ЕП: Русия вече не е стратегически партньор на Европа

Страсбург иска Москва да се отрече от СССР
Обновена: 12 мар 2019 17:22 | 12 мар 2019 16:37,
327
ЕП: Русия вече не е стратегически партньор на Европа
Снимка: архив, Reuters

“При сегашните обстоятелства  Русия не може повече да бъде считана за „стратегически партньор“. Това се казва в резолюция на Европейския парламент, приета днес в Страсбург. Тя беше подкрепена от 402 депутати, 163-ма евродепутати гласуваха "против" и 89 се въздържаха.

В документа, който има препоръчителен характер за Европейската комисия, се настоява за преразглеждане на Споразумението за партньорско сътрудничество с ЕС и за ограничаване на съвместните дейности до сфери от общи интерес.

Като такива се посочват конфликтът в Сирия, борбата с тероризма и с организираната престъпност, разоръжаването, киберсигурността, климатът и миграцията, както и въпросите, свързани с Близкия изток, Северна Африка и Иран и Арктика.

Резолюцията за състоянието на отношенията с Русия е първата, гласувана от Европарламента от 2015 г. В нея се казва, че Европа не бива да се връща към пълния спектър на сътрудничество с Москва, докато тя не изпълни ангажиментите си по Минските споразумения за Украйна и не се откаже от анексията на Крим.

Поставят се още условия като Русия да се отрече от комунизма и от съветския период, да освободи политическите затворници и да се откаже от опитите да влияе върху изборните резултати в ЕС.

Евродепутатите смятат, че “ ЕС следва да има готовност да приеме допълнителни санкции, включително целенасочени санкции срещу отделни лица, и ограничаване на достъпа до финансиране и технологии, ако Русия продължава да нарушава международното право”, както и че европейските държави трябва да сложат край на издаването на “златни” визи и паспорти на руски олигарски, купени срещу инвестиции. Според Европарламента чрез тях се заобикалят санкциите, наложени на приближение на Кремъл. Отправя се и призив за бързо приемане на европейски “Закон Магнитски”, чрез който да се блокира имущество и да налагат санкции на лица, отговорни за корупция и нарушаване на човешки права.

В позицията на Европейския парламент се изразява “дълбока загриженост, че Русия така явно демонстрира своята военна сила, изразява заплахи за други държави и показва готовността си да използва военна сила срещу други нации в реални действия, включително съвременни ядрени оръжия”.

Изрично се споменава енергетиката като средство за увеличаване на руското влияние в Европа. Посочва се, че ЕС трябва да се откаже от газопровода “Северен поток” 2 като задълбочаващ енергийната зависимост от Русия, както и “ че никакви нови проекти не следва да бъдат изпълнявани без предварителна правна оценка на правното им съответствие със законодателството на ЕС и с договорените политически приоритети”.

Европарламентът дава и няколко препоръки, сред които създаването на механизми за контрол за финансирането на политическите партии, така че да се хващат преводи от чужбина, и на законова рамка за борба с хибридните кампании. Препоръчват се още назначаването на специален пратеник на ЕС за Източна Украйна и Крим, както и завършването на европейския енергиен съюз, който ще укрепи позициите на ЕС срещу руския енергиен натиск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това че ЕС мери с двоен аршин е ясно, но когато евродепутати се правят на лаици е лошо. Кой започна войната в близкия изток, а сега други бършат помията? Кой спря безумието на САЩ в арабския свят? Крим ще остане руски и това е ясно заявено. Дали ще си сътрудничат или не на Русия им е до едното място, само сайтове като този подчинен на ... знаете кого пишат глупости.
172
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Медведев казва на Путин ! - на следващите избори аз ще се кандидатирам за президент.Путин отговаря ! - не става защото за теб никой няма да гласува и няма да те изберат.А Медведев вика ! - а теб те избраха.
171
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турци пак обиждате освободителката на България Русия. Скоро ще ни изчерпите търпението. Неджми Али може да е само азиатски депутат в Меджлиса.
170
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обаче пък стратегически партньори са и Анкара и Рияд, които са ни врагове. И така продължават да ни правят русофили с неадекватния си избор на пратньори.
169
33
 
