за санкциите, показаха ни, че Запада просто е двуличен и ни мрази.
27
6
 
3
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
"Младото 18-годишно момиче е дошла в Москва от Крим, преминавайки по огромния мост, построен миналата година по заповед на Владимир Путин"Буаха, ама преди Путлен са пътували с керваните, дори не е било възможно да се стигне от Крим до Масква. Айде поспрете малко с неистовата съветска пропаганда. А искам да добавя, че благодарение на Путлен дурачоците могат да пребиват жените си колкото си искат, защото по този начин ги уважават. Както е казал поетът "Там русский дух... там Русью пахнет!"
26
3
 
15
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
та, медийната цензура на дпс и радан-бойковата- царска цензура на дойче веле, с максимален евроатлантически размах - разкажете ни повече за манипулациите си, чрез максим и федя!
25
4
 
13
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
джендъра на медиите от дпс си пролича пак! или някой да каже нещо против манипулациите с минуси и плюсове? медияната дива на френската, *** революция, госпожа габриел ви е какво казвате от името на дийче веле, което е платено и от турски данъкоплатци?
24
5
 
5
 
! Отговори
гларус преди 5 години
За добро или за лошо съм имал отношения с жени от различни народи. По-неуважителни към мъжете от рускините не съм срещал. Те имат три състояния: пияна, махмурлийка и абсинентна. Гладни ходят за да се накуконят в стил кич Хигиена нулева. но самочуствие,...ооогромно! Но, това е нормално при положение, че там на практика мъже няма....Под секрет и аз самия на кило водка не мога да =таковам=.
23
3
 
3
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
максим и федя пак поднесоха цветя, на жените си, ***, макар и ллалета, а ти дискутирай с мъжа си в мокрото помещение кой да е оцад...