8 март в Русия: Лалета и рози, но малко дебати за правата на жените

На този ден търговците на цвета печелят в пъти повече от обикновено
112
8 март в Русия: Лалета и рози, но малко дебати за правата на жените
Снимка: БТА

През първата седмица на март тесните пътечки на московския Рижки пазар за цветя се задръстват от купувачи. Не може да става и дума да се наруши традицията, пуснала здрави корени в Русия, където международният ден на правата на жените се приема много сериозно.

Още по темата
Работодатели се стичат на Рижкия пазар от четирите краища на руската столица, за да купят цветя за своите служителки - обичай, датиращ от съветската епоха. 8 март е официален празник в Русия и грижливо се спазва от населението. Въпреки това става дума повече за лалета и рози, отколкото за дебати за правата на жените, пише в свой анализ Франс прес.

За всеки официален празник 53-годишната Раиса Кетагурова идва в Москва от Северен Кавказ, за да продава цветя. Никой друг празник не е толкова печеливш, колкото 8 март, твърди тя.

Тогава продавачите на цветя могат да спечелят до "15 пъти" повече от обикновено. Нейните жълти мимози идват от Абхазия, проруски грузински сепаратистки регион, който де факто е под контрола на Москва, а лалетата са внос от Беларус.

"Много се радвам, че в Русия уважават жените", казва тя пред АФП. "Разбира се, мъжете печелят повече, но винаги е било така", добавя тя, уверявайки, че "времената са на път да се променят".

Едва виждаща се между лалетата на малката си сергия, Сайора Курбанова обяснява, че не обича 8 март, защото "трябва да работи без почивка". Младото 18-годишно момиче е дошла в Москва от Крим заедно с родителите си, преминавайки по огромния мост, построен миналата година по заповед на Владимир Путин, за да свърже украинския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., с останалата част на страната.

Семейството й започва да се подготвя за 8 март до три месеца по-рано, а този мост, който разгневи Киев и ЕС, улеснява значително задачата им. По-рано е трябвало да пътуват с ферибот, за да избегнат контролираната от Киев украинска територия, разказва БТА.

Преди 8 март цените на цветята могат да нараснат дотолкова, че властите се виждат принудени да обявят война на амбулантните търговци. Според Тарас Белозоров, говорител на търговския отдел в московското кметство, всяка година с приближаването на празника цената на цветята скача с "близо 20 на сто".
Московското кметство предупреди тази седмица, че 360 полицаи ще участват в акции срещу продавачите, които се настаняват на места, различни от тези, предвидени от властите. Открита е специална телефонна линия за подаване на сигнали за търговци, които надуват цените.

Поради студения климат само 30 на сто от продаваните в Русия цветя се отглеждат в страната. Останалото се внася от Еквадор и Холандия.

На Рижкия пазар най-добрите клиенти са работодателите и чиновниците, които купуват цветя с кашони за своите фирми и учреждения. 59-годишният Валерий Савелиев е купил букет с лалета за всяка от десетте служителки, които работят в неговото мебелно предприятие.

"Такава е традицията", обяснява той, макар да признава, че традицията от съветско време е остаряла. "Дали и в другите страни празнуват така 8 март?", пита с приятелска усмивка той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
4
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
вижте сега, минусите ви, джендърчета, са в моя полза, при това ВИНАГИ! така, че не се мъчете, тролчета на радан-розовобузкин, въпреки парите за тролване в името на "*** ценностите", които вече задрасках от всякое меню... получавани от евреите, на които НИЕ плащаме данъците.
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рашките много дърпат бе, познавам двама - Максим и Федя дърпат още от сутринта водка с бира на обяд са обезянки, вечерта са истински рашки все дно рашката Радев Гледам
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия никога не е бомбардирала България, докато САЩ избиха без причина няколко хиляди цивилни невъоръжени българи с бомбардировките над София.
19
2
 
12
 
! Отговори
Додо преди 5 години
"пише в свой анализ Франс прес."================Ясно, демек пише Джордж Сорош.
18
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рашките пак са пияни, севте, алкохолици ненормални
17
3
 
3
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
виждате ли как си изпросих да съм тройна звезда от цензурата на диктатурата на джендърите на движението #метоо.. :-)))или както се казва в текста на една нова песeн: what the ***... :)))
16
2
 
13
 
! Отговори
Другари преди 5 години
Изпуснахте да кажете, че статията е преведена от "Дойче Веле".
15
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На времето Русия се осъзна И изгони Американците по времето на така наречените " демократични процеси" Тя Русия.Пожела сама да си е господар! И е права ! Огромна страна с ресурси и куража Сама да си е господар.Америка трудно преглътна факта.Че Русия не пожела.Да я гази Американски ботуш както нас ни гази в цяла Европа! За това мразят Русия и Путин! Факт!-:) Жив и здрав да е Путин!
14
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много им пука на руснаците какво си приказват за тях в една страна с изчезващо население...
13
18
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
днес олга и лена са много обичани а утре пак по старому ако няма бутилка водка в хладилника ще има звездички посред бял ден и заточение в местния колхоз
12
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Братушки,братушки колко да са братушки ? Във всички документи които са подписвали се водят окупационни руски войски.
11
4
 
27
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Няма проблем. Важното е пропагандата срещу братушките да върви.
10
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече 30 години. Америка и Европа Се опитват.Да "превъзпита" Русия! Ами стига вече! Русия върви по собствен път очертан в годините . И прекалено се подбират статиите за Русия. Да са само негативни от медиите в БГ!
9
5
 
31
 
! Отговори
И за 8 март преди 5 години
Ей по всякакъв повод джендърите,намират начин да критикуват Русия и да лъжат....
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ви ли е омръзнало да отворите вестника и да започнат да ви осведомяват за Русия?
7
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижда се че сме близо до руснаците и далеч от цивилизация и култура.
6
6
 
7
 
! Отговори
ерген преди 5 години
То и в България търговците на цветя печелят.Весело празнуване на жените в България и по-малко интриги и истерии им пожелавам.Да не забравя-утре жена ми да си плати сметката за телефона, че ми омръзна все аз да и плащам сметките.Обичам те Мило!
5
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако те бие мъжът ти, значи те обича"Руска поговорка. Затова рускините драпат да се хванат с чужденец
4
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ли военен парад за 8 март на червения площад, а само съобщиха, че Путин е яздил полицайки за празника им !
3
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДАЖЕ НА ТОЗИ ДЕН не можете да се въздържите от злобарския си стремеж ВСЕ ПАК НЕЩО ЛОШО ДА ИЗТЪРСИТЕ ЗА РУСИЯ!!!! Ей, ама за ВСИЧКО и завиждате на тази ВЕЛИКА ДЪРЖАВА и понеже сте подлички и мижитурковци, не се въздържате от злобни "коментарии" и ИЗМИШЛЬОТИНИ!!!! Лъжете на поразия и даже не ви е срам!