14
 
! Отговори
ЕС не вярва на Русия преди 5 години
Никой не вярва на Русия, даже и тя самата не си вярва...
168
34
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато на мястото на москва не остане радиоактивно блато руския свинарник ще сее тероризам корупция и престъпност
167
17
 
42
 
! Отговори
Българка преди 5 години
До ЯстребХм, то и Хитлер врещеше, че ще унищожи Русия, ама виж кво му се случи...Пий си редовно хаповете и вземи да попрочетеш малко история, не боли, да знаеш! Когато освобождаваха Европа от нацизма, бабите на ей тия същите окичваха танковете с цветя... Ама неблагодарно племе!
166
20
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на В.Путин!
165
11
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Ястребе прав си обаче ги крепят Германия и други подобни псевдодържави!
164
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кво от това?
163
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"но естествено без сегашното недемократично управление на страната."Оф. Едва ли си толкова неинформиран, на колкото се правиш.Европа? Демокрация? Планова икономика с фондовете и неизбираема номенклатура. Познато?Щатите? Демокрация? Сменят се само "фронтмените", властта НИКОГА не се променя, камо ли да се избира.
162
34
 
16
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
А бе глу.ак ква територия владеят бе то в по-голямата си част тая територия е необитаема и там има само някакви мечки и лисици владеели клоуни.Имали няколко силоза с ракети американците дори няма да си хабят балистичните ракети а ще ги унищожат с крилати ракети и айде.Нищо не владеят един човек на 100 км и то някой дръпнат чукча!Русия е най-измислената държава в Света там дори няма националност руснак да си чул руски етнос.Руски пом.иари!
161
14
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мечтаят си джендърите някой да сложат на мястото на Путин, да стане и на негово място да сложят марионетка някой като Елцин или Горбачов или като в България управляващите. Е, ще си останат само с мечтите, а когато дойде времето Путин да си отиде ще дойда подходящият човек който ще продължи делото му и ще служи на Русия.
160
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На одной из встреч Владимира Путина с клубом "Валдай" Президента России спросили: - Говорят, вы же можете уничтожить США примерно за полчаса. Путин на несколько секунд задумался и ответил: - Вообще-то быстрее...
159
19
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Русия в ЕС ?Русия е най-голямата държава в Европа, заема повече площ от Европа отколкото всички страни на ЕС взети заедно. Русия владее Евразия, а Европа е само придатък на Евразия. Русия няма намерение да влиза в разпадащи се и все повече обедняващи съюзи, но след разпада на ЕС е готова да разглежда молбите на отделните членки за присъединяване към Евразийския съюз, Русия няма да ги остави на произвола да затъват в блатото на кризата.
158
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Качва се бабка в трамвай,насреща и седнал младеж!Ай,миличък ,как приличаш на Путин!Младежът умиление - Така ли,по какво му приличам? Бабето ядосано - По това,че не даваш на други да седнат!
157
8
 
1
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Ако ние бяхме 20 пъти по голямо население и изнасяхме горива на кое място щяхме да сме според теб ?
156
16
 
20
 
! Отговори
До 196 преди 5 години
Какви глупости дрънкаш...руската икономика дори и след санкциите е в топ 10 ....
155
18
 
26
 
! Отговори
we преди 5 години
Русия не е дьржава, а планета. А ЕС е колкото една губерния.
154
22
 
15
 
! Отговори
Русия в ЕС ? преди 5 години
Русия заслужава по-добра съдба. Тъжно е да си най-голямата по площ и ресурси държава на земята и същевременно една от най-бедните. Мястото на Русия е при цивилизованите държави в ЕС и после заедно в НАТО , но естествено без сегашното недемократично управление на страната